29/5/18

Νετανιάχου: Tο Ιράν δεν έχει καμιά θέση στη Συρία

Τη στήριξη του Βερολίνου και του Παρισιού στη μάχη εναντίον της στρατιωτικής παρουσίας του Ιράν στη Συρία αναμένεται να ζητήσει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος θα μεταβεί στη Γαλλία και στη Γερμανία από την 4η ως την 6η Ιουνίου.
Οι συνομιλίες που θα έχει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναμένεται να περιστραφούν γύρω από την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αλλά και την ιρανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία, χώρα που γειτονεύει με το Ισραήλ.
«Θα παρουσιάσω τη θέση μας για την ανάγκη να εμποδιστεί το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και να εγκαταστήσει (στρατεύματα) στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Νετανιάχου στη διάρκεια συνεδρίασης των μελών του κόμματός του που έχουν εκλεγεί στην Κνέσετ, το ισραηλινό κοινοβούλιο. «Σε ό,τι αφορά τη Συρία, η θέση μας είναι σαφής: δεν υπάρχει θέση για την παραμικρή ιρανική στρατιωτική παρουσία σε κανένα τμήμα της Συρίας» επισήμανε.
Ο Νετανιάχου αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανεφερε επίσης τη Δευτέρα ότι σκοπεύει να συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι και ότι θα συμμετάσχει στην έναρξη της περιόδου ανταλλαγών Γαλλίας-Ισραήλ, μιας σειράς εκδηλώσεων με σκοπό να τονωθούν οι πολιτισμικές και επιστημονικές σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη.
Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε τη 10η Μαΐου πλήγματα εναντίον δεκάδων θέσεων του ιρανικού στρατού στη Συρία, όπως υποστήριξε, σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις, από τις ιρανικές δυνάμεις κατ' αυτόν, ρουκετών εναντίον θέσεών του στο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν που έχει καταλάβει και προσαρτήσει το Ισραήλ.
Στα πλήγματα αυτά σκοτώθηκαν 27 φιλοκαθεστωτικοί μαχητές, ανάμεσά τους τουλάχιστον 11 Ιρανοί, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η επιχείρηση ενέτεινε τις διεθνείς ανησυχίες ως προς τον κίνδυνο να ξεσπάσει ανοιχτή σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα την απόλυτη υποστήριξή του προς την πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Ιράν, ορκισμένου εχθρού του Ισραήλ και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συνταχθεί με αυτή.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.