31/8/10

Σε ελληνοκυπριακά χέρια το cyprus.com

Το ψηφιακό όνομα που χαρακτηρίζει 100% την Κύπρο στο ίντερνετ, το www.cyprus.com, επέστρεψε σε κυπριακά χέρια, μετά από 15 χρόνια «κατοχής» από τουρκοκυπριακά συμφέροντα. Κύπριοι επιχειρηματίες που αναπτύσσουν δραστηριότητα στον τομέα του ίντερνετ, μέσω κυπριακών συμφερόντων επενδυτικού οίκου των ΗΠΑ (του Ledra Capital), κατάφεραν πρόσφατα να αγοράσουν τα δικαιώματα του διαδικτυακού ονόματος www.cyprus.com, από τον Τουρκοκύπριο που το καταχώρησε στο όνομά του.

Η εγγραφή έγινε από τον εν λόγω Τουρκοκύπριο το 1995 - όταν στην Κύπρο βρισκόταν σε εξέλιξη καβγάς μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας για το αν πρέπει να έρθει στη νΚύπρο το ίντερνετ ή όχι, με τη δεύτερη (με το Λογοδίκτυο τότε) να πρωτοστατεί υπέρ της σύνδεσης της Κύπρου κυρίως για εθνικούς λόγους.

Από το 1995 μέχρι και τον περασμένο μήνα, το www.cyprus.com προέβαλλε τα κατεχόμενα με πληροφορίες και στοιχεία για τις κατεχόμενες περιοχές και κάποιες αναφορές σε επιχειρήσεις των κατεχομένων, δίνοντας την εντύπωση στους ξένους επισκέπτες της ιστοσελίδας ότι Κύπρος ήταν το κατεχόμενο και μόνο μέρος. Για πολλά χρόνια, ιδιαίτερα τα πρώτα μετά το 1995, το www.cyprus.com ήταν και η μοναδική πύλη κεντρικής πληροφόρησης για την Κύπρο μέσω ίντερνετ, με πλήρη εκμετάλλευση του ονόματος για προβολή των κατεχομένων, προκαλώντας εμφανή ζημιά στο όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Να σημειωθεί ότι στις μηχανές αναζήτησης, όταν κάποιος αναζητούσε πληροφορίες για την Κύπρο με το κλειδί «Cyprus», όπως ήταν αναμενόμενο προβαλλόταν ιδιαίτερα η εν λόγω ηλεκτρονική διεύθυνση, παραπλανώντας ουσιαστικά με την πληροφόρηση που έδινε σε σχέση με την Κύπρο.

Με την απόκτηση των δικαιωμάτων και της διαχείρισης του www.cyprus.com από Κύπριους επιχειρηματίες του ίντερνετ, η διαδικτυακή πύλη που έχει το όνομα της Κύπρου, αναβαθμίστηκε αμέσως σημαντικά, τόσο τεχνολογικά όσο και -κυρίως- σε περιεχόμενο. Ήδη σε αυτή βρίσκονται τα στοιχεία 35.000 κυπριακών επιχειρήσεων και πολλά στοιχεία για τον καθένα που ενδιαφέρεται για τον τόπο μας, όπως για παράδειγμα πού υπάρχουν πρατήρια βενζίνης, πού υπάρχουν καταστήματα τραπεζών, φαρμακεία κ.λπ.
Επίσης, υπάρχει ήδη σημαντικός όγκος πληροφόρησης για διάφορα θέματα που αφορούν το νησί μας, τον τουρισμό κ.λπ.

Ταυτόχρονα δίδεται η δυνατότητα σε κυπριακές επιχειρήσεις να προβληθούν από μόνες τους μέσω του www.cyprus.com, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει για τον τουρισμό και την προβολή της Κύπρου και των τουριστικών επιχειρήσεων, αφού όπως είναι φυσικό όταν κάποιος αναζητεί πληροφορίες για την Κύπρο διευκολύνεται με την ιστοσελίδα. Το ίδιο και για πολλά άλλα θέματα όπως πολιτισμό, παιδεία, υγεία κ.λπ. Ταυτόχρονα υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας με το κράτος για κατάλληλη προβολή και του κυπριακού και άλλων συναφών θεμάτων.
Όπως ανέφερε στον «Φ» εκπρόσωπος των διαχειριστών της διαδικτυακής πύλης, ήδη υπάρχει περιεχόμενο 300.000 σελίδων, έναντι των 400 σελίδων συνολικά που υπήρχαν -με προβολή των κατεχομένων κυρίως- από τον προηγούμενο κάτοχο της πιο αντιπροσωπευτικής για την Κύπρο διεύθυνσης

Ψηφιακός πόλεμος για τα αεροδρόμια
ΕΚΠΛΗΚΤΟΙμένουν πολλοί Κύπριοι -και όχι μόνο- όταν αναζητώντας την ιστοσελίδα των διεθνών αεροδρομίων της Κύπρου, Λάρνακας και Πάφου, παραπέμπονται σε ιστοσελίδες που αφενός παραπλανούν ότι πράγματι αφορούν τα κυπριακά αεροδρόμιο -π.χ. το αεροδρόμιο Λάρνακας- όμως τελικά παραπέμπουν σε πληροφορίες και ιστοσελίδες για κατεχόμενα, όπως για παράδειγμα την αγορά φτηνών εισιτηρίων για πτήσεις στο «Ερτζιάν». Τέτοιες είναι οι διευθύνσεις στο ίντερνετ www.airport-larnaca.com, www. larnaca-airport.info και άλλες. Μάλιστα το πρώτο αναφέρεται ως «η επίσημη ιστοσελίδα των φίλων του Αεροδρομίου Λάρνακας», από την ομάδα cyprus.nu της Ολλανδίας.

Στις ιστοσελίδες αυτές, αφενός προβάλλεται πληροφόρηση για τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, αλλά ταυτόχρονα με διαφημίσεις (μέσω του αυτόματου συστήματος του Google συνήθως) προβάλλονται ιστοσελίδες που προβάλλουν τα παράνομα αεροδρόμια Τύμπου και Λευκονοίκου, ξενοδοχεία στα κατεχόμενα κ.τ.λ.

Σε πολλές περιπτώσεις Κύπριοι που αναζητούν σύνδεση με την ιστοσελίδα του αεροδρομίου, οδηγούνται στις εν λόγω ιστοσελίδες με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται για την παρουσία συνδέσεων με τα κατεχόμενα για «φτηνά εισιτήρια από το Ερτζιάν». Ωστόσο η επίσημη ιστοσελίδα των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, βρίσκεται στην διεύθυνση www.cyprusairports.com.cy, που διαχειρίζεται η ΗermesΑirportsκαι σε αυτή αναφέρεται πως είναι η επίσημη ιστοσελίδα των αεροδρομίων της Κ. Δημοκρατίας. Σε αυτή περιέχονται όλες οι πληροφορίες που αφορούν τα δύο αεροδρόμια -περιλαμβανομένης και ζωντανής ενημέρωσης για τις πτήσεις- χωρίς να υπάρχει δυνατότητα για προβολή αυτόματων διαφημίσεων (όπως το σύστημα του Google).

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», και στη Ηermesδέχονται συχνά παράπονα από επισκέπτες «πλαστών» ιστοσελίδων για τα κυπριακά αεροδρόμια, που νομίζουν ότι είναι οι επίσημες ιστοσελίδες, για την προβολή των κατεχομένων.

Για το λόγο αυτό, τους τελευταίους μήνες έχει καταρτίσει ψηφιακή στρατηγική για αντιμετώπιση του φαινομένου και καταβάλλει ποσά σε συγκεκριμένες κεντρικές μηχανές αναζήτησης (όπως το Google) ως χορηγός, για να έχει το δικαίωμα να προβάλλεται στις ψηλότερες θέσεις των αποτελεσμάτων αναζήτησης η επίσημη ιστοσελίδα των αεροδρομίων.
Παράλληλα, έχει καταχωρήσει τις επίσημες ιστοσελίδες των Αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου σε μηχανές αναζήτησης, με τρόπο ώστε αν κάποιος ψάχνει για τις λέξεις «Τύμπου» ή «Ερτζιάν» ή «Λευκόνοικο» ή «Τσανάτκκαλέ», να προβάλλονται σε ψηλή θέση οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις των νόμιμων αεροδρομίων της Δημοκρατίας.

Εκείνο που δεν κατάφερε το κράτος
ΑΠΟΨΗ
ΝΑσημειωθεί ότι μετά από έντονο θόρυβο που προκλήθηκε στα μέσα ενημέρωσης το 2000, για την προβολή των κατεχομένων μέσω του cyprus.com, η Βουλή και η κυβέρνηση με πρωτοβουλία του Γ. Λιλλήκα και του Γιαννάκη Κασουλίδη, προέβησαν τότε σε διαβήματα για να δοθεί η ονομασία στην Κυπριακή Δημοκρατία. Χωρίς όμως καμία επιτυχία. Για τις εντυπώσεις και τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν από το γεγονός ότι η Δημοκρατία δεν προχώρησε έγκαιρα στην κατακύρωση ονομάτων όπως το larnakaairport.com και paphosairport.com, ο «Φ» είχε προειδοποιήσει με δημοσιεύματά του από τον Φεβρουάριο του 2006, πριν τα αεροδρόμια περάσουν στη διαχείριση της Ηermes Αirports και μάλιστα το θέμα μετά τα δημοσιεύματα συζητήθηκε και σε πολιτικό επίπεδο, για να πάρουμε διά του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου την απάντηση ότι «Σήμερα συμβάσεις που τα κράτη μπορούν να προσφύγουν και έχει συμβεί με διάφορες χώρες όπου διάφοροι προσπάθησαν να κερδίσουν ή να εγγράψουν ονόματα για να επωφεληθούν οικονομικά, και τα κράτη με προσφυγές έχουν πάρει πίσω αυτές τις ονομασίες».
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

2 σχόλια:

  1. Και εδω, οι βλαμμενοι πολιτικατζηδες μας ακομα σηζητουν για το πως θα προσφερουν το ονομα της "Μακεδονιας"
    στους φασιστο-απατεωνες και κλεφτες Σκοπιανους.

    Τοσα καταλαβαινουν και αλλα τοσα πραττουν, οι αχρηστοι Εθνομηδενιστες μας!
    Ποτε θα τους πεταξουμε αραγε απο τις καρεκλες τους;

    Μπραβο παντος στους Κυπριους επιχειρηματιες - αξιοι!

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταρχήν συγχαρητήρια στα παιδία που πήραν το όνομα.

    Το άρθρο έχει όμως μερικά λάθη που είναι ίσως εσκεμμένα από τον δημοσιογράφο για να δημιουργήσει εντυπώσεις η’ ίσως έγραφε ότι ήθελε για να «βγάλει» την είδηση.
    Το Cyprus.com δεν προέβαλε τα κατεχόμενα σαν το μόνο κράτος αλλά έντεχνα αναφερόταν σε δυο κράτη στην Κύπρο.

    Γραφεί «Για πολλά χρόνια, ιδιαίτερα τα πρώτα μετά το 1995, το www.cyprus.com ήταν και η μοναδική πύλη κεντρικής πληροφόρησης για την Κύπρο μέσω ίντερνετ» και είναι ψέματα. Υπήρξαν άλλες πύλες και οι πρώτες ήταν ιδιωτικές.
    Αυτά μεταξύ άλλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.