29/6/17

Στη θάλασσα το αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth, το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού

wikimedia commons/Ministry of Defence
Τρία χρόνια μετά τη «βάπτισή» του από τη βασίλισσα, η μελλοντική ναυαρχίδα του βρετανικού στόλου θα περάσει μια περίοδο περίπου έξι εβδομάδων στη θάλασσα για δοκιμές πάνω στην ταχύτητα, την ευελιξία, τα συστήματα ενέργειας και προώθησης, καθώς και τα οπλικά του συστήματα. 
Το αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth, το πρώτο αεροπλανοφόρο της κλάσης του και το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο στην ιστορία του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού σάλπαρε για πρώτη φορά τη Δευτέρα από το Ρόσαϊθ για να ξεκινήσει τις πρώτες του θαλάσσιες δοκιμές, στη θάλασσα βορειοανατολικά της Σκωτίας.
«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τη Μ. Βρετανία, καθώς το νέο μας αεροπλανοφόρο βγαίνει στη θάλασσα για πρώτη φορά. Αυτό το πλωτό φρούριο είναι μακράν το πιο ισχυρό πλοίο που φτιάχτηκε ποτέ στη Βρετανία, το οποίο θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε πολλαπλές και μεταβαλλόμενες απειλές ανά τον κόσμο. Το HMS Queen Elizabeth... φτιάχνεται από τους καλύτερους, επανδρώνεται από τους καλύτερους και θα δώσει αποτελέσματα για τη Βρετανία. Για τα επόμενα 50 χρόνια θα πηγαίνει σε αποστολές ανά τον κόσμο, επιδεικνύοντας τη βρετανική ισχύ και τη δέσμευσή μας για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων προκλήσεων από έναν επικίνδυνο κόσμο. Όλη η χώρα μπορεί να είναι περήφανη για αυτό το εθνικό επίτευγμα» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Σερ Μάικλ Φάλον.
Τρία χρόνια μετά τη «βάπτισή» του από τη βασίλισσα, η μελλοντική ναυαρχίδα του βρετανικού στόλου θα περάσει μια περίοδο περίπου έξι εβδομάδων στη θάλασσα για δοκιμές πάνω στην ταχύτητα, την ευελιξία, τα συστήματα ενέργειας και προώθησης, καθώς και τα οπλικά του συστήματα. Στη συνέχεια θα επιστρέψει στο Ρόσαϊθ για περαιτέρω δοκιμές και συντήρηση πριν επιστρέψει στη θάλασσα για το δεύτερο στάδιο δοκιμών. Μετά, θα πάει στη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ και θα παραδοθεί στο Βασιλικό Ναυτικό αργότερα μέσα στο έτος.
Όταν ενταχθεί σε υπηρεσία, το HMS Queen Elizabeth θα είναι το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο εκτός των ΗΠΑ και είναι σχεδιασμένο εξαρχής για χρήση μαχητικών πέμπτης γενεάς (F-35B Lightning). Θα έχει πλήρωμα περίπου 700 ατόμων, που θα αυξάνονται στα 1.600 όταν τα αεροσκάφη του είναι σε υπηρεσία. Το αδελφό του σκάφος, HMS Prince of Wales, έχει ολοκληρωθεί δομικά και είναι στο στάδιο του εξοπλισμού.
Το κάθε αεροπλανοφόρο της κλάσης έχει βάρος 65.000 τόνους και μήκος 280 μέτρων, με μέγιστη ταχύτητα άνω των 25 κόμβων, ενώ θα φέρει 36 μαχητικά F-35B και τέσσερα ελικόπτερα Crowsnest. Το κατάστρωμα/ διάδρομος απονήωσης/ προσνήωσης έχει μήκος 280 μέτρα και πλάτος 70, ενώ το κάθε αεροπλανοφόρο μπορεί να μεταφέρει προμήθειες τροφίμων για 45 ημέρες. Ακόμη, η κλάση χαρακτηρίζεται από μεγάλο εύρος αυτοματοποίησης, με μεταφορές π.χ. πυρομαχικών από τις αποθήκες στο κατάστρωμα με το πάτημα ενός κουμπιού κ.ά.
Ναυτεμπορική

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.