28/4/13

Στο επίκεντρο οι Κουρίλες Νήσοι. Πρώτη επίσκεψη ιάπωνα πρωθυπουργού στη Μόσχα εδώ και μία δεκαετία

Ο Σίνζο Άμπε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Κουμάνοβο της Μόσχας
Ο Σίνζο Άμπε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Κουμάνοβο της Μόσχας
Μόσχα, Ρωσία
Την πρώτη επίσκεψη ιάπωνα πρωθυπουργού στη Ρωσία εδώ και δέκα χρόνια πραγματοποιεί ο Σίνζο Άμπε, ο οποίος έγινε δεκτός με τιμές κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Μόσχας.


Τη Δευτέρα ο επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης έρχεται ενώπιος ενωπίω με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με το ζήτημα των διαφιλονικούμενων Κουρίλων Νήσων να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης κορυφής.

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής θέλω να δημιουργήσω προσωπικές σχέσεις εμπιστοσύνης, θέλω να συμφωνήσουμε για την επανέναρξη των συνομιλιών που αφορούν την υπογραφή μιας συνθήκης ειρήνης» δήλωσε ο Σίνζο Άμπε στο ρωσικό πρακτορείο Itar-tass πριν αναχωρήσει για τη Μόσχα, αναφερόμενος στις Κουρίλες Νήσους.

Η κυριότητα των Κουρίλων προκαλεί εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών από τα τέλη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η τότε Σοβιετική Ένωση προσάρτησε τα τέσσερα νησιά στο νότιο άκρο του νησιωτικού συμπλέγματος. Η διένεξη αυτή εμποδίζει έκτοτε την υπογραφή συνθήκης ειρήνης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Σίνζο Άμπε σημείωσε πως ελπίζει ότι η επίσκεψή του, η οποία προβλέπεται να διαρκέσει ως την Τρίτη, θα δώσει «μια νέα ώθηση στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη ρωσο-ιαπωνικών σχέσεων».

Οι προοπτικές της ανάπτυξης εμπορικών συναλλαγών, επενδύσεων και αυτές στον τομέα της ενέργειας θα αποτελέσουν «ένα από τα κύρια θέματα των συνομιλιών» με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, επισήμανε ο Άμπε.

Κατά την συνάντηση «θα θιγούν όλες οι πτυχές των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και οι προοπτικές τους για ανάπτυξη» ανακοίνωσε από την πλευρά του το Κρεμλίνο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.