9/12/10

Το… ξεχωριστό «κράτος» της Κρήτης και το Wikileaks

kriti_1

Ένα από τα σημεία που χτύπησαν πολύ άσχημα τους Έλληνες, κατά την διάρκεια των αποκαλύψεων του wikileaks, ήταν η ύπαρξη της ξεχωριστής χώρας “Κρήτης” σε κάποιο από αυτά. Αυτό δεν έτυχε ιδιαίτερου σχολιασμού από τα μέσα ενημέρωσης και απλά λίγο περισσότερο στο διαδίκτυο. Τα πράγματα όμως δεν είναι και τόσο απλά. Τα τελευταία δέκα χρόνια ανακινείται από πολύ συγκεκριμένους κύκλους, κυρίως από το εξωτερικό το θέμα της Αυτονομίας της Κρήτης.
Το ζήτημα έχει πάρει διαστάσεις ιδιαίτερα στο διαδίκτυο, όπου συναντά κανείς όρους όπως Κρητική σημαία, Κρητική Πολιτεία, Αυτόνομη Κρήτη, Ανεξάρτητη Κρήτη, Λαϊκή Δημοκρατία της Κρήτης κ.τ.λ.

Αρκετές σημαίες φιγουράρουν σε σπίτια ενώ υπάρχουν δεκάδες αυτοκίνητα στα οποία είναι τοποθετημένο το σύμβολο της Κρητικής Πολιτείας στις πινακίδες.Το φαινόμενο είναι εντονότερο στο Ηράκλειο, όπου οι Αρχές έχουν καταγράψει εκατοντάδες περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν κάνει κεντρικό τους σύνθημα την «Κρητική Πολιτεία» και το όραμα της «Αυτόνομης Κρήτης».

Μέχρι ενός σημείου μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει αυτές τις ενέργειες από περιθωριακές έως γραφικές. Είναι δε και πολλές οι περιπτώσεις στις οποίες ο θετικά εννοούμενος τοπικισμός, ωθεί ανθρώπους που δεν το ξέρουν να χρησιμοποιούν “αυτοκόλλητα” με την συγκεκριμένη σημαία, χωρίς να σημαίνει κάτι παραπέρα από την αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα τους, για τους ίδιους, αλλά βολεύει και αυτούς που εξυφαίνουν τα δικά τους σχέδια.

Είναι γνωστή και δεδομένη η Τουρκική στάση η οποία αναζωπυρώνει θέματα (ΠΓΔΜ, Τσάμηδες) που κατά την άποψή τους είναι ακόμα«ανοικτά» και προσπαθεί συστηματικά να μας δημιουργήσει προβλήματα υποστηρίζοντας τους αντιπάλους μας.
kriti_2

Μέσα από τα παιχνίδια με την «Αυτονομία της Κρήτης» μια τέτοιου είδους προπαγάνδα θα βοηθήσει το Τουρκικό κράτος να μπορεί να αναδείξει ή να συνδυάσει με το ανύπαρκτο Κρητικό θέμα στο μέλλον επιπλέον ζητήματα τύπου «Μειονότητα Θράκης», «Αυτονομία Δωδεκανήσων κτλ.
Όπως μάλιστα αναφέρουν τοπικά μέσα της Κρήτης, το καλοκαίρι που μας πέρασε, στην Κρήτη έφτασαν ... απόγονοι τουρκοκρητικών που ζητούσαν να δούν τις περιουσίες των προγόνων τους!

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο η πέτρα του σκανδάλου;
Είναι προφανές ότι κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν καταστάσεις. Όταν φτάνουμε όμως σε σημείο ακόμη και στα wikileaks να διαβάζουμε ότι υπάρχει κράτος “Κρήτη” τότε πρέπει να σκεφτούμε πιο σοβαρά το τι γίνεται γύρω μας.

Το θέμα φαίνεται ότι ευαισθητοποίησε και τους βουλευτές του ΛΑΟΣ  Άδωνι Γεωργιάδη και Θάνο Πλεύρη, οι οποίοι κατέθεσαν σχετική ερώτηση στην Βουλή μιλώντας εκτός αυτών που θέσαμε παραπάνω για “αντεθνική προπαγάνδα σε αθλητικούς χώρους από ομάδες ατόμων, επιχειρηματικές δραστηριότητες και λοιπά, που έχουν ως σκοπό την άμβλυνση του εθνικού φρονήματος των Κρητών, την διασπορά ψευδών ειδήσεων, και την δημιουργία αντεθνικού κλίματος στο νησί.

Και σημειώνουν: “το όλο θέμα της ανθελληνικής αυτής προπαγάνδας η οποία δύναται εν ευθέτω χρόνω να λάβει επικίνδυνες διαστάσεις δεν θα πρέπει να αποκόπτεται από τα συνεχή δημοσιεύματα περί υπάρξεως πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κρήτη, και περί της ενδεχόμενης κατάργησης των αγροτικών επιδοτήσεων από την Ε.Ε.”

Ενώ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό εάν είναι γνωστά στις αρμόδιες Υπηρεσίες τα ανωτέρω, και πώς παρακολουθείτε το συγκεκριμένο ζήτημα;
Γνωστά σε όλους είναι, θα απαντούσαμε εμείς. Όπως όμως είναι γνωστή και η απάθεια και η παθητικότητα των… αρμοδίων υπηρεσιών!

Του Δημήτρη Παπαγεωργίου
http://www.elora.gr/portal/national-issues/7---/2672---lr-----wikileaks-

22 σχόλια:

  1. Έλεοοοοος, φτάνει πια
    κάθε 4 με 6 μήνες ακριβώς το ίδιο δημοσίευμα
    Σταματήστεεεε ρεεεεεεε
    ΚΡΗΤΗ - ΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
    ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
    ΠΑΝΤΟΥ ΠΡΩΤΟΙ
    ΚΡΗΤΗ ΕΛΛΑΣ ΑΙΜΑ ΤΙΜΗ ΔΟΞΑ
    ΙΚΓ
    Αποκόρωνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. όντως περίεργο θέμα...αλλά πιο περίεργη η ατμόσφαιρα στο νησί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το δημοψήφισμα για την αυτονομία της Κρήτης και της επιστροφής των περιουσιών σε Τουρκοκρητικούς είναι ένα θέμα που σύντομα στο με΄λλον θα κληθούμε να πάρουμε θέση .
    Ειδικά μετά την πρόσφατη δημιουργία κόμματος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αυτη η καραμελα με την αυτονομη Κρητη-Κρητικη πολιτεια κραταει καμια 100 χρονια πανω κατω.αυτοι που θελουν αυτονομια ειναι κατι αριστεροαναρχικοι και μαφιοζοι με οπλα,ναρκωτικα κτλ για να κανουν την Κρητη μια δικια τους Σικελια.οσο για την τουρκια διαιρει και βασιλευε

    de gaulle

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οποιος φεύγει απο το μαντρί τον τρώει ο Λύκος (Τουρκία στη προκειμένη περίπτωση).
    Η ηλιθιότητα και η μη γνώση ιστορίας κάνουν μερικά πρόβατα στη Κρήτη να γίνονται φορείς τοπικών και ξένων συμφερόντων.

    Κώστας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σφυγμομετρήσεις είναι για να δούνε την αντιδρασή μας.Η οποία είναι 0=μηδέν.Και για την Θράκη ισχύει το ίδιο,νομίζω.Οπως στρώνεις, κοιμάσε. Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν είμαι κρητικός αλλά αγαπώ την Κρήτη όσο και τον εαυτό μου. Το καλοκαίρι όμως έκανα το λάθος να πάω οικογενειακά για διακοπές. Η κατάσταση των υποδομών είναι τέτοια που συντείνει προς τέτοιες αξιώσεις.
    Τώρα, είμαι και πολύ προβληματισμένος για τις ψήφους που έδωσαν οι κρητικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    De Gaule πήρες φόρα ανάξια του ψευδώνυμου. Ο μακαριτης στρατηγός δεν θα ξεστόμιζε ποτέ τέτοιες σαχλαμάρες περί αναρχοαριστερών που θέλουν αυτονομία της Κρήτης. Ένας προβοκάτορας όμως δεν θα έιχε πρόβλημα να πεί και περισσότερα. Τα λέω αυτά επειδή αν και δεν είμαι κρητικός γνωριζω ότι άλλοι, λιαν σοβαροί, μιλάνε για αυτονομία-ίσως μεταξύ σοβαρου και αστείου, να ελπίζουμε.
    Παντως ας μη φουσκώσουμε εμείς, φλυαρώντας ακατάπαυστα, το θέμα γιατί από ανύπαρκτο θα το κάνουμε υπαρκτό και αιτία διχασμού-το διχασμό άλλωστε εξυπηρετούν αυτά που (ελπίζω αφελώς)γράφει ο "στρατηγός".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλλιά να σε κρατεί η μάνα σου
    και ας είναι κι από τη φτέρνα.

    Ισχύς εν τη ενώσει.

    Κώστας Ιεράπετρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. - Κάθε δολιοφθορέας μοιάζει να επιζητεί μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, όπως και οι δοσίλογοι που τον υπηρετούν στις επιδιώξεις του. Ας μη ν τους αφήσωμε ανικανοποίητους. Με τους βλάκες που τους ακολουθούν είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα, αν όχι και διπλό. Αφ’ ενός πρέπει να τους είσαι επιεικής… κι’ αφ’ ετέρου δυσκολεύονται -που να τους πάρει- να καταλάβουν την επιείκεια σου, ως τέτοια
    http://www.infobeto.com/forum/f12/mystiko-sxedio-h-aneksartisia-tis-kritis-89193/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παιδες κρητικος ειμαι,
    δεν προκειται να γινει χωρισμος
    και αυτονομο κρατος, οπως ειπε ο παραπανω, αυτοι που θα ψηφισουν υπερ
    της αυτονομιας της Κρητης ειναι μερικοι αριστεροκομουνια και μαφιοζοι που θελουν να ελενξουν την Κρητη, με συντριπτικη πληοψηφια συνεχιζεται η ενωσης, εχω μερικους ομως ενδοιασμους για τις προπαγανδες
    που μελεται να υπαρξουν,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 'Εχω ξεψαχνίσει το wikileaks από την πρώτη μέρα που άρχισε τις δημοσιεύσεις και σε κανένα πίνακα δε βρήκα τη λέξη Crete...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πριν αρκετες ημερες οταν ειχε προτοδημοσιευθει στο Wikileas το ειχα επισημανει σε σχολιο μου.

    Προφανως και η Κρητη δεν ειναι ξεχωριστο κρατος. Ουτε ευθυνεται το Wikileaks εαν οι Αμερικανοι στελνουν εγγραφα με επισημανση "Crete".

    Το οτι οι Αμερικανοι επιλεγουν τον χαρακτηρισμο "Crete" γινεται λογω της βασης στην Σουδα μιας και η Κρητη δεν εχει προξενιο και η επικοινωνια με το State Department γινεται απευθειας χωρις να μεσολαβει η πρεσβεια στην Αθηνα.


    Man

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η βάση Σούδα της "Crete", είναι μια από τις σημαντικότερες τοποθεσίες για τους Αμερικανούς. Σημαντικότερη από άλλες βάσεις τους στην περιοχή, λόγω της στρατηγικής θέσης του νησιού και της εγκύτητας στην περιοχή ενδιαφέροντός τους. Γι'αυτό το λόγο και αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. "Αρκετές σημαίες φιγουράρουν σε σπίτια ενώ υπάρχουν δεκάδες αυτοκίνητα στα οποία είναι τοποθετημένο το σύμβολο της Κρητικής Πολιτείας στις πινακίδες.Το φαινόμενο είναι εντονότερο στο Ηράκλειο, όπου οι Αρχές έχουν καταγράψει εκατοντάδες περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν κάνει κεντρικό τους σύνθημα την «Κρητική Πολιτεία» και το όραμα της «Αυτόνομης Κρήτης»."

    Ζω στο Ηράκλειο και δεν βλέπω τίποτε απ' αυτά. Μπορεί να έλθει κανείς να μου τα δείξει; Πολλά σχόλια επί σχολίων, χωρίς ουσία, αφού δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Μα ποιος διαδίδει αυτές τις ανοησίες; Αν τώρα κανείς παλαβός έβαλε την κρητική σημαία στο αυτοκίνητό του, ή αν ΜΙΑ φορά ανεγκέφαλοι του γηπέδου την άπλωσαν, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καθημερινό, διαδεδομένο, ή σύνηθες.


    Επ' ευακιρία, να ρωτήσω κάτι εντελώς αφελές: Είναι βέβαιο ότι όλες αυτές οι αποκαλύψεις του Wikileaks έχουν και βάση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο μόνος χώρος ύπαρξης θέματος αυτονομίας της Κρήτης είναι στο ιντερνετ! Απλά το δημιουργούν ξανά και ξανά μπας και βρεθεί κανά βλήμα που θα πειστεί και θα πιάσει να το φωνάζει και εκείνος. Πες πες όλο και κάποιος θα "αποφασίσει" ότι είναι καλύτερα με την Κρήτη αυτόνομη.
    Άντε με το καλό αυτονομία της Αθήνας, της Σπάρτης κοκ να πάμε στις πόλεις-κράτη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ 12:31 μ.μ.

    >Άντε με το καλό αυτονομία της Αθήνας<

    H Αθήνα συγκεντρώνει τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας. Είναι ένα χωριστό κράτος, για το οποίο δουλεύει όλη η άλλη Ελλάδα, διότι σαφώς δεν μπορεί να τραφεί μοναχό του. Μην κοροϊδεύεσαι, φίλε, διότι αυτό το υδροκέφαλο τέρας είναι αιτία και μερικά άλλα ανεγκέφαλα (ή μήπως όχι και τόσο;) μίλησαν για αυτονομία της Κρήτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. το θέμα μπορεί να διακινείται μόνο στο ιντερνετ,όπως λένε μερικοί,αλλά αυτό δεν είναι λίγο...στο ιντερνετ βρίσκονται οι έφηβοι κι όλοι οι νέοι έως 40.

    ίσως να έχετε δίκιο,αλλά και για τη Θράκη,τα μμε της Αθήνας,πάντα λέγανε "μην το κάνουμε θέμα και ταράξουμε την περιοχή"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πάντως, κάτι τέτοιοι ψίθυροι είχαν ακουστεί από πέρυσι τέτοια εποχή.
    Ψυχραιμία βέβαια χρειάζεται, αλλά όχι αδιαφορία. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κυρίες και κύριοι.

    Πολλά πράγματα έγιναν σε λάθος βάση. όταν η Βόρειος Ήπειρος κατάφερε να αυτονομηθεί 3 φορές κάποιοι αμέσως απαίτησαν Ένωση. Δεν είναι κακό βέβαια αλλά πρέπει να γίνεται με ιστορικές και γεωγραφικές προϋποθέσεις και φυσικά με την απαιτούμενη ψυχραιμία.

    ΕΝΤΕΛΩΣ ΥΠΟΘΕΤΙΚΑ:
    Αν δεν επιμέναμε στην ένωση αλλά το αφήναμε να εξελιχθεί ως έχει, δηλαδή αυτονομία, τότε ίσως να είχαμε μια ανεξάρτητη Βόρειο Ήπειρο με ελληνική κυβέρνηση η οποία θα συννενοείτο με την Ελληνική Κυβέρνηση των Αθηνών και στα πλαίσια των διακρατικών συμφωνιών θα είχαμε ανοιχτά σύνορα, Β/Η φοιτητές στα Ελληνικά πανεπιστήμια, αμοιβαίες αμυντικές συμφωνίες για ανταλλαγή μονάδων η για υπηρέτηση των Β/Η στον Ελληνικό Στρατό, κάτι όπως το Αμυντικό δόγμα Ελλάδος-Κύπρου(χωρίς όμως 400 μίλια απόσταση ) κ.ο.κ Το σημαντικότερο 1 ψήφος παραπάνω στον ΟΗΕ και τα διεθνή φόρα. Θα άλλαζε κάτι? Ελλάδα και εκεί απλά για τα προσχήματα θα ήταν μια κυβέρνηση παραπάνω. Λοιπόν η Ένωση στην Κρήτη λειτούργησε αλλά ...η Κρήτη είναι στην μέση του πουθενά. Όχι άμεσες (ή πολύ δύσκολες εκείνη την εποχή) απειλές, θάλασσα γύρω-γύρω και με Ελ. Βενιζέλο έκλεισε το θέμα ενώ η Βόρειος ήπειρος σε ποιο ευαίσθητη περιοχή θα έπρεπε να παραμείνει αυτόνομη με ορατά μελλοντικά εθνικά κέρδη.

    Θέλω να πω ότι κάποια θέματα θέλουν πλευρική αντιμετώπιση και όχι απευθείας αντίδραση.
    Όλα είναι Ελληνικά και με Ιστορία

    Α.Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ποιά αυτονομία ρε;
    Όσοι το λένε είναι ...κλάνες και δεν φοράνε βράκες.
    Παληά υπήρχε και ένας βρομήλος τύπος που είχε μια βρομοκαφετέρια στην Φωκίωνος Νέγρη και κυκλοφορούσε με μια μαϊμού στην πλάτη, που έλεγε τέτοιες μαλακίες για να πουλήσει τρέλα.

    Οι δε μαθητές από την Κρήτη, παιδιά μαλάκηδων πατέρων, που πήγαν επίσκεψη στη Βουλή φορώντας φανελάκια με την "σημαία" της ...Ανεξάρτητης Κρητικής Μαλακίας, μόλις άρπαξαν τις πρώτες φάπες, τα άλλαξαν με άλλα που είχαν επάνω τον ...Σάκη Ρουφά από την Κέρκυρα !!!
    Αυτόν που είχε κάνει συναυλία στα κατεχόμενα της Κύπρου...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΕ..

    μεχρι το 1913 οι επαναστασεις και οι κινησεις για αυτονομια ειχαν σκοπο την μετεπειτα ενσωματωση με την Ελλαδα.απο εκει και περα,σημερα εχουν αλλαξει πολλα.Εγω σου ειπα για μια μεριδα αριστεροαναρχικων και οχι για την πλειοψηφια.απο την αλλη ειναι και η μαφια που χρηματοδοτει τοπικους μικρους και μεγαλους.ειχαμε κατι αποκαλυψεις πριν καν δυο χρονια πανω κατω.μεσα σε αυτους μπορει να ειναι και καποιοι απο τους λιαν σοβαρους που ειπες.και δεν γραφω αφελως,δεν θελω να πω παραπανω γιατι οπως ειπες
    Παντως ας μη φουσκώσουμε εμείς, φλυαρώντας ακατάπαυστα, το θέμα γιατί από ανύπαρκτο θα το κάνουμε υπαρκτό και αιτία διχασμού
    μεχρι εκει

    de gaulle

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.