31/8/10

Διπλός διορισμός στην ΚΥΠ;

Άδωνης Παλληκαρίδης/ Σημερινή
H ΚΥΠ μένει ακέφαλη εδώ και ένα μήνα, από τη μέρα που παραιτήθηκε ο πολιτικός προϊστάμενός της Βάσος Γεωργίου.H ΚΥΠ είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια του κράτους και λογοδοτεί απευθείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με ξεχωριστή συγκρότηση από το υπόλοιπο σώμα της Αστυνομίας.

Η πλήρωση της νευραλγικής υπηρεσίας της ΚΥΠ απασχολεί έντονα τον Πρόεδρο που έκανε προς τούτο διάφορες σκέψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζεται σε διπλό διορισμό. Πρώτα να διορίσει τον επικεφαλής της προεδρικής φρουράς Αντρέα Κυριάκου στη θέση του συνονόματού του διοικητή της ΚΥΠ. Για τη θέση του πολιτικού προϊσταμένου της Υπηρεσίας, γίνονται ακόμη διάφορες σκέψεις.

Η αντιπολίτευση βάλλει ήδη κατά της ΚΥΠ ως της υπηρεσίας που θα έπρεπε καλύτερα από οποιοδήποτε άλλον οργανισμό ή υπηρεσία να προστατεύει τους πολίτες.

Αντί αυτού, λέγει ο Ιωνάς Νικολάου, η ΚΥΠ το τελευταίο διάστημα επιδίδεται και σε φακέλωμα πολιτών καταγράφοντας τα πολιτικά φρονήματα ατόμων που σχετίζονται με τη λειτουργία κρατικών, ημικρατικών και άλλων τομέων της δημόσιας ζωής.

«Σήμερα τα έχουν διαλύσει όλα. Δεν υπηρετούν την αποστολή τους αλλά επιδίδονται σε ένα όργιο κομματικών δραστηριοτήτων», λένε στελέχη που πέρασαν από κάποιες βαθμίδες της ΚΥΠ στο παρελθόν.

Η ασφάλεια της χώρας, η δράση των τουρκικών υπηρεσιών, ο κίνδυνος κάποιοι να διαλύσουν τον κρατικό ιστό, αυτά θα έπρεπε να είναι τα αντικείμενα της ΚΥΠ και όχι η παρακολούθηση των πολιτών για κομματικούς λόγους, επισημαίνουν στελέχη που ανήκουν στον ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και το ΕΥΡΩΚΟ.

Κατά την τελευταία περίοδο, λέγουν κύκλοι της Κυβέρνησης, έχει επιτελεστεί σημαντικό έργο όσον αφορά στην εύρυθμη λειτουργία της ΚΥΠ και τη σχέση της με άλλες ξένες υπηρεσίας, ειδικότερα σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της λαθρομετανάστευσης.

Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της ΚΥΠ, λένε όσοι γνωρίζουν το αντικείμενό της, απαιτείται εξειδικευμένη γνώση, κάτι που δεν υπάρχει σήμερα.

Μηχανήματα παρακολούθησης
Στα μακρινό παρελθόν, κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου της προεδρίας Κληρίδη, παραγγέλθηκαν και παραλήφθηκαν από την ΚΥΠ σύγχρονα μηχανήματα παρακολούθησης από το Ισραήλ. Ο τότε διοικητής μάς εξήγησε ότι αυτά είχαν στόχο την παρακολούθηση των τουρκικών επικοινωνιών του στρατού κατοχής και της Τουρκίας. Μέχρι και 3000 τηλεφωνικές συνδιαλέξεις μπορούσαν να καταγραφούν την ίδια ώρα. Μπορεί, συν τω χρόνω, οι Τούρκοι να έλαβαν αμυντικά μέτρα εξουδετέρωσης της παρακολούθησης, αλλά η δουλειά τότε έγινε καλά. Και τώρα γνωρίζουμε τα πάντα όσον αφορά στο στρατό κατοχής, μας επισήμαναν από την κυβερνητική πλευρά.

Κατά καιρούς είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορές ότι η ΚΥΠ παρακολουθεί τηλέφωνα πολιτών και αυτό δυσκόλεψε τη δράση της Υπηρεσίας σε ευαίσθητους τομείς. Υπερβάσεις καθήκοντος και άλλα ευτράπελα έθεσαν περιορισμούς στις μεθόδους που χρησιμοποιούνταν. «Το να παρακολουθούμε σήμερα ιδιώτες για τα πολιτικά τους φρονήματα ή για λόγους οικογενειακών σχέσεων είναι γελοίο», μας είπαν από τη σημερινή δομή της Υπηρεσίας. «Αυτό που μας νοιάζει - εξηγούν- είναι η παρακολούθηση όλων των θεμάτων που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και τίποτε άλλο».

Ιωνάς Νικολάου : Νομικά ξεκρέμαστη
Θέσαμε τα θέματα της ΚΥΠ και το νομικό πλαίσιο που πρέπει να διέπει την Υπηρεσία στον πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών της Βουλής και αντιπρόεδρο του ΔΗΣΥ Ιωνά Νικολάου. Μας απάντησε ότι η ΚΥΠ δεν μπορεί να συνεχίσει να μην είναι νομικά θεσμοθετημένη.

Η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου καθυστερεί αδικαιολόγητα, επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και αυτό επιτρέπει σε κάποιους να προβαίνουν σε απαράδεκτες ενέργειες, εκτός μάλιστα του πλαισίου για το οποίο κρίνεται αναγκαία η ύπαρξη μυστικών υπηρεσιών ασφάλειας του κράτους.

Συνεπώς, επισημαίνει, το πρώτο θέμα που πρέπει να ρυθμιστεί είναι το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της ΚΥΠ που θα αποτρέπει οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες που πλήττουν την προσωπικότητα των πολιτών. «Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να μας αφήνουν αδιάφορους πληροφορίες για επαναλειτουργία γραφείου εντός της ΚΥΠ, που σκοπός του είναι η καταγραφή των πολιτικών φρονημάτων των πολιτών».

Ο Ιωνάς Νικολάου επισημαίνει ότι «η εκκρεμότητα να διοριστεί προϊστάμενος της ΚΥΠ επιτείνει περισσότερο τις ανησυχίες αυτές, γιατί η επιλογή ενός σωστού ανθρώπου, που να είναι προσηλωμένος στο σκοπό τον οποίο ετάχθη να υπηρετεί η ΚΥΠ και η οριστική θεσμοθέτηση του τρόπου λειτουργίας της μπορούν να βάλουν τάξη σε ένα θέμα που τον τελευταίο καιρό επανέρχεται με επικίνδυνες διαστάσεις».

«Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό από τους κυβερνώντες είναι ότι δεν αναζητείται προϊστάμενος της "επαγρύπνησης", αλλά προϊστάμενος μιας υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας του κράτους.

Ως Επιτροπή Νομικών αναμένουμε ότι σύντομα η εκκρεμότητα αυτή θα επιλυθεί και ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί τις προσεχείς εβδομάδες στη Βουλή».

«Μετατράπηκε σε παράρτημα της Εζεκίας Παπαϊωάννου»
Ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κόμματος Ρίκκος Ερωτοκρίτου κάνει λόγο για μια ΚΥΠ που δεν εκπληρώνει την αποστολή της. Όπως λέγει, «Η ΚΥΠ παραμένει για πάρα πολλές εβδομάδες ακέφαλη. Τούτο συνεπάγεται κατά αρνητικότατο τρόπο μείωση της απόδοσής της. Αν λάβουμε υπ' όψιν ότι ο σκοπός της λειτουργίας της έχει επίσης αλλάξει, αφού έχει πάψει να αφορά στα ζητήματα δημόσιας ασφαλείας σε σχέση με τους Τούρκους, βάσει ρητών οδηγιών από το Προεδρικό για να μη διαταραχθεί το καλό κλίμα των συνομιλιών, καταλαβαίνει κάποιος ότι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών είναι βασικά ανύπαρκτη.

Το μόνο που κάνει, είναι να παρακολουθεί συστηματικά τα φρονήματα των πολιτών και να τους φακελώνει, χρησιμοποιώντας όλες τις σύγχρονες μεθόδους. Έχει δηλαδή αυτή η Κυβέρνηση δημιουργήσει ένα ακόμα παράρτημα της Εζεκία Παπαϊωάννου, που επαγρυπνεί με αυστηρώς κομματικά κριτήρια για την εξυπηρέτηση των κομματικών στόχων του ΑΚΕΛ, ενώ άλλη είναι η αποστολή της».
SIGMALIVE

2 σχόλια:

  1. ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΙΔΟΞΟΙ ΚΑΡΑΔΟΚΟΥΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ,Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΜΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΩΣΤΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΑΠΟ ΘΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΡΤΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ "ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΥ" ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ,ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ FBI ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΕΔΡΕΥΕΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΚΑΙ "ΕΠΙΛΥΦΘΗΚΕ" ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΗΣ ΣΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.