3/4/19

Ο… αήττητος Ερντογάν και οι εκλογές σε μη δημοκρατική χώρα

ΕΧΑΣΕ τις τοπικές εκλογές της περασμένης Κυριακής ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν; Έχασε την επιρροή του στην τουρκική κοινωνία; Από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έχει ξεκινήσει, εντός και εκτός Τουρκίας, μια συζήτηση για το αποτέλεσμα των εκλογών και κυρίως εάν αυτό σημαίνει νίκη, ήττα ή οτιδήποτε άλλο για τον Ερντογάν και το κόμμα του. Απλές ερμηνείες δεν υπάρχουν γιατί η Τουρκία δεν είναι μια κλασική περίπτωση δημοκρατίας, δυτικού τύπου. Είναι αμφίβολο κατά πόσο θεωρείται δημοκρατία, αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Είναι σαφές πως ανεξαρτήτως των αναλύσεων που γίνονται, της αξιολόγησης του αποτελέσματος, είναι πρόδηλο πως κάποια μηνύματα έχουν σταλεί. Άλλωστε, μετά από 17 χρόνια στην εξουσία, ακόμη και σε αυτής της μορφής τα καθεστώτα, καταγράφει φθορά η εξουσία. 
ΤΟ κόμμα του νεοσουλτάνου Ερντογάν ήταν κυρίαρχο για ένα τέταρτο του αιώνα στις μεγάλες πόλεις, τους μητροπολιτικούς δήμους, τους οποίους έχασε εκλογικά. Ενόψει του γεγονότος ότι εκλογές στο ορατό μέλλον δεν υπάρχουν –το 2023 οι επόμενες– είναι σαφές πως χρόνος υπάρχει για τον Ερντογάν για να σταματήσει τις διαρροές ψηφοφόρων του. Χρόνος, όμως, υπάρχει και για την αντιπολίτευση, η οποία κερδίζοντας τους δύο μεγαλύτερους δήμους καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να κυβερνά. Θα είναι μια πρόβα για τις ικανότητες των αντιπολιτευόμενων να επιστρέψουν στην εξουσία μετά από ένα τέταρτο του αιώνα. Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ έχει κουράσει, λένε πολλοί αναλυτές. Η επιλογή του, όχι σε αυτές τις εκλογές αλλά και στο παρελθόν, να στέλνει διχαστικά μηνύματα όπως και η υιοθέτηση επιθετικής ρητορικής, δεν αποδίδει. Μπορεί να απέδιδε κάποτε. Τώρα, όμως, φαίνεται να έχει κουράσει τους πολίτες. Περαιτέρω, είναι σαφές πως το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής κρίθηκε και από τα ζητήματα της καθημερινότητας. Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Τουρκία σαφώς και επηρέασε την τοποθέτηση των πολιτών, την εκλογική τους συμπεριφορά.
Ο ΡΕΤΖΕΠ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι, λοιπόν, αήττητος. Το αποτέλεσμα, όπως και να παρουσιαστεί, σαφώς και επιβεβαιώνει την απώλεια δυνάμεων για το κυβερνών κόμμα. Σύμφωνα με τους Times, «οι αποτυχίες του Ερντογάν είναι πολύ μεγάλες για να κρυφτούν. Μέχρι τώρα, κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να υποστεί μια πραγματική ήττα – οι όποιες εκλογές έγινες μετά το 2014 έγιναν μάλλον για το θεαθήναι. Και μέχρι τώρα μπορούσε να εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε κρίση προς όφελός του. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το θέμα είναι αν ο ίδιος γνωρίζει πόσο άσχημη είναι η κατάσταση της οικονομίας ή πόσο και πού γίνεται λιγότερο δημοφιλής –και είναι μάλλον αμφίβολο αν όσοι τον περιβάλλουν του λένε την αλήθεια...»
ΘΑ αλλάξει οτιδήποτε –μετά τις εκλογές– σε σχέση με τη συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου εντός και εκτός Τουρκίας; Αυτό θα διαφανεί στη συνέχεια. Είναι προφανές πως το καθεστώς της Άγκυρας δεν μας έχει συνηθίσει να αλλάζει γραμμή πλεύσης, είτε βρίσκεται προεκλογικά είτε μετεκλογικά. Σημαντικές διαφοροποιήσεις δεν θα υπάρξουν καθώς η συμπεριφορά του είναι συνυφασμένη με διαχρονικές πολιτικές της Τουρκίας. Επεκτατικές πολιτικές σε εξέλιξη και εφαρμογή. Συνεπώς, είναι πρόδηλο ότι δεν μπορούμε να αναμένουμε αλλαγή στη συμπεριφορά του. Η επιθετικότητά του και οι προκλήσεις πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.