Για να εξασφαλίσει την ανοχή των Τουρκοκυπρίων σε ό,τι σχεδιάζει ακριβώς απέναντι από τις ακτές της Κύπρου, για τη δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου, η Τουρκία υπόσχεται στους Τουρκοκυπρίους φτηνή ηλεκτρική ενέργεια.
Υπόσχεται να συνδέσει την κατεχόμενη Κύπρο με υποθαλάσσιο δίκτυο παροχής ηλεκτρισμού και έτσι να σταματήσουν οι συχνές διακοπές ρεύματος και τα «black out» που ταλαιπωρούν την κατεχόμενη περιοχή.
Για την επίτευξη του στόχου της για οικονομική παραγωγή ηλεκτρισμού, η Τουρκία έχει προχωρήσει στη συνομολόγηση συμφωνίας με τη Βραζιλία και το Ιράν, για να συνεργήσουν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους σχετικά με την ανάπτυξη του πυρηνικού τους προγράμματος. Η Τουρκία έχει κλείσει ήδη συμφωνία και με τη Ρωσία, για να της προσφερθεί τεχνογνωσία, ώστε να δημιουργήσει το πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκιουγιου. Το κόστος της επένδυσης συνολικά θα ανέλθει σε 20 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Ρωσία υπέγραψε μάλιστα σχετική συμφωνία με την Τουρκία για τη σταδιακή υλοποίηση του προγράμματος εγκατάστασης πυρηνικών μονάδων στην Τουρκία. Η εξέλιξη είναι πάρα πολύ σοβαρή και αλλάζει τα στρατιωτικά και πολιτικά δεδομένα στην περιοχή. Να αναλογιστεί κανείς ότι από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, ολόκληρες περιοχές μολύνθηκαν με ραδιενέργεια και ακόμη και σήμερα το έδαφος και η βροχή στην περιοχή είναι βεβαρημένα με τα υπολείμματα της ραδιενέργειας, που σκοτώνουν τους ανθρώπους και την άλλη έμβια ζωή.
Σε σεισμογενή ζώνη
Μια σεισμογενής περιοχή, όπως είναι οι ακτές της Μικρασίας, κοντά στο Ευρωασιατικό σεισμικό τόξο, δεν θα μπορούσε ποτέ να αποτελέσει ασφαλή βάση εγκατάστασης πυρηνικού εργοστασίου. Η δρομολόγηση του προγράμματος και μόνο απειλεί την Κύπρο, το Ισραήλ και άλλες γειτονικές χώρες. Στο κορυφαίο αυτό θέμα η Ελλάδα παρασκηνιακά προσπαθεί να βοηθήσει, συστήνοντας αναστολή του τουρκικού πυρηνικού προγράμματος προς την πλευρά της Κύπρου και των νησιών του Αιγαίου. Ένα άλλο πυρηνικό εργοστάσιο ετοιμάζεται και στην περιοχή του κατεχόμενου Πόντου, κοντά στην Τραπεζούντα. Η όλη εξέλιξη με το Άκιουγιου απασχόλησε ατύπως και το Εθνικό Συμβούλιο στο πρόσφατο παρελθόν, όμως η μικρή Κύπρος κρίθηκε ότι δεν θα ήταν αρκετό να προβάλλει μόνη σχετική αντίδραση.
Η Ε.Ε. δεν απορρίπτει τα πυρηνικά εργοστάσια
Τα δεδομένα της Ε.Ε. δεν μας ευνοούν επί του θέματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποτρέπει τις χώρες μέλη και τις συμβεβλημένες χώρες με την Ε.Ε. να δημιουργούν πυρηνικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η μέθοδος αυτή, αν γίνεται σωστά, είναι σχετικά καθαρή για το περιβάλλον και κρίνεται ασφαλής και συμφέρουσα για τις οικονομίες των κρατών. Βοηθά στην απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, που τα συνολικά παγκόσμια αποθέματά τους τελειώνουν. Η Κύπρος σε αυτό το κρίσιμο θέμα έμεινε σχεδόν μόνη με την Ελλάδα να ψηλαφεί τον πυρηνικό όλεθρο, που οι ανυποψίαστοι πολίτες ούτε που να τον φανταστούν θέλουν. Κι όμως, επισημαίνουν οι ειδικοί επί του θέματος, ο κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας από τους τουρκικούς τυχοδιωκτισμούς δεν είναι καθόλου απομακρυσμένος, αν δούμε τη συχνότητα των πυρηνικών ατυχημάτων και με ποιους συνεργάζεται για να κάνει αυτά τα εργοστάσια η Τουρκία.
Δένει τη χώρα μας με καλώδια
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας υποσχέθηκε και στους Τουρκοκυπρίους φτηνό ηλεκτρισμό, που θα αποσταλεί στα κατεχόμενα με υποθαλάσσια καλωδίωση. Μετά τον αγωγό νερού, που ανακοίνωσε πομπωδώς η Τουρκία ότι ετοιμάζει μαζί με ξένη εταιρεία, τώρα συνδέει τα κατεχόμενα και με ηλεκτρικά καλώδια, για να τους αποστείλει φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα. Είναι κι αυτό ένα νανούρισμα των Τουρκοκυπρίων να μην πουν τίποτε για το Άκιουγιου, που σε περίπτωση ατυχήματος, η διαρροή ραδιενέργειας θα τους πλήξει πρώτους.
Σε αυτό το θέμα υπάρχει βοήθεια προς την Κύπρο μόνο από τους περιβαλλοντικά ευαίσθητους, που θέλουν μια καθαρή από ρύπους Μεσόγειο και συντηρητικά προγράμματα παραγωγής ενέργειας.
Αντιδρούν οι Οικολόγοι
Όπως επισημαίνει ο Γιώργος Περδίκης, η συμφωνία της Τουρκίας με το Ιράν και τη Βραζιλία όντως φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, αφού πιθανόν να σχετίζεται με τα σχέδια της Τουρκίας για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου απέναντι από τις ακτές της Κύπρου. Όπως επισημαίνουν οι Οικολόγοι, η συμφωνία παρέχει στην Τουρκία τη δυνατότητα υποστήριξής της σε θέματα διεθνούς πολιτικής όπως το Κυπριακό.
Οι Οικολόγοι δραστηριοποιούνται διεθνώς, για να προβάλουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν και στο πλαίσιο αυτό έχουν έρθει και σε επαφή με οικολογικά κινήματα στην ίδια την Τουρκία.
ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ-ΣΗΜΕΡΙΝΗ
Α
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.
- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.