31/8/10

Ο Φιντέλ Κάστρο τονίζει πως είχε φθάσει στα πρόθυρα του θανάτου, αλλά σήμερα ζει για να αποτρέψει έναν πυρηνικό πόλεμο.

Νέες δηλώσεις του Φιντέλ Κάστρο
Fidel en la Mesa Redonda. July 12, 2010.
Ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο τονίζει σε συνέντευξή του πως υπήρξαν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της μακράς ασθένειάς του που βρέθηκε στα πρόθυρα του θανάτου, αλλά πλέον έχει ιαθεί και προσπαθεί να αποτρέψει τον πυρηνικό πόλεμο.
Ο 84χρονος Κάστρο τονίζει στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Λα Χορνάδα πως ήταν σε τόσο κακή κατάσταση μετά την πτώση του προ τετραετίας που «πλέον δεν ήθελε να ζει, ακόμη λιγότερο οτιδήποτε άλλο».
Ακόμη τονίζει πως αναρωτιόταν εάν «όλοι αυτοί οι γιατροί επρόκειτο να με αφήσουν να ζω σε τέτοια κατάσταση, ή θα με αφήσουν να πεθάνω».
«Έπειτα επέζησα, αλλά ήμουν σε πολύ κακή φυσική κατάσταση» τόνισε ο Κάστρο, ο οποίος το 2006 υποβλήθηκε σε άγνωστης φύσης ασθένειας του εντέρου και στη συνέχεια σε αρκετές άλλες επεμβάσεις.
«Ξαπλωμένος στο κρεβάτι σε επαφή μόνο με το στενό περιβάλλον μου, αγνοώντας τα πάντα για αυτά τα μηχανήματα. Δεν ήθελα να γνωρίζω πόσο θα διαρκούσε αυτό το μαρτύριο και το μόνο πράγμα που επιθυμούσα ήταν να σταματούσε ο κόσμος», τονίζει ο ορκισμένος εχθρός των ΗΠΑ στην πεντάωρη, κατά την εφημερίδα, συνέντευξή του.
«Όμως επέζησα», τονίζει ο Κάστρο, στη δεύτερη συνέντευξή του μετά την επανεμφάνισή του στη δημόσια ζωή, τον Ιούλιο, έπειτα από τετράχρονη αποχή.
Ο Κάστρο επανέλαβε πως θα ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος εάν οι ΗΠΑ σε συνδυασμό με το Ισραήλ, επιχειρήσουν να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν για τις πυρηνικές του δραστηριότητες.
Ο ‘λίντερ μάξιμο’ τονίζει πως στόχος του είναι «να δημιουργηθεί ένα κίνημα κατά του πυρηνικού πολέμου», με τη δημιουργία μίας «δύναμης παγκόσμιας πειθούς για να αποφευχθεί αυτή η κολοσσιαία απειλή» .
Την ίδια στιγμή, ο ίδιος συνεχίζει την προσπάθεια για να επανέλθει σε καλή φυσική κατάσταση, έπειτα από τη μακρά παραμονή του στο κρεβάτι και να πάρει το βάρος που έχασε.
Όπως τονίζει στη Λα Χορνάδα, βαδίζει 600 βήματα χωρίς βοήθεια και τώρα ζυγίζει 86 κιλά, από 66 στο πιο κρίσιμο στάδιο της ασθένειάς του.
«Δεν θέλω να είμαι απών αυτές τις ημέρες. Ο κόσμος είναι στην πιο ενδιαφέρουσα και επικίνδυνη φάση της ιστορίας του», τονίζει ο Κουβανός ηγέτης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

5 σχόλια:

 1. Λυπάμαι αλλά θα συμφωνήσω με τον Φιντέλ Κάστρο σε ότι αφορά τον κίνδυνο ενός μεγάλου πολέμου με τεράστιες πιθανότητες να εξελιχθεί σε πυρηνικό,ο άνθρωπος φένεται πως ξέρει τι λέει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. το πλροβλημα ξεκιναει αν δεν ξεσπασει ο τριτος παγκοσμιος πολεμος

  τοτε τη βαψαμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ε αφού ο Φιντέλ προσπαθεί, μπορώ να κοιμάμαι ήσυχος...

  Αν προσπαθούσε και να καλυτερεύσει τη ζωή του λαού του όμως θα ηταν καλύτερα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
  Ο Κάστρο επιμένει σε δυο πράγματα, αλληλένδετα κατά τη γνώμημου.Το πρώοτο είναι τα περί πυρηνικού πολέμου-έστω χωρις να διευκρινίζει ποιος εναντίον ποίου. Και δεύτερον ότι ο διαβόητος Μπιν Λάντεν είναι πράκτορας της CIA του Μπους. Όχι παλιά, κάτι που ξέρουμε, αλλά τώρα ως αρχηγός της Αλ Κάϊντα. Ο Κ΄στρο επικαλείται ότι όταν ο Μπους ήταν σε δύσκολη θέση ο Μπιν Λάντεν με εμπρηστικές δηλώσεις του τον διευκόλυνε. Αυτό είναι εξακριβώσιμο. Τα πυρηνικά και η τρομοκρατία προφανώς συνδέονται, η τρομοκρατια προκάλεσε δυο άδοξους πολέμους και προκαλεί κίνδυνο για πυρηνικό,κατά τον Κάστρο.
  Ο Κάστρο διαθέτει πηγές (αρχίζοντας από φιλικές ηγεσίες ως τοΒατικανό)γνώση των διεθνών θεμάτων και έχει κρίση. Υπονοεί ότι υπάρχει μπλοκ δυνάμεων εναντιον του πολέμου ("μπορουμε"ναπε΄σιουμε τον Ομπάμα, λεει)και αφήνει να εννοηθεί ποιοι είναι οι υπέρ του πολέμου μιλώντας γιατον Μπους και τον ΜπινΛάντεν. Οι συνομιλίες Νετανάχιου-Αμπας εντάσσονται προφανώς (κατά τη γνω΄μη μου)στις προσπαθειες αποτροπής του πολέμου. Ακόμα και η προσέγγιση μας με Ισραηλ μπορεί να έχει σχέση και να μην περιορίζεται στη διαμάχη Τουρκίας-Ισραηλ. Νομίζω δηλαδή ότι τα συμφέροντα περί την ενέργεια και ο ανταγωνισμός τους είναι τόσο οξυμένος ώστε όλες οι επί μερους κιν΄σηεις εντάσσονται σ' αυτόν και υπαγορεύονται από αυτόν άμεσα ή έμμεσα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Κωνσταντῖνος Ρούμογλου1 Οκτωβρίου 2010 στις 4:04 μ.μ.

  εὐχαριστοῦμε τὸν Σάββα γιὰ τῆς πληροφορίες ποὺ μᾶς παρέχει γιὰ τὴν Κούβα. Θὰ δημοσιεύσετε τίποτα γιὰ τοὺς 5 Κουβανοὺς κρατούμενους στὶς ΗΠΑ; http://www.granma.cu/miami5/ingles/index.html http://www.granma.cu/ingles/index.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.