29/4/13

Μπράβο στον Κώστα Γαβρά, που θέλει να τιμήσει τον αγώνα της ΕΟΚΑ με ταινία

Ταινία για τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελληνοκυπρίων θέλει να γυρίσει ο Κώστας Γαβράς
Ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο τον ανακήρυξε επίτιμο διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής
Την επιθυμία του να σκηνοθετήσει μια ταινία για την Κύπρο εξέφρασε ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα και Οσκαρ σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ο οποίος πρόσφατα αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

«Αν βρεθεί το κατάλληλο σενάριο ή η ιστορία δεν θα είχα καμία αντίρρηση να κάνω μια ταινία για το νησί», δήλωσε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή της Κύπρου».

Ο Κώστας Γαβράς εκμυστηρεύτηκε ότι έχει μελετήσει αρκετά τη ζωή των απαγχονισθέντων κατά την περίοδο του Αγώνα της Κύπρου (1955-59) κατά των Αγγλων και θεωρεί ότι τα γεγονότα εκείνα θα μπορούσαν να αποτελέσουν το φόντο μιας ταινίας.

«Μερικές, μάλιστα, ιστορίες είναι καταπληκτικές. Η ηρωική θυσία εκείνων των ανθρώπων σε πολύ νεαρή ηλικία, αλλά και πίσω από αυτές τις ιστορίες εκείνο που μένει είναι η αγριότητα των Αγγλων», σημείωσε.

Αυτό θα ήταν και το κύριο συστατικό που θα ήθελε να αναδείξει μέσα από μια τέτοια ταινία, υπογραμμίζοντας ότι «πολύ τραγική είναι η ιστορία του Παλληκαρίδη, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μια ταινία». 

Προβληματισμένος για όλα όσα βιώνει σήμερα η Κύπρος, ο Κώστας Γαβράς δεν έκρυψε την απαισιοδοξία του για το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης, εκφράζοντας, όμως, την πεποίθηση ότι οι άνθρωποι πάντα βρίσκουν λύσεις.

Το Οσκαρ που κέρδισε το 1982 για την ταινία «Αγνοούμενος» δεν θεωρεί ότι αποτελεί καταξίωση, αφού μόνη καταξίωση για τον ίδιο είναι η συνεχής ανησυχία που προσπαθούσε να έχει στη ζωή του.

Στα 80 του χρόνια σήμερα δεν εφησυχάζει. Το σινεμά για τον ίδιο είναι μεράκι, αφού δηλώνει άνθρωπος των εικόνων και όχι των λόγων γι' αυτό άλλωστε στην πρόσφατη αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου ζήτησε να μην προβεί σε αντιφώνηση παρά μόνο να συζητήσει με το κοινό, αφού, όπως μου είπε, η σχέση του όλα αυτά τα χρόνια με το κοινό ήταν διαλογική. 

«Συζητώντας με μια καθηγήτρια, μου εξομολογήθηκε ότι έκανε οικονομίες επί χρόνια για να αγοράσει ένα σπίτι και της πήραν τα μισά. Αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο είναι ληστεία, είναι ασύλληπτο», ανέφερε και επεσήμανε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός πως η Ευρώπη αποφασίζει να πάρει τα λεφτά των πολιτών της έτσι απροκάλυπτα.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.