29/8/10

Aπάντηση Χριστόφια στα σενάρια για το Κυπριακό

Απάντηση στα σενάρια και στις φημολογούμενες προθέσεις συγκεκριμένων κύκλων στο Κυπριακό είναι η επιμονή στη διαδικασία του δικοινοτικού διαλόγου πάνω στη συμφωνημένη βάση και η συνεχής ανάληψη πρωτοβουλιών, τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας πως οι τρεις προτάσεις που έχει εισηγηθεί μπορούν να δημιουργήσουν προοπτικές λύσης και να αποτελέσουν τη βάση για ενότητα στο εσωτερικό.
Σε ομιλία του στο μνημόσυνο του ήρωα Γιώργου Τσικουρή στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου, στο Στρόβολο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως πολλά λέγονται και γράφονται για διάφορα σενάρια και κινδύνους που ελλοχεύουν στο επόμενο διάστημα. «Εμείς δεν παρασυρόμαστε ούτε και πανικοβαλλόμαστε από τα
όσα διαδίδονται. Η καλύτερη απάντηση στα διάφορα σενάρια και στις φημολογούμενες προθέσεις συγκεκριμένων κύκλων είναι η επιμονή μας στη διαδικασία του δικοινοτικού διαλόγου πάνω στη συμφωνημένη βάση», υπογράμμισε.
Απάντηση στα διάφορα σενάρια αποτελεί επίσης, επεσήμανε ο Κύπριος Πρόεδρος, «η συνεχής ανάληψη πρωτοβουλιών από μέρους μας και η κατάθεση προτάσεων, που να στηρίζονται ασφαλώς σε αρχές, μέσα από τις οποίες να αποδεικνύεται η ειλικρίνεια και η θέλησή μας και να δημιουργούνται προοπτικές για επίτευξη λύσης δίκαιης υπό τις περιστάσεις, βιώσιμης και λειτουργικής. Αυτό στοχεύουν οι τρεις προτάσεις που έχουμε εισηγηθεί».
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν οι προτάσεις του γίνουν αποδεκτές από την τουρκική πλευρά, μπορούν να οδηγήσουν στην επιτάχυνση του διαλόγου και στη δημιουργία μιας νέας δυναμικής για να φτάσουμε σε λύση.
«Οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες γιατί στηρίζονται σε ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Είναι ισορροπημένες γιατί προβλέπουν όφελος για όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό, περιλαμβανομένη της Τουρκίας. Έχουμε την πεποίθηση», πρόσθεσε, «ότι οι προτάσεις μας, που ο διεθνής παράγοντας τις προσεγγίζει θετικά, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την επίτευξη μιας ελάχιστης έστω ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο. Ενότητα που αποτελεί λαϊκή απαίτηση, αλλά και προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση του αγώνα μας».
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι οι πολιτικές δυνάμεις έχουν ρόλο να διαδραματίσουν για την προώθηση των προτάσεων, «κάτι που προσπαθούμε να κάνουμε σε στενή συνεργασία και συντονισμό με την Ελλάδα, έτσι ώστε να βάλουμε την Κύπρο και πάλι μπροστά και με αποτελεσματικότητα να αντιμετωπίσουμε την αρνητική στάση και την επικοινωνιακή πολιτική της Τουρκίας».
Μνημονεύοντας τον Γιώργο Τσικουρή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως δεν εκπληρώνουμε απλά ένα επιβαλλόμενο χρέος έναντι της θυσίας του. «Η μνημόνευση του ήρωα είναι αναβάπτιση στα πανανθρώπινα ιδεώδη για τα οποία έδωσε τη ζωή του. Μέσα από αυτά τα ιδεώδη αντλούμε δύναμη, υπομονή και κουράγιο για να συνεχίσουμε τον αγώνα για δικαίωση του λαού μας».
Όπως υπογράμμισε, η επιτυχής κατάληξη του αγώνα της Κύπρου προϋποθέτει πρώτα και πάνω απ’ όλα σταθερότητα και συνέπεια στον ιστορικό συμβιβασμό που η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει αποδεχθεί το 1977 για μετατροπή του ενιαίου, δικοινοτικού κυπριακού κράτους σε διζωνικό δικοινοτικό ομοσπονδιακό κράτος.
«Αυτός ο στόχος, που επιβλήθηκε από τις συνθήκες της τουρκικής εισβολής και κατοχής, είναι ο στόχος που διαχρονικά καθοδηγεί την ελληνοκυπριακή πλευρά στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης. Η εγκατάλειψη αυτού του στόχου θα είναι καταστροφικό πλήγμα στον αγώνα μας, αφού θα πληγεί ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία μας», τόνισε ο κ. Χριστόφιας.
Η εγκατάλειψη του στόχου, προειδοποίησε, θα δώσει τη δυνατότητα στην τουρκική πλευρά, επίσημα πλέον, να αμφισβητήσει τις δύο συμφωνίες υψηλού επιπέδου και τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και να θέσει απροκάλυπτα τη θέση για διχοτόμηση. «Πρέπει να γίνει κατανοητό», τόνισε, «ότι διχοτόμηση σημαίνει καταστροφή, γι’ αυτό με τις θέσεις και την πολιτική μας συνεχώς πρέπει να την αντιπαλεύουμε».
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεσμεύτηκε ότι ανεξαρτήτως των δυσκολιών και των προβλημάτων που συναντά στη διαπραγμάτευση, θα συνεχίσει να προσέρχεται σε αυτή πάντοτε με καλή θέληση και θέσεις εποικοδομητικές. «Θα συνεχίσουμε να εξαντλούμε κάθε περιθώριο που έχουμε στη διάθεσή μας για να μπορέσουμε, αν η τουρκική πλευρά ανταποκριθεί θετικά, να ανοίξουμε το δρόμο προς τη λύση. Θα συνεχίσουμε τη διεθνή μας κινητοποίηση έτσι ώστε ο διεθνής παράγοντας να στραφεί προς την Τουρκία και να της ασκήσει επιρροή και πίεση για να εργαστεί έμπρακτα για λύση που να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και στις Συμφωνίες υψηλού επιπέδου», πρόσθεσε.
Στην ομιλία του ο κ. Χριστόφιας έκανε επίσης αναφορά στις προσπάθειες για λύση από την ανάληψη της Προεδρίας, χαρακτηρίζοντας την πορεία δύσκολη και επίπονη. «Με τις πρωτοβουλίες μας τερματίσαμε τη στασιμότητα και τα αδιέξοδα που χύνουν νερό στο μύλο της διχοτόμησης. Βγάλαμε την Κύπρο από τη γωνιά και αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής κοινότητας».
«Στις διαπραγματεύσεις, επιδεικνύουμε τον απαραίτητο ρεαλισμό υπερασπιζόμενοι ταυτόχρονα αρχές για να μπορέσουμε να πετύχουμε λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει την Κύπρο και το λαό της στα πλαίσια της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Λύση», συνέχισε, «που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Λύση η οποία θα καταστήσει το λαό μας πραγματικό αφέντη στον τόπο του ώστε να διαφεντεύει την τύχη του χωρίς ξένες επεμβάσεις».
Αναφερόμενος στον Γιώργο Τσικουρή, ο Πρόεδρος είπε πως με τους αγώνες και τη θυσία του έγινε ένας από τους ηρωομάρτυρες του αντιδικτατορικού αγώνα του ελληνικού λαού.
«Το καλοκαίρι του 1970 μετέβηκε στην Ελλάδα για να εκτελέσει συγκεκριμένη αποστολή μαζί με τη συναγωνίστρια του Ελενα Μαρία Αντζελόνι. Η αποστολή στόχευε, μέσω της διενέργειας αναίμακτης βομβιστικής επίθεσης στο κτίριο της αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, να καταδείξει τον εμπνευστή και τον ηθικό αυτουργό του απριλιανού πραξικοπήματος. Ταυτόχρονα, στόχευε να τονώσει το αντιδικτατορικό και αντιφασιστικό φρόνημα του λαού για να ενταθεί η αντίσταση στη Χούντας".
Δυστυχώς, κατέληξε, «στην πορεία υλοποίησης του σχεδίου, ο εκρηκτικός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε πρόωρα και οι δυο νέοι έχασαν τη ζωή τους. Ο θαρραλέος αγωνιστής της δημοκρατίας θυσιάστηκε για τα ιδανικά στα οποία πίστεψε και αγωνιζόταν να τα μεταλαμπαδεύσει σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό».

Πηγή: ΚΥΠΕ

5 σχόλια:

  1. Τί έδειξε μέχρι σήμερα η βάσανος της εξουσίας; Με την εκλογή του στην προεδρία, προωθήθηκε σαν σφαίρα στη θαλάμη, δεν είναι του παρόντος πώς και γιατί, να συναντηθεί με την Ιστορία, να την ακούσει και να διαλογισθεί μαζί της, για την τύχη του λαού του. Με την προϋπόθεση, ότι αυτός πιστεύει στην ύπαρξη της, ότι πράγματι υπάρχει μια συλλογική εθνική συνείδηση, βασισμένη στις πράξεις, στις επιλογές και στη διαρκή και διαχρονική συνομιλία ενός λαού με τον εαυτό του. Και της οποίας, συνομιλίας, παράγωγο, είναι το αξιακό σύστημα που τον βοήθησε να επιβιώσει μέσα στο χρόνο, ως ξεχωριστό σύνολο με ιδιαίτερα εθνικά, πολιτιστικά και λοιπά χαρακτηριστικά. Αυτό, παραμένει πάντα το μέγα ζητούμενο απ’ τους ηγέτες.

    Όταν, όμως, ακούς επί δεκαετίες ακατάπαυστα το σειρήνιο τραγούδι της εξουσίας και κάνεις τα πάντα για ν’ ανέβεις τα σκαλοπάτια που σε οδηγούν σ’ αυτήν, τα “λαϊκά” και τα “εθνικά” σου αυτιά έχουν βουλώσει. Γι’ αυτό και δεν εμφανίσθηκε στο ραντεβού του. Παρ’ ό,τι στο βιογραφικό του δηλώνει ιστορικός, μάλλον θέλησε ν’ αγνοήσει επιδεικτικά την κυρία, ίσως γιατί, ως “αδελφός των τουρκοκυπρίων”, αυτή είναι η Ελληνική Ιστορία και δεν θέλει ν’ αφήσει τ’ “αδέλφια” του απέξω. Ανίκανος να κατανοήσει μέχρι μυελού οστέων, το βάρος της ευθύνης απέναντι στις προηγούμενες και στις επόμενες γενεές αυτών που τον επέλεξαν ως ηγέτη τους, προχώρησε σε σχέδιο επιβολής λύσης αποδεκτό απ’ τις φανατικές ανανικές κομματικές κλίκες Ακέλ – Δήσυ και των παραφυάδων τους, φέρνοντας τον κυπριακό λαό, ένα βήμα πριν τον εθνικό αφανισμό.

    Μόλις κάθισε ο κουρνιαχτός απ’ τις ανοησίες της προπαγάνδας, τα “γωνιάσματα” της Τουρκίας, απεδείχθησαν επαρμένες μαγκιές, κουβέντες του καφενέ, φουμίσια ανάξια προσοχής και λόγου. Απεδείχθη ανάξιος, δημαγωγός και τυχοδιώκτης. Αυταρχικός, πείσμων, αλαζών και υπερόπτης, εζυγίσθη και ευρέθη λιποβαρής. Έγραψε στα υποδήματά του τη λαϊκή εντολή και πέρασε τον χαλκά της εκ περιτροπής προεδρίας και λοιπών ρατσιστικών διατάξεων στον κυπριακό ελληνισμό και τον περιφέρει, ως γύφτικη αρκούδα, στο στρατόπεδο του εχθρού.

    Κι όταν ο “διεθνής παράγων”, φτύνει την άμοιρη και τις πετάει πέτρες στα σαλόνια και στις ζωοπανηγύρεις της αγγλοσαξονικής αυτοκρατορίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ, αντί να συνειδητοποιήσει επιτέλους τα τραγικά αποτελέσματα των πράξεών του, να βάλει το κορμί του μπροστά και να την προστατέψει, ενώνει τη φωνή του με τους άλλους και της αγριοφωνάζει πως το φταίξιμο είναι όλο δικό της, αυτή φταίει για όλα! Ο “κομμουνιστής” πρόεδρος! Ο νέος Κάστρο της Μεσογείου! Ο Ούγκο Τσάβες! Η προσωποποίηση της αντίστασης ενάντια στον ιμπεριαλισμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τί έδειξε μέχρι σήμερα η βάσανος της εξουσίας; Με την εκλογή του στην προεδρία, προωθήθηκε σαν σφαίρα στη θαλάμη, δεν είναι του παρόντος πώς και γιατί, να συναντηθεί με την Ιστορία, να την ακούσει και να διαλογισθεί μαζί της, για την τύχη του λαού του. Με την προϋπόθεση, ότι αυτός πιστεύει στην ύπαρξη της, ότι πράγματι υπάρχει μια συλλογική εθνική συνείδηση, βασισμένη στις πράξεις, στις επιλογές και στη διαρκή και διαχρονική συνομιλία ενός λαού με τον εαυτό του. Και της οποίας, συνομιλίας, παράγωγο, είναι το αξιακό σύστημα που τον βοήθησε να επιβιώσει μέσα στο χρόνο, ως ξεχωριστό σύνολο με ιδιαίτερα εθνικά, πολιτιστικά και λοιπά χαρακτηριστικά. Αυτό, παραμένει πάντα το μέγα ζητούμενο απ’ τους ηγέτες.

    Όταν, όμως, ακούς επί δεκαετίες ακατάπαυστα το σειρήνιο τραγούδι της εξουσίας και κάνεις τα πάντα για ν’ ανέβεις τα σκαλοπάτια που σε οδηγούν σ’ αυτήν, τα “λαϊκά” και τα “εθνικά” σου αυτιά έχουν βουλώσει. Γι’ αυτό και δεν εμφανίσθηκε στο ραντεβού του. Παρ’ ό,τι στο βιογραφικό του δηλώνει ιστορικός, μάλλον θέλησε ν’ αγνοήσει επιδεικτικά την κυρία, ίσως γιατί, ως “αδελφός των τουρκοκυπρίων”, αυτή είναι η Ελληνική Ιστορία και δεν θέλει ν’ αφήσει τ’ “αδέλφια” του απέξω. Ανίκανος να κατανοήσει μέχρι μυελού οστέων, το βάρος της ευθύνης απέναντι στις προηγούμενες και στις επόμενες γενεές αυτών που τον επέλεξαν ως ηγέτη τους, προχώρησε σε σχέδιο επιβολής λύσης αποδεκτό απ’ τις φανατικές ανανικές κομματικές κλίκες Ακέλ – Δήσυ και των παραφυάδων τους, φέρνοντας τον κυπριακό λαό, ένα βήμα πριν τον εθνικό αφανισμό.

    Μόλις κάθισε ο κουρνιαχτός απ’ τις ανοησίες της προπαγάνδας, τα “γωνιάσματα” της Τουρκίας, απεδείχθησαν επαρμένες μαγκιές, κουβέντες του καφενέ, φουμίσια ανάξια προσοχής και λόγου. Απεδείχθη ανάξιος, δημαγωγός και τυχοδιώκτης. Αυταρχικός, πείσμων, αλαζών και υπερόπτης, εζυγίσθη και ευρέθη λιποβαρής. Έγραψε στα υποδήματά του τη λαϊκή εντολή και πέρασε τον χαλκά της εκ περιτροπής προεδρίας και λοιπών ρατσιστικών διατάξεων στον κυπριακό ελληνισμό και τον περιφέρει, ως γύφτικη αρκούδα, στο στρατόπεδο του εχθρού.

    Κι όταν ο “διεθνής παράγων”, φτύνει την άμοιρη και τις πετάει πέτρες στα σαλόνια και στις ζωοπανηγύρεις της αγγλοσαξονικής αυτοκρατορίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ, αντί να συνειδητοποιήσει επιτέλους τα τραγικά αποτελέσματα των πράξεών του, να βάλει το κορμί του μπροστά και να την προστατέψει, ενώνει τη φωνή του με τους άλλους και της αγριοφωνάζει πως το φταίξιμο είναι όλο δικό της, αυτή φταίει για όλα! Ο “κομμουνιστής” πρόεδρος! Ο νέος Κάστρο της Μεσογείου! Ο Ούγκο Τσάβες! Η προσωποποίηση της αντίστασης ενάντια στον ιμπεριαλισμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. [...] Όπως υπογράμμισε, η επιτυχής κατάληξη του αγώνα της Κύπρου προϋποθέτει πρώτα και πάνω απ’ όλα σταθερότητα και συνέπεια στον ιστορικό συμβιβασμό που η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει αποδεχθεί το 1977 για μετατροπή του ενιαίου, δικοινοτικού κυπριακού κράτους σε διζωνικό δικοινοτικό ομοσπονδιακό κράτος. [...]

    Μεγα λαθος - "η επιτυχής κατάληξη του αγώνα της Κύπρου" προυποθετει προπαντος, να μην αποδεχτει το "διζωνικό δικοινοτικό ομοσπονδιακό κράτος".

    Οσο εχεις απεναντι σου το Τουρκικο Φασισταριο, διαπραγματευσε αναλογα.

    [...] Η εγκατάλειψη του στόχου, προειδοποίησε, θα δώσει τη δυνατότητα στην τουρκική πλευρά, επίσημα πλέον, να αμφισβητήσει τις δύο συμφωνίες υψηλού επιπέδου και τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και να θέσει απροκάλυπτα τη θέση για διχοτόμηση.[...]

    Η διχοτομηση ειναι πλεον δεδομενη - το θεμα ειναι να μην δωσουνε οι αχρηστοι Ραγιαδες μας την υπογραφη τους.

    Ο μονος στοχος ειναι η τελικη απελευθερωση των κατεχομενων απο τους Ισλαμο-Κεμαλικους Φασιστες.

    Μεχρι τοτε ισχυει:
    "...Η γενοκτονία δεν είναι απλώς μια εξόντωση, δεν είναι απλώς ένα έγκλημα, είναι ένα έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας, είναι και ένα έγκλημα πολέμου σε μερικές φάσεις, όχι όμως εδώ. Εδώ τώρα για πρώτη φορά έχουμε μια μεταμοντέρνα έννοια, έχουμε ένα έγκλημα ειρήνης. Το καταλαβαίνετε αυτό; Δηλαδή ενώ τώρα βρισκόμαστε μέσα στην απόλυτη ειρήνη, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγος να αντισταθούμε. Έχετε ξανασκεφτεί αυτόν τον προβληματισμό πολεμολογικά; Σε ποια περίοδο προετοιμάζουμε τον πόλεμο; Σε περίοδο ειρήνης. Πάντα!..."
    (Ν. Λυγερός, Γενοκτονία μνήμης και έγκλημα ειρήνης
    http://neo.antibaro.gr/node/317)

    - ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ: Προς εθνική αυτοκτονία
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/07/blog-post_2250.html
    - Ν. Λυγερος, "AOZ, Ευρωπαϊκό πλαίσιο και Διαγράμματα Voronoi"
    http://www.lygeros.org/6068-gr.html
    - Ν. Λυγερός, Οι αληθινές διαπραγματεύσεις έχουν κόστος
    http://www.lygeros.org/6048-gr.html

    Συνεχιζουμε ομως να υποστηριζουμε την
    διεφθορα, αδιαφορια, και ανικανοτητα, σωστα;

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σ΄αυτό που είπε για την Τουρκία, "να της ασκηθεί πίεση από τον διεθνή παράγοντα για την εύρεση λύσης συμβατής με το Διεθνές Δίκαιο", έχει δίκιο μάλλον. Αν η Τουρκία συνεχίζει την αδιαλλαξία της χωρίς να την ενοχλεί κανένας απ΄όσους "κόπτονται" για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή τις "δίκαιες λύσεις", δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα.
    Για την ώρα, κάποιο ενδιαφέρον υποστήριξης διαφαίνεται να εκδηλώνεται εκ μέρους της Ρωσσίας και του Ισραήλ. Αλλά για να δούμε πόσο συγκεκριμένο και σαφές θα γίνει αυτό. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κ.Γαληνού
    Αν επιθυμεί λύση συμβατή μέ τό Διεθνές Δίκαιο τότε γιατί ετοιμάζει λύση τύπου Ανάν μέ εποίκους καί εκ περιτροπής προεδρία;
    Είχε τήν ευκαιρία νά στριμώξει τήν Τουρκία στήν αξιολόγηση τής Ε.Ε αλλά δέν τό έκανε,γιατί;
    Οι πολίτες τό 2004 αποφάσησαν ΟΧΙ στήν διάλυση τής Κυπριακής Δημοκρατίας,αυτός γιατί επιμένει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.