27/5/17

Η βαλκανική σκακιέρα, η Ελλάδα και τα Σκόπια


Η αναταραχή στα Σκόπια έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η αναταραχή δεν οφείλεται αποκλειστικά στη διαμάχη ανάμεσα στους Σλαβομακεδόνες και στους Αλβανομακεδόνες. Υπάρχει αυτή η διάσταση, αλλά η τρέχουσα σύγκρουση έχει σε πρώτο πλάνο τα δύο σλαβομακεδονικά κόμματα, το VMRO-DPMNE και τους Σοσιαλδημοκράτες (SDSM) της αντιπολίτευσης.
 Ο Γκρούεφσκι, με όχημα το ιδεολόγημα του μακεδονισμού και την αδιάλλακτη θέση του στο ζήτημα της ονομασίας, επιχείρησε να οικοδομήσει αυταρχικό καθεστώς. Αυτό εξώθησε τη σλαβομακεδονική αντιπολίτευση να διαβεί τον Ρουβίκωνα και να συμπράξει με τα αλβανομακεδονικά κόμματα εναντίον της κυβέρνησης. 
Παραδοσιακά, για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργαζόταν το σλαβομακεδονικό κόμμα που πλειοψηφούσε με ένα τουλάχιστον αλβανομακεδονικό κόμμα.
 Με την προτροπή και των Τιράνων, η σταθεροποιητική αυτή παράδοση έσπασε. Ετσι, ο Γκρούεφσκι έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά δεν παραδίδει την εξουσία, με το επιχείρημα ότι προασπίζεται τον «μακεδονικό» χαρακτήρα του κράτους. Με το ίδιο επιχείρημα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιβανόφ αρνείται να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, την οποία συγκροτούν οι Σλαβομακεδόνες σοσιαλδημοκράτες με τα αλβανομακεδονικά κόμματα. Πρόκειται για μία καθαρά αντισυνταγματική στάση, η οποία πυροδότησε περαιτέρω την κρίση.

Γιατη συνέχεια Kathimerini

7 σχόλια:

  1. Σε περιπτωση διαλυσης, υπαρχει καμια περιπτωση να "επαναπατρισουμε" το Μοναστηρι (Μπιτολα) η' θα συνεχισουμε την πολιτικη μη αλλαγης των συνορων (μας)?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαντάζομαι πως εάν πάνε σε διάλυση, θα υπάρξουν δημοψηφίσματα ανά επαρχία, προκειμένου να αποφασίσει ο καθένας που θελει να πάει. Εάν λοιπόν έχουν μυαλό οι Μπιτολιανοί, ποιος ξέρει....

      Διαγραφή
    2. κι αν κανουν μετα και καποιο δημοψηφισμα οι ''μουσουλμανοι'' της Θρακης ...

      Διαγραφή
    3. Στην επαρχία της πελαγονιας (μοναστηρι)διαβιούν ελάχιστοι Έλληνες και για αυτόν τον λόγο κάθε προσπάθεια αλλαγής συνόρων από μέρους μας θα είναι τυχοδιωκτικη.καλύτερα να επικεντρωθούμε στα Οικονομικά και Κοινωνικά προβλήματα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που 105 χρόνια μετά την προσάρτηση της παραμένει η φτωχότερη της Ελλάδας.

      Διαγραφή
  2. Οι αλλαγές συνόρων γίνονται πάντα με βίαιο τρόπο και με πολλά θύματα. Όσοι ευαγγελίζονται αλλαγές συνόρων να ξέρουν πολύ καλά ότι άλλοι θα πολεμήσουν ενώ αυτοί θα "φουσκώνουν τα στήθια τους" από εθνική υπερηφάνια!!! Ας είμαστε προσεχτικοί στο τι λέμε και στο τι θέλουμε. Οι λαοί μπορούν και πρέπει να ζήσουν ειρηνικά. Μπορούν να αποτρέψουν σχέδια Μεγάλων δυνάμεων και Εθνικισμών για επαναχάραξη της περιοχής μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποσο μακακας ειναι ο γραφων ?
    Τι σημαινει Αλβανομακεδόνας ?
    Να ανοιξουμε τον Μπαμπινιωτη ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχαρακτηριστος αν οχι ανθελλην. το παρατηρησα κι εγω αγαπητε . Δεν μπορουν να αναρτώνται τετοια αρθρα. Τι θα πει σλαυομακεδονες; εστω σλαυο "μακεδονες''

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.