29/5/17

Κι ακόμα κάποιοι νομίζουν ότι οι μουσουλμάνοι μπορούν να αφομοιωθούν στη Δύση;

Άγαλμα Ελληνίδας θεάς απομακρύνθηκε στο Μπαγκλαντές μετά από την κατακραυγή των ισλαμιστών
Μετάφραση: Στέργιος Σεβαστιάν
Εργάτες έχουν αρχίσει να διαλύουν το άγαλμα μιας Ελληνίδας θεάς από το συγκρότημα του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μπαγκλαντές, μετά από την κατακραυγή από τους ισλαμιστές.
Το γλυπτό της Θέμιδος - η θεά της δικαιοσύνης - που φορούσε σαρί, ήταν εκεί για λιγότερο από έξι μήνες, αλλά ισλαμιστικές ομάδες απαίτησαν την απομάκρυνσή του μέχρι την Παρασκευή.
Ισχυρίστηκαν ότι προσέβαλλε τα θρησκευτικά συναισθήματα των μουσουλμάνων και προκάλεσε μαζικές διαμαρτυρίες στην πρωτεύουσα, τη Ντάκα.
Ο πρωθυπουργός Sheikh Hasina συμφώνησε με την απομάκρυνσή του, αλλά κοσμικές ομάδες αντιτάχθηκαν.
Οι εργάτες ήρθαν με εξοπλισμό και γερανό τα μεσάνυχτα για να ξεριζώσουν το αμφιλεγόμενο άγαλμα, ανέφερε η υπηρεσία του BBC Bangla.
Το άγαλμα απομακρύνεται για να διατηρήσει την ειρήνη, δήλωσε ο δημιουργός του Mrinal Haque.
Οι αναλυτές λένε ότι αυτό είναι ένα σημάδι της ανερχόμενης έντασης μεταξύ του ισλαμικού συντηρητισμού και των φιλελεύθερων αξιών στο Μπαγκλαντές.
Οι διαδηλωτές έχουν από καιρό υποστηρίξει ότι η φιγούρα αυτή, που κρατούσε το γνωστό σπαθί και το ζύγι της δικαιοσύνης στα χέρια της, ισοδυναμεί με ειδωλολατρία.
Τον Φεβρουάριο, ο συντηρητικός ισλαμιστής Hefazat-e-Islam πρωτοστάτησε στις διαμαρτυρίες και απείλησε να διαδώσει τις διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, αν το άγαλμα δεν αφαιρεθεί.
Πολλοί από αυτούς που διαμαρτύρονται θα έχουν ακολουθήσει το Hefazat-e-Islam, αλλά οι παρατηρητές έχουν επίσης επισημάνει τον αυξανόμενο συντηρητισμό στο ευρύ κοινό.
Η ένταση μεταξύ αυτών των δυνάμεων και των κοσμικών φωνών υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα θέματα στο Μπαγκλαντές τα τελευταία χρόνια.

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.