29/4/13

Λιλλήκας: Προσέλαβε δημοσιογράφους αντί οικονομολόγους ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Μαρία Αντούνα
Lillikas03 Αγώνα ενάντια του μνημονίου εξήγγειλε χθες κατά την διάρκεια της Ιδρυτικής Συνέλευσης του Κινήματος Συμμαχία Πολιτών, ο Πρόεδρος της προσωρινής Συντονιστικής Επιτροπής Γιώργος Λιλλήκας επικρίνοντας ταυτόχρονα την προηγούμενη Κυβέρνηση αλλά και τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και την Κυβέρνηση του για την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Κύπρος. Μίλησε για οικονομική κατοχή της Κύπρου και για γερμανικό ηγεμονισμό και ανάγκη απαλλαγής από αυτόν.Κάλεσε δε όλον τον κόσμο σε παλλαϊκή συγκέντρωση έξω από την Βουλή των Αντιπροσώπων στις 4 το απόγευμα κατά την διάρκεια του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης ενώπιον της Ολομέλειας.

Τόνισε ότι η Συμμαχία Πολιτών μια μόνο φιλοδοξία έχει – να καταστεί το μέτωπο αντίστασης του λαού, όλων εκείνων των πολιτών που θέτουν πάνω από ιδεολογικά σχήματα το συμφέρον και το καλό του τόπου μας.

Αποκάλυψε δε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε κινέζικη πρόταση για προπώληση φυσικού αερίου έναντι ποσού 10 δις ευρώ.

“Τους προτείναμε να προπωλήσουμε μέρος του φυσικού μας αερίου, μια σύντομη διαδικασία που θα μας έβγαζε από τα αδιέξοδα. Μας απάντησαν και οι πρώην και οι νυν Κυβερνώντες πως δεν έχει αξία το φυσικό αέριο και ποιος θα αγοράσει τάχατες ψάρι στο γιαλό για να μάθουμε σήμερα πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει στα χέρια του πρόταση από την Κίνα να προπωλήσει φυσικό αέριο αξίας 10 δις ευρώ και αρνείται να το πράξει”, σημείωσε.

Καλούμε όλους τους πολίτες, είπε ο κ. Λιλλήκας, ανεξάρτητα ιδεολογίας να συστρατευτούν μαζί μας, να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τις δικές μας, καλούμε όλα τα οργανωμένα σύνολα και τις δυνάμεις που ασπάζονται τον δικό μας στόχο για μια πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, με δημοκρατικό πολίτευμα και διασφάλιση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για να αναχαιτίσουμε και να ανατρέψουμε τους σχεδιασμούς της Τουρκίας.

Ανέφερε ότι η Συμμαχία Πολιτών, “θα λειτουργήσει ως ένα μέτωπο αγώνα και διεκδίκησης. Θα αγωνιστούμε για να καταστήσουμε εφικτή την οργανωμένη αντίσταση, αγώνα όλων εκείνων των πολιτών που θέλουν ανατροπή του παρελθόντος και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Η Συμμαχία Πολιτών αποτελεί ανάγκη της εποχής, αποτελεί την πρόταση για το μέλλον”.

“Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μην περάσει το μνημόνιο, αυτός είναι ο πρώτος μας στόχος”, σημείωσε.

“Καλώ όλους τους πολίτες κι αυτούς που νομίζω δεν επηρεάζονται και τις συντεχνίες να θέσουν τα παραταξιακά συμφέροντα και σκοπιμότητες κάτω από το τραπέζι, να θέσουν πρώτο στην ατζέντα τους την εξυπηρέτηση του συμφέροντος της πατρίδας μας. Καλώ όλους τους οργανωμένους φορείς όλοι μαζί με μια φωνή στις 4 στο απόγευμα την ερχόμενη Τρίτη έξω από την Βουλή με αίτημα απόρριψη του μνημονίου. Ομως και στην περίπτωση που περάσει, εμείς δεν θα πάψουμε στιγμή να αγωνιζόμαστε και είμαστε δεσμευμένοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να απεγκλωβιστούμε, να διακόψουμε το μνημόνιο το ταχύτερο δυνατό, να αποκτήσουμε την ανεξαρτησία μας”, πρόσθεσε.

Επανέλαβε ότι η οικονομική κρίση και η κοινωνική εξαθλίωση στην οποία βρίσκεται σήμερα τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα αποτελούν ιδανικές συνθήκες για τους εχθρούς μας.

Ανέφερε ότι θα έπρεπε το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση να τεθούν σε δημοψήφισμα και πως ούτε η Κυβέρνηση ούτε η Βουλή νομιμοποιείται να αποφασίσει για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.

Κάλεσε δε τους βουλευτές να εξεύρουν άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Είπε επίσης πως λόγω της οικονομικής εξάρτησης της Κύπρου στο Μνημόνιο της Τρόικας θα ακολουθήσει η προσπάθεια επιβολής λύσης του Κυπριακού στη βάση του Σχεδίου Ανάν.

Ο κ. Λιλλήκας επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη Κυβέρνηση Χριστόφια αλλά και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

“Ευθύνες γι αυτή την κατάσταση φέρουν πολλοί. Ευθύνεται ο προηγούμενος Πρόεδρος και η Κυβέρνηση. Ευθύνονται γιατί δεν πήραν έγκαιρα μέτρα για να προστατέψουν την οικονομία και την κοινωνία από την διεθνή κρίση. Ευθύνονται γιατί προσκάλεσαν την PIMCO ενώ θα μπορούσαν να αποδεχτούν την εκτίμηση της ευρωπαϊκής τραπεζικής αρχής. Ευθύνονται γιατί ενώ είχαν άλλες επιλογές στην διάθεση τους αρνήθηκαν για μικροκομματικές σκοπιμότητες να τις μελετήσουν και προσκάλεσαν την τρόικα. Γι αυτό και είναι αναξιόπιστοι σήμερα όταν μας λένε πως έχουν άλλες εναλλακτικές προτάσεις για λύσεις έξω από το πλαίσιο της Τρόικας. Αφού είχαν εναλλακτικές προτάσεις γιατί δεν τις εφάρμοσαν όταν ήταν στην εξουσία και προσκάλεσαν την Τρόικα; Ευθύνονται γιατί όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται έβαλαν τις εκλογικές σκοπιμότητες πάνω από την εξυπηρέτηση του συμφέροντος της πατρίδας μας”, σημείωσε.

Μεγάλες ευθύνες, συνέχισε, φέρει και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση του. “Κρίνεται γιατί πήγε στο Γιούρογκρουπ χωρίς προετοιμασία, χωρίς πλάνο Β κι αμφιβάλλω αν είχε έστω και πλάνο Α. Γιατί πήγε στην Σύνοδο του Γιούρογκρουπ χωρίς πρώτα να προσπαθήσει να κτίσει συμμαχίες με τις χώρες του Νότου για να έχουμε στήριξη μέσα στο Γιούρογκρουπ. Ευθύνεται γιατί στηρίχθηκε στις φιλίες που είχε με την κ. Μέρκελ. Φαίνεται αυτή είναι η τραγική μοίρα αυτού του τόπου, να υποφέρει πάντα από τις φιλίες και τις χημείες των Προέδρων του που αποδεικνύονται κάλπικες στην συνέχεια. Ευθύνεται γιατί υποχώρησε ατάκτως γιατί στις πρώτες πιέσεις και εκβιασμούς σήκωσε λευκή σημαία και δεν αγωνίστηκε, δεν υπερασπίστηκε τα συμφέροντα μας. Και δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι το γεγονός ότι ασκήθηκαν πάνω στον Πρόεδρο απαράδεκτες πιέσεις και απαράδεκτοι εκβιασμοί. Ο λαός εκλέγει Πρόεδρο γι αυτές τις δύσκολες ώρες για να αντιστέκεται κι όχι για τα κόκκινα χαλιά. Ευθύνεται ο Πρόεδρος όπως και οι προηγούμενοι γιατί αρνήθηκε και συνεχίζει να αρνείται να μελετήσει εναλλακτικές λύσεις έτσι ώστε να μην χρειαστούμε το δάνειο της Τρόικας και του ΔΝΤ”, ανέφερε.

Ο κ. Λιλλήκας μίλησε για “εσωτερική Τρόικα”, η οποία είναι “η Κυβέρνηση, κάποιοι βουλευτές και κάποιοι που βαπτίστηκαν σε μια νύκτα ειδικοί οικονομολόγοι και που προσπαθούν να πείσουν τον λαό ότι το μνημόνιο είναι μονόδρομος”.

Με το μνημόνιο που διαπραγματεύτηκε η προηγούμενη Κυβέρνηση και υπέγραψε η σημερινή Κυβέρνηση χειροτερεύοντας το σε πολλά σημεία, είπε, εκχωρούμε την κρατική μας κυριαρχία στους εκπροσώπους του ΔΝΤ.

“Ηδη πριν πάρουμε ακόμα έστω κι ένα ευρώ από το δάνειο, πριν ακόμα επικυρωθεί η συμφωνία, οι Κομισάριοι της Τρόικας είναι αυτοί που κυβερνούν την Κύπρο αντί να κυβερνούν αυτοί που εξέλεξε ο λαός δια της ψήφου του, μας κυβερνούν χαμηλόβαθμοι τεχνοκράτες της Τρόικας”.

Είπε ότι οι βουλευτές έχουν ύψιστη υποχρέωση να εξεύρουν εναλλακτικές λύσεις παρά την αποδοχή του μνημονίου. Εξέφρασε ανησυχία αν οι βουλευτές θα διαβάσουν το μνημόνιο και πολύ περισσότερο να το μελετήσουν.

“Να μελετήσουν εναλλακτικές επιλογές. Γι αυτό τους εξέλεξε ο λαός, για ταυτό τους πληρώνει ο λαός και αν κάποιοι δεν μπορούν αν ανταποκριθούν, ας παραιτηθούν, θα αναλάβουν άλλοι”, σημείωσε.

Είπε ότι με την εφαρμογή του μνημονίου θα υπάρξει αύξηση στις πολλές φορολογίες, εισαγωγή νέων φορολογιών, αποκοπές μισθών-συντάξεων-επιδομάτων, χιλιάδες επιχειρήσεις κυρίως μικρομεσαίες θα κλείσουν τους επόμενους μήνες και δεκάδες χιλιάδες θα είναι οι άνεργοι που θα προστεθούν στις ήδη δεκάδες χιλιάδες των ανέργων μας”.

Ο κ. Λιλλήκας επέκρινε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την πρόσληψη τεσσάρων δημοσιογράφων στο Προεδρικό.

“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέδειξε τι είδους ενδιαφέρον έχει για να βρούμε λύση σε αυτή την οικονομική κρίση. Την ώρα που απολύεται κόσμος, που μειώνονται συντάξεις και μισθοί. Εγώ ανέμενα από τον Πρόεδρο να προσλάβει μια ομάδα οικονομολόγων, τεχνοκρατών, έγκριτων εμπειρογνωμόνων, να τον συμβουλεύσει και να τον βοηθήσει να βρει λύσεις για το καλό αυτού του τόπου. Αντί τούτου προσέλαβε τέσσερις δημοσιογράφους για να αρθρογραφούν για τα κατορθώματα της Κυβέρνησης”.

Επέκρινε επίσης την Κυβέρνηση Αναστασιάδη γιατί δεν ζήτησε απόσυρση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ.

“Η Τουρκία, οι Αγγλοαμερικάνοι, ο Ντάουνερ έχουν ήδη ξεκινήσει και στήνουν το σκηνικό των εκβιασμών. Κι όλα αυτά με την σιωπή και ανοχή της Κυβέρνησης που αντί να ζητήσει την παραίτηση και απόσυρση του κ. Ντάουνερ αναλώνεται σε δημόσιες δηλώσεις. Με τους λανθασμένους χειρισμούς της Κυβέρνησης μείναμε χωρίς συμμάχους, καταφέραμε να χαλάσουμε ή να διαταράξουμε τις σχέσεις μας ακόμα και με την παραδοσιακή φίλη μας την Ρωσία”, σημείωσε.

Ανέφερε ότι λόγω των οικονομικών συνθηκών “από την μια θα μας λένε, όπως λένε στο μνημόνιο πως αν δεν δεχτούμε αυτή την λύση θα έρθει καταστροφή και από την άλλη θα λένε στον λαό μας πως ο μόνος τρόπος να υπάρξει ανάπτυξη και να έρθουν ξένες επενδύσεις είναι με την αποδοχή αυτής της λύσης”, ανέφερε.

Πρόκειται για παραπλάνηση, σημείωσε, γιατί δεν θα έρθει ανάπτυξη αλλά υποδούλωση.

Αναφερόμενος επίσης σε δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα για την Συμμαχία Πολιτών, είπε πως θα διαψευστούν όπως διαψεύστηκαν και σε δημοσκοπήσεις στις προεκλογικές εκλογές του Φεβρουαρίου.

“Καλώ όλους τους πολίτες σε εγρήγορση να στείλουμε έγκαιρα το μήνυμα πως λογαριάζουνε λάθος, πως θα μας βρούνε μπροστά τους σε αυτές τις λύσεις, να τους στείλουμε το μήνυμα πως αν κάποιες ηγεσίες κουράστηκαν, ο λαός δεν κουράστηκε να αγωνίζεται, δεν υποστείλαμε την σημαία του αγώνα αντίθετα θα αντιδράσουμε και δυναμικά και αποφασιστικά. Καλώ τους πολίτες να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, σε συστράτευση, σε μια παλλαϊκή ενότητα για να στείλουμε έγκαιρα το μήνυμα πως όσα κι αν είναι τα χρέη μας η Κύπρος δεν είναι προς πώληση, δεν πωλείται πατρίδα. Οσα μεγάλα κι αν είναι τα προβλήματα μας, οι αντιστάσεις μας είναι ακόμα μεγαλύτερες”, κατέληξε.

Η Καταστατική Συνέλευση της Συμμαχίας Πολιτών θα γίνει στις 23 Ιουνίου.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα – 
mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.