30/6/17

Κορυφώνει τις προκλήσεις η Άγκυρα με ΝΟΤΑΜ

Την ώρα που στο Κραν Μοντάνα καταβάλλονται προσπάθειες για το κορυφαίο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων όπως και της αποχώρησης του τουρκικού στρατού από τις υπό κατοχή περιοχές, η Τουρκία επέλεξε να κάνει επίδειξη ισχύος κορυφώνοντας τις προκλήσεις στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Άγκυρα κορυφώνει τις παραβιάσεις στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο της χώρας μας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, με τρεις ειδοποιήσεις προς αεροπόρους (NOTAM), η τουρκική πολεμική αεροπορία, μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, προχώρησε στη δέσμευση μεγάλων τμημάτων του FIR Λευκωσίας, αλλά και των κυπριακών υδάτων, προκειμένου να πραγματοποιήσει παράνομες ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, καθώς και άλλες ασκήσεις χωρίς πραγματικά πυρά.
Συγκεκριμένα, με τις NOTAM υπ’ αριθ. 117/17, 118/17 και 119/17 η Τουρκία κάλεσε, χθες, τα διερχόμενα αεροσκάφη να αποφύγουν τις δεσμευμένες περιοχές «για τη δική τους ασφάλεια». Η νέα πρόκληση τέθηκε σε εφαρμογή ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η δεύτερη, κρίσιμη ημέρα της διάσκεψης στην Ελβετία. Οι ασκήσεις, σύμφωνα με τις ειδοποιήσεις, αναμενόταν να πραγματοποιηθούν στον εναέριο χώρο δυτικά και βορειοδυτικά της Μόρφου.

Και στο Καστελόριζο

Η Άγκυρα κλιμακώνει και τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα mignatiou, η Τουρκία επιχειρεί να υπονομεύσει ακόμη και την πραγματοποίηση Νατοϊκής άσκησης, η οποία είναι προγραμματισμένη στα διεθνή ύδατα νότια του Καστελόριζου, προκειμένου όχι μόνο να αμφισβητήσει τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων, αλλά και για να εκφράσει με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή της για την πραγματοποίηση της άσκησης σε περιοχή που αμφισβητεί πλήρως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες.

Η Αθήνα με την ΝΟΤΑΜ 1529/17 ανήγγειλε την Τετάρτη τη διεξαγωγή Νατοϊκής εκπαιδευτικής άσκησης στην περιοχή νότια του Καστελόριζου για τις 3 Ιουλίου. Στην ΝΟΤΑΜ αναφέρονταν ότι τα αεροσκάφη που θα λάβουν μέρος θα πρέπει να πετούν με VFR και να έχουν διαρκώς ανοικτά τα φώτα πορείας. Καλούνται επίσης τα αεροσκάφη να μην «επηρεάσουν» τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ. και να καταθέσουν σχέδια πτήσης σύμφωνα με το ΑΙΡ-Greece.

Η Τουρκία, χθες το μεσημέρι, εκφράζοντας ουσιαστικά την ενόχλησή της όχι μόνο για την αναφορά στα 10 ν.μ. στην ελληνική ΝΟΤΑΜ αλλά και επειδή το ΝΑΤΟ απευθύνθηκε στην Ελλάδα για την έκδοση της ΝΟΤΑΜ και μάλιστα στην περιοχή που η Τουρκία διατηρεί βλέψεις εναντίον της Ελλάδας, εξέδωσε δική της NOTAM. Η Τουρκία επαναλαμβάνει τη γνωστή θέση της ότι ο εναέριος χώρος πρέπει να ταυτίζεται με τα χωρικά ύδατα και το έδαφος μιας χώρας, παραβλέποντας βεβαίως ότι η πρακτική αυτή ισχύει για δεκαετίες και ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα επέκτασης χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. και έχει επιφυλαχθεί του δικαιώματός της να το ασκήσει όποτε το αποφασίσει.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.