12/10/09

Οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην ακύρωση της άσκησης 'Αετός της Ανατολίας"


Η πρώτη επίσημη αντίδραση από πλευράς του Ισραήλ, μετά την ακύρωση της άσκησης "Αετός της Ανατολίας", όπως πρώτοι στην Ελλάδα δημοσιεύσαμε προχθές, ήλθε από τα χείλη του υφυπουργού εξωτερικών του Ισραήλ, Danny Ayalon.
Ο Ισραηλινός πολιτικός, αφού σημείωσε ότι η Τουρκία και το Ισραήλ είναι δυο πολύ σημαντικές στρατηγικές χώρες στη Μέση Ανατολή καθώς και ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ αναπτύχθηκαν για να βοηθήσουν τις χώρες της περιοχής, δήλωσε ότι η ακύρωση της διεθνούς αεροπορικής άσκησης "Αετός της Ανατολίας" θα επηρεάσει τις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και την Αμερική.
Ο Danny Ayalon χρησιμοποίησε συγκεκριμένα την εξής έκφραση: "Όλοι μας θέλουμε μια Τουρκία πολιτισμένη, τμήμα της πολιτισμένης κοινωνίας της Δύσης, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που είναι του Ιράν".
Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι παρεμποδίστηκε η συμμετοχή του Ισραήλ στην προγραμματισμένη αεροπορική άσκηση που επρόκειτο να διεξαχθεί στην περιοχή του Ικονίου.
Οι στρατιωτικοί αρμόδιοι του Ισραήλ δηλώνουν τη μεγάλη τους απογοήτευση από την ακύρωση της άσκησης και σημειώνουν ότι εκτός από τις επιπτώσεις σε διπλωματικό επίπεδο, χάθηκε μια σοβαρή ευκαιρία για εκπαίδευση των πιλότων της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.
Οι ισραηλινές εφημερίδες έγραψαν ότι η τουρκική πλευρά δεν ήθελε να χρησιμοποιήσουν τον τουρκικό εναέριο χώρο αεροπλάνα και πιλότοι που βομβάρδισαν τη λωρίδα της Γάζας την προηγούμενη περίοδο και δεν επέτρεψε τη συμμετοχή του Ισραήλ σ' αυτήν, γεγονός που οδήγησε τις ΗΠΑ και την Ιταλία σε άρνηση συμμετοχής στην άσκηση, που οδήγησε στην ακύρωση του διςθνούς της σκέλους.
Πηγή

8 σχόλια:

  1. "Η Άγκυρα εξακολουθεί να χρειάζεται ισραηλινή επιρροή στην Ουάσιγκτον για να αποφευχθεί η διέλευση στο Κογκρέσο ενός ψηφίσματος που θα ανακηρύσσει τη δολοφονία των Αρμενίων κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου σε μια γενοκτονία."

    Τα "μηδενικά προβλήματα" δημιουργούν αλυσιδωτές αντιδράσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσυνεννοημένα παιχνίδια για να διατηρεί η Τουρκία το "φιλιπαλαιστινιακό-φιλοαραβικό" προφίλ της, κάτι που ωφελεί την ίδια, διότι την αναβαθμίζει σε διαμεσολαβήτρια, το Ιστραήλ και της ΗΠΑ, διότι έχουν διαμεσολαβητή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπως είχα γράψει και σε προηγούμενη ανάρτηση, επιχειρείται τουρκο-αραβική προσέγγιση, όπως επιχειρήθηκε η αραβο-ισραηλινή το 1979 στο Καμπ Ντειβιντ μετά την επικράτηση των αγιατολάχ στο Ιράν. Επιχείρηση προσέγγισης Δύσης/δυτικόφιλων κρατών - Αράβων εναντίον του Ιράν. Μόνο μην την πληρώσει κανένας πολιτικός, όπως ο φουκαράς ο Σαντάτ τότε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι Τούρκοι προσπαθούν να προσεγγίσουν τον υπόλοιπο μουσουλμανικό κόσμο, που τους θεωρεί, όχι άδικα, τσιράκια των ΗΠΑ και Ισραήλ.
    Προσπαθώντας να παίξεις σε διπλό ταμπλό όμως, όπως προσπαθούν να κάνουν και με ΗΠΑ - Ρωσία, συνήθως οδηγείσαι σε δυσάρεστα αποτελέσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μα δεν νομίζω ότι η Τουρκία επιχειρεί κάτι τέτοιο, διότι οι Άραβες ανέκαθεν πρόσκειντο φιλικά προς του Τούρκους. Μην ξεχνάτε ότι η Λιβύη τους προμήθευε με δωρεάν πετρέλαιο κατά την επιχείρηση "ΑΤΤΙΛΑΣ".
    Απλώς, όπως έγραψα και παραπάνω, επιβεβαιώνουν τρόπον τινά κατά καιρούς το μουσουλμανικό πρόσωπό τους. Στο πλαίσιο της διαδικασίας (λέγε θεάτρου) αυτής, ήταν και ο "τσακωμός" Ερτνογάν-Πέρες στην Ελβετία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπραααβο "Κωνσταντινε".
    Εγω συμφωνω απολυτα μαζι σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στάχτη στα μάτια του Ισλαμικού κόσμου είναι όλα αυτά. Η Τουρκία έχει στενή συνεργασία με το Ισραήλ.
    Όλα αυτά λέγονται απλώς για εσωτερική κατανάλωση μέσα στην Τουρκία αλλά και για να βελτιώσουν ακόμα πιο πολύ τις σχέσεις τους με τον υπόλοιπο Αραβικό κόσμο.
    Η πραγματικότητα είναι τα Ισραηλινά UAV τα HARPY και οιPOPEYE.
    Οι αναβαθμίσεις με Ισραηλινούς των αρμάτων M60 και των τουρκικών Phantom.
    Για αυτό και ο Ερντογάν είναι στη θέση του. Στην πραγματικότητα η Τουρκία είναι ο Δούρειος ίππος του Ισραήλ στον Μουσουλμανικό κόσμο.
    Όλα αυτά είναι να τα βλέπει και κανένας Ρωμιός και να λέει "ευκαιρία να συνεργαστούμε με το Ισραήλ".
    Που να ήξεραν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. θα συμφωνήσω απόλυτα με τους παραπάνω ότι έως ένα βαθμό αυτά γίνονται για τα μάτια του κόσμου, αλλά έως πότε το Ισραήλ θα ανέχεται τα τερτίπια της Τουρκίας; Σαφώς και δε διαταράζονται οι σχέσεις τους στο βαθμό που και οι δύο θέλουν να βγάζουν προς τα έξω, αλλά λίγο-λίγο θα υπάρξει κάποια στιγμή πιο σοβαρό ρήγμα στις διμερείς τους σχέσεις. Δεκτό ότι υπάρχει και ο πυροσβέστης ονόματι ΗΠΑ, αλλά το Ισραήλ έχει αποδείξει ότι στη Μέση Ανατολή εφαρμόζει δική του στρατηγική, για να μην πω ότι πολλές φορές οι ΗΠΑ απλά παρακολουθούν και ενίοτε ακολουθούν! Η Τουρκία δεν μπορεί να συναγωνιστεί το Ισραήλ στο ρόλο του αφεντικού της Μέσης Ανατολής και αν δεν το πάρει χαμπάρι σύντομα, ίσως να βρεθεί από εκεί που δεν το περιμένει σε τεντωμένο σχοινι. Από τη μία η φιλοδοξία της ως περιφεριακή δύναμη θα την επιβάλλει χάραξη δικής της πολιτικής στη Μέση Ανατολή και από την άλλη η απομάκρυνσή της από έναν τέτοιο σύμμαχο, θα σημάνει αυτόματα και την αποδυνάμωσή της. Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία έχει πλέον και πολλά περιθώρια λάθους με το γίγαντα (όσο και να μη μας αρέσει) που λέγεται Ισραήλ, διότι οι "δεξαμενές" υπομονής από τους Ισραηλινούς πολιτικούς (οι πολίτες ήδη έχουν δυσανασχετήσει έντονα) αρχίζουν και στερεύουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.