3/5/10

Συνταγματικός μαραθώνιος στην Τουρκία

Τον δεύτερο και τελευταίο γύρο ψηφοφορίας για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στη χώρα ξεκίνησε χθες η τουρκική Βουλή σε μία διαδικασία εξαιρετικά κρίσιμη για το πολιτικό πρόγραμμα του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τον δεύτερο και τελευταίο γύρο ψηφοφορίας για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στη χώρα ξεκίνησε χθες η τουρκική Βουλή σε μία διαδικασία εξαιρετικά κρίσιμη για το πολιτικό πρόγραμμα του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ομιλία του πριν από την έναρξη της συζήτησης, ο Ερντογάν ζήτησε την υποστήριξη των βουλευτών του. «Αντιμετωπίζουμε έναν μαραθώνιο, αλλά εμείς στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ) θα επιδείξουμε την ίδια αλληλεγγύη, την ίδια αυτοθυσία και την ίδια σοβαρότητα», δήλωσε, παραδέχθηκε, όμως, ότι οι προτάσεις του ίσως δεν εγκριθούν από το Σώμα.

Πλειοψηφία
Το ΑΚΡ διαθέτει πλειοψηφία 335 εδρών στη Βουλή των 550 βουλευτών, προκειμένου, όμως, για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις απαιτείται η σύμφωνη γνώμη 367 βουλευτών, πιθανότητα μάλλον απόμακρη. Ο αναλυτής Μεμέτ Αλί Μπιράντ, μάλιστα, εκτιμά ότι ο Ερντογάν ίσως να μην συγκεντρώσει -στη δεύτερη ψηφοφορία- τις 330 ψήφους που απαιτούνται για να παραπεμφθούν οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις σε δημοψήφισμα. Πρόκειται για «εφιαλιτικό σενάριο» τονίζει ο Μπιραντ, καθώς αυτή η εξέλιξη ναι μεν θα κατευνάσει προσωρινά την αντιπαράθεση μεταξύ κοσμικών και φιλο-ισλαμιστών, αλλά ίσως ανοίξει το κεφάλαιο της πολιτικής αστάθειας, με τα κόμματα να ζητούν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

1 σχόλιο:

  1. αγαπητε σάββα διαβασε το σε παρακαλώ:
    Την Κυριακή 16 Μαΐου 2010 έχουν προγραμματιστεί οι εκδηλώσεις του εορτασμού της Επετείου της Ιστορικής Μάχης Βαλτετσίου του Δήμου Βαλτετσίου. Αναλυτικότερα το πρόγραμμα εορτασμού Επετείου της Ιστορικής Μάχης Βαλτετσίου, θα έχει αναλυτικότερα ως εξής:

    Κυριακή, 16 Μαΐου 2010
    Γενικός Σημαιοστολισμός στο Δημοτικό Διαμέρισμα Βαλτετσίου του Δήμου Βαλτετσίου από της ογδόης πρωινής ώρας μέχρι και της δύσης του ηλίου της 16ης Μαΐου 2010.
    10.30 Τέλεση επίσημης δοξολογίας στον Ιερό Ναό Κοίμησης Θεοτόκου Βαλτετσίου χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.
    11.00 Συγκέντρωση των Επισήμων μπροστά στο χώρο του Μνημείου των Ηρώων, όπου θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση. Κατά την επιμνημόσυνη δέηση θα παραστούν επίσης, προσκαλούμενοι με το παρόν, αντιπροσωπείες Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, Τραυματιών, Εφέδρων και Αντιστασιακών Οργανώσεων.
    Μετά το τέλος της επιμνημόσυνης δέησης θα εκφωνηθεί ο Πανηγυρικός της ημέρας από τον Πρόεδρο Συλλόγου απανταχού Βαλτετσιωτών Ιατρόν κ. Ηλία Παύλου.
    Μετά την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τις παριστάμενες Αρχές, Οργανώσεις κ.λ.π. με εκφώνηση της σειράς κατάθεσης από τον Τελετάρχη και θα τηρηθεί σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων νεκρών.
    11.40 Παρέλαση αντιπροσωπευτικών μαθητικών τμημάτων από σχολείο Αθηνών, Τρίπολης, Δημοτικού Σχολείου Δήμου Βαλτετσίου, Χορευτικών Συλλόγων και άλλων αντιπροσωπειών με παραδοσιακές φορεσιές.
    12.00 Συγκέντρωση στην πλατεία, απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές σχολείων, παραδοσιακοί χοροί από χορευτικούς συλλόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.