30/6/17

Και εδώ εξαπάτησαν τον κόσμο - Ανθρακες ο θησαυρός από λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Ανθρακες αποδεικνύεται ο θησαυρός από τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς, όπως και από τα προσδοκώμενα έσοδα από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνικών προϊόντων. Πόσο μάλλον που μετά και την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι η παραγραφή των φορολογικών αξιώσεων είναι πενταετής και οι συνεχείς παρατάσεις παραγραφής είναι αντισυνταγματικές, πολλοί από τους ελέγχους που έχουν ξεκινήσει ενδέχεται να αποδειχθούν έκνομοι. Περαιτέρω δε ενδέχεται να αμφισβητηθούν από τους φορολογουμένους και ποσά που έχουν βεβαιωθεί αλλά δεν έχουν εισπραχθεί. Σε κάθε περίπτωση, τα εισπρακτικά αποτελέσματα από τα ποσά που είχαν ήδη βεβαιωθεί είναι αμελητέα σε σχέση με τις εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί ειδικά από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλούσε για εισπράξεις της τάξης των 2,5 δισ. από την καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων που συγκέντρωσε από τις αρμόδιες φορολογικές και ελεγκτικές αρχές και απέστειλε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ύστερα από σχετική ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χρήστου Σταϊκούρα.
Συγκεκριμένα, τόσο από τη λίστα Λαγκάρντ και τη λίστα Μπόργιανς όσο και από τις σχετιζόμενες με αυτές υποθέσεις που ελέγχθηκαν όπως και από το λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνικών προϊόντων, από το 2013 και ένθεν βεβαιώθηκε συνολικά 1,623 δισ. ευρώ ως πληρωτέο ποσόν. Εισπράχθηκαν όμως μόλις 148,64 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά (εξαιρουμένων του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνικών), ξεκίνησαν 3.074 έλεγχοι και ολοκληρώθηκαν 1.207.
Ειδικά για τη λίστα Μπόργιανς, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Από το 2015 μέχρι και τις 30 Απριλίου του 2017 είχαν ξεκινήσει έλεγχοι σε 214 υποθέσεις αλλά ολοκληρωθεί μόλις 11, ενώ το ποσόν που είχε βεβαιωθεί ήταν 10,918 εκατ. ευρώ. Από τις δε σχετιζόμενες με αυτήν τη λίστα υποθέσεις ξεκίνησαν έλεγχοι σε 28 και ολοκληρώθηκαν μόλις 2, βεβαιώνοντας 1,791 εκατ. Aπό τη λίστα αυτή και τις σχετιζόμενες εισπράχθηκαν μόλις 137 χιλιάδες...
Στη δε λίστα Λαγκάρντ, που χρησιμοποιήθηκε στον πολιτικό διάλογο ακόμα και ως συνώνυμο της μεγάλης φοροδιαφυγής, από το 2014 έως σήμερα ξεκίνησαν έλεγχοι σε 519 υποθέσεις, ολοκληρώθηκαν οι 210 και βεβαιώθηκαν ποσά 256,055 εκατ. ευρώ. Αλλα 8,529 εκατ. βεβαιώθηκαν από 9 σχετιζόμενες υποθέσεις. Ομως συνολικά εισπράχθηκαν μόνον 43,477 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία για το λαθρεμπόριο καυσίμων. Από το 2013 έως και τον περασμένο Μάιο βεβαιώθηκαν ποσά ύψους 72,05 εκατ. Αλλά εισπράχθηκαν μόλις 36,12 εκατ. Εξ αυτών τα 40,5 βεβαιώθηκαν τη διετία 2013-2014 και τα 26 εκατομμύρια από τα 36 εισπράχθηκαν το ίδιο διάστημα. Πολύ δηλαδή περισσότερα από ό,τι από την αρχή του 2015 έως σήμερα. Αναφορικά με τα καπνικά, αυτά παρουσιάζουν τη χειρότερη εισπραξιμότητα (κάτι αναμενόμενο λόγω της φύσης της συγκεκριμένης φοροδιαφυγής, η οποία διαπιστώνεται στα χέρια εταιρικών οντοτήτων ή φυσικών προσώπων που δεν έχουν τη δυνατότητα και τα περιουσιακά στοιχεία να καταβάλουν τους φόρους), καθώς ενώ βεβαιώθηκαν 858,99 εκατομμύρια και εισπράχθηκαν μόλις 24,78 εκατ.
Καθημερινή

2 σχόλια:

  1. Κανέναν δεν "εξαπάτησαν", από την πρώτη στιγμή ο κάθε ένας μας ήξερε ότι δεν γινόταν τίποτε και δεν του/μας καιγόταν καρφί. Ξέρουν με τι πολτό κόσμο έχουν να κάνουν, δεν θέλω να προσβάλλω κανέναν, πρώτος και χειρότερος εγώ. Η κληρονομιά του Ανδρέα με τα δώρα τα δωράκια κλπ ζει μέσα μας. Α... Έχει κι έναν γυιό αυτός που κυκλοφορεί ελεύθερος και τον παντεσπανίζουμε κι όλας. Αλλού είναι εχθρός, δεν είναι στην μπούντεσταγκ, είναι μέσα μας σάρκα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως δεν έγινε αντιληπτό; απάτη κακουργηματικη κατ εξακολουθηση

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.