30/4/13

Άγκυρα σε Downer: Οι Ε/κ να μην πειράξουν τους υδρογονάνθρακες

Διασομελάβηση των ΗΠΑ για επιτάχυνση των συνομιλιών στο Κυπριακό αναμένει η Τουρκία
Του Νίκου Στέλγια
Η Άγκυρα προειδοποίησε τον ΟΗΕ ότι σε περίπτωση που η Λευκωσία συνεχίσει να αγνοεί τον ρόλο της στην ΑΟΖ θα προκύψουν μεγάλα προβλήματα στο Κυπριακό.
Μήνυμα σε αυστηρό τόνο στον Alexander Downer μεταβιβάζει η Άγκυρα, η οποία αναμένει την διαμεσολάβηση της Ουάσιγκτον για την επιτάχυνση των συνομιλιών στο Κυπριακό.

«Σε περίπτωση που (οι Ελληνοκύπριοι) πειράξουν τις πηγές υδρογονάνθρακες στα περίχωρα της Κύπρου θα προκύψουν πολύ μεγάλα προβλήματα», αυτό φαίνεται πως υπήρξε το μήνυμα του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου στον ειδικό εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Alexander Downer, ο οποίος τη Δευτέρα επισκέφθηκε την Άγκυρα.
Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, ο Alexander Downer συναντήθηκε με τον κ. Νταβούτογλου και τον Υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου. Σε αυτές τις συναντήσεις, η τουρκική πλευρά τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης των συνομιλιών.

«Οι δυο πλευρές πρέπει να επιστρέψουν μια ώρα αρχύτερα στο τραπέζι των συνομιλιών», επεσήμανε μεταξύ των άλλων στον κ. Downer η τουρκική πλευρά.

Η Άγκυρα προειδοποίησε τον ΟΗΕ ότι σε περίπτωση που η Λευκωσία συνεχίσει να αγνοεί τον ρόλο της στην ΑΟΖ θα προκύψουν μεγάλα προβλήματα στο Κυπριακό.
Η Άγκυρα εμπλέκει την Ουάσιγκτον στις συνομιλίες Παρά τα προβλήματα τα οποία παρατηρούνται την τελευταία περίοδο στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, η Άγκυρα αναμένει σημαντικά βήματα από την Ουάσιγκτον στο Κυπριακό το αμέσως επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, η Άγκυρα προτείνει στην αμερικανική πλευρά να προχωρήσει άμεσα στον διορισμό ενός ειδικού εκπροσώπου για το Κυπριακό. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Ακσάμ», το συγκεκριμένο ζήτημα θα εγείρει ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν στα πλαίσια της επικείμενης επίσκεψης του στην Ουάσιγκτον.

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.