28/5/18

Εκλογές στην Τουρκία: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις 23 ημέρες πριν τις κάλπες - Παραμένει πρωταγωνιστής ο Ερντογάν

Σε 23 μέρες οι κάλπες θα αναδείξουν τον πρώτο Πρόεδρο της Τουρκίας με το νέο προεδρικό σύστημα και την Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση που πλέον θα αριθμεί 600 βουλευτές.
Ήδη με την ανακοίνωση των υποψηφίων «φουντώνουν» οι συζητήσεις και τα ερωτηματικά για το ποια θα είναι τα ονόματα του νέου υπουργικού Συμβουλίου στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και κόψει πρώτο το νήμα το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν αφού το νέο σύστημα δεν επιτρέπει την υπουργοποίηση βουλευτών. Έτσι όσα πρωτοκλασάτα στελέχη, μεταξύ τους νυν υπουργοί είναι υποψήφιοι για το βουλευτικό αξίωμα φυσικά σε εκλέξιμες θέσεις, δεν θα έχουν θέση στην επόμενη κυβέρνηση ακόμη και αν το κόμμα τους κερδίσει.
Στο μέτωπο των δημοσκοπήσεων φυσικά όπως γίνεται πάντα τα κόμματα αναθέτουν σε εταιρίες δημοσκοπήσεων σφυγμομετρήσεις, κάποια στοιχεία των οποίων δίνουν στην δημοσιότητα.
Ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ και εκπρόσωπος του κόμματος Μαχίρ Ουνάλ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε ότι το κυβερνών κόμμα για την Προεδρία βρίσκεται στο 54-56% και για τις βουλευτικές διατηρεί την δυναμική που είχε, στο 46-48%. Ο κ. Ουνάλ πρόσθεσε πως ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μουχαρέμ Ιντζέ και η Μεράλ Άκσενερ του Καλού Κόμματος (İYİ PARTİ) επικεντρώνονται περισσότερο στις βουλευτικές εκλογές γιατί, όπως σημείωσε, δεν μπορούν να κερδίσουν τις προεδρικές.
Στον αντίποδα η φίλα προσκείμενη στο ρεπουμπλικανικό κόμμα Τζουμχουριγιέτ δημοσιεύει την δημοσκόπηση της Mediar, που προβλέπει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα καταφέρει να εκλεγεί στον πρώτο γύρο και ότι στο δεύτερο θα έχει να αντιμετωπίσει τον Μουχαρέμ Ιντζέ. Σύμφωνα με αυτή την δημοσκόπηση αυτοί που λένε ότι θα ψηφίσουν τον Ταγίπ Ερντογάν είναι 43,5% ενώ το 22,2% τον Μουχαρέμ Ιντζέ. Εντυπωσιακό είναι δε το ποσοστό που προκύπτει για την Μεράλ Ακσενέρ με 19,31%. Ποσοστό που δεν πλησιάζει σε καμμία άλλη δημοσκόπηση.
Η εταιρία δημοσκοπήσεων ANDY Ar του Faruk Acar, που είχε προβλέψει με επιτυχία τα αποτελέσματα της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης, προέβλεψε ότι η συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος με το κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος θα βγάλουν τον Ερντογάν πρόεδρο από τον πρώτο γύρο με 55%.
Περίπου με τα ίδια ποσοστά προβλέπουν ότι δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος η ANAR του İbrahim Uslu με 56% και η A&G του Adil Gür που βλέπει την συμμαχία του Ταγίπ Ερντογάν στο 55-60% από τον πρώτο γύρο.
Πιο αναλυτική, ρεαλιστική και κοντά στην προϋπάρχουσα δυναμική των κομμάτων εμφανίζεται μέχρι στιγμής η δημοσκόπηση της KONDA που βλέπει το 51,4% των ψηφοφόρων να επιλέγει τον Ταγίπ Ερντογάν με 51,4%, δεύτερο τον Μουχαρέμ Ιντζέ με 23,9, τρίτη την Άκσενερ με 12,3 και τον φυλακισμένο Ντεμιρτάς στο 9,6%.
Πέρα όμως από το αν ο πρόεδρος θα εκλεγεί στον πρώτο γύρο, με βέβαιη την πρωτιά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ιδιαίτερη σημασία έχει η πλειοψηφία την Βουλή. Στο νέο σύστημα πρόεδρος που δεν θα ελέγχει την Βουλή μέσω του κόμματός του, δεν θα μπορεί να νομοθετεί και θα αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα παρά τις αυξημένες εκτελεστικές εξουσίες που του παρέχει το νέο σύστημα. Και εκεί είναι ίσως το μεγάλο στοίχημα και για τον Ταγίπ Ερντογάν που δεν θέλει καν να σκεφθεί τέτοια πιθανότητα και για αυτό έχει ρίξει στον αγώνα για την Βουλή πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος. Τονίζει δε πολλάκις την κρισιμότητα των βουλευτικών εκλογών και ζητά από τον κομματικό μηχανισμό να μην μείνει σπίτι που δεν θα επισκεφθούν προεκλογικά.
Από την έρευνα της KONDA προκύπτει ότι το κόμμα του Ερντογάν χάνει έδαφος στις δυτικές πόλεις ενώ παίρνει ψήφους από το κουρδικό κόμμα στις ανατολικές. Το Ρεπουμπλικανικό δε, χάνει 2 με 3 μονάδες προς το νέο κόμμα της Άκσενερ. Μετά την κατανομή των αναποφάσιστων για τις βουλευτικές εκλογές, το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται σε αυτή την δημοσκόπηση να αγγίζει το 45%, το Ρεπουμπλικανικό το 23,5 %, το Εθνικιστικό το 9%, το Καλό Κόμμα 8,5% και το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (κουρδικό) 9%. Αν επιβεβαιωθούν αυτά τα ποσοστά το κουρδικό που δεν μετέχει σε κάποια συμμαχία θα κινδυνέψει να μείνει οριακά εκτός Βουλής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή

1 σχόλιο:

  1. Πόσο αφελείς μπορεί να είναι οι επισκέπτες αυτού του site για να θεωρήσουν ότι στην Τουρκία γίνονται γκάλοπς για τις εκλογές που είναι αντικειμενικά;
    Εδώ μας είναι γνωστό ότι εφημερίδες τηλεοράσεις κλπ ελέγχονται στο σύνολο τους σχεδόν από τον Ερντογαν. Τους δημοσκόπους θα αφήσουν να κάνουν την δουλειά τους ελεύθερα;
    Απλά θέλανε να βγάλουν νικητή τον Ερντογαν και συνάμα να αιτιολογήσουν την πρωτιά αυτή με την ήττα του Κουρδικού κόμματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.