30/5/18

Άρχισαν τα όργανα...

Πιο εύκολα μπορώ να πάρω διαζύγιο από τη γυναίκα μου παρά να απολύσω τη γραμματέα μου, έλεγε πριν μερικά χρόνια ο πρόεδρος των βιομηχάνων στην Ιταλία σε μια προσπάθεια να καταδείξει τις δυσκαμψίες που υπάρχουν στην αγορά εργασίας της γείτονος και την ανάγκη μεταρρυθμίσεων...
Οι "δυσκαμψίες” της ιταλικής οικονομίας κατά ένα σημαντικό μέρος οφείλονται και σε παραδοσιακές δομές μιας κοινωνίας που παραμένει βαθιά καθολική και έχει να ανταγωνιστεί τις οικονομίες των προτεσταντών. Στην περίπτωση της Ελλάδας τα βάρη της ορθόδοξης παράδοσης είναι μεγαλύτερα.
για τη συνέχεια Capital

5 σχόλια:

  1. Μάλιστα. Φταίει η ορθοδοξία!!!
    Αν ασπασθούμε το ισλαμ, μήπως πάμε καλύτερα;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτές οι γενικολογίες ότι "φταίει το συγκεκριμένο δόγμα", είναι υπεραπλουστεύσεις. Ούτε η Ιταλία είναι τόσο "βαθιά καθολική" όσο νομίζει ο κ. Στούπας. Ίσως να είναι επηρεασμένος από ταινίες του 1960. Περισσότερη ζημιά έχει κάνει η απλή αναλογική, τα αποτελέσματα της οποίας μπορείτε να θαυμάσετε εδώ:

    https://it.wikipedia.org/wiki/Governi_italiani_per_durata

    Tο παραθέτω, γιατί και αυτό το σκέφτηκε η ελληνική αριστερά τώρα που χάνει, για να αποτελειώσει τη χώρα.
    - Η Πολωνία είναι καθολική. Θεωρείται από τις χώρες που αξιοποίησε καλύτερα τα κονδύλια της ΕΕ και αν συνεχίσει έτσι, θεωρείται η νέα ανερχόμενη δύναμη.
    - Η Ιρλανδία είναι καθολική. Παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις του κ. Βαρουφάκη, καλπάζει.
    - Η Κύπρος είναι ορθόδοξη. Παρά την καταδικαστική κρίση του κ. Λαπαβίτσα, που έγραφε πως το κυπριακό είναι το χειρότερο μνημόνιο (κι από το ελληνικό), βγήκε και μας χαιρετάει. Το καλό με την Κύπρο ήταν ότι έζησε βρεταννική κυριαρχία, που της άφησε κληρονομιά στη δημόσια διοίκηση.
    - Η Ρουμανία, είναι ορθόδοξη. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ραγδαία. Οι πρώην κομουνιστικές χώρες, δεν είχαν know how για business. Κάπως σαν την Ελλάδα, που ο άλλος δεν ξέρει πώς να εξάγει ή να χτίσει πολυεθνική. Κάναν τα φθηνά εργατικά χέρια ξένων για χρόνια και όποιος ήταν έξυπνος, μάθαινε. Και σιγά σιγά κάποιες αρχίζουν να ξεχωρίζουν.
    - Στην Ελλάδα είναι και θέμα παιδείας και θέμα πολιτικής. Δεν είναι δυνατόν, ακόμα σήμερα, να γίνεται πολιτική με όρους εμφυλίου, Γκοτζαμάνηδες, χούντες κλπ. Σα να είναι σήμερα στη Γερμανία η αριστερά και σε ότι πάει να κάνει η δεξιά που δεν της αρέσει, να λέει "είστε ναζιστές! Είστε χιτλερικοί! Είσαι ο Χίμλερ!". Τα σοβαρά κράτη, κάποτε κάνουν ειρήνη με την ιστορία τους και προχωράνε. Στην Ελλάδα δεν έγινε ποτέ. Στο βωμό της εθνικής συμφιλίωσης, αλώθηκαν τα πανεπιστήμια από την αριστερά. Χώρα με τα μυαλά της ελληνικής αριστεράς και υψηλό βιοτικό επίπεδο, δεν υπάρχει. Ο Μαδούρο που ο Τσίπρας εγκωμίαζε σαν υπόδειγμα για την παγκόσμια αριστερά, είδαμε τι κάνει κι ας κολυμπάει στο πετρέλαιο.
    Η ελληνική αριστερά, σήμερα ανθεί μόνο στη λατινική αμερική. Όσο καλό είδαν αυτοί, τόσο και η Ελλάδα.
    Και στην Ιταλία, υπάρχει διαφθορά, υπάρχει φοροδιαφυγή, απλά δεν είναι η οικονομία χωρίς παραγωγική βάση, αλλά η πολιτική τάξη, λίγο πολύ πάντα κοίταζε το πολιτικό κόστος και είχε το βλέμμα στις επόμενες εκλογές, που συνήθως ήταν και πολύ κοντινές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νόμιζα ότι από τον πόλεμο και μετά κυβερνούσε είτε η Δεξιά και η ακραία Δεξιά (χούντα) είτε το ΠΑΣΟΚ. Η (δήθεν) αριστερά κυβερνάει τα τρία τελευταία χρόνια, Είναι πρακτικά αδύνατον να πρόλαβε να κανει τοση ζημιά. Επίσης η Ιταλία είναι η τρίτη οικονομία της ΕΕ με δεξιές κυβερνήσεις. Πότε ανακαλύφθηκαν όλα αυτά τα μειονεκτηματα και γιατί οι εν λόγω κυβερνήσεις δεν τα διόρθωσαν; Να μη μιλάμε, μας έλεγαν στο σχολείο, χωρίς να περνάμε τη γλώσσα μας πρώτα από το μυαλό μας. Αν έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ apostolopoulosap

      Μετά τον πόλεμο και μέχρι το 1981 κυβέρνησε όντως η δεξιά. Από την Μεταπολίτευση και μετά, πρώτη η κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία νομιμοποίησε (και καλά έκανε) το ΚΚΕ και κατήργησε τα ξερονήσια, έδωσε στην αριστερά την παιδεία κυρίως, αλλά άφησε και τα συνδικάτα, τα οποία κατηύθυνε το ΚΚΕ ασύδοτα. Από το 1981 και μετά, η κατάσταση χειροτέρευσε. Η αριστερά είναι συνυπεύθυνη για την οικονομική καταστροφή τής χώρας, διότι ήταν αυτή που υποκινούσε σε απεργίες με αίτημα συνεχείς αυξήσεις, με αποτέλεσμα οι ελληνικές βιομηχανίες να μην είναι πια ανταγωνιστικές και άρχισαν να κλείνουν. Η (δήθεν) αριστερά είναι στην κυβέρνηση όντως τα τρία τελευταία χρόνια, αλλά συνέβαλε στην χρεοκοπία της χώρας.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.