29/5/18

Συνεδριάζει την Πέμπτη το Συμβούλιο NATO - Ρωσίας

Τις πρώτες επίσημες συνομιλίες με τη Ρωσία μετά την απόπειρα δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ στη Βρετανία, θα έχει το ΝΑΤΟ την Πέμπτη, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία οι εντάσεις με τη Μόσχα πολλαπλασιάζονται.
Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας Οάνα Λουνγκέσκου «μια σύνοδος του Συμβουλίου NATO-Ρωσίας θα λάβει χώρα την 31η Μαΐου 2018». Η συνάντηση - η έβδομη της τελευταίας διετίας - αναμένεται ότι θα είναι αφιερωμένη στη σύρραξη στην Ουκρανία, όπου το Κρεμλίνο κατηγορείται πως υποστηρίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες που δρουν στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
«Είναι σημαντικό να συζητάμε με τη Ρωσία», επαναλαμβάνει ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ταυτόχρονα δεν παύει να καταδικάζει τις απόπειρες εκφοβισμού και ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις χωρών μελών του Συμφώνου. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, διευκρίνισε το NATO.
Το Συμβούλιο NATO-Ρωσίας, μια σημαντική πλατφόρμα διαλόγου, «δεν ανεστάλη ποτέ», σημειώνουν αξιωματούχοι της συμμαχίας. Το Σύμφωνο έχει μεν αναστείλει την πρακτική συνεργασία με τη Ρωσία εξαιτίας των επιθετικών ενεργειών στην Ουκρανία που προσάπτει στο Κρεμλίνο, «αλλά διατηρεί ανοικτούς τους διαύλους πολιτικού διαλόγου», διευκρινίζουν.
Το NATO και η Ρωσία διατηρούν επίσης ανοικτές γραμμές επικοινωνίας ανάμεσα σε αξιωματικούς των ένοπλων δυνάμεων ώστε να προωθείται η «προβλεψιμότητα και η διαφάνεια των στρατιωτικών δραστηριοτήτων (τους)».
Οι εντάσεις ανάμεσα στη διατλαντική συμμαχία και τη Ρωσία κλιμακώθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα και κορυφώθηκαν με την απόπειρα δολοφονίας του ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του τον Μάρτιο στο Σάλσμπερι, στη νότια Αγγλία. Το NATO καταδίκασε τη χρήση νευροτοξικής ουσίας στην απόπειρα φόνου του Σκρίπαλ και απέλασε επτά Ρώσους διπλωμάτες στο πλαίσιο της συντονισμένης διεθνούς αντίδρασης.
Η σύγκληση του Συμβουλίου NATO-Ρωσίας καταγράφεται καθώς το Σύμφωνο ετοιμάζεται για τη σύνοδό του τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ διευκρίνισε τη Δευτέρα ότι η σύνοδος θα είναι αφιερωμένη στην αποτροπή, στον εκσυγχρονισμό της συμμαχίας, στις σχέσεις του Συμφώνου με την Ε.Ε. και τα σχέδιά της αναφορικά με την άμυνα, καθώς και σε μέτρα για τη «διαχείριση» των σχέσεων των χωρών-μελών με τη Ρωσία.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.