27/5/17

Αποκάλυψη για νέες επαφές του γαμπρού Τραμπ με ρώσους - Αποκαλύψεις του Reuters

Ο γαμπρός και στενός σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, είχε τουλάχιστον τρεις επαφές που δεν είχαν αποκαλυφθεί έως τώρα με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 και μετά το πέρας της, δήλωσαν επτά αμερικανοί εν ενεργεία και πρώην αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Στις επαφές αυτές συμπεριλαμβάνονται δύο τηλεφωνικές συνδιαλέξεις μεταξύ του Απριλίου και του Νοεμβρίου του 2016, διευκρίνισαν οι δύο πηγές. 
Στις αρχές αυτής της χρονιάς, ο Κούσνερ βρέθηκε στο επίκεντρο της έρευνας του FBI για το εάν υπήρξε συνεργασία μεταξύ της εκστρατείας του Τραμπ και του Κρεμλίνου, ανέφεραν δύο άλλες πηγές, ένα εν ενεργεία κι ένα πρώην στέλεχος των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Αρχικά ο Κούσνερ προσέλκυσε την προσοχή του FBI πέρυσι, όταν ερευνητές του εστίασαν στις διασυνδέσεις του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μάικλ Φλιν με ρώσους αξιωματούχους, κατά τις δύο πηγές.

Αν και το FBI ερευνά τις επαφές του Κούσνερ με τη Ρωσία, ο γαμπρός του προέδρου δεν θεωρείται ύποπτος αυτή τη στιγμή, δήλωσε το εν ενεργεία στέλεχος των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Οι νέες πληροφορίες δείχνουν πως οι επαφές του με τον ρώσο πρεσβευτή Σεργκέι Κίσλιακ ήταν πιο εκτενείς από ό,τι παραδέχεται ο Λευκός Οίκος.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News μετέδωσε την Πέμπτη ότι οι ενέργειες του Κούσνερ μελετώνται από το FBI, στην πρώτη ένδειξη πως η έρευνα, η οποία άρχισε τον Ιούλιο, πλέον έχει φθάσει στον στενό κύκλο του αμερικανού προέδρου.

Το FBI απέφυγε να σχολιάσει. Η ρωσική πρεσβεία ανέφερε ότι η πολιτική της είναι να μη σχολιάζει διπλωματικές επαφές. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε όταν του ζητήθηκε σχόλιο.

Κούσνερ: Δεν θυμάμαι...

Η δικηγόρος του Κούσνερ, η Τζέιμι Γκορέλικ, δήλωσε ότι ο πελάτης της δεν θυμάται να συνομίλησε με τον Κίσλιακ μεταξύ του Απριλίου και του Νοεμβρίου.

«Ο κ. Κούσνερ είχε συμμετάσχει σε χιλιάδες συνδιαλέξεις εκείνη τη χρονική περίοδο. Δεν θυμάται αυτές τις συνδιαλέξεις όπως αναφέρθηκαν. Ζητήσαμε τις ημερομηνίες αυτών των φερόμενων συνδιαλέξεων για να εξετάσουμε το θέμα και να απαντήσουμε, αλλά δεν λάβαμε τέτοιες πληροφορίες» ανέφερε.

Τον Μάρτιο, ο Λευκός Οίκος είχε αναφέρει πως ο Κούσνερ και ο Φλιν συναντήθηκαν με τον Κίσλιακ στον Trump Tower τον Δεκέμβριο για να δημιουργήσουν «μια γραμμή επικοινωνίας». Ο Κίσλιακ ήταν επίσης παρών σε μια προεκλογική ομιλία του Τραμπ στην Ουάσινγκτον τον Απρίλιο του 2016 όπου είχε παραβρεθεί και ο Κούσνερ. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει παραδεχθεί πως υπήρξε οποιαδήποτε άλλη επαφή μεταξύ του Κούσνερ και ρώσων αξιωματούχων.

Πριν από τις εκλογές, οι συνομιλίες του Κίσλιακ με τον Κούσνερ και τον Φλιν επικεντρώθηκαν σε θέματα όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη βελτίωση των αμερικανορωσικών οικονομικών σχέσεων, σύμφωνα με έξι από τις πηγές του Reuters. 

Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και για την υποστήριξη των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία το 2014.

Μετά τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, ο Κούσνερ και ο Φλιν συζήτησαν με τον Κίσλιακ την ιδέα να δημιουργηθεί ένα μυστικό κανάλι επικοινωνίας του Τραμπ με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, που θα παρέκαμπτε τους διπλωμάτες και τις υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με δύο από τις πηγές. Το Ρόιτερς αναφέρει ότι δεν είναι σε θέσει να εξακριβώσει πώς ή πότε ακριβώς έγινε αυτή η συζήτηση.

Το πρακτορείο είχε μεταδώσει πρώτο την περασμένη εβδομάδα ότι η πρόταση για το μυστικό κανάλι επικοινωνίας είχε συζητηθεί ανάμεσα στον Φλιν και τον Κίσλιακ καθώς ο Τραμπ ετοιμαζόταν να αναλάβει την προεδρία. Η εφημερίδα Washington Post ήταν η πρώτη που ανέφερε χθες ότι ο Κούσνερ είχε πάρει μέρος στη συζήτηση.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, πηγές είπαν στο Reuters ότι υπήρξαν τουλάχιστον 18 τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ συνεργατών του Τραμπ και ανθρώπων που συνδέονται με τη Ρωσία που δεν είχαν αποκαλυφθεί τους οκτώ μήνες ως τις εκλογές του Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων έξι συνδιαλέξεων με τον Κίσλιακ.

Έξι από τις πηγές είπαν ότι υπήρξαν πολλαπλές επαφές των Κούσνερ και Κίσλιακ, αλλά απέφυγαν να δώσουν λεπτομέρειες. Δεν έκαναν σαφές εάν ο Κούσνερ συνομιλούσε με τον Κίσλιακ μόνος του ή μαζί με άλλους συνεργάτες του Τραμπ.

Το ενδιαφέρον του FBI για τον Κούσνερ προέκυψε από αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών για τις επαφές του Φλιν με ρώσους αξιωματούχους που περιείχαν ονόματα αμερικανών πολιτών που όμως είχαν σβηστεί λόγω της νομοθεσίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ΗΠΑ. Αυτό ώθησε τους ερευνητές να ζητήσουν από τις υπηρεσίες πληροφοριών να τους αποκαλύψουν τα ονόματα των Αμερικανών, εξήγησε ο εν ενεργεία αξιωματούχος των υπηρεσιών επιβολής του νόμου. Το όνομα του Κούσνερ ήταν ένα από αυτά που αποκαλύφθηκαν, διευκρίνισε, γεγονός που οδήγησε στη στενότερη εξέταση των επαφών του Τζάρεντ Κούσνερ με τον Κίσλιακ και άλλους Ρώσους.

Οι κυρώσεις και οι ρωσικές τράπεζες

Το FBI εξετάζει εάν και κατά πόσον οι Ρώσοι υπέδειξαν στον Κούσνερ ή άλλους συνεργάτες του Τραμπ ότι η χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων θα συνεπαγόταν ότι ρωσικές τράπεζες θα προσέφεραν χρηματοδότηση σε ανθρώπους που συνδέονται με τον Τραμπ, είπε ακόμη ο εν ενεργεία αξιωματούχος των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής τράπεζας Βνιεσκανόμπανκ, ο Σεργκέι Νικολάγιεβιτς Γκαρκόφ, πρώην στέλεχος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που διορίστηκε στην τράπεζα προσωπικά από τον Πούτιν, συνάντηση τον Κούσνερ στον Trump Tower τον Δεκέμβριο. Στην τράπεζα έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ενώ είχε εμπλακεί σε μια υπόθεση κατασκοπείας του 2015 για την οποία ένα στέλεχός της στη Νέα Υόρκη ομολόγησε και φυλακίστηκε.

Η τράπεζα ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της τον Μάρτιο ότι ο πρόεδρός της συναντήθηκε με τον Κούσνερ και στελέχη αμερικανικών τραπεζών και εταιρειών στο πλαίσιο της προετοιμασίας της νέα στρατηγικής τους.

Αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι ως τώρα δεν έχουν δει αποδεικτικά στοιχεία ότι διαπράχθηκε κάποιο αδίκημα ή ότι υπήρξε συνεργασία της εκστρατείας του Τραμπ και του Κρεμλίνου. Επιπλέον, δεν έχει βρεθεί καμιά απόδειξη ότι ο Τραμπ ενέκρινε, ή ότι γνώριζε, τις επαφές. Ενδέχεται να μη βρεθεί τίποτε ανάρμοστο όσον αφορά τις επαφές αυτές, σημείωσε ο εν ενεργεία αξιωματούχος των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Ο Κούσνερ προσφέρθηκε τον Μάρτιο να καταθέσει στην Επιτροπή Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας, η οποία διεξάγει χωριστή έρευνα για το ενδεχομενο η Ρωσία να παρενέβη για να επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016.
ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.