25/5/10

Ολοι οι Ρουμάνοι στους δρόμους




του Δελαστίκ

Αλλεπάλληλα είναι τα κύματα των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, των απεργιών και των διαδηλώσεων εναντίον της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης στη Ρουμανία. Στις 12 Μαΐου, δεκάδες χιλιάδες οργισμένοι συνταξιούχοι όρμησαν για να καταλάβουν το προεδρικό μέγαρο στο Βουκουρέστι, αλλά φυσικά τους σταμάτησαν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Δύο μέρες αργότερα, στις 14 Μαΐου, δημόσιοι υπάλληλοι, αστυνομικοί (!) και νοσοκόμες είχαν κατά χιλιάδες κι αυτοί συγκεντρωθεί μπροστά στο κυβερνητικό μέγαρο αυτή τη φορά, απαιτώντας με τα συνθήματά τους να σταματήσει η «οικονομική γενοκτονία» του ρουμανικού λαού που διαπράττει η κυβέρνηση της χώρας κατ’ εντολήν του ΔΝΤ και της ΕΕ.
Στις 17 Μαΐου ήταν η σειρά δεκάδων χιλιάδων γονέων να διαδηλώσουν στο Βουκουρέστι με τα παιδιά τους. Εχοντας γεμίσει μεγάλες κούτες με λερωμένες μωρουδίστικες πάνες - βρακάκια, τις άφησαν διαμαρτυρόμενοι μπροστά στο κτίριο του υπουργείου Εργασίας.
Στις 19 Μαΐου τα ρουμανικά συνδικάτα είχαν καλέσει σε γενική κινητοποίηση. Πάνω από 60.000 άτομα διαδήλωσαν ειρηνικά, εκφράζοντας την οργή τους για το νέο κύμα αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης. «Εχουμε πληροφορίες για τις βιαιότητες που προετοιμάζονται για να λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια αυτής της διαδήλωσης και οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ανθρώπινα θύματα!» είχε δηλώσει με γκεμπελικό ύφος ο Σεμπαστιάν Λαζαρόγιου, σύμβουλος του δεξιού προέδρου της χώρας Τραϊάν Μπασέσκου προσπαθώντας να τρομοκρατήσει τον κόσμο ώστε να μη λάβει μέρος στο αντικυβερνητικό συλλαλητήριο.

Στις 31 Μαΐου έχει ήδη προκηρυχθεί νέα μεγάλη απεργία στον δημόσιο τομέα. Ο ένας μετά τον άλλον δηλώνουν συμμετοχή διάφοροι κλάδοι - οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στη δημόσια διοίκηση, οι εργαζόμενοι στην υγεία, στους σιδηροδρόμους κ.λπ. Ποτέ στην ιστορία της Ρουμανίας δεν έχει υπάρξει τόσο πολυτάραχος Μάης από πλευράς εργατικών κινητοποιήσεων όσο ο φετινός. Αιτία αυτής της κοινωνικής έκρηξης είναι το ΔΝΤ και η ΕΕ, υπό το καθεστώς των οποίων έχει τεθεί η Ρουμανία από τον Μάρτιο του 2009, οπότε και της χορήγησαν δάνειο 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Τρεις Ρουμάνοι δεξιοί πρωθυπουργοί και οι αντίστοιχες κυβερνήσεις τους κατέρρευσαν το φθινόπωρο του 2009 κάτω από το βάρος των μέτρων λιτότητας που επέβαλε το Βουκουρέστι εναντίον των εργαζομένων και των συνταξιούχων της χώρας κατ’ απαίτηση του ΔΝΤ και της ΕΕ, αν και ο πρόεδρος Μπασέσκου επιβίωσε οριακά και εν μέσω κατηγοριών για νοθεία στις προεδρικές εκλογές που έγιναν στο τέλος του φθινοπώρου.

Τα μισά χρήματα του δανείου έχουν ήδη χορηγηθεί στη Ρουμανία - κυρίως για να βοηθήσουν τον Μπασέσκου να επανεκλεγεί. Τώρα όμως το ΔΝΤ και η ΕΕ αποφάσισαν ότι τα μέτρα λιτότητας που έχουν ληφθεί δεν είναι αρκετά. Ετσι, στις αρχές Μαΐου ανακοίνωσαν ότι δεν θα δώσουν την επόμενη δόση του δανείου, αν η ρουμανική κυβέρνηση δεν λάβει πρόσθετα μέτρα λιτότητας.

Ο πρόεδρος Μπασέσκου λοιπόν ανακοίνωσε νέα περικοπή των μισθών όσων εργάζονται στον δημόσιο τομέα κατά 25% (!), νέα μείωση των συντάξεων κατά 15%, σοβαρότατη μείωση στα οικογενειακά επιδόματα, καθώς και στα επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης σε πρόσωπα με αναπηρίες και κάθε λογής ειδικές ανάγκες. Παράλληλα, η ρουμανική κυβέρνηση δεν πληρώνει επί μήνες τις εφημερίες των γιατρών, τις υπερωρίες των αστυνομικών, των σωφρονιστικών υπαλλήλων κ.λπ.

Σε μια χώρα όπου οι μισθοί δεν φτάνουν κατά μέσο όρο τα 350 ευρώ και οι συντάξεις είναι κάτω από τα 200 ευρώ, οι μειώσεις αυτές οδηγούν σε απόγνωση εκατομμύρια Ρουμάνους. Ο αριθμός των ατόμων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας θα διπλασιαστεί αν εφαρμοστούν αυτά τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας και από 4 εκατομμύρια θα φτάσουν στα 8 εκατομμύρια (σε έναν συνολικό πληθυσμό 21,5 εκατομμυρίων ανθρώπων) δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της Γερουσίας Μιρτσέα Τζοάνα. Για «απανθρωπιά» της κυβερνητικής πολιτικής έκανε λόγο ακόμη και η εκκλησία της Ρουμανίας.

ΔΝΤ - ΕΕ

Κανένα μέτρο δεν τους αρκεί
Εξοντωτική λιτότητα σε όλους τους λαούς της Ευρώπης θέλουν να επιβάλουν οι ηγετικοί κύκλοι της ΕΕ, με τη βοήθεια του ΔΝΤ. Πέρα από όσα ήδη γνωρίζουμε για την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Λετονία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, πέρα από τις σχεδιαζόμενες 70.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων στη Ρουμανία και 13.000 στην Ισπανία μέσα στο 2010, λιτότητα επιβάλλεται μέχρι και στην πλούσια Δανία!
Θα παγώσουν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, θα μειωθούν κατά 500 ευρώ τον χρόνο τα χρήματα των συνταξιούχων, θα μειωθούν τα φοιτητικά επιδόματα, θα απολυθούν 330 δάσκαλοι. Θα κλείσουν επίσης 4 μεγάλα νοσοκομεία και θα πουληθούν τα οικόπεδά τους σε ιδιώτες, ενώ θα περικοπούν κατά 8,5% οι πόροι των γηροκομείων.

10 σχόλια:

  1. Συγγνώμη που το βάζω εδώ, αλλά πρέπει να διαβαστεί.

    Συλλογή υπογραφών για την καθαίρεση του «καθηγητή» Αντώνη Λιάκου

    19. Μαΐου 2010 || 20.57

    Το 1988, η Φιλοσοφική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών προκήρυξε θέση αναπληρωτή καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο την «Ιστορία Νεωτέρας Ελλάδος». Υποψήφιοι μείνανε τελικά δύο, οι Δημήτρης Μιχαλόπουλος και Αντώνης Λιάκος, επίκουροι καθηγητές τότε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τελικά τη θέση την πήρε ο Λιάκος - παράνομα όμως, επειδή εκλέχτηκε με επιτροπή διμελή και όχι τριμελή, όπως ο νόμος ορίζει (δεν έβρισκαν τρίτο δηλαδή, για να τον κάνουνε νόμιμα).

    Ο Δημήτρης Μιχαλόπουλος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και μετά από επτά χρόνια εκδόθηκε η απόφαση 3138/1996, με την οποία ακυρώνεται η εκλογή του Λιάκου. Επειδή όμως αυτός ο τελευταίος είχε στο μεταξύ προλάβει να προαχθεί στη βαθμίδα του καθηγητή, διευκρινιζόταν στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι, εφόσον προϋπόθεση της εξέλιξής του αυτής αποτελούσε η νόμιμη εκλογή του στη βαθμίδα του αναπληρωτή (η οποία εκλογή αποδείχτηκε παράνομη), έπρεπε να εκπέσει στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή και να επαναληφθεί η διαδικασία πλήρωσης της θέσης του αναπληρωτή - νομίμως αυτήν τη φορά και με συνυποψήφιό του τον Δημήτρη Μιχαλόπουλο.

    Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ έχουν, μέχρι σήμερα, αρνηθεί να εφαρμόσουν την απόφαση 3138/1996 του Συμβουλίου της Επικρατείας - με τα γνωστά γενικευμένα αποτελέσματα στον χώρο της Παιδείας, που έχει πια από καιρό πάψει να είναι εθνική.

    Όσοι φίλοι και γνώστες του εθνομηδενιστικού έργου του Αντώνη Λιάκου συμφωνούν με την ανωτέρω αξίωση, παρακαλούνται να στείλουν τη φράση: «Ναι, να εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας» μαζί με το όνομα, επίθετο και το e-mail τους στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: epitropi1978@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑι γιατί μας κάνει εντύπωση; Τι είναι εκείνο που μας πείθει ότι δεν θα γίνει το ίδιο και εδώ, όταν το μνημόνιο που υπεγράφει από όλους όσο αφορά τα μέτρα λιτότητας και ήταν μια σελίδα δεν ανέφερε πουθενά την ΕΛΛΑΔΑ να επεμβαίνει και να έχει άποψη στις αποφάσεις που θα παρθούν για τον λαό.
    Το ίδιο θα γίνει και εδώ το ίδιο και χειρότερο ...ΜΑ καλά κανείς δεν βλέπει κανείς δεν καταλαβαίνει ή νομίζετε όλοι εσείς που είστε στα έδρανα ότι θα την βγάλετε καθαρή όπως λέγεται και απλά λαικά.
    Θα σας σώσει η αστυνομία και ο στρατός αν κάτι τέτοιο πιστεύεται είστε γελασμένοι...
    Φαλάγγι μέχρι τα Σκόπια θα σας πάει ο λαός ..μετά θα σας αναλάβουν άλλοι.
    Στην ζωή μου δεν πείραξα ούτε μυρκίγκι, άκόμα και αυτό αν πέσει κοντά στο βήμα μου παραμερίζω αλλά μπροστά στο βλέμμα των παιδιών μου θα σας φάω το λαρύγγι και ας είμαι γυναίκα και ας μην έχω την μυική δύναμη που λέει ο λόγος.
    Η οικογένεια μου έζησε την προσφυγιά στην πατρίδα της τα παιδιά μου δεν θα πάνε μετανάστες πουθενά ακόμα και αν αυτό σημαίνει ο θανατος σας η ζωή τους .
    Πείτε στο κόσμο την αλήθεια, φροντίστε να πιάσετε τα λαμόγια ή κάποια απο αυτά τα ξέρετε .Γιατί μπορεί εμείς να πεθάνουμε από την πείνα αλλά εσείς είτε θα ζήσετε με το φόβο μη σας σφάξουμε στο γόνατο ή θα πέθάνετε απο λεπίδι.
    Το σίγουρο είναι ότι όλοι μαζί θα πάμε εκτός απο τα παιδιά αυτά θα ζήσουν .
    Ολοι ξέρουμε ποιοι είναι απλά περιμένουμε εκείνον που θα το πει και θα το πράξει για να ηγηθεί στην αναγέννηση της Ελλάδος .Αν δεν υπάρξει όλοι μαζί στο διάολο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΚΡΙΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ.

    ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΕΛΙΚΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΣΑ ΕΔΩΣΑΝ ΣΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ.

    Σημειωση:

    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΝ ΝΟΜΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΔΥΝΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ (ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ 0.8 ΔΟΛΛΑΡΙΑ/ΕΥΡΩ) ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ??????????? Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕ??????ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ????ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΛΙΤΙΣΤΕΣ???

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ένα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, διότι δημιουργείται σκόπιμη σύγχυση από την κυβέρνηση και τα υποτακτικά ΜΜΕ:
    Το ΔΝΤ ενδιαφέρεται να εισπράξει τα λεφτά που δανείζει στις χώρες που προσφεύγουν σ’ αυτό, ΔΕΝ επιβάλλει, όμως, συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών. Εάν δηλαδή η κυβέρνηση περικόψει μισθούς και συντάξεις, αυτό είναι αποκλειστικά δική της επιλογή και όχι εντολή του ΔΝΤ, όπως το παρουσιάζουν, για να χρυσώσουν το χάπι.
    Δεν είναι καινούριο αυτό το κόλπο. Θυμάστε ότι κατά καιρούς, όταν οι κυβερνήσεις έπαιρναν κάποιες αποφάσεις δυσάρεστες για τον κόσμο έλεγαν ότι είναι κοινοτική οδηγία, «ντιρεκτίβα». Έβγαιναν μετά οι Βρυξέλλες και το διέψευδαν και τους άφηναν ακάλυπτους. Αυτό κάνουν και τώρα με το ΔΝΤ.
    Αν το ΔΝΤ εντόλευε συγκεκριμένες περικοπές, πιθανότατα θα άρχιζε από τους εξωφρενικούς μισθούς των “golden boys”, των βουλευτών, οι οποίοι παίρνουν σύνταξη με μία θητεία, από τον στόλο των πανάκριβων βουλευτικών και άλλων κρατικών αυτοκινήτων, τους ασύστολους κομματικούς διορισμούς υπάλλήλων και δη αυτών της Βουλής, των οποίων οι 16 μισθοί μένουν ανέπαφοι και ο κατώτερος των οποίων είναι € 1900/μήνα και άλλα πολλά, πριν φθάσουν στην περικοπή των πενιχρών μισθών και συντάξεων. Μακάρι, εν άλλοις λόγοις, να επενέβαινε το ΔΝΤ και να καθόριζε εκείνο ποιες περικοπές θα γίνουν, αλλά δυστυχώς αυτό είναι θέμα κυβέρνησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εκεί δεν έχουν τα δικά μας συνδικάτα να τους βγάζουν 1 φορά το μήνα για πορείες;
    Τους κοιμίζουν όπως οι δικοί μας;
    Είναι τόσο ζώα όπως εμείς;
    Κανονικά θα έπρεπε να βγούν ΟΛΟΙ έξω και να μην ξαναμπούν μέσα μέχρι να αποχωρήσουν ΟΛΑ τα καθίκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ας ελπισουμε οτι το πεζοδρομιο θα βγαλει το νεο Ηγετη

    το κυνοβουλιο και τα μμε πρεπει να σταματησουν να βγαζουν χειραγωγους
    τους εχουμε δει τους εχουμε δοκιμασει

    ΤΕΡΜΑ

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στη Ρουμανια εκοψαν 25% ενος ηδη πενιχρου μισθου. Τα πραγματα δηλαδη ακομα και αναλογικα ειναι πολυ χειροτερα απο την Ελλαδα.
    Το θεμα ειναι οτι η Ρουμανια εχει ΗΔΗ πουλησει ολες τις πλουτοπαραγωγικες πηγες της.
    Δεν απομενει παρα να κανει το ιδιο κι ο Τζεφρυ.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. όλες οι χώρες θα γονατίσουν από την τεχνητή οικονομική κρίση...έρχεται η παγκοσμιοποίηση, το παγκόσμιο νόμισμα, η έξυπνη κάρτα-ταυτότητα,φακέλωμα στα πάντα...θα μας παρουσιάσουν κ το σωτήρα τους...θα προλάβουν? κ μη χειρότερα...η εξαθλίωση προ των πυλών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για το καλό μου,
    για το καλό μου
    ώσπου δεν άντεξε
    στο τέλος το μυαλό μου
    κι είμαι στο θάλαμο εννιά
    για το καλό μου.

    θυμάστε το τραγουδάκι του Μηλιώκα, δείτε πόσο επίκαιρο το έχουν κάνει τα ΛΑΜΟΓΙΑ.
    καθήστε εσείς κι εγώ μαζί και ασχοληθείτε με το βατοπαίδι, τι θα κάνει η ΝΤΟΡΑ, πότε θα μιλήσει ο Καραμανλής και άλλα τέτοια.
    Μας θάβουν κανονικά, το πήρατε πρέφα πατριωτάκια, εμάς μαζί με τα παιδιά μας για να σωθεί η πατρίδα, πoια πατρίδα ρε λαμόγια του κερατά, αυτή που θα μείνει χωρίς πατριώτες;
    Ξυπνήστε ρε!!!!!!!!!!! ξυπνήστε απ' το λήθαργο γαμώτο κερατό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ 25 Μαΐου 2010 3:17 μ.μ.

    Ίσως αυτά που λες να είναι μέσα στο πρόγραμμα, αλλά δεν είναι ο καιρός εγγύς, για να παραφράσω συγκεκριμένη πρόταση των "Ελληναράδων".

    Η ΕΕ είναι, όπως πολλάκις έγραψα, πιλοτικό πρόγραμμα της ΝΤΠ και είδαν ότι η εφαρμογή ενιαίου νομίσματος πριν την ενοποίηση των κρατών (ή την κατάργησή των, το ίδιο είναι), απέτυχε παταγωδώς.

    Το ευρώ, βασικά, ήταν γερμανική εφεύρεση για να διευκολυνθούν οι εξαγωγές της πρώτης δύναμής της ΕΕ, της Γερμανιάς, το 65% των οποίων κινείται εντός ΕΕ. Ουσιαστικά, η Γερμανία επέβαλε το μάρκο, το δικό της σκληρό νόμισμα, σε όλες τις χώρες της λεγομένης Ευρωζώνης, ώστε να μην γίνονται τα εξαγώγιμα προϊόντα της ακριβότερα από την υποτίμηση των εθνικών νομισμάτων έναντι του μάρκου (DM). Όμως, στην πλεονεξία της να ανοίξει αγορές, προσεταιρίστηκε και χώρες με αδύναμη οικονομία, όπως την Ελλάδα, κάνοντας τα "στραβά" μάτια στα πλασματικά στοιχεία, με τα οποία αυτή τροφοδοτούσε την Κομισιόν (αλίμονο αν είμαστε τόσον αφελείς, ώστε να πιστεύομε ότι δεν ήξερε ότι οι οικονομικοί δείκτες δεν μπορούσαν να έχουν βελτιωθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς προγενεστέρα μεσολάβηση διαρθρωτικών αλλαγών και όχι μόνο), ελπίζοντας σε πραγματική βελτίωση των οικονομιών τους, η οποία όμως, ως αναμενόμενο, δεν ήλθε. Και δεν ήλθε, διότι οι "αδύναμοι αυτοί κρίκοι", αγόραζαν γερμανικά κυρίως, αλλά και άλλα αγαθά, με την σταθερότητα του ευρώ, αντί να παράγουν δικά τους.
    Ειδικά αυτό το είδαμε και το βλέπουμε στην Ελλάδα, η οποία καταναλώνει τα πάντα με δανεικά, σε κρατικό και ατομικό επίπεδο, ενώ δεν παράγει τίποτε. Δεν ήταν επόμενο ότι θα χρεωκοποπούσε. Ειδικά για την Γερμανία, η Ελλάδα ήταν και είναι, πάντα με δανεικά λεφτά, ο καλύτερος πελάτης της πολεμικής της βιομηχανίας.
    Για όλα αυτά, είναι τουλάχιστον φαρισαϊσμός να κάνει τώρα πως αγανακτεί η Γερμανίδα καγκελάριος, αφού πρώτα μας χρεοκόπησε καλά-καλά. Όταν μας έβαζε στην Ευρωζώνη με πλασματικά στοιχεία, δεν ήξερε τι ήμασταν; Αστεία πράγματα.

    Πάμε τώρα στην αρχή. Αφού εξήγησα γιατί απέτυχε η νομισματική ένωση πριν την πολιτική στο πιλοτικό πρόγραμμα, το πειραματόζωο, που λέγεται ΕΕ, δεν περιμένω να κάνει η ΝΤΠ το ίδιο λάθος, δηλαδή να καθιερώσει το παγκόσμιο δολάριο, το οποίο λένε ότι ήδη έχουν τυπώσει, πριν καταργήσει τα σύνορα και τα εθνικά κράτη. Διαφορετικά, η ηγέτις δύναμη της ΝΤΠ, οι ΗΠΑ, κινδυνεύει να πάθει ό,τι και η Γερμανία.

    Κι εδώ χρειάζεται εγρήγορση. Αυτό που θα επισπεύσει η ΝΤΠ είναι η εθνική αλλοίωση και αλλοτρίωση, η κατάργηση των εθνικών κρατών, αλλά και των εθνών που τα απαρτίζουν -τα δύο αυτά είναι αλληλένδετα-, ώστε να προχωρήσει στην επιβολή και του ενιαίου νομίσματος, ώστε να βγάλει από την πλάτη της η Αμερική το θηριώδες χρέος που έχει.

    Ελπίζω να έγινα σαφής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.