28/4/17

Σ. Καλεντερίδης: Το σχέδιο της «Μεγάλης Αλβανίας» και η Τουρκική ένταση στο Αιγαίο

Ηχητικό - Σάββας Καλεντερίδης
Τα όσα συμβαίνουν στη FYROM  είναι μία από τις πτυχές της εθνικής «αφύπνισης» των Αλβανών και στα πλαίσια της «Μεγάλης Αλβανίας», μία εξέλιξη που θα συμβεί και δεν είναι αρνητική εκ προοιμίου για την Ελλάδα που δεν αναμειγνύεται, είπε ο γεωπολιτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης  στον 9.84.
Παράλληλα ερμήνευσε τη συνεχιζόμενη ένταση στο Αιγαίο και είπε πως η ιστορία με το Φαρμακονήσι, είναι η συνέχεια της υπόθεσης αμφισβήτησης 18 κατοικημένων νησιών του Αιγαίου που η Τουρκία θέλει να αποστρατικοποιηθούν  και για αυτό θα συνεχίσει τις τακτικές «ψυχρών επιχειρήσεων» με φόντο το Αιγαίο.

14 σχόλια:

  1. Λαμπρή ανάλυση, με μια υπογράμμιση:Νομίζω πως στο Δια Ταύτα, δηλαδή ποια πρέπει να είναι η ελληνική στάση στο πρόβλημα, δικαίως ο κ.Καλεντερίδης διστάζει να είναι κατηγορηματικός.
    Νομίζω πως απαιτείται πολύς και από πολλούς άξιους εθνικής εμπιστοσύνης σοφούς εγκεφάλους προβληματισμός για το άν συμφέρει τη χώρα μας να εξαλειφθεί από τη θέση που βρίσκεται δίπλα μας ένας σήμερα εριστικός, ενοχλητικός αλλά ανίσχυρος και πολιορκούμενος γείτονας και στη θέση του δίπλα μας να βρεθούν ισχυρότερες χώρες, με παλαιά επεκτατικά θαλασσινά οράματα και με επιπλέον την δόλια στήριξη "συμμάχων και εταίρων".
    Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος: Είναι πολύ σκληρός λαός οι Αλβανοί και υπό την έννοια της φυσικής"αγριότητας" και υπό την έννοια της ολιγάρκειας και της αντοχής στον κάματο, στις ελλείψεις και στον αγώνα. Και αυτό, σε συνδυασμό με την εθνικιστική έξαψη και την τουρκική συμμαχική αξιοποίηση, συνθέτει μιαν εκρηκτική μάζα της οποίας η βαρύτητα πρέπει να υπολογισθεί σε συσχετισμό με έναν λαό στην πραγματικότητα ανάδελφο, σε κωματώδη οικονομικά κατάσταση και εθνικά και πολιτιστικά εκφυλισμένο από την μακρόχρονη διαβρωτική έκθεση στη γοητεία της καταναλωτικής παγκοσμιοποίησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν κατάλαβα καλά θεωρείτε ότι ο διαμελισμός της ΠΓΔΜ και η προσάρτηση τμημάτων της στην Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία και η δημιουργία μεγάλης Αλβανίας, Βουλγαρίας κλπ δεν μας αφορά και ούτε πρέπει να μας ενοχλεί? Η de facto, δηλαδή, ακύρωση των συνθηκών που μετά τους Βαλκανικούς πολέμους καθόρισαν τα σύνορα στα Βαλκάνια θεωρείτε ότι είναι γεγονός που δεν μας αφορά και ούτε μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό? Υπάρχουν, τελικά, ή όχι Ελληνικά συμφέροντα στην ΠΓΔΜ μεταξύ των οποίων και Ελληνογενής πληθυσμός στο Μοναστήρι και αλλού?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σ αυτή την φάση εγώ δεν θα απέκλεια για μια φορά να ταχθουμε υπέρ των Αλβανών καθώς κακά τα ψέματα ή διάσπαση είναι προ των πυλών και εάν φέρθουμε έξυπνα και αποκτήσουμε την συμπάθεια της Αλβανίας καθώς με την Βουλγαρία ήδη τα έχουμε καλά θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα ώστε να τραβήξουμε την Αλβανία από την επιρροή της Τουρκίας μια για πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας πρόσεχαν οι Σκοπιανοί. Να πάνε τώρα στους Τούρκους που τους στήριζαν και τους έδιναν και υποτροφίες για Τουρκικά πανεπιστήμια να τους βοηθήσουν.Είναι γνωστό σε όλους ότι η όλη η πολιτική ελίτ των Σκοπίων είναι σπουδαγμένοι σε Τουρκικά Πανεπιστήμια. Όσο για τον Νικόλα Γκρουέφσκι ο παππούς του(από την μεριά του πατέρα του ) Νικόλαος Γρούιος είναι από την Αχλάδα Φλώρινας και μάλιστα σκοτώθηκε το 1940 στο Ελληνοιταλικό πόλεμο. Στον εμφύλιο πέρασαν στην Γιουγκοσλαβία και εγκαταστάθηκαν εκεί.Η ιστορία μου θυμίζει λίγο Ερντογάν. Για να μην αναφερθώ στον φίλο Εντι Ράμα που η μάνα του είναι Ελληνικής καταγωγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να τα αφήσουμε κατά μέρος αυτά!
    Το τί θέλουν οι ΗΠΑ ή η Ρωσία ή η ΕΕ δεν είναι πάντα ΕΘΝΙΚΆ ΕΠΩΦΕΛΕΣ!
    Τα Σκόπια ας φάνε ξύλο, η Αλβανία ας φάει επίσης ξύλο γιατί τώρα μπορούμε και τον έχει σηκώσει ψηλά τον αμανέ και τέλος Βόρειος Ήπειρος δική μας ασυζητητί!
    Και δεν θα προδώσουμε για κανέναν δήθεν φίλο την ΕΛΛΗΝΟΣΕΡΒΙΚΉ ΦΙΛΊΑ!!!
    Όλα τα άλλα τα βρίσκω το λιγότερο ύποπτα και εξυπηρετούντα ξένες δυνάμεις!
    Τέλος εκείνος ο ανεκδιήγητος Αντρέας Ανδριανόπουλος, αν φοράει παντελόνια, ας βγει να μας πει γιατί ήταν αναφανδόν και ασμένως υπέρ των βομβαρδισμών των Δυτικών στη Γιουγκοσλαβία!
    Ήταν λάθος που το επιτρέψαμε, όπως επίσης ήταν ΕΘΝΙΚΆ ΑΠΑΡΆΔΕΚΤΗ η υποχώρηση ΣΗΜΊΤΗ ΣΤΑ ΊΜΙΑ!
    ΘΑ ΤΕΛΕΙΏΝΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΊΑ ΓΙΑ 200 Χρόνια!
    Δεν μπορώ να πω ΠΩΣ και ΓΙΑΤΊ!!!
    Πάντως είχαμε ΣΑΦΩΣ το πάνω χέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο κ. Γ.Γκεμενέτζης συμπληρώνει το κενό στο δικό μου σχόλιο.
    Ευθυγράμμιση με τους Αλβανούς, έστω με στάση ανοχής σε μιαν επεκτατική τους περιπέτεια, σημαίνει εχθρική στάση προς τη Σερβία, προς τον Σερβικό λαό, τον μόνο μας φίλο και συμπολεμιστή στην περιοχή, λαό με τον οποίο μας ενώνουν κοινοί αγώνες, κοινές θυσίες και το ίσο και για τους δυο μίσος πολλών Δυτικών για την κοινή θρησκευτική πίστη. Και αυτό δεν θα ήταν μόνο απιστία ανάξια των εθνικών μας παραδόσεων και του αισθήματος τιμής, σεβαστό στους προγόνους μας, θα ήταν επίσης
    μακροπρόθεσμα μια εθνική αυτοκτονία.
    Γιατί, μην αυταπατάσθε, ο σημερινός συσχετισμός δυνάμεων είναι πολύ πρόσκαιρος, η γεωπολιτική πραγματικότητα αλλάζει και θα μεταβληθεί δραστικά - εάν δεν ανατιναχθεί ο πλανήτης- και η αλήθεια, το Διεθνές Δίκαιο και ο σεβασμός του άλλου θα αποκατασταθεί
    σ' ένα κόσμο ισορροπίας δυνάμεων και αναγκαστικού αλληλοσεβασμού.
    Πίσω από τη Σερβία θα είναι πάντα η Ρωσία. Που για να την εξαλείψουν θα πρέπει να κάψουν τον πλανήτη, αυτοπυρπολούμενοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δέν μπορώ ν ακούω αστειότητες για φιλίες με την Αλβανία λες και μιλάμε σε μηδενική βαση.Απ το 90 δώσαμε κάθε ευκαιρία στην Αλβανία να σταθεί ως άλλη μια ευρωπαική χώρα.Έπέλεξε τον δρόμο που επέλεξε και η Βοσνία δηλαδή την Τουρκία.Δικαίωμα της.Τα αστεία τέλειωσαν.Αν πέσει πυροβολισμός στα Σκόπια μπαίνουμε για Βόρειο Ήπειρο και σύνορα με τη Σερβία.Δε θα καθόμαστε να κοιτάμε.Έχουμε ζωτικά συμφέροντα και την ισχύ που χρειάζεται.Οποιαδήποτε άλλη θέση είναι μειοδοσία και θα υπονομέυσει το μέλλον μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Διαβάζοντας προσεκτικά ορισμένα σχόλια, αναπολώ την εφηβική μου ηλικία που τον κόσμο όλο νιώθεις ότι τον κρατάς σφιχτά μέσα στο χέρι σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μια αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια αυτήν την εποχή των οικομικών δυσκολιών στην Ελλάδα και της επεκτατικής τάσης της Τουρκίας νομίζω ότι δεν μας συμφέρει!
    Τέλος, ας μην ζούμε αυταπάτες. Φιλικά κράτη στα σύνορά μας δεν υπάρχουν. Λοι θέλουν κάθοδο στο Αιγαίο. Η Ελλάδα για να επιβιώσει πρέπει να γίνει σαν το Ισραήλ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συμφωνώ απόλυτα στην υποστήριξη του Σερβικού κράτους. Επιχειρήσεις κατάκτησης Αλβανικών εδαφών θα δώσουν το πράσινο φως στην Τουρκία για εισβολή στα νησιά του Αιγαίου. Μόνο με τη βοήθεια της Ρωσίας θα είμαστε σε θέση να μηδενίσουμε Τουρκικές κινήσεις κατάληψης Ελληνικών εδαφών όσο το βλέμμα μας είναι στην Αλβανία.
    Στο σχόλιο του φίλου σχετικά με το πόσο σκληροί είναι οι Αλβανοί και πόσο "μαλθακοί" αν κατάλαβα καλά είμαστε εμείς, ας μου επιτραπεί να πω το εξής:
    Όταν το χειμώνα μπαίνεις στο αυτοκίνητο, ανάβεις καλοριφέρ; Ανάβεις.
    Ο Αλβανός πχ δεν έχει καν αυτοκίνητο, οπότε θα πάει στη δουλειά ποδαράτος.
    Δε σημαίνει πως είναι σκληρός. Ούτε σημαίνει πως εσύ είσαι μαλθακός.
    Λένε πως πολεμά γενναία αυτός που δεν έχει να χάσει τίποτα...
    Εγώ πιστεύω πως πολεμά γενναία αυτός που έχει να χάσει πολλά!...
    Αναμφισβήτητα πάντως όλοι μας έχουμε καταλάβει πως υπάρχουν πολλές εστίες πολέμου σε όλο τον κόσμο με εμπρηστή τη Μεγάλη Αδερφή, Προστάτη και Νταβατζή..ΗΠΑ! Ολο το παιχνίδι ειναι ΗΠΑ-Ρωσια-Κινα+ Ιραν-Σ.Αραβια-Ισραήλ με πασπάλισμα στη μίξη Μ.Βρετανία.
    Ας ελπίσουμε για την αποφυγή του χειρότερου σενάριου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το χειρότερο που συμβαίνει με τους Έλληνες σήμερα είναι ότι δεν αναπτύσσεται πατριωτικό φρόνημα στα σχολεία. Μαθαίνω μάλιστα ότι δεν θα διδάσκεται στα σχολεία η επανάσταση του 1821. Τι περιμένουμε μετά από αυτό καθώς και άλλα που θέλει πολύ χώρο για να τα αναπτύξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.