1/4/19

Απόλυτα ηττημένος ο Ερντογάν – Έχασε και την Κωνσταντινούπολη


  • Υποστηρικτές του Εκρέμ Ιμάμογλου πανηγυρίζουν μετά τα πρώτα αποτελέσματα στις τοπικές εκλογές, στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
Με καθυστέρηση αρκετών ωρών μετά το κλείσιμο των καλπών στην Τουρκία και αφού ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Εκρέμ Ιμάμογλου είχε ζητήσει να ανακοινωθούν επιτέλους τα αποτελέσματα για το δήμο της Κωνσταντινούπολης, ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου Σαντί Γκιουβέν ανακοίνωσε αυτό που όλοι σιγοψιθυρίζουν: ο Ερντογάν έχασε και την Κωνσταντινούπολη!
Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου, σύμφωνα με τον Γκιουβέν, εξασφαλίζει 4.159.650 ψήφους, ενώ ο υποψήφιος του κυβερνώντος AKP Μπιναλί Γιλντιρίμ έπεται με 4.131.761.
Ωστόσο, είπε πως υπάρχουν ενστάσεις για περισσότερες από 80 κάλπες. Νωρίτερα είχε κάνει λόγο για 84 κάλπες για τις οποίες υπάρχει ένσταση. Σε κάθε περίπτωση τα προσωρινά εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στην Πόλη προηγείται.
Ο Ερντογάν χάνει σημαντικές πόλεις και δήμους
Όσο και να δηλώνει νικητής από το βήμα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ο μεγάλος ηττημένος των χθεσινών τοπικών εκλογών. Κι αυτό γιατί αν και το AKP παραμένει «πρώτο κόμμα» σε εθνικό επίπεδο, στην πραγματικότητα έχει χάσει σημαντικούς δήμους και πόλεις.

Υποστηρικτές του AKP κρατούν πανό με το πρόσωπο του Ερντογάν (φωτ.: EPA / Sedat Suna)
Η Άγκυρα, όπως προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, αλλάζει χέρια μετά από 15 χρόνια. Η Σμύρνη που δεν την κέρδισε ποτέ είναι και πάλι στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, ενώ σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η εκλογή δημάρχου στην Κωνσταντινούπολη. Ανεξάρτητα πάντως από την έκβαση στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και την Αττάλεια που χάνει το κόμμα του Ερντογάν, στις δημοτικές εκλογές σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα η Λαϊκή Συμμαχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, συγκεντρώνει συνολικό ποσοστό 51,81% έναντι 37,61% της Εθνικής Συμμαχίας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και του Καλού Κόμματος της ακροδεξιάς Μεράλ Ακσενέρ.
Το ΑΚΡ σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα που μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, αυξάνει τα ποσοστά του στο 44,42 % έναντι 42,87% το 2014, ενώ αύξηση παρουσίασε και το CHP το οποίο έφτασε στο 30,07 % έναντι 26,34% το 2014.
Το CHP κυριαρχεί και πάλι στα παράλια και πιο συγκεκριμένα από τη Σμύρνη που δεν έχασε ποτέ, στη Ρεδεστό, δηλαδή Τεκίρνταγ, τα Δαρδανέλια, τη Γιάλοβα, το Αϊδίνιο, τη Μούγλα, την Αττάλεια, το Χάταϊ, τη Σινόπη, τα Άδανα και τη Μερσίνα.
Νίκη του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν καταγράφεται σε αρκετές πόλεις της νοτιανατολικής Τουρκίας όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι κουρδικής καταγωγής με σημαντικότερη στο Σιρνάκ, στα σύνορα με την Συρία που εθεωρείτο άνδρο του κουρδικού κόμματος. Αποτέλεσμα που δείχνει ότι η πολιτική των τοποτηρητών που έκαναν σημαντικά έργα υποδομών απέδωσε.
Μια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων, δείχνει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να «πληρώνει» την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Τουρκία, κάτι που βιώνουν οι Τούρκοι πολίτες στην καθημερινότητά τους. Και γι' αυτό στην ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τόνισε ότι έχει μπροστά του 4,5 χρόνια χωρίς εκλογές για να υλοποιήσει στιβαρό οικονομικό πρόγραμμα.
Την ίδια ώρα η τουρκική λίρα κατέγραψε πτώση 2,5% έναντι του δολαρίου. Στις 10:51 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 5,6780 λίρες ανά δολάριο, έχοντας υποχωρήσει έως τις 5,6999 και συγκριτικά με το επίπεδο της Παρασκευής των 5,5550. Ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης BIST 100 σημείωσε νωρίτερα πτώση 1,65%.

1 σχόλιο:

  1. Ταπεινα εισηγούμαι να μην ενθουσιαστούμε και σημαιοστολιστούμε για το βαρύ πλήγμα και την πιθανή αρχή καθόδου του ανελκυστήρα του Ερντογάν προς το υπόγειο.
    Οποιαδήποτε και αν είναι η τύχη του, χάρις στην εξωτερική πολιτική της πνευματικά καθυστερημένης και πρωτόγονης πολιτικής ηγεσίας μας πολλών δεκαετιών και υπό συνεχή πολλαπλασιαστική επιδείνωση, η χώρα μας είναι αγκυροβολημένη στο μέσο των Συμπληγάδων:
    -Εάν ο Ερντογάν επιζήσει και στερεωθεί πολιτικά, χάρις και στην στήριξη του Κατάρ, του Ιράν και της Ρωσίας, η εξαντλημένη, ηττοπαθής και μοιρολατρική Ελλάδα οδεύει σε εδαφική συρίκνωση και σε παρεπόμενα βαρύτατα τραύματα.
    - Εάν πέσει ο Ερντογάν, η μοίρα της χώρας μας δεν θα είναι καλύτερη. Θα είναι ίσως ακόμη χειρότερη. Οι "ισχυρές συμμαχίες μας" θα αποδειχθούν κάστρα στην άμμο, οι ισχυροί "σύμμαχοί" μας θα αυτομολήσουν αστραπιαία στο στρατόπεδο του πεφιλημένου συμμάχου τους και προαιώνιου εχθρού μας -αφίνοντας όμως εδώ τις διάσπαρτες βάσεις τους, δι' ευνόητους λόγους (προστασίας μας από ανοησίες). Θα πάνε απέναντι κομίζοντες βέβαια και τα "δώρα τους", που σημαίνει διαμελισμό της Ελλάδας, χερσαίας και θαλάσσιας, με το πλουτοπαραγωγικο περιεχόμενό των ορεκτικών τμημάτων της.
    Κατά συνέπεια εισηγούμαι να χαλιναγωγηθεί ο ενθουσιασμός, με την βεβαιότητα ότι οι κ.κ. Αποσδτολάκης, Κοτζιάς και Τσίπρας -ή Κούλης, Φώφη και ΓΑΠ- έχουν προνοήσει και εκπονήσει αποτελεσματική στρατηγική για την αποτροπή τέτοιων κινδύνων και να μην σπεύσουμε σε κωδωνοκρουσίες.
    Το κατ΄εμέ, δεν βλέπω άλλη καταφυγή παρά στην προσευχή ο αποκαλυπτόμενος διχασμός μεταξύ Μεσογειακής Τουρκίας και Ανατολίας να απολήξει σε εμφύλιο - αν και αυτό μόνο από τους λατρευτούς μας συμμάχους θα καρπωθεί.
    Καληνύχτα μας, λοιπόν, χωρίς απατηλά όνειρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.