27/10/11

Συμφωνία για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%

Ενίσχυση των εποπτικών μηχανισμών
Συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, με απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας κατά 50% επετεύχθη μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και των ιδιωτών πιστωτών.

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν των ηγετών ηγέτες της Ευρωζώνης, μέχρι το τέλος του 2011 θα οριστικοποιηθεί ένα νέο πολυετές πρόγραμμα ΕΕ - ΔΝΤ ύψους 100 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, έως το 2014.
Το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, θα συνοδεύεται από ενίσχυση των μηχανισμών για την παρακολούθηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Ξεκαθαρίζεται πάντως ότι «η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών».
Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, η Επιτροπή σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εταίρους της τρόικας θα δημιουργήσει, για όσο διαρκέσει το πρόγραμμα, έναν επιτόπιο εποπτικό μηχανισμό, συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής εθνικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα εργαστούν σε στενή και συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα για την παροχή βοήθειας προκειμένου να διασφαλίσουν την έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Όπως προβλέπεται, οι εμπειρογνώμονες θα συνδράμουν την τρόικα αξιολογώντας τη συμβατότητα των μέτρων που θα λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος. Ο νέος αυτός ρόλος θα περιγράφεται στο Μνημόνιο.
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, στο ανακοινωθέν επισημαίνεται ότι για να διευκολυνθεί η αποτελεσματική χρήση των σημαντικών επίσημων δανείων για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών η διακυβέρνηση του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ενισχυθεί σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα.
Παράλληλα, οι χώρες της Ευρωζώνης θα παράσχουν υποστήριξη ύψους 30 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα.
Επισημαίνεται ακόμη η δέσμευση της Ελλάδας να γίνει χρήση των εσόδων του προγράμματος «Ηλιος» και άλλων εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις κατά 15 δισ. ευρώ στη μείωση του χρέους και στην αποκατάσταση της δυνατότητας δανειοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Θα παρασχεθεί τέλος πιστοληπτική ενίσχυση προκειμένου να υποστηριχθεί η ποιότητα των εγγυήσεων, ώστε να είναι δυνατή η χρήση τους για πρόσβαση των επιχειρήσεων στη ρευστότητα του Ευρωσυστήματος, μέσω των ελληνικών τραπεζών, υπογραμμίζει το κείμενο.
Οι ηγέτες της ευρωζώνης καλούν τέλος το ΔΝΤ να συνεχίσει να συμβάλει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Ικανοποίηση για τη συμφωνία
Την ικανοποίησή τους για την απόφαση της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης εξέφρασαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αλλά και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνόδου ο κ. Ρόμπεϊ ανέφερε ότι η απόφαση αυτή θα διασφαλίσει το στόχο να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας.
Σε ό,τι αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, ο κ. Μπαρόζο σημείωσε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να οριστικοποιηθεί έως το τέλους του 2011. Κάλεσε ακόμη την Ελλάδα να συνεχίσει τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών αλλαγών, που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη.
Από την πλευρά του ο κ. Σαρκοζί δήλωσε ότι στόχος της Γαλλίας ήταν «να αποφύγει ένα δράμα στην περίπτωση της Ελλάδας» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τελικώς αυτο απεφεύχθη.
Η ευρωζώνη στάθηκε στο «ύψος των προσδοκιών» και «έκανε αυτό που έπρεπε για το ευρώ [EUR=X] » συμφωνώντας σε ένα τεράστιο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους, υπογράμμισε η κ. Μέρκελ.
Ικανοποίηση για τις «εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις» που έλαβαν οι ηγέτες της ευρωζώνης εξέφρασε και ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ. «Λάβαμε αποφάσεις εξαιρετικά σημαντικές σε αρκετούς τομείς. Όλα αυτά απαιτούν τώρα πολύ δουλειά και πολύ γρήγορη δουλειά», τόνισε ο κ. Τρισέ.

«Πράσινο φως» από την Κ. Λαγκάρντ για την έκτη δόση
Τη «σημαντική πρόοδο» που επιτεύχθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής χαιρέτισε και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, συγχαίροντας τους ηγέτες της ευρωζώνης γιατί συμφώνησαν σε «ένα πρόγραμμα που θα αντιμετωπίσει την κρίση στην περιοχή».
«Από τώρα, προτίθεμαι να εισηγηθώ στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου» στην Ελλάδα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζοντας ότι είναι «μείζονος σημασίας» η εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που δέχτηκε η Αθήνα.
Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε πως η συμφωνία ανάμεσα στις τράπεζες και την ΕΕ, «είναι πολύ σημαντική για την βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους».
Αυτή η απόφαση δείχνει «μια ρεαλιστική ανάλυση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας» και αποτελεί «ένα δίκαιο μοίρασμα του βάρους ανάμεσα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα», πρόσθεσε.

IIF: Οι όροι του PSI θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή
Τη συμφωνία χαιρέτισε και το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF). «Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση των ηγετών της ευρωζώνης για ένα σχέδιο μέτρων που έχουν ως στόχο τη σταθεροποίηση στην Ευρώπη, την ενίσχυση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και τη βοήθεια στις μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας», δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα.
Σημείωσε ακόμη ότι το IIF συμφωνεί να συνεργαστεί με την Ελλάδα, τις αρχές της ευρωζώνης και το ΔΝΤ για την ανάπτυξη μιας εθελοντικής και συγκεκριμένης συμφωνίας στη βάση μιας μείωσης 50% του ελληνικού χρέους που διατηρούν οι ιδιώτες επενδυτές.
Αυτό, όπως εξήγησε, θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια ενός επίσημου προγράμματος δέσμευσης του ιδιωτικού τομέα (PSI) ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Νταλάρα, οι όροι του PSI αναμένεται να γίνουν δεκτοί από τις ενδιαφερόμενες πλευρές προσεχώς και θα τεθούν σε εφαρμογή άμεσα και δυναμικά.
Ναυτεμπορική

2 σχόλια:

  1. ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ των διαπραγματεύσεων για το ευδόκιμο μιας μελλοντικής εξέλιξης με οικονομική σταθερότητα, ΟΧΙ μόνον της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και όλου του παγκόσμιου πολιτικού γίγνεσθαι ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΣ, έγινε το πρώτο και σημαντικό βήμα που ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΚΑΡΠΟΥΣ στο ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ, αυτό οφείλεται στην επίτευξη ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ, κοινής πολιτικής στάσης ΑΠΕΝΑΝΤΙ στο ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ των ιδιωτών τραπεζιτών, για πρώτη φορά στην ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ, από την εποχή που ο Χριστός με το βούρδουλα μπήκε στο ναό και μαστιγώνοντας του λεχρίτες Γραμματείς και Φαρισαίους, τους έκραξε, ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΤΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ (Εκκλησία του Δήμου) ΟΙΚΟ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ (σαν την ιδιωτική Τράπεζα τις Ελλάδας).

    Τι συνέβηκε λοιπόν?, και πάνω σε ποιανής πράξης εμπειρία, η λογική για το ανεξάρτητο του πολιτικού λειτουργήματος επέφερε την πρώτη του, ΙΣΤΟΡΙΚΗ νίκη επί της ματαιοδοξίας των τραπεζιτών του ιδιωτικού κεφαλαίου? σε σημείο ακόμη και το Βατικανό να προσεγγίζει τον επί ΓΗΣ παράδεισο ΘΕΑΣΗ των Διαμαρτυρόμενων

    Στη μεγάλη λοιπόν οικονομική κρίση της δεκαετία του 90 στη Σουηδία, η κυβέρνηση έβαλε ως προϋπόθεση για τη στήριξη των τραπεζών, το αντάλλαγμα τις ενίσχυσης σε βαριά χαρτιά των χαρτοφυλακίων τους, με αποτέλεσμα παρά τον κυκεώνα στο αλισβερίσια τους, με τους συν εαυτούς καρχαρίες, είχε όφελος παντοιοτρόπως, και είναι και μια σημαντική παράμετρος της οικονομικής ευμάρειας της Σουηδίας!

    Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ αξίζει στην ηγεσία της προεδρίας της Πολωνίας αυτό το διάστημα στην Ε.Ε., που καθώς λένε "έχουν γνώση οι φύλακες" (συνέχεια..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. (συνέχεια..)
    Τούτο λοιπόν έχει γίνει υποχρεωτικό, και καθοριστικό διαπραγματευτικό στοιχείο προϋπόθεσης για την ενίσχυση των τραπεζών, πέραν του ότι ΕΠΙΣΗΣ θα πρέπει να αυξήσουν το ίδιο ιδιωτικό τους κεφάλαιο σε 9% μέχρι το καλοκαίρι του 2012, αυτό σημαίνει ότι ΚΑΙ στην Ελλάδα θα πρέπει να φέρουν τα χρήματα τους από τις κρυψώνες τους!

    Επιπλέον οι τράπεζες θα περιορίσουν τα μερίσματα στους μετόχους καθώς και τις ευλογίες "μπόνους" στα γένια τους, ακριβώς στο πνεύμα που κατήγγειλε πριν τρία χρόνια η αρχηγός του "Σεντερ Παρτίετ" τις Σουηδίας Μάουντ Όλοφσον προσδιορίζοντας ότι ένα μέρος τις ευθύνης για την κρίση οφείλεται ακριβώς στα ευκαιριακά μερίσματα και μπόνους που δεν ανταποκρίνονται ούτε καν στο μέσο όρο των μεσοπρόθεσμων οικονομικών τους επιτευγμάτων!

    Βέβαια αυτά δεν ήταν στη διδακτική ύλη των σπουδών ούτε του πρωθυπουργού μας ούτε του αρχηγού τις αξιωματικής αντιπολίτευσης!

    Όμως παρ΄ όλα αυτά η κατάσταση με την υποθηκευμένη Λευτεριάς της Ελλάδας στα ΤΑΠΙΑ και τα ΤΕΣΑΡΟΥΦ των ιδιωτών μετόχων τις ιδιωτικής τράπεζας της Ελλάδας παραμένει!

    ΕΕΕ! μη θέλουμε κι αυτό να μας το λύση η Μέρκελ και η προεδρία της Πολωνίας στην Ε.Ε., γιατί πέρα του ότι είναι και θέμα πολιτικής παιδείας διατηρεί! την αξία του, το "όποιος αγαπάει παιδεύει" όταν ο κολλήγας δε χαμπαριάζει ότι είναι δούλος του τσιφλικά!

    Ευτυχώς που έχουμε συνταγματολόγους με α...ς και βουλευτές με α...ς αλλά και δικαιοβάτες για να επιπλέει η κοινή συνισταμένη του ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και να επιζεί η διαπλοκή κι ο χλευασμός του ευνομούμενου της Εκκλησίας του Δήμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.