11/4/19

X.Έλληνας: Οικονομικά μη βιώσιμος ο EastMed - Eπιλογή το LNG (VID)

O αγωγός East Med δεν είναι οικονομικά βιώσιμος, δήλωσε στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο ειδικός σε θέματα υδρογονανθράκων Χαράλαμπος Έλληνας.
«Η αγοραπωλησία αερίου στην Ευρώπη γίνεται από εταιρείες και όχι από πολιτικούς, κυβερνήσεις και την Κομισιόν», επεσήμανε.

«Πολλές εταιρείες που κάνουν αγοραπωλησίες στην Ευρώπη έχουν συμφωνίες με την Gazprom στο έργο του Nord Stream2 και εφόσον το ρωσικό φυσικό αέριο είναι το πιο φτηνό, θα υπερισχύσει. Παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε.», πρόσθεσε. 
Για εμάς, συνέχισε, το μέλλον είναι η παρουσία της Exxon Mobil, που διαθέτει όλες τις δυνατότητες να προχωρήσει με έργα που θα είναι οικονομικά βιώσιμα, είπε, σημειώνοντας σε αυτό το πλαίσιο πως η εταιρία ήρθε για να προχωρήσει με τερματικό υγροποίησης.
Θα πάρει όμως, όπως είπε, αρκετό διάστημα μέχρι να βρεθούν και άλλα κοιτάσματα και να ληφθεί τελική επενδυτική για ένα σταθμό υγροποίησης.
«Μιλάμε σε δέκα χρόνια από τώρα», είπε.

sigmalive

9 σχόλια:

  1. Η Κινα κατασκευασε μια υπερταχεια τρενων που συνδεει το Πεκινο με την περιοχη των Ουιγουρων η οποια ειναι οικονομικα ασυμφορη!,πρεπει να ειναι γεματες οι ταχειες (αυτη την στιγμη ειναι μισοαδειες)για 30 χρονια για να γινει αποσβεση κοστους. Το εργο εγινε ξεκαθαρα για πολιτικους κ οχι οικονομικους σκοπους..Την ιδια περιπτωση εχουμε και εδω, το εργο ειναι πιο πολυ πολιτικοοικονιμικο παρα καθαρα οικονομικο απο την στιγμη που δινει μια 3 λυση για προμηθεια φυσικου αεριου στην Ευρωπη ωστε να μετραμε αν ειναι βιωσιμο η οχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο παιχτης γραφων...ειναι βιωσιμος ? Τι ειναι βιωσιμο.?? Θνητα γενη μονο βλεπω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. And if I may add only ships carrying the "Macedonian" (German) flag should be able to transport the gas.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν ο μελλοντικός,πιθανός αγωγός East Med έχει χωρητικότητα 16 δις κυβικά μέτρα ετησίως.
    Αν τα αποθέματα που βρέθηκαν μόνο στην Κύπρο είναι 400 δις κυβικά μέτρα συν 700-800 στο Ισραήλ,σύνολο 1200.
    Αν τα κοιτάσματα έχουν ημερομηνία λήξης 30-40 χρόνια,κάθε χρόνο θα εξορύσσονται 30-40 δις.
    Aυτά πως θα μεταφέρονται;
    Άρα; κάνω κάπου λάθος;
    Kαταλαβαίνω ότι οι επίγειοι σταθμοί υγροποίησης του φυσικού αερίου έχουν φανατικούς φίλους,τη χώρα ή την περιοχή που τους φιλοξενεί καθώς και τους πλοιοκτήτες -εφοπλιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το να αποκοπεί η δυτική Ευρώπη από την Ρωσία,είναι πολιτική επιλογή.
    ...Των ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το σχιστολιθικο ..μπαινει σε αγωγο.?? Λεω τωρα...μπας κι εχει καποια συναφεια...η πρεμουρα...Το ντοπιο αν υγροποιηθει ..μπουν μεταφορικα κλπ...ποσο ανεβαινει.σε τιμη ?? Οταν ρεει σε αγωγο...και παει...ποσο ?? Λεω τωρα...οτι ο ...ειδικος αυτα επρεπε.να πει πρωτα...κι υστερα τα αλλα.Αν...αν...ανεβαινει στο υψος.του σχιστολιθικου το υγρο...παραδοτεο....τοτε...καταλαβαμε το σχολιο....που παει.Αν οχι παει αλλου το θεμα....εφοπλιστες κλπ....( τι θα πει εφοπλιστης ?? Απο που βγηκε αυτο ?? Οπλιζουν κατι ??)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. «Η αγοραπωλησία αερίου στην Ευρώπη γίνεται από εταιρείες και όχι από πολιτικούς, κυβερνήσεις και την Κομισιόν».
    Μόνο που άλλες εταιρείες είναι κρατικές (έστω εν μέρει), άλλες δεν κάνουν βήμα εάν δεν πάρουν έγκριση από τις κυβερνήσεις τους και άλλες επηρεάζονται έμμεσα έστω από την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, η οποία με την σειρά της εκφράζει επιχειρηματικά αλλά και πολιτικά και κρατικά συμφέροντα.
    Με τέτοιες έωλες θεωρήσεις που 'αγνοούν' την πραγματικότητα πρέπει να ομολογήσω ότι δυσκολεύομαι να θεωρήσω σοβαρά τα λεγόμενα του εν λόγω κυρίου.
    Σε δέκα χρόνια, όταν αυτός θα ... ξαναμιλήσει, οι υπόλοιποι θα έχουν ήδη ολοκληρώσει οτιδήποτε έχει να γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. we will need all the gas available when the 300+ million people migrate to Europe from Africa (especially through Libya) in the next 30 years if the wars in Africa escalate .... for now it will be good for Greece to build the pipeline although there are no signed contracts for the all quantities now

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην το δενεις αυτο το 300 εκατομμ.Αλλιως ξερεις το μελλον.Απο που το ξερεις ? Δεν ειναι βεβαιοτητα..Ειναι ? Αν πχ...η Ευρωπη γινει μπαζα ...ποιος θαρθει ? Να κανει τι ? Δεν ξερουμε λοιπον.....και για το αεριο το ιδιο.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.