9/11/08

Ριχάρδος Σωμερίτης: Ο ικανότατος «ισλαμοδημοκράτης» και ευρωπαϊστής Ρετζέπ Ερντογάν

του Σάββα Καλεντερίδη
Ο συντάκτης του Βήματος, Ριχάρδος Σωμερίτης, που τοποθετεί τον εαυτό του στο στρατόπεδο των εκσυγχρονιστών, εκείνων δηλαδή που είναι ανεκτικοί στο διαφορετικό, μη παραλείποντας να ρίξει μια ...ρουκέτα για την πολύ συντηρητική ελληνική κοινωνία, επιδαψιλεύοντας προφανώς για τον εαυτό του τον τίτλο του δημοκράτη και του εκσυγχρονιστή, στο σημερινό του άρθρο που έχει τίτλο "Οι ελπίδες των πληβείων", αναφερόμενος στον Τούρκο πρωθυπουργό, τον αποκαλεί"ικανότατος «ισλαμοδημοκράτης» και ευρωπαϊστής Ρετζέπ Ερντογάν", λίγες μέρες μετά το "Εμείς τί είπαμε; Ένα έθνος, μια σημαία, μια πατρίδα, ένα κράτος. Όποιος διαφωνεί δεν έχει θέση στην Τουρκία. Ας φύγει και άς πάει όπου θέλει", που εκστόμισε σε ομιλία του στην κουρδική πόλη Χακιάρι.
Αν και αποφεύγουμε να αναφερόμαστε σε πρόσωπα, αναρωτιώμαστε αν ο κ. Σωμερίτης, όταν έγραφε το συγκεκριμένο κείμενο, ήταν ενήμερος των εξελίξεων στην Τουρκία.

7 σχόλια:

  1. Εμείς που είμαστε μια γενιά πίσω –πάνω από 30 χρόνια νεότεροι- απ’ τον εν λόγο κύριο. Βλέπουμε καθαρά πλέον πως «μεταλλάσσονται» ιδεολογίες και πολιτικές απόψεις από ένα «δημοκράτη», «προοδευτικό», «εκσυγχρονιστή» έτσι ώστε ακριβώς να εξυπηρετηθεί το γεγονός ότι η εν λόγο γενιά θέλει να κρατήσει την κατεστημένη της θέση στην κοινωνία προβάλλοντας συνεχώς μια «επανάσταση», μια «αλλαγή». Έκαναν επάγγελμα αυτή την «αλλαγή» και τους χρειάζονται πάντα οι αντίπαλοι που είναι «συντηρητικοί» και «οπισθοδρομικοί» κι αν αυτοί δεν υπάρχουν απλά τους εφευρίσκουμε εκεί που μας συμφέρει να υπάρχουν. Έχουν καταντήσει πλέον γραφικοί. Αλλά το κυριότερο είναι ότι οι κύριοι αυτοί ξεχνούν πως πια είναι μέρος τους συστήματος εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια και είναι αυτοί που διαμόρφωσαν το σύστημα. Και τώρα απλά προσπαθούν να κρατηθούν στον «αφρό» σερβίροντας ιδεολογίες ξένες προς τη δικιά μας κοινωνία και ανεκπλήρωτες «ονειρώξεις» τους σαν κάτι νέο. Είναι απλά μεταπράτες ιδεολογιών που γεννιούνται στην «Δύση» και αυτοί είναι οι «φωτισμένοι» που θα τις επιβάλουν στους «ιθαγενείς». Είναι καιρός να τελειώσουμε μ’ αυτά και να τους στείλουμε στην κατάψυξη της ιστορίας έχουν τελειώσει και δεν έχουν να δώσουν κάτι νέο. Αυτοί βρίσκονται ακόμα, μέσα στο μυαλό τους, στην δεκαετία του ‘70 που εμείς σαν παιδιά ζητιανεύαμε γερμανικές σοκολάτες. Δεν έχουν καταλάβει πως έχουν αλλάξει πλέον τα πράγματα. Εμείς σαν άτομα στην πιο παραγωγική μας ηλικία μέσα στην κοινωνία που ζούμε, πλέον απαιτούμε να παράγουμε την ΔΙΚΙΑ μας πολιτική και αυτή η πολιτική να εφαρμόζεται απ’ αυτούς που μας κυβερνούν και όχι απλά να αναμασούν κάποιες θολές «εκσυγχρονιστικές» ή όπως αλλιώς τις ονομάσει κανείς πολιτικές. Και σίγουρα έχουμε πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις από τους ανθρώπους που συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο από κάποιο απλό, αριστοκρατικό – ευρωπαϊκό, στυλιζάρισμα και τίποτε περισσότερο. Ας θυμηθούν αυτοί οι κύριοι την πολιτική τύχη του μέντορα του «εκσυγχρονισμού» μέσα στον ίδιο τον πολιτικό χώρο που τον ανέδειξε και ας προβληματιστούν με τα ιδεολογικά συντρίμμια που άφησε μετά από οχτώ χρόνια πρωθυπουργίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Σάββα, ο καθείς μπορεί να έχει τις απόψεις του, επί παντός θέματος. ΄Όταν όμως αυτές διαστρεβλώνουν την αλήθεια και μάλιστα συνειδητά και όχι από αγνωσία, εντάσσονται,
    σε «άλλου είδους» κατηγορίες…
    ΄Όπως πολύ καλά ξέρεις, ένα τόσο σοβαρό και έγκυρο έντυπο, όπως αυτό που δημοσιεύονται οι απόψεις του συγγραφέα, δεν δημοσιεύει τυχαία και χωρίς ενδελεχή εξέταση τα κείμενα.
    Έντυπα τέτοιας βαρύτητας και αποδοχής, διαμορφώνουν την κοινή γνώμη και πολιτικές συνειδήσεις…Λες να «διέφυγε» της προσοχής του αρμοδίου?
    ΄Ολοι είμαστε υπέρ του πλουραλισμού και της διακίνησης ιδεών και απόψεων, όταν αυτές υπηρετούν την αλήθεια και αγαθά ένστικτα.
    Διαφωνώ κάθετα με τις απόψεις του εν λόγο συντάκτη και φρονώ πως οι αναφορά του έγινε εσκεμμένα….
    ΄Ομηρος Φωτιάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το θέμα είναι με τι τον συγκρίνουμε: Όσο αφορά τα στάνταρ της Τουρκίας; της Ευρώπη;

    Όσο αφορά το δημοκράτης δεν είδαμε και τίποτα καλό ακόμα μην βιαζόμαστε...

    Αν είχε π.χ. η γυναίκα του πρωθυπουργού μας τσεμπέρι θα τον έλεγε τόσο δημοκρατικό; Αν είχε εισβάλει στο Β. Ιράκ; Αν αν αν

    Με δύο μέτρα και δύο σταθμά χάνεις κάθε ίχνος σοβαρότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα πρέπει να κρατήσουμε κάποιες επιφυλάξεις για το αν ήξερε ο δημοσιογράφος τα της μετάλλαξης Ερντογάν, διότι στην Ελλάδα, δυστυχώς, αντιλαμβανόμαστε το τί ακριβώς γίνεται στην Τουρκία κάπως αργά.
    Πάντως, ούτως ή άλλως, η αποτυχία αντικατοπτρίζει στο έγκυρο ΒΗΜΑ.
    Μ' αυτά και μ' αυτά, ας ελπίσουμε να μην έλθει η στιγμή που θα μιλάμε για το "κάποτε έγκυρο ΒΗΜΑ".

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η γενιά του Σωμερίτη αιματοκύλισε τήν πατρίδα μας γιά νά μας εντάξει στήν κομμουνιστική διεθνή. Τώρα οι αριστεροδιεθνιστές - προδοδευτικοί προσπαθούν νά μας εντάξουν στήν καπιταλιστική διεθνή ή τήν Παγκοσμιοποίηση. Θέλουν κατάργηση του έθνους μας πάσει θυσία. ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. είπαμε ,, υπάρχουν πολλοι ομοιδεάτες του Μιχαλάκη,.. [..Ο Μoυσταφά Κεμάλ Ατατουρκ είναι ένας μεγάλος εμπνευστής για όλους τους μεταρυθμιστές, και εθνάρχες παγκοσμίως , σαν στοχαστής , σαν άνθρωπος και σαν "statesman?"
    Mikhail SaakashviliPresident of Georgia December 19, 2006..]

    Το ζήτημα είναι τι κανει τον άνθρωπο αυτο να πλέξει εγκώμιο στον Ερντογαν στα καλα καθουμενα .. αυτο ειναι το ζήτημα.
    Ο Ερντογαν εχει κανει ΠΟΛΙΤΙΚΗ συμφωνια με το ΝΑΤΟ .. να στηριξει το ΝΑΤΟ κατα το δυνατο (και εναντια στα σχεδια των Κεμαλιστων) και οι μηχανισμοι του ΝΑΤΟ να στηρίξουν το Ερντογαν ( τι αν ειναι οπαδος της μαντηλας.. δευτεεύον θεμα .. τα καλα και συμφέροντα ..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ κ. Καλεντεριδη, ο εν λόγω ανανάς είναι από τους "εκλεκτούς" να μεταφραστούν τα άθρα τους στις τουρκικές εφημερίδες.
    Έπεσα απάνω του, ψάχνοντας για άλλα πράγαματα και βρήκα εκατοντάδες αναφορες σ΄ αυτόν.
    Θα χαιρόμουν ιδιαίτερα να τα δείτε και να αξιολογήσετε το περιεχόμενό τους, σε σχέση με τον προφανή του σκοπό!
    Εψαξα να τα βρώ στο Αρχείο της εφημερίδας Βήμα, αλλά δεν υπάρχουν και τα τουρκικά μου περιορίζονται στο "μπαγλαμά"...Προκειμένου να αναφερθώ στους ομοίους του.
    http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=151368&tarih=01/05/2005

    http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=61011

    http://arsiv.sabah.com.tr/2003/06/15/y16.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.