16/6/11

Ρωσική σφήνα με το τουρκμενικό αέριο στην Κεντρ. Ασία

Της ΝΕΦΕΛΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ
Στο επίκεντρο του διεθνούς ενεργειακού αλλά και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται από χθες η πρωτεύουσα του Καζαχστάν, Αστάνα, καθώς εκεί διεξάγεται η σημαντικότερη ίσως μέχρι σήμερα συνάντηση των μελών του επονομαζόμενου Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO).


Και αυτό διότι κατά τη «σύναξη» αυτή αναμένεται να κριθεί το μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡΙ (Τουρκμενιστάν-Αφγανιστάν-Πακιστάν-Ινδία), ο οποίος, εφόσον ευοδωθούν οι προσδοκίες της Ρωσίας και της Κίνας και ο αγωγός αυτός γίνει πράξη, θα επιφέρει βαρύ πλήγμα στην άρρηκτα συνδεδεμένη με τις εξελίξεις στον τομέα των αγωγών πολιτική που εφαρμόζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Κεντρική Ασία.

Ανατροπές λοιπόν αναμένονται στο προσεχές μέλλον από... ανατολικότερα σε σχέση με την περιοχή της Κασπίας και το Αζερμπαϊτζάν που μονοπωλεί το ελληνικό ενδιαφέρον.

Εξι είναι προς το παρόν τα μέλη του SCO, η Κίνα, η Ρωσία και τα τέσσερα «-σταν», όπως σημειώνουν οι αναλυτές, το Καζαχστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, ενώ αναμένεται η «σύμπραξη» της Ινδίας και του Πακιστάν.

Το κλειδί όμως σε αυτήν την περίπτωση κρατά το Τουρκμενιστάν, το οποίο διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο, ικανό, ίσως με μια δόση υπερβολής των αναλυτών, να καλύψει τις ανάγκες της Κίνας έως τον 23ο αιώνα.

Οι μνηστήρες έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αφενός έχουν προτείνει το Τουρκμενιστάν να αποτελέσει τον εναλλακτικό βασικό τροφοδότη του ευρωπαϊκού και αμερικανικού ενδιαφέροντος αγωγού Nabucco, στην περίπτωση που το Μπακού δεν επιλέξει αυτόν τον αγωγό για την εξαγωγή του αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ορος η συμμετοχή εταιρειών από ΗΠΑ

Μόλις χθες όμως έγινε γνωστό από το γραφείο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εξειδικεύεται στα ενεργειακά θέματα στην Ευρασία ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν το Τουρκμενιστάν στην απόφασή του να προσχωρήσει στον αγωγό ΤΑΡΙ υπό την προϋπόθεση η Ασγκαμπάτ να θέσει ως όρο αμερικανικές εταιρείες να συμμετάσχουν στην κατασκευή του.

Η Ρωσία και η Κίνα αφετέρου, οι οποίες εργάζονται σε κάθε επίπεδο για την πολιτική σταθερότητα στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν, γεγονός που προϋποθέτει την απομάκρυνση ισλαμιστικών στοιχείων, επιδιώκουν τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Κεντρικής Ασίας με σκοπό τον ανεφοδιασμό κατά κύριο λόγο των ασιατικών χωρών.

Οφελος πάντως από τον αγωγό ΤΑΡΙ, ο οποίος σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα μεταφέρει περί τα 90 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως, θα έχει και το Πακιστάν λόγω των τελών διέλευσης, αλλά και η Ινδία η οποία θα αποκτήσει νέα πηγή ανεφοδιασμού της εγχώριας αναπτυσσόμενης αγοράς της.

Να σημειωθεί εν τω μεταξύ ότι με τον αγωγό αυτόν δεν θα χρειαστεί να συγκρουστούν τα ρωσικά συμφέροντα, και δη της Gazprom, με εκείνα του Τουρκμενιστάν.

Επιφυλάξεις ωστόσο διατηρεί η κάθε χώρα, καθώς οι μεταξύ τους σχέσεις μέχρι σήμερα στηρίζονται σε λεπτές ισορροπίες, αν και εμπειρογνώμονες ήδη κάνουν λόγο για το νέο «SCO energy club».
http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.