3/4/19

FT : Γιατί οι νέοι εθνικιστές λατρεύουν το Ισραήλ

Η πορεία του Μπενιαμίν Νετανιάχου προς τις εκλογές και η ξαφνική στήριξη από χώρες της Ευρώπης, Βραζιλία και Ινδία. Τα μεγάλα δώρα του Τραμπ και γιατί η προσπάθεια να βρει το Τελ Αβίβ νέους φίλους δημιουργεί σειρά από εχθρούς.
Του Gideon Rachman


Με μια εβδομάδα να απομένει για τις εκλογές στο Ισραήλ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σπάνια βρέθηκε σε πιο αδύναμη θέση στο εσωτερικό ή σε τόσο ισχυρή στο διεθνές στερέωμα.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός επιβαρύνεται από μια προκαταρκτική κατηγορία για απάτη και δωροδοκία. Στις δημοσκοπήσεις κονταροχτυπιέται με την κεντροαριστερά αντιπολίτευση της οποίας ηγείται ο Μπένι Γκαντζ, πρώην επικεφαλής του στρατού. Η προεκλογική καμπάνια εξελίσσεται στη σκιά της συνεχιζόμενης αναταραχής στην Λωρίδα της Γάζας.
Ενώ όμως τα σύννεφα μαζεύονται στο εσωτερικό για τον κ. Νετανιάχου, διαλύονται στο εξωτερικό. Το Ισραήλ επωφελείται από την άνοδο μιας νέας γενιάς εθνικιστών-λαϊκιστών πολιτικών ηγετών -από την Ουάσιγκτον έως το Δελχί και από τη Βουδαπέστη έως τη Μπραζίλια- που θαυμάζουν με πάθος το Ισραηλινό κράτος. Αυτή η στροφή στην διεθνή πολιτική ατμόσφαιρα δημιούργησε ζωτικό χώρο για τη χώρα που εδώ και καιρό φοβόταν τη διεθνή απομόνωση και τα εμπορικά μποϊκοτάζ.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.