31/8/10

Casus belli: προπαγάνδα και πραγματικότητα

Tου Σταυρου Λυγερου
Αρκεσε ένα μη επισήμως επιβεβαιωμένο ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ» για να προεξοφλήσουν με θόρυβο τα ελληνικά ΜΜΕ ότι καταργείται το περιβόητο casus belli. Καθόλου τυχαίο, βεβαίως. Το φοβικό σύνδρομο παρεμποδίζει ακόμα και μία στοιχειωδώς νηφάλια προσέγγιση.

Υπενθυμίζουμε ότι με ψήφισμα η τουρκική Εθνοσυνέλευση έχει χαρακτηρίσει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια αιτία πολέμου. Παρότι το Διεθνές Δίκαιο δίνει ρητά στην Αθήνα το δικαίωμα επέκτασης, αυτή αποφεύγει να το ασκήσει λόγω ακριβώς της επίσημης τουρκικής απειλής. Ας σημειωθεί ότι εάν η Ελλάδα αποκτούσε χωρικά ύδατα 12 μιλίων, θα ακυρώνονταν στην πράξη οι περισσότερες τουρκικές διεκδικήσεις στο αρχιπέλαγος.

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια θα «έπνιγε» την Τουρκία, εμποδίζοντας ακόμα και τη θαλάσσια επαφή μεταξύ των μικρασιατικών ακτών! Πρόκειται για γελοιότητες. Επειδή οι αποστάσεις μεταξύ των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των μικρασιατικών ακτών είναι κατά κανόνα μικρές και επειδή βεβαίως σε τέτοιες περιπτώσεις ισχύει η αρχή της μέσης γραμμής, η επέκταση στα 12 μίλια ελάχιστα θα διαφοροποιούσε την ελληνοτουρκική θαλάσσια μεθοριακή γραμμή.

Αντιθέτως, θα άλλαζε αποφασιστικά το καθεστώς στο Κεντρικό Αιγαίο, δυτικά της γραμμής Σαμοθράκη-Λήμνος-Λέσβος-Χίος-Σάμος-Δωδεκάνησα. Θα αύξανε σημαντικά τα ελληνικά χωρικά ύδατα, περιορίζοντας αντιστοίχως τα διεθνή ύδατα. Η αλλαγή αυτή δεν θα επηρέαζε τη διεθνή ναυσιπλοΐα, αλλά ούτε και την έξοδο των τουρκικών πολεμικών πλοίων στα διεθνή ύδατα. Το Δίκαιο της Θάλασσας υποχρεώνει την Ελλάδα να δημιουργήσει διαύλους αβλαβούς διέλευσης, όπως ισχύει σήμερα στις Κυκλάδες.

Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Εγγράφου για την Πολιτική Εθνικής Ασφαλείας, η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων θα πάψει να θεωρείται casus belli. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως. Ακόμα, όμως, κι αν από το Εγγραφο αφαιρεθεί η σχετική αναφορά, δεν θα αλλάξει τίποτα όσο δεν ακυρώνεται το σχετικό ψήφισμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Είναι προφανές ότι με τη διαρροή, η κυβέρνηση Ερντογάν κάνει ανέξοδα επίδειξη διαλλακτικότητας, προσδοκώντας, μεταξύ άλλων, και τη διευκόλυνση της τουρκικής ενταξιακής διαδικασίας στην Ε.Ε. Οι πιο υποψιασμένοι θεωρούν ότι η Αγκυρα παίζει το χαρτί της κατάργησης του casus belli, επειδή η Ελλάδα εμφανίζεται διατεθειμένη να δεσμευθεί πως δεν θα ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της.

Στο πλαίσιο της διερευνητικών επαφών, οι δύο πλευρές συζητούν την υιοθέτηση ελληνικών χωρικών υδάτων πολλαπλού εύρους. Εκεί που η Τουρκία δεν ενοχλείται (π.χ. Ιόνιο) τα ελληνικά ζωτικά ύδατα θα επεκταθούν στα 12 μίλια. Στο Δυτικό Αιγαίο θα επεκταθούν στα 8-9 μίλια. Τέλος, στο Ανατολικό Αιγαίο, εκεί που η επέκταση ακυρώνει τις τουρκικές διεκδικήσεις, τα ελληνικά χωρικά ύδατα θα παραμείνουν στα έξι.

Θα είχε ενδιαφέρον εάν η κυβέρνηση Παπανδρέου ξεκαθάριζε εγκαίρως τη θέση της.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

14 σχόλια:

  1. Την ημέρα που θα ακούσουμε από τα ΜΜεξημέρωσης ότι η τουρκική εθνοσυνέλευση αναιρεί το casus belli, θα ξέρουμε όλοι, ότι η Ελλάς απεμπόλησε δια μέσω της μυστικής διπλωματίας το δικαίωμα της να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

    Θάνατος στους προδότες.

    ΜΟΝΟ ΕΛΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από το 1974 οι πολιτικοί για να κρύψουνε τις προδοσίες τούς λένε ότι η τουρκία είναι μεγάλη χώρα καί πολύ στρατό έχει.Προκαλούνε φόβο λές καί είναι μπαμπούλας η τουρκία καί πρέπει να τούς φοβόμαστε.Βλέπουμε τη κάνει με τούς κούρδους,πουδεν είναι σε θέση να τα βγάλει πέρα με αντάρτες χωρής σύνχρονο οπλησμό. ΑΡΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ ΚΑΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΤΗ ΚΑΝΕΤΕ!!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρέχει. Μια μανιασμένη βροχή. Μια βροχή λυσσασμένη. Σκοτίδιασε ο τόπος όλος. Οι πόρτες σφάλισαν, σφάλισαν και τα παράθυρα. Τα κεπέγκια και τα στόρια σφαλισμένα κι αυτά. "Αγριεμένο το σκυλί γαβγίζει τη φωνή του". Που να βρω να κουρνιάσω τώρα μες την καταχνιά;
    Θέλω να πάω σπίτι μου. "Χίλια μύρια κύματα μακριά τ' Αϊβαλί". Κουράστηκα και χάνω το δρόμο μου. Δεν βρίσκω τον δρόμο μου. Χάθηκε ο δρόμος μου. Έσβησε...
    Θέλω να γυρίσω σπίτι μου και φοβάμαι. Φοβάμαι τη βροχή και τ' αστροπελέκια. "Ποιος ονειρεύεται πως κάποιοι άλλοι βγαίνουν και κάνουν πρώτοι την αρχή;" Δεν μπορώ να βρω το σπίτι μου. Το 'χασα. Δεν ξέρω ποιο είναι το σπίτι μου. Δεν ξέρω αν έχω σπίτι. Δεν ξέρω αν δικαιούμαι να έχω σπίτι. Δεν ξέρω αν δικαιούμαι.
    Αστροπελέκια. Καλάσνικωφ και Τοκάρεφ. 5,45 και 7,62. Στο σκοτάδι κινούνται αθέατοι. Και ρίχνουν αστροπελέκια. Σε εισόδους κτιρίων, σε καφενεία, σε στάσεις λεωφορείων. Στήνουν ενέδρες. Αναδροι και ελεεινοί. Βομβαρδίζουν αμάχους. Γέροντες, γυναίκες και παιδιά. Γυναικόπαιδα βομβαρδίζουν. Με νόμους και συμφωνίες. Ολους μας βομβαρδίζουν. Με φόβους και ψέμματα. Οπου νάναι θα στήσουν και τους όλμους...
    Τον χειμώνα θα μας γενοκτονήσουν. Θάναι βαρύς αυτός ο χειμώνας. Πολύ βαρύς. Θα μας κόψουν τη δόση. Σχεδιάζουν να μας κόψουν την δόση. Τι ντροπή και πως να την αντέξεις, αντέχεται; Τι αξιοπρέπεια πια; Ενας λαός με τσακισμένη αξιοπρέπεια. Με δόσεις ζούμε σαν εξαρτημένοι. Σαν ημιθανείς με οξυγόνο και σωληνώσεις. Μας έχουν στο χέρι. Θα τρώμε σκουπίδια κι ο ένας τον άλλον τον χειμώνα. Θα τρώμε φωτοβολταϊκά. Φοβάμαι ότι θα μας κόψουν την δόση καταχείμωνο. Πάει μας έχουν στο χέρι...
    Πατρίδα, ελευθερία, δημοκρατία, άνθρωπος, λαός, φυλή, έθνος, γένος, ιστορία, μνήμες, μέλλον και παράδοση, όλα αυτά που είναι ένα κι αξεχώριστο, που πρέπει να είναι ένα κι αξεχώριστο, έγιναν "κομμάτια κι αποσπάσματα". Εγιναν εχθροί αφίλιωτοι, πολέμιοι κι αντίπαλοι. Εγιναν μπουκιά στο πιάτο των ανόμων. Εδεσμα στα τραπέζια των ανελέητων ανθρωποφάγων. Εμπόρευμα των ελεύθερων αγορών. Διακύβευμα των εθνικών πολιτικών, των επιδέξιων παζαριών και της φρίκης των λόγων και των συμφωνιών τους.
    Ο λαός μου έχασε τον δρόμο του. Μαζί κι εγώ. Ο λαός μου έχασε την περπατησιά του. Το βήμα του. Εδώ και χρόνια. Χρόνια πολλά. Δεν ξέρει τι ακολουθεί και ποιον. Δεν ξέρει ποιον να ακολουθήσει. Δεν έχει κανέναν να ακολουθήσει. Απεγνωσμένος. Δεν έχει εμπιστοσύνη στους αρχόντους του. Που ανοίξαν πάλι την πόρτα στους εχθρούς. "Σπαθιά κρατούσαν οι οχτροί, και μεις τα πήραμε για φυλαχτά". Ο λαός μου φοβάται τους αρχόντους του πιο πολύ απ' τους εχθρούς του.
    Καρτεράμε. Καρτεράμε στα πεζούλια μας καθισμένοι. Να ξαναπλαστεί ο έλληνας μέσα μας. Να ξαναγεννήσει τον ήρωα. Τον Σπαρτιάτη. Τον Διγενή, τον ΔημοΓιώργο, τον Κάστωρα και τον Πολυδεύκη. Τον Καραισκάκη και τον Προμηθέα. Τον ήρωα. Τον άγιο. Το σφαχτάρι.
    Αυτόν που θα γίνει κουρμπάνι.
    Αυτόν που θα πάρει τη σημαία και το λάβαρο.
    Αυτόν που κουβαλάμε όλοι μέσα μας.
    Τον γιό που τον γεννούν οι μάνες μας. Τον αδερφό που καμαρώνουν οι θυγατέρες μας. Γενιά με γενιά.
    Τον αποφασισμένο. Τον έλληνα.
    Καρτεράμε να ξαναγεννηθεί ο έλληνας ήρωας μέσα μας.
    Τίποτ' άλλο δεν έχουμε. Μόνο τον εαυτό μας. Και τον διπλανό μας έλληνα.
    Τον διπλανό μας έλληνα...

    "Πάρε τηλέφωνο την μοναξιά σου ή βγες ξανά στον δρόμο της φωτιάς"


    Θραξ Αναρμόδιος

    ΥΓ. Εδώ η μουσική υπόκρουση

    http://kostasxan.blogspot.com/2010/08/blog-post_3771.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νά κι άν το αναιρέσει,νά κι άν δεν το αναιρέσει...
    Θα έπρεπε να έχουμε πολιτικούς με κάκκαλα να κάνουν αυτά που πρέπει και όχι κάκκαλα πολιτικούς που στήνονται στα τέσσερα και περιμένουν το μπαχτσίσι.
    Το ίδιο ισχύει και για τους πολίτες αυτής της έρμης Χώρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιατί να μην επιτρέπονται τα πάντα αφού γίνονται τα χειρότερα ? Επικρατεί γενικευμένη αφασία. Κανείς δεν αντιδρά σε τίποτα. Διατί να το κρύψωμεν άλλωστε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. X.

    1 Σεπτεμβρίου 2010 1:37 π.μ.


    Είδες αυτούς τους πίνακες ;
    Ρίξε μια ματιά και μετά σχολίασε με τον δικό σου πολιτισμένο τρόπο .
    Την ουσία να κοιτάς.
    Αρκετά με τα παιδιά των κολεγίων και των κατηχητικών .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θραξ Αναρμόδιε,

    Με συγκίνησες φίλε μου. Κάπως έτσι νιώθω και εγώ. Και είναι η πιο γλυκειά διαπίστωση, όταν καταλαβαίνει κανείς, πως τελικά δεν είναι μόνος σε αυτό το έρημο καύκαλο της γης που λέγεται Ελλάδα.
    Αϊντε να κοιταχτούμε, να μετρηθούμε, να σηκώσουμε το κεφάλι ξανά, να φωνάξουμε στην Ιστορία πως εμείς δεν ξωφλήσαμε, πως είμαστε ακόμη ζωντανοί.

    Ίτε παίδες Ελλήνων και νυν και αεί!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πότε θα ασκήσουμε επιτέλους πραγματικά εθνική εξωτερική πολιτική, υπερήφανη, ανεξάρτητη, ακομπλεξάριστη χωρίς κηδεμονίες υπερατλαντικών προστατών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κοπτοραπτική στα μέτρα της Τουρκίας για τα ναυτικά μίλια, θέλει γίνει τελικά, για να μην μας φοβερίζουν με πόλεμο;
    Διό και η προεισαγωγή Νταβούτογλου "το Αιγαίο, το κοινό μας σπίτι;"
    Καλά κρασιά τότε!
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ ΑΠΕΛΛΗ

    "Ίτε παίδες Ελλήνων και νυν και αεί!!"

    Και εις τους αιώνας των αιώνων, αμήν!

    Αυτούς τους ... παίδες καλείς και προτρέπεις; Σώθηκες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.