30/4/13

Β. Κορέα: Άμεση απελευθέρωση ενός αμερικανού πολίτη ζητεί η Ουάσιγκτον

Την «άμεση απελευθέρωση» ενός αμερικανού πολίτη ο οποίος κατηγορείται για προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης της Πιονγκγιάνγκ, ζήτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες από τη Βόρεια Κορέα.
Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι είναι σε «στενή συνεργασία» με τη σουηδική πρεσβεία στην Πιονγκγιάνγκ για την τύχη του Κένεθ Μπάε, ο οποίος συνελήφθη το Νοέμβριο του 2012.
«Είμαστε ενήμεροι για τις αναφορές ότι ο αμερικανός πολίτης Κένεθ Μπάε θα αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη στη Βόρεια Κορέα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πάτρικ Βέντρελ, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «καλούν (τη Βόρεια Κορέα) να απελευθερώσει αμέσως τον Μπάε για ανθρωπιστικούς λόγους». Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι σουηδοί διπλωμάτες επισκέφτηκαν τον αμερικανό πολίτη την Παρασκευή.
Σύμφωνα με το επίσημο κορεατικό πρακτορείο ειδήσεων (KCNA) ο αμερικανός κρατούμενος ο οποίος αναφέρεται με το όνομα Πάε Γιάν Χο, «θα αντιμετωπίσει σύντομα δίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βόρειας Κορέας».
Σύμφωνα με την εφημερίδα Seattle Times, ο Μπάε, ένας αμερικανός κορεατικής καταγωγής, διοργάνωνε εκδρομές προς τη Βόρεια Κορέα.
Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι συνελήφθη το περασμένο Νοέμβριο, ενώ καθοδηγούσε πέντε τουρίστες που είχαν εισέλθει στη χώρα από το βόρειο-ανατολικό λιμάνι της Ρατζίν.
Το 2009, δύο γυναίκες δημοσιογράφοι που κρατούνταν για σχεδόν πέντε μήνες, και ενώ είχαν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 12 ετών, με την κατηγορία της παράνομης διέλευσης των συνόρων, απελευθερώθηκαν μετά από την αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα του αμερικανού πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο, Nαυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.