29/8/10

Εθνική: Ζημιές στην Ελλάδα, κέρδη στην Τουρκία

Στα 146 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του ομίλου στο πρώτο εξάμηνο

Κέρδη στην Τουρκία αλλά ζημιές στην Ελλάδα εμφάνισε η Εθνική στο πρώτο εξάμηνο του 2010. Τα κέρδη από τη δραστηριότητα στην Τουρκία, ενισχύθηκαν κατά 15% στα 251 εκατ. ευρώ (από 219 εκατ. ευρώ το 6μηνο του 2009) ενώ στην Ελλάδα, εμφανίστηκαν ζημιές 159 εκατ. ευρώ έναντι κερδών ύψους 426 εκατ. ευρώ πέρυσι. Το αποτέλεσμα ήταν η Εθνική σε επίπεδο ομίλου να εμφανίσει κέρδη 146 εκατ. ευρώ στο πρώτο 6μηνο του 2010, τα οποία όμως ήταν μειωμένα κατά 79% σε σχέση με το εξάμηνο του 2009.

Η μείωση της κερδοφορίας σε επίπεδο ομίλου αλλά και οι ζημιές από τη δραστηριότητα στην Ελλάδα, αποδίδονται από την Εθνική στις έκτακτες επιβαρύνσεις από φόρους αλλά και στις σημαντικές απώλειες από την πτώση των τιμών των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.
Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ειδικά στο β’ 3μηνο ανήλθαν σε €125 εκατ. έναντι €21 εκατ. το προηγούμενο 3μηνο ως αποτέλεσμα της υποχώρησης των ζημιών από διαπραγματευτικές πράξεις και της μη επανάληψης έκτακτων φόρων που επιβάρυναν το α’ 3μηνο.
Η εικόνα της κερδοφορίας του Ομίλου ανά περιοχή δραστηριότητας διαμορφώνεται ως εξής:
►Ελλάδα: Οι ζημίες από δραστηριότητες στην Ελλάδα ανήλθαν σε 159 εκατ. ευρώ και αποδίδονται από την Εθνική σε εφάπαξ φορολογικές επιβαρύνσεις ύψους 93 εκατ. ευρώ (έκτακτη φορολογική εισφορά για το 2009 και έκτακτη για το 2009 αναδρομική φορολόγηση εσόδων από ομόλογα) και, ιδίως, στις ζημίες από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων ύψους €249 εκατ. (έναντι κερδών €272 εκατ. στο α’ 6μηνο του 2009). Επίσης, τα αποτελέσματα του 6μήνου στην Ελλάδα επηρεάστηκαν και από την κατά 55% αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις που ανήλθαν σε €467 εκατ. (έναντι €301 εκατ. το α’ 6μηνο του 2009). Εντούτοις, τα οργανικά αποτελέσματα στην Ελλάδα (προ φόρων, προβλέψεων και διαπραγματευτικών αποτελεσμάτων) αυξήθηκαν κατά 4% σε σχέση με το α’ 6μηνο του προηγούμενου έτους.
►Τουρκία: Τα καθαρά κέρδη της Finansbank στο α’ 6μηνο του 2010 ανήλθαν σε 251 εκατ. ευρώ από 219 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009.
►Ν.Α. Ευρώπη: Τα καθαρά κέρδη των μονάδων που δραστηριοποιούνται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη διαμορφώθηκαν σε 50 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 11% έναντι του α’ 6μήνου 2009 λόγω των αυξημένων προβλέψεων που ανήλθαν σε 96 εκατ. ευρώ (+31% σε σχέση με το α’ 6μηνο του 2009). Τα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη διαμορφώνονται σε €150 εκατ., αυξημένα κατά 12% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.
“Ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας κατόρθωσε να παραμείνει κερδοφόρος στο πρώτο 6μηνο ενός πολύ δύσκολου έτους, διατηρώντας υψηλή ρευστότητα και ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, θωρακίζοντας, παράλληλα, τον ισολογισμό του με αυξημένες προβλέψεις ενόψει της επιδείνωσης των επισφαλειών στην Ελλάδα” δήλωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Απόστολος Ταμβακάκης.
Προσέθεσε ότι προτεραιότητα του Ομίλου παραμένει η διατήρηση υψηλών αποθεμάτων ρευστότητας και η διαρκής ενίσχυση της κεφαλαιακής του επάρκειας. “Η πρόσφατη, εξαιρετικά επιτυχημένη, έκδοση του 10ετούς ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης ύψους €450 εκατ. – η πρώτη από την εκδήλωση της κρίσης – ήταν ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Χωρίς να υποτιμούμε τις δυσκολίες και το μέγεθος της προσπάθειας που πρέπει να καταβληθεί, τα πρώτα θετικά δείγματα της εφαρμογής των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών και η θετική ανταπόκριση που βρίσκουν στην διεθνή κοινότητα, επιτρέπουν την προσδοκία ότι στο υπόλοιπο του έτους δεν θα επαναληφθούν τα ακραία φαινόμενα που σημάδεψαν το πρώτο εξάμηνο, με ανάλογες συνέπειες στην κερδοφορία των Τραπεζών” κατέληξε ο κ. Ταμβακάκης.
ΕΝΕΤ

2 σχόλια:

 1. Έλληνες εργάτες δέχεται η Τουρκία;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. 12:20,

  καταρχήν ναι,

  αλλά μετά θα πρέπει να κάνεις 5 τεμενάδες στον αλλάχ και 25 στον μουσταφά κεμάλ !

  εννοείται ότι αν δεν τα κάνεις αυτά, θα σου πάρουν κάθε περιουσία που θα 'χεις, στο μεταξύ αποκτήσει και τελικά θα σε διώξουν!

  παλιά τους τέχνη ,κόσκινο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.