28/6/17

Κύπρος - Την μετέφεραν σε θέρετρο. Να μη την επιστρέψουν σε φέρετρο!

Σάββας Ιακωβίδης
Υπό ποιες προϋποθέσεις συνέρχεται σήμερα στο ελβετικό θέρετρο Crans-Montana, η  πενταμερής (και όχι… πολυμερής, όπως παραπλανητικά λέγει ο Πρόεδρος) διάσκεψη για το Κυπριακό; Δύσκολες, δυσοίωνες, τραγικές και οιονεί εφιαλτικές για την ελληνική πλευρά. Η σημερινή διάσκεψη πρέπει να ιδωθεί και να εξηγηθεί υπό το πρίσμα πολύμηνων διεργασιών, οι οποίες οδήγησαν στο σημερινό κατάντημα: Η Κυπριακή Δημοκρατία, Αναστασιάδειαις χερσίν και με την ανεπίτρεπτη ανοχή ή και συνέργεια του Προέδρου, δεν είναι παρούσα. Είναι εκλιπούσα, όπως και επίσημα οι Τούρκοι την διέγραψαν από τις 23/6/2014 και διά του θλιβερού δείπνου της 1ης Δεκεμβρίου 2016, της αποδοχής της απορριπτέας πενταμερούς και του δεύτερου δείπνου της 4ης Ιουνίου, είναι και απούσα.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης σήμερα, περισσότερο από άλλοτε, θα συνειδητοποιεί σε ποιο βάραθρο έχει πέσει με την ανερμάτιστη τακτική του, τις συνεχείς υποχωρήσεις για να ικανοποιήσει τον φίλο του Ακιντζί και να… δελεάσει, δήθεν, το τουρκικό θηρίο και το «κοινό όραμά» του με τον τάχα μετριοπαθή εγκάθετο της τουρκικής κατοχής. Λέγεται ότι σήμερα, οι δύο πλευρές με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις θα αρχίσουν τη συζήτηση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Όταν μιλάμε για ασφάλεια, Πρόεδρος και πολιτικοί αρχηγοί καλούνται να εννοούν τα ίδια πράγματα:
Πρώτον, τερματισμός διά παντός και ΠΡΙΝ από την έναρξη υλοποίησης της λύσης, των εγγυητικών, επεμβατικών δικαιωμάτων.
Δεύτερον, αποχώρηση του συνόλου του Αττίλα, ΠΡΙΝ από την έναρξη υλοποίησης πιθανής συμφωνίας για λύση.
Τρίτον, αποχώρηση των εποίκων αφού αυτοί αποτελούν προϊόν εγκλήματος πολέμου και συνιστούν την αιχμή του δόρατος της τουρκικής πολιτικής για δημογραφική αλλοίωση της νήσου.
Τέταρτον, η μόνη σίγουρη ασφάλεια για όλους τους ΝΟΜΙΜΟΥΣ κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι οι εγγυήσεις της ΕΕ και η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ένωση, στον ΟΗΕ και σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς.
Πέμπτον, δεν νοείται στον 21ο αιώνα, όπως ορθά όλοι οι ηγέτες λένε, μία χώρα-μέλος της ΕΕ να υπόκειται σε καθεστώς εγγυήσεων από τρίτη χώρα.
Πρόεδρος και πολιτικοί αρχηγοί συμφωνούν με τις πιο πάνω προϋποθέσεις, τις οποίες κάθε εχέφρων και πατριώτης Κύπριος δικαιωματικά απαιτεί, επειδή δεν έχει καθόλου εμπιστοσύνη στην Τουρκία και στον αδίστακτο Ερντογάν; Δυστυχώς, όχι! Πέραν του ΔΗΣΥ, που χειροκροτεί και επικροτεί τους χειρισμούς και τις αποφάσεις του Προέδρου, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν διαφορετικές απόψεις και τοποθετήσεις. Το θλιβερό ΔΗΣΑΚΕΛ έφτασε στο άθλιο κατάντημα να θεωρεί τις πιο πάνω προϋποθέσεις –άκουσον! άκουσον! – ως… μαξιμαλιστικές και όπως επιμένει το ΑΚΕΛ, δεν θα γίνουν κατανοητές από τον διεθνή παράγοντα! ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ δίνουν ένα εξωφρενικό άλλοθι στον Αττίλα, υποβάλλοντας με εξοργιστική επιτηδειότητα ότι, δεν είναι δυνατόν, καλέ, τα κατοχικά στρατεύματα να αποχωρήσουν σε διάστημα ημερών.
Αλλ’ ο Αττίλας εισέβαλε στο νησί σε λίγες ημέρες. Άρα σε διάστημα το πολύ 40 ημερών  ή ακόμα και λιγότερες (εκτιμήσεις στρατιωτικών), οφείλει να αποχωρήσει εάν η Τουρκία όντως εννοεί ότι θέλει λύση. Η κατοχική χώρα θέλει λύση, αλλά λύση ξεκάθαρα τουρκικών προδιαγραφών! Οι Τούρκοι το βροντοφωνάζουν εδώ και 60 χρόνια! Απαιτούν επανάκτηση της Κύπρου διότι την θεωρούν ως αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής κυριαρχίας τους. Προπάντων, όπως το κωδικοποίησε και εξήγησε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νταβούτογλου, η Κύπρος είναι άκρως πολύτιμη, γεωπολιτικά και στρατηγικά για την Τουρκία και τα εθνικά συμφέροντά της, αφού η μακράς πνοής επιδίωξή της είναι να καταστεί περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη.
Οι Τούρκοι επιμένουν αταλάντευτα σε εγγυητικά, επεμβατικά δικαιώματα στο διηνεκές και παρουσία του Αττίλα εσαεί, για την ασφάλεια, δήθεν, των Τ/κυπρίων. Μόλις προχθές ο Τούρκος αντιπρόεδρος διατύπωσε ξανά τις τουρκικές αξιώσεις, τις οποίες ως διασκεδαστικό γιουσουφάκι ψαλμωδεί ο υποτελής Ακιντζί. Άρα, εκ προοιμίου, η σημερινή διάσκεψη οδηγείται, λογικά, σε ναυάγιο, αφού οι θέσεις των δύο πλευρών και η αντίσταση – ευτυχώς! – της Ελλάδος, αποτρέπουν προς το παρόν τον Ν. Αναστασιάδη να εγκλωβίσει και πάλι την Αθήνα στους τακτικισμούς και στις μονομερείς ενέργειές του.
Δεν πιστεύουμε ότι η διάσκεψη θα οδηγηθεί τόσο γρήγορα σε ναυάγιο επειδή υπάρχει ένας αδύναμος και προβλεπτός κρίκος: Ο Ν. Αναστασιάδης. Ποιος, πραγματικά, εμπιστεύεται έναν Πρόεδρο, ο οποίος άλλα διαβεβαιώνει τους αρχηγούς, άλλα διακηρύσσει προς τους πολίτες, άλλα δεσμεύεται δημόσια και τελείως διαφορετικά πράττει πίσω από κλειστές πόρτες;
Οι δημοκρατίες πεθαίνουν, εξοντώνονται ή και θανατώνονται πίσω από κλειστές πόρτες.
Αν δεχθούμε τη θέση του Προέδρου ότι, τάχα, και η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει στο Crans-Montana, τότε κάθε πολίτης δικαιούται να υποβάλει έντονα προς όλους, Αναστασιάδη και πολιτικούς αρχηγούς:
-Έχετε μεταφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία ζωντανή και διεθνώς αναγνωρισμένη, καταξιωμένη και νόμιμη, μέλος της ΕΕ, του ΟΗΕ και των Διεθνών Οργανισμών, στο ελβετικό θέρετρο. Δεν δικαιούστε και δεν σας εξουσιοδότησε κανείς να την επιστρέψετε στο νησί μέσα σε φέρετρο. Δεν έχετε μεταβεί στο Crans-Montana για να ικανοποιήσετε τα συμφέροντα και τις αξιώσεις ή να υποκύψετε στους εκβιασμούς οποιωνδήποτε αλλά να υπερασπιστείτε την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και των νόμιμων κατοίκων της νήσου. Το Crans-Montana δεν μπορεί να αποτελέσει και δεν έχετε εξουσιοδοτηθεί να επιτρέψετε η Κύπρος να υποστεί συμφωνία και λύση ενός νέου τραγικού Μονάχου. 
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.