28/5/18

Αναστάσιος Λαυρέντζος: Σε δημογραφική κατάρρευση η Ελλάδα


Πριν από λίγες μέρες μίλησα στη Βουλή για το Δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας, καλεσμένος της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Αξιοποιώντας αυτό το επίσημο βήμα, προσπάθησα να γνωστοποιήσω στην εθνική αντιπροσωπεία και στην κοινή γνώμη μια σειρά από στοιχεία, τα οποία περιγράφουν το μείζον ελληνικό ζήτημα: την επερχόμενη δημογραφική κατάρρευση του ελληνικού πληθυσμού. Βασικές επισημάνσεις της ομιλίας μου ήταν οι εξής: 
Με την είσοδο του 21ου αιώνα ο ελληνικός πληθυσμός εισήλθε σε μια πορεία συνεχούς αριθμητικής συρρίκνωσης και παράλληλης γήρανσης. Όπως θα δείξουμε στη συνέχεια, πρόκειται για τερματική και όχι προσωρινή φάση δημογραφικής εξέλιξης, η οποία, αν δεν αλλάξουν οι τρέχουσες τάσεις, οδηγεί τη νεοελληνική κοινωνία προς το τέλος της. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, ο ελληνικός πληθυσμός το 2015 ήταν ήδη ο 6ος πιο γηρασμένος στον κόσμο, ενώ το 2030 αναμένεται να είναι ο 5ος με μέση ηλικία τα 49 έτη! 

Η βασική αιτία αυτής της εν εξελίξει δημογραφικής κατάρρευσης του ελληνικού πληθυσμού είναι ο χαμηλός ρυθμός γεννήσεων, ο οποίος για τρεις και πλέον δεκαετίες έχει πέσει κάτω από την κρίσιμη τιμή των δύο περίπου παιδιών ανά γυναίκα (όριο για τη διατήρηση ενός πληθυσμού). Σήμερα, με την επιβάρυνση που έχει δημιουργήσει και η οικονομική κρίση, ο ρυθμός γεννήσεων είναι περίπου στα 1,3 παιδιά ανά γυναίκα, συνυπολογιζομένων και των γεννήσεων αλλοδαπών (οι οποίες φτάνουν περίπου στο 17% του ετήσιου συνόλου). 
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σήμερα στην Ελλάδα 100 γυναίκες γεννούν 130 παιδιά και άρα κατά μέσον όρο γεννούν 65 κόρες. Δηλαδή φέρνουν στη ζωή μια μικρότερη γενιά γυναικών. Αυτή η γενιά με τη σειρά της (αν ο ρυθμός γεννήσεων δεν αυξηθεί) θα γεννήσει μια ακόμη μικρότερη γενιά, κ.ο.κ. Πρόκειται για μια αυτοτροφοδοτούμενη διαδικασία αριθμητικής συρρίκνωσης, της οποίας τα πρώτα στάδια έχουμε ήδη διανύσει...

Τρεις επισημάνσεις ζωτικής σημασίας 
  1. Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών δεν είναι το αίτιο του ελληνικού δημογραφικού προβλήματος. Είναι όμως ένας παράγοντας που το επιτείνει σημαντικά και μάλιστα με δύο τρόπους: μέσω της περαιτέρω μείωσης των γεννήσεων και μέσω της δημιουργίας ενός ρεύματος μεταναστευτικής εξόδου των Ελλήνων. Ήδη εκτιμάται ότι έχουν μεταναστεύσει σχεδόν μισό εκατομμύριο νέοι Έλληνες, οι οποίοι παίρνουν μαζί τους και τις γεννήσεις που θα παρήγαν. 
  1. Ο παραπάνω συνδυασμός αρνητικού ισοζυγίου γεννήσεων-θανάτων και αρνητικού μεταναστευτικού ισοζυγίου γηγενών είναι η επανάληψη αυτού που συνέβη στη Βουλγαρία από το 1990 έως σήμερα: Στο διάστημα αυτό ο πληθυσμός της Βουλγαρίας μειώθηκε από τα εννέα (9) στα επτά (7) εκατομμύρια και συνεχίζει να μειώνεται σε μια πορεία ασταμάτητης συρρίκνωσης. Από αυτή την άποψη η Βουλγαρία αποτελεί για την Ελλάδα ένα δημογραφικό προπομπό, ο οποίος μας δείχνει δραματικά τί θα συμβεί από εδώ και εμπρός στη χώρα μας.
  1. Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη ανεπτυγμένη χώρα που έχει δημογραφικό πρόβλημα. Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε άλλες χώρες της Ευρώπης (π.χ. Γερμανία, Ιταλία). Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις, όπως π.χ. η Γαλλία ή οι Σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες προσεγγίζουν τον επιθυμητό ρυθμό γεννήσεων των δύο παιδιών ανά γυναίκα, εφαρμόζοντας ένα ευρύ φάσμα πολιτικών. Τα παραπάνω είναι πιθανόν να αποτελούν μια βάση για αναζήτηση λύσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτό το θέμα η Ελλάδα οφείλει να πρωτοστατήσει λαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Οι προβλέψεις της Eurostat για τον ελληνικό πληθυσμό το 2050
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, οι προβλέψεις που κάνει η Eurostat στο λεγόμενο κύριο δημογραφικό της σενάριο για το 2050, δίνουν την εξής εικόνα για τον ελληνικό πληθυσμό: Στο μέσον του 21ου αιώνα δεν θα ξεπερνά τα εννέα εκατομμύρια και βέβαια θα συνεχίσει να μειώνεται. Το χειρότερο ωστόσο είναι ότι από τα εννέα εκατομμύρια, περίπου τα τρία θα είναι άνω των 65 ετών! Δηλαδή στο μέσον του τρέχοντος αιώνα, ο ελληνικός πληθυσμός θα βρίσκεται στα πρόθυρα της δημογραφικής κατάρρευσης με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την κοινωνική ασφάλιση, το δημόσιο σύστημα υγείας, την οικονομική ανάπτυξη, την άμυνα κ.λπ. Στο διάγραμμα που ακολουθεί παρουσιάζεται η προβλεπόμενη εξέλιξη του πληθυσμού της Ελλάδας βάσει του Κυρίου Σεναρίου της Eurostat (προέρχεται από το βιβλίο «Σιωπηρή Άλωση – Το δημογραφικό και το μεταναστευτικό πρόβλημα της Ελλάδας»). 

Εν όψει των παραπάνω εξελίξεων, ορισμένοι διατείνονται ότι τη λύση στο ελληνικό δημογραφικό πρόβλημα θα δώσουν οι καταφθάνουσες μεταναστευτικές ροές από χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Όσοι το ισχυρίζονται αυτό, παραβλέπουν ότι το δημογραφικό έλλειμμα της Ελλάδας σύντομα θα είναι τόσο μεγάλο, ώστε αν επιδιωχθεί αυτό να καλυφθεί αποκλειστικά με μεταναστευτικές ροές, τότε σε λίγες δεκαετίες η Ελλάδα θα είναι μια άλλη χώρα. Δεν θα μιλάμε βέβαια τότε για επίλυση του δημογραφικού, αλλά για μια μαζική και απότομη αντικατάσταση πληθυσμού, η οποία θα εγκυμονεί άλλης τάξεως προβλήματα.

Πρώτη προτεραιότητα η επίλυση του δημογραφικού
Από τις παραπάνω αναφορές είναι σαφές ότι η πρώτη προτεραιότητα σήμερα για την Ελλάδα είναι η αντιμετώπιση του δημογραφικού της προβλήματος. Αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη για την οικονομική της ανασύνταξη, η οποία αποτελεί προϋπόθεση και για τη δημογραφική της ανάκαμψη. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, απαιτείται η εκπόνηση μιας πολυδιάστατης και μακροχρόνιας πληθυσμιακής στρατηγικής, την οποία πρέπει να εφαρμόσουν με πλήρη επίγνωση των ευθυνών τους όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

Στοιχεία για τις επερχόμενες πληθυσμιακές μεταβολές αλλά και προτάσεις για μια Εθνική Πληθυσμιακή Στρατηγική έχω καταθέσει στο βιβλίο μου «Σιωπηρή Άλωση – Το δημογραφικό και το μεταναστευτικό πρόβλημα της Ελλάδας». Την ομιλία μου στη Επιτροπή της Βουλής για το Δημογραφικό μπορεί κανείς να την παρακολουθήσει στον παρακάτω σύνδεσμο.

21 σχόλια:

  1. Αξιότιμε κε Λαυρέντζο,
    Συγκινητική η προσπάθειά σας, αλλά λανθασμένη (κατά την ταπεινή μου άποψη) η ιεράρχησή σας. Μιλάτε για την ανάγκη ανατροπής της επερχόμενης δημογραφικής κατάρρευσης την οποία και εκτιμάτε ως πιο επείγουσα από πολύ πιο φλέγοντα ζητήματα για τους Έλληνες ψηφοφόρους. Και αναφέρω ορισμένα ενδεικτικά που καταδυναστεύουν τη ζωή τους(και όχι με σειρά σπουδαιότητας ή περιοριστικά):
    1) Πανελλήνιες εξετάσεις
    2) Κάπνισμα στα κέντρα διασκέδασης
    3) Ψήφο στα 17
    4) Κυκλοφορία οχημάτων στη ΛΕΑ
    5) Όρια αλκοτέστ
    6) Αυθαίρετη δόμηση
    7) Εύρεση εργασίας στο δημόσιο
    8) Ποδόσφαιρο
    9) Διάρκεια αιμοδοτικής άδειας
    10)Διάρκεια στρατιωτικής θητείας

    κλπ,κλπ,κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι πανελληνιες εξετασεις σωστα μπηκαν στην πρωτη θεση. Με ενα καλο πτυχιο μπορει να δεις θεου προσωπο στην εσπερια. Οσο για εδω, σε λιγο θα κανου ατρικη οι σαμανοι του Μεγαλου Βουνου της Σιερρα Λεονε.....

      Διαγραφή
    2. Babylonian

      Το δημογραφικό είναι το κύριο.

      Καθώς ΑΝ υπάρχουν καθόλου Έλληνες ή ελάχιστοι Έλληνες....
      Τι σημασία θ έχουν τα προβληματακια που ανέφερες ;
      Καμιά.

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ Γεράσιμε, συμφωνώ απολύτως...
      Δεν έπιασες ούτε το χιούμορ ούτε την απόγνωσή μου...
      Απλά θέλω να τονίσω πως ελάχιστοι σήμερα μπορούν να ιεραρχήσουν τα προβλήματά μας. Η πλειοψηφία δυστυχώς ασχολείται και ενδιαφέρεται περισσότερο για αυτά που γράφω παρά για τα σπουδαία και σημαντικά... Αυτό εξηγεί και τον τρόπο που ψηφίζουν οι Νεοέλληνες...

      Διαγραφή
  2. Πολύ σωστά όσα γράφει ο κ. Λαυρέντζος αλλά να μη λησμονούμε και τις εκατοντάδες χιλιάδες εκτρώσεις που γίνονται κάθε χρόνο στη Ελλάδα. Αν δεν γίνεται να αλλάξουμε τον νόμο που τις επιτρέπει τουλάχιστον ας αρχίσει μία εκστρατεία από τα ΜΜΕ για τον περιορισμό τους με έμφαση στην στήριξη των άγαμων μητέρων και την υιοθεσία. Αντί να ξοδεύονται τόσα πολλά χρήματα για την υποβοηθούμενη γονιμοποίηση να διευκοληνθεί (με λιγότερη γραφειοκρατία) η υιοθεσία παιδιών που οι μητέρες τους δεν ήθελαν αλλά τελικά πείθονται να τα γεννήσουν. Να συνάπτεται στα πλαίσια κάποιας κρατικής επιτροπής ένα τρόπον τινα συμβόλαιο που θα δεσμεύει την έγκυο που θέλει να γεννήσει το παιδί αλλά δεν θέλει να το κρατήσει ώστε να δοθεί σε μία εκ των προτέρων γνωστή ανάδοχη οικογένεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ίσως θα έπρεπε να βάλετε και αυτό, γιατί άλλη χάρη έχει να το ακούς ζωντανά:

    https://www.youtube.com/watch?v=QsFG56lsyjA

    Υπάρχει ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό. Από τα 8,5 εκ του 2050, όπως αναφέρει ένας καλεσμένος, μόνο τα 2/3 θα έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα. Και από αυτούς τους "γεννημένους στην Ελλάδα", ένα μέρος μόνο είναι οι "παλιοί Έλληνες" και ένα άλλο κομμάτι είναι ελληνοποιημένοι αλλοδαποί και παιδιά αλλοδαπών που γεννιούνται τώρα στην Ελλάδα.


    Αν προσθέσετε μια ξένη έρευνα που στο σενάριο του να συνεχιζόντουσαν οι μεταναστευτικές ροές με βάση το 2014 αν θυμάμαι καλά, το 2050 οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα θα είναι κάπου 14%, ο διάδοχος του Ερντογάν το 2050, δε θα πηγαίνει απλά τουρνέ στη Θράκη. Θα αρχίζει από την Ομόνοια, όπου θα κάνει τη ραμπιά στους αδερφούς μουσουλμάνους της Αθήνας και θα εγκαλεί την Ελλάδα για τα δικαιώματά τους.

    Η Ελλάδα θα αντικαταστήσει στα πανεπιστήμια την έννοια της φιλανδοποίησης. Πλέον θα μιλάνε και για το έσχατο στάδιο δορυφοροποίησης, που θα λέγεται "ελληνοποίηση".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οταν δίνονται δις ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΣΕ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ και σε ΛΑΘΡΟΜΩΑΜΕΘΑΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ τι να περιμένει κανείς.
    Και στον Β΄ Π.Π.η Ελλάδα υπέστη γενοκτονία και στον ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΝΕΟΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΟ ΠΟΛΕΜΟ γενοκτονία υφιστάμεθα απορώ γιατί το συζητάτε.
    -ΚΟΤΖΙΑΣ: “Παίρνουμε από τους συνταξιούχους και δίνουμε στους λαθρομετανάστες”…
    -Πληρωμένα!! Ενοίκιο, κοινόχρηστα, περίθαλψη και 400 ευρώ επιδομα στους Μετανάστες.....
    https://www.youtube.com/watch?v=ROP7JXOqoZE&t=1s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρέπει πάση θυσία να δοθούν κίνητρα στην Ελληνική οικογένεια να κάνει τουλάχιστον 3 παιδιά με οποιοδήποτε κόστος. Αν δεν γίνει αυτό το κακό θα έλθει σίγουρα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το Δημογραφικό ΄πρόβλημα δημιουργήθηκε, όπως και άλλα προβλήματα από το ΠΑΣΟΚ το 1981.Έως τότε είχαμε το μεγαλύτερο Μ.Ο γεννήσεων στην Ευρώπη, 3 παιδιά ανά οικογένεια. Τώρα έχουμε 0,7 παιδιά ανά οικογένεια ή 1,3 μαζί με τους αλλοδαπούς.
    Για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει να εφαρμόσουμε την αντίθετη πολιτική από το ΠΑΣΟΚ:
    1. Μείωση του δημοσίου
    2. Αποκέντρωση
    3. Ειρηνοδικείο, Δημόσιο Ιατρείο, Αστυνομία στα κεφαλοχώρια
    4. Αυστηρός έλεγχος των εκτρώσεων και των κλινικών
    5. Στράτευση γυναικών που δεν έχουν προχωρήσει σε δημιουργία οικογένειας,
    6. Ο ανύπαντρος Δημόσιος Υπάλληλος να συμβάλλει σε ταμείο αλληλεγγύης γενεών 20% του μισθού του


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1.Απέλαση του Λαθροστρατού ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ τρέφουμε.
      2.ΕΞΟΔΟΣ των ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ
      ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΑΡΚΟΥΝ

      Διαγραφή
  7. Το δημογραφικό πρόβλημα, η συρρίκνωση και η γήρανση του πληθυσμού υπάρχει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, και οι πολιτικοί εδώ και χρόνια (σε πανευρωπαϊκό επίπεδο), αντί να πάρουν δραστικά μέτρα και να δώσουν κίνητρα για αύξηση των γεννήσεων, παρουσίασαν την είσοδο των εκατομμυρίων (κυρίως νεαρής ηλικίας) μεταναστών της Ασίας και της Αφρικής, ως την λύση στην έλλειψη νέου (και φθηνού) εργατικού δυναμικού, και στην επερχόμενη κατάρρευση του Ασφαλιστικού Συστήματος.
    Βρήκαν ένα ωραίο άλλοθι για την πολιτική που ακολούθησαν (δηλ. για το ότι, όχι μόνο δεν εμπόδιζαν ή έστω δεν περιόριζαν την μεγάλη εισροή των τελευταίων δεκαετιών, αλλά αντίθετα έδιναν σημαντικά κίνητρα, όπως εξασφάλιση διάφορων παροχών).
    Σήμερα κοντεύει να αλλοιωθεί πληθυσμιακά μεγάλο μέρος της Ευρώπης και μάλιστα σε πολλές πόλεις (όπως π.χ. στο Λονδίνο) υπάρχουν γκέτο ξένων (κυρίως μουσουλμάνων) και φυσικά τεράστια αύξηση της εγκληματικότητας, όπως και αλλαγές του χαρακτήρα των κοινωνιών για να είναι συμβατές με την πολυπολιτισμικότητα. Μιλάμε για μη αναστρέψιμη κατάσταση.
    Το δημογραφικό πρόβλημα, είναι μια βόμβα στα θεμέλια της Ευρώπης και ιδιαίτερα των χωρών που βρίσκονται στα σύνορά της με τις άλλες ηπείρους όπως η Ελλάδα και η Ιταλία που είναι πύλες εισόδου των ξένων.Δείτε αυτό:
    https://www.youtube.com/watch?v=kLv6oLh6iR8&t=3s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κινητρο για....εγκυμωσυνη.....χμμμ.....ποσα να γραφει η ..επιταγη ?? Στις Ινδιες ποσα γραφει ?? Οταν ο Θεος εκανε την γυναικα της ειπε " εσυ θα κανεις παιδια .Αυτο ειναι η φυση σου.Ετσι επελεξα να γινεται αφου σκεφτηκα πολυ." Η πονηρη υλιστρια Ευα....ειπε " ποσα θα παιρνω γισυτο ??" ( μην εχετε καμμια αμφιβολια ποιος εφτιαξε τον ....καπιταλισμο και το χρημα).... Περασαν εποχες που η Ελληνιδα ειχε χρημα ..απεραντα πιο πολυ απ την γιαγια μου με τα 7 παιδια...Ειχε επιταγες...κινητρα.....ολα....Παιδια ομως οχι.Τι στο καλο ...πιο μεγαλη επιταγη ηθελε ??Ναι.....Ποσα ?? Ανοιχτη επιταγη κυριε !!!Επ απειρον ανοιχτη....για ....αγορες...για διασκεδαση....για οτι θες...Τι να κανω ενα παιδι και να το ..αμολυσω στον δρομο...νηστικο...χωρις Αγγλικα....πιανο...γυμναστηριο...φροντηστηριο...ρουχα τιμπερλαντ...αντιντας...σπορ αυτοκινητο....σπουδες στην Αγγλια...διακοπες καλες...και μια θεση ανταξια της θεικης μανας που μονο θεους γεννα ???
      Αν θελετε μια λυση κυριοι εδω...αλλαξτε το μοντελο σπιτι σας....πριν φαει κι εσας....

      Διαγραφή
    2. Μαρια γιατι οι γυναικες δεν κανουν παιδια ?? Την αληθεια πες...Ξερεις καλα οτι δεν φταιει η κριση...(γιατι ολη μερα βαφονται....οταν εμεις σπιτι τις βλεπουμε αβαφες...και τις ποθουμε το ιδιο πολυ ??) Δεν ειναι ασχετα αυτα τα δυο...Δειχνουν κατι σοβσρο πολυ..

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ Δημήτρη, εννοείται ότι συμφωνώ με το γενικό νόημα όσων γράφεις. Έχουν αλλάξει ριζικά τα κοινωνικά δεδομένα της Δύσης, ο τρόπος ζωής, οι προτεραιότητες των ανθρώπων, όπως οι σπουδές και το επάγγελμα, αλλά και η καλοπέραση όπως είπες που αν θέλουμε να δούμε και τη βαθύτερη ρίζα είναι ο εγωισμός του σύγχρονου ανθρώπου και η έλλειψη της διάθεσης για "θυσία" (ένα είδος θυσίας είναι και αυτό). Ειδικά για τη γυναίκα μπορούμε να αναφέρουμε και τη λεγόμενη σεξουαλική επανάσταση που ξεκίνησε από τη δεκαετία του 60 στην Αμερική και την Ευρώπη.
      Στο σχόλιο που έγραψα, δεν αποδίδω την υπογεννητικότητα σε καμιά οικονομική κρίση (παρόλο που είναι υποβοηθητική), γιατί έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες και οφείλεται καθαρά στις αιτίες που αναφέραμε, αλλά με βάση αυτά τα δεδομένα, και αυτή την άσχημη εικόνα, είπα ότι θα έπρεπε να δοθούν (όσο είναι δυνατόν) κάποια κίνητρα.
      Αυτά μπορεί να μην είναι άμεσες οικονομικές παροχές (όπως γράφεις), μπορεί να είναι έμμεση βοήθεια, όπως π.χ. κάποια κρατική παρέμβαση στους εργασιακούς χώρους για υποστήριξη και εξασφάλιση της εργασίας όσων έχουν παιδιά.. ή κάποια καλύτερη αντιμετώπιση αυτών των ανθρώπων από Τράπεζες ή Ασφαλιστικά Ταμεία.. κ.α. Αυτά μπορεί και να μην αποδώσουν.. Συμφωνώ..
      Όμως ας γίνει ότι μπορεί από τις κυβερνήσεις, ώστε να πούμε τουλάχιστον ότι προσπαθήσαμε..
      Γιατί δυστυχώς σήμερα δεν υποστηρίζεται η οικογένεια και ιδιαίτερα η πολύτεκνη.
      Αν δούμε τα στατιστικά στοιχεία στο βίντεο που παρέθεσα είναι απελπιστικά για το που βαδίζει η Δύση.
      Παρόλα αυτά οι ξένοι απολαμβάνουν παροχές στην Ευρώπη που δεν έχουν πολλές φορές οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι..
      Επίσης πρέπει να δούμε ότι ακόμα και αυτά που περιγράφεις, ναι μεν οφείλονται κυρίως στον ανθρώπινο εγωισμό, και στον ξεπεσμό της εποχής μας, αλλά δυστυχώς όχι μόνο δεν γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν αλλά ενισχύονται και προωθούνται ακόμα περισσότερο μέσω αρνητικών προτύπων κυρίως στις μικρότερες ηλικίες από την βιομηχανία της μουσικής και του θεάματος, αλλά τα τελευταία χρόνια ΔΥΣΤΥΧΩΣ και μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος.
      Να πούμε όμως ότι το θέμα της πολιτισμικής ανισορροπίας στην οποία εισερχόμαστε έχει ως βασικότερη πλευρά την πληθυσμιακή έκρηξη στην Ασία και Αφρική. Δηλαδή ακόμα και αν υποθετικά
      μπορούσαμε να αυξήσουμε κάπως τις γεννήσεις, θα εξακολουθούσαμε να είμαστε πολύ πίσω από αυτούς τους λαούς. Στην Ινδία που ανέφερες η κυβέρνηση έδινε χρήματα και αυτοκίνητα σε όσους δεχόταν να σταματήσουν να κάνουν παιδιά και προσήλθαν μόνο όσοι είχαν πάρα πολλά [νομίζω ότι διάβασα 8(!!)]. Όσοι είχαν λιγότερα δεν δέχτηκαν να δεσμευτούν ότι δεν θα κάνουν άλλο. Μόνο στην Κίνα έχουν επιβάλλει το ένα παιδί ανά οικογένεια.. Ούτε και αυτό δεν είναι ωραίο ιδιαίτερα αν δεν υπάρχει πρόληψη και γίνονται άλλα πράγματα που είναι εγκλήματα..
      Θα πρέπει πάντως σε παγκόσμιο επίπεδο να υπάρξει μέριμνα γι αυτό το θέμα, γιατί ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται με φοβερούς ρυθμούς τις τελευταίες δεκαετίες λόγω ακριβώς της ανεξέλεγκτης κατάστασης σε κάποια τμήματα του πλανήτη.

      Διαγραφή
    4. Αυτο με την σεξουαλικη λεγομενη επανασταση ειναι αστειο ...διοτι εγω δεν βλεπω καμμια αλλαγη στο βασικο μοτιβο της γυναικας.... απλα αυξηθηκε το νουμερο της επιταγης.....συχνα πια και χωρις παιδια.... Αν παμε βαθια....μια σκια θα μας πνιξει....ενας αρρωστος ναρκισσισμος........μια ψυχικη βλαβη.....

      Διαγραφή
    5. Συγγνώμη, αλλά δεν συμφωνώ με τις ισοπεδωτικές θεωρίες.Τι θα πει "βασικό μοτίβο της γυναίκας"; Μόνος σου είπες ότι η γιαγιά σου είχε 7 παιδιά χωρίς να έχει τη σημερινή υλική καλοπέραση και ευμάρεια.
      Δεν υπάρχει ένας γενικός κανόνας γι αυτά τα θέματα. Είτε άντρας είτε γυναίκα, όλοι είμαστε άνθρωποι σε διάφορα στάδια πνευματικής (εξελισσόμενης) κατάστασης, (ανοδικής ή όχι) και υπάρχουν στις ανθρώπινες κοινωνίες από "δαίμονες" μέχρι Άγιοι , είτε άντρες είτε γυναίκες.
      Από κει και πέρα υπάρχει το γενικό ιστορικό μοτίβο της κάθε εποχής το οποίο δυστυχώς επηρεάζει, και σήμερα φυσικά έχει αλλάξει σε σχέση με παλαιότερες εποχές.Δεν είναι "αστείο" η "σεξουαλική επανάσταση", είναι ένα γεγονός της εποχής του 60, ανάμεσα σε άλλα όπως το "κίνημα των χίπις", της φιλοσοφίας sex, drugs, rock n roll, του φεμινισμού κτλ..
      Να μην παραβλέπουμε επίσης ότι η συνήθεια γίνεται η δεύτερη φύση του ανθρώπου.
      Όταν ένα παιδί μεγαλώσει π.χ. στο Αφγανιστάν βλέποντας λιθοβολισμούς και κομμένους λαιμούς φυσικά παθαίνει αναισθησία απέναντι σε αυτό το θέαμα και μπορεί να κάνει τα ίδια.
      Μπροστά όμως στο θέαμα μιας γυναίκας χωρίς μπούργκα, εξεγείρεται, και την θεωρεί πόρνη.
      Κάτι ανάλογο έχουμε στη Δύση. Οι άνθρωποι από την παιδική ηλικία βομβαρδίζονται από εικόνες υλισμού, ευτελισμού, σεξουαλικής αναισχυντίας κτλ.. Όλα αυτά επηρεάζουν κυρίως τις νεαρές ηλικίες.
      Η ρίζα βέβαια όλων είναι η ανθρώπινη πτώση στο ναρκισσισμό και την υπερηφάνεια, είναι η αποστασία από τον Θεό.. όλα τ΄άλλα είναι απλώς οι αφορμές για να εκδηλωθεί.. Με λίγα λόγια όλα τα θέματα είναι πνευματικά, και ο άνθρωπος μπορεί να ελευθερωθεί από τα αδιέξοδά του μόνο μέσω του Χριστού, και του δρόμου που Εκείνος μας υπέδειξε.

      Διαγραφή
    6. Σε γενικες γραμμες εχεις δικιο.Το βασικο μοτιβο ηταν αστοχο.Μην νομιζεις οτι δεν κανω λαθη.Το εκανες σκονη ...το αποσυρω.Γιαυτο συζηταμε...για να λαξευουμε τις αστοχιες μας...

      Διαγραφή
    7. Ευχαριστώ που σέβεσαι και αντιμετωπίζεις καλοπροαίρετα την γνώμη του συνομιλητή σου.
      Σχετικά με όσα λέχθηκαν σε αυτή την ανάρτηση υπάρχουν 2 ωραία κείμενα της Ο.Φαλάτσι (που είναι άθεη και γι αυτό έχουν τη δική τους ιδιαιτερότητα). Όποιος θέλει ας τα διαβάσει.
      Το ένα δείχνει ότι και οι άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν τα ίδια προβλήματα μ΄εμάς (υπογεννητικότητα, πληθυσμιακή αλλοίωση και απομάκρυνση από την παράδοση), και το άλλο δείχνει τα ψυχικά αδιέξοδα πολλών σύγχρονων γυναικών που (τις) μεγάλωσαν με κυρίαρχες αξίες μόνο το επάγγελμα την καριέρα και την απόδειξη του εαυτού τους, απωθώντας τη μητρότητα, κάτι για το οποίο μετάνιωσαν και το πλήρωσαν..
      https://mporv.blogspot.com/2018/05/martin-hudacek.html
      http://redskywarning.blogspot.com/2013/04/blog-post_7932.html

      Διαγραφή
  8. Αν ψαχνετε για φτηνους εργατες και στρατιωτες, ξεχαστε το! Η τεκνοποιια σημερον ειναι πραξις υπερτατης ανευθυνοτητος. Οταν τελειωσει (αν τελειωσει) η επιτηρησις και συλλησις της χωρας μετα 99 ετη, δεν θα εχει μεινει παρα κουρνιαχτος. Ο μονος τροπος να εκδικηθει ο Ελληνας την ποροδοτικη ηγετιδα ταξη του ειναι να μειωσει τοαν αριθμο των υπηκοων που θα αφησει πισω του ωστε οι νεοεισερχομενοι να τους κοψουν το λαρυγγι (τω παιδιων τους εννοειται)....Post mortem εκδικησις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευθυμα Χασαν...εισηγεισαι δηλ...οτι επιθυμουν....οι δυναστες...υποτιθεται απο θεση....αντιδρασης ...Αλαλουμ μπακαλουμ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σε γενικες γραμμες εχεις δικιο.Το βασικο μοτιβο ηταν αστοχο.Μην νομιζεις οτι δεν κανω λαθη.Το εκανες σκονη ...το αποσυρω.Γιαυτο συζηταμε...για να λαξευουμε τις αστοχιες μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.