29/4/13

Μία ανάλυση για το τι αλλάζει στην Τουρκία, μετά τη συμφωνία Ερντογάν-Οτζαλάν, και πώς αυτό θα επηρεάσει Κύπρο και Ελλάδα!

Του Σάββα Καλεντερίδη
Από τη στήλη αυτή έχουμε κάνει αρκετές αναφορές στα τεκταινόμενα και στις εξελίξεις στην Τουρκία και στο Κουρδικό, γιατί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν την Κύπρο και την Ελλάδα, άρα τα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτό, για να διαλυθούν ορισμένες απορίες, για τη συχνότητα των αναφορών μας στα συγκεκριμένα ζητήματα, γίνεται γιατί οι αναγνώστες της «δημοκρατίας» και οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να έχουν πλήρη, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για κάθε τι που επηρεάζει τη στάση της Άγκυρας απέναντι σε Λευκωσία και Αθήνα, για κάθε τι που μπορεί να επηρεάσει τα επιθετικά σχέδια και την επεκτατική πολιτική της Άγκυρας απέναντι σε Κύπρο και Ελλάδα!
Στο άρθρο μας της Παρασκευής αναφερθήκαμε στη διαφαινόμενη αλλαγή στάσης του τουρκικού κράτους απέναντι στο ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, αφού για πρώτη φορά ομάδες χιλιάδων πολιτών διαδήλωσαν και τίμησαν τους νεκρούς της Γενοκτονίας, σε διάφορες πόλεις, με πιο πολυάριθμη και με ιδιαίτερους συμβολισμούς την εκδήλωση που έγινε στα Τιγρανακέρτα ή Άμιδα των Ελλήνων, το Τιγρανακέρτ των Αρμενίων και το Ντιγιαρμπακίρ των Κούρδων, των οποίων αποτελεί και συμβολική πρωτεύουσα!
Μιλάμε για διαφαινόμενη αλλαγή στάσης της Άγκυρας απέναντι σ’ αυτό το τεράστιας σημασίας ζήτημα, γιατί η αποδοχή από πλευράς των αρχών αυτών των εκδηλώσεων -τη στιγμή που μέχρι πριν λίγα χρόνια οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα της Γενοκτονίας ενεργοποιούσε τους εισαγγελείς, που έστελναν στο εδώλιο του κατηγορουμένου τους «παραβάτες»- θα μπορούσε να εκληφθεί και ως μια ντε φάκτο αναγνώρισή της!
Όσον αφορά τον ιδιαίτερο και μάλιστα διπλό συμβολισμό που έχει η εκδήλωση στο Ντιγιαρμπακίρ, να υπογραμμίσουμε ότι οι Κούρδοι, που έχουν αποδεχτεί ότι κάποιες κουρδικές φατρίες συμμετείχαν σε εγκλήματα εναντίον των Ασσυρίων και των Αρμενίων, γίνονται πρωτοπόροι σ’ αυτόν τον αγώνα, σε μια στιγμή που «παγώνει» ο ένοπλος αγώνας τους, στα πλαίσια της συμφωνίας που φέρεται να έχει επιτευχθεί μεταξύ Ερντογάν-Οτζαλάν, για πολιτική επίλυση του Κουρδικού.
Ο ίδιος ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, που έχει μπει στον κατάλογο που δημοσίευσε το περιοδικό ΤΙΜΕ με τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους του πλανήτη για το 2013, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για πιθανή βράβευσή του με το Νόμπελ Ειρήνης, σε περίπτωση επιτυχίας του εγχειρήματος, έχει δηλώσει πρόσφατα, ότι όπως ο αγώνας που έδωσε τα τελευταία 40 χρόνια δεν αφορούσε μόνο τους Κούρδους, έτσι και η ειρήνη που επιδιώκει να πετύχει με την κατάπαυση του πυρός, την απόσυρση των ανταρτών από τα εδάφη της τουρκικής επικράτειας και την αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος, αφορά όλους τους λαούς που υπέφεραν από τις πολιτικές του τουρκικού κράτους, όπως είναι οι Αρμένιοι, οι Ασσύριοι, οι Λαζοί, οι Τσερκέζοι, οι Άραβες, οι Γεζιντί, οι Αλεβίτες και άλλοι!
Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ίσως η κυριότερη αιτία που υποχρέωσε τον Ερντογάν και τον Οτζαλάν να αλλάξουν στάση και να ακολουθήσουν το δρόμο των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη κοινά αποδεκτής λύσης, είναι το γεγονός ότι η πολιτική της υπερδύναμης έχει δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες που κατέστησαν επιβεβλημένη την αλλαγή της στάσης τους, και εννοούμε το θέμα της εκμετάλλευσης, ασφαλούς μεταφοράς και διοχέτευσης των υδρογονανθράκων του Κιρκούκ αλλά και της σπαρασσόμενης Συρίας στις διεθνείς αγορές, μέσω αγωγών που -προς το παρόν- διέρχονται από την Τουρκία.
Όμως, εκτός από το ζήτημα της εκμετάλλευσης και της μεταφοράς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που κι αυτά έχουν σοβαρό ελληνικό ενδιαφέρον, αυτό που πρέπει να απασχολήσει τα ελληνικά πολιτικά και στρατηγικά μυαλά (sic) είναι το τι στην πραγματικότητα συνιστά η αλλαγή στάσης της μιας και της άλλης πλευράς για μια σειρά από ζητήματα, πέραν του κυρίαρχου, που είναι το Κουρδικό!
Εκτός από τη συμμετοχή των Κούρδων και των στελεχών του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος στις εκδηλώσεις για την αναγνώριση της Γενοκτονίας μέσα στην Τουρκία, τις οποίες, επαναλαμβάνουμε, δεν έσπευσε να απαγορεύσει το τουρκικό κράτος, θα έχει τεράστια σημασία να δούμε σε ποιο βαθμό θα καταφέρουν οι Κούρδοι να κερδίσουν τη συμπάθεια και τη συστράτευση στον αγώνα για την απόκτηση και προάσπιση δικαιωμάτων των λοιπών εθνικών και θρησκευτικών ομάδων, κυρίως εκείνων που μέχρι τώρα όχι μόνο δεν ενδιαφέρονταν για τα δικαιώματά τους, αλλά αποτέλεσαν τη «δύναμη κρούσης» του τουρκικού κράτους εναντίον Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων, Αλεβιτών, Γεζιντί, και τις τελευταίες δεκαετίες εναντίον των Κούρδων!
Υπό το πρίσμα των ανωτέρω εξελίξεων, είναι περισσότερο από προφανές ότι από τη μια πλευρά το κεμαλικό κράτος καταρρέει και από την άλλη η μέχρι χθες τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ γίνεται ένα νόμιμο κίνημα εκδημοκρατισμού της Τουρκίας και απελευθέρωσης των Κούρδων, και ο καιρός θα δείξει αν καταφέρει να εγκολπώσει και τις άλλες εθνικές, εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες, ασχέτως αν αυτές μέχρι χθες ήταν καταπιέζων ή καταπιεζόμενος, θύτης ή θύμα.
Προς στιγμήν, το κίνημα αυτό είναι κοντά στον αγώνα των Αρμενίων για δικαίωση*.
Αν υπάρχουν κάποιοι στην Ελλάδα που έχουν συγκρατήσει ότι στις εξαγγελίες των Κούρδων για δικαίωση και συστράτευση στον κοινό αγώνα δεν συμπεριλαμβάνονται οι Έλληνες, ας αναζητήσουν την απάντηση στο εγγύς παρελθόν των ελληνικών κυβερνήσεων, και εκείνης του Σημίτη, που παρέδωσε τον Άπο στους Τούρκους, και των επομένων, που δεν βρήκαν το θάρρος να ζητήσουν μια συγνώμη στον Κούρδο ηγέτη και στον κουρδικό λαό!

*Όταν είχε ολοκληρωθεί το άρθρο, πληροφορηθήκαμε ότι το κουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), ζήτησε επίσημα από την τουρκική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία τωνΑρμενίων!

6 σχόλια:

 1. Ήμουν έτοιμος να σχολιάσω το γεγονός οτι οι Κούρδοι δεν αναφέρθησαν στους Έλληνες αλλά η απάντησις ήρθε στο τέλος του άρθρου. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Πάντως μια ειλικρινής απολογία εκ μέρους του Ελλαδικού κράτους για την παράδοση του Οτσαλάν, έστω και σήμερα, δεν θα ήταν άσχημη ιδέα. Έχουμε κάτι να χάσουμε από μια επίσημη απολογία προς τους Κούρδους;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το σύνδρομο του Ναιρόμπι.Η Ελληνική τότε πολιτική ηγεσία φέρει βαρύτατες ευθύνες για την κατάληξη της πορείας του οτζαλάν απο την Συρία.Ομως το σχέδιο φέρει αμερικανική σφραγίδα,- όλως τυχαίως οι Κούρδοι ποτέ δεν αμφισβήτησαν τα αμερικανικά συμφέροντα- και φέρει επίσης την σφραγίδα αποτυχίας Οτζαλάν και Κούρδων καθως βρέθηκαν χωρίς σχέδιο και χωρις στρατηγική υποτιμώντας τα αυτονόητα μπροστά στον πανικό τους. Προσωπικά δεν θα απολογούμε δια βίου και δεν θα επιτρέψω-οσο αναπνέω- σε κανέναν να μου δημιουργεί ενοχικά σύνδρομα.

  Το Κουρδικό ζήτημα έχει λάβει στοιχεία του Κυπριακού ζητήματος , συνεχείς εμπλοκές και ήδη η Τουρκο-Κουρδική σύμπραξη καρκινοβατεί.

  Ο Μουράτ Καραγιλάν έχασε την ρητορική πολεμική του και έχει γίνει πολύ ήπιος ενω τώρα εγείρεται η δήθεν σύμπραξη των εθνοτήτων της Ανατολίας.Καλύπτεται απλά και καθαρά η στρατηγική αναδίπλωση των Κούρδων και η αποχώρηση του PKK και για αυτό δεν αντιδρά η Αγκυρα

  Κατά ένα παράδοξο τρόπο δεν γράφεται πουθενά επίσης ποτέ το ότι το Βόρειο Κουρδιστάν ή Νοτιοανατολική Τουρκία διαθέτει σοβαρή ισραηλινή και Αμερικανο-Νατοική Παρουσία.

  Το πλαίσιο αυστηρότατο και άπντες συμμορφώνονται σε επιταγές ΗΠΑ και Ισραήλ με απόλυτο τρόπο

  Το ότι οι Κούρδοι κατάπιαν αμάσητη την αθωωτική απόφαση για το Roboski δείχνει παρά πολλά για το τι μέλλει γεννέσθαι

  Οι Κούρδοι δεν έχουν φίλους έχουν τα βουνά και οι Ελληνες δεν έχουν φίλους έχουν μόνο τις ξερολιθιές τον ήλιο και το απέραντο του Αιγαίου.Ολα έχουν διπλή ανάγνωση η οποία ούτε σωστή είναι αλλά ούτε και λάθος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Στο μήνυμά του ο Öcalan έκαμε σαφή αναφορά σε κοινούς αγώνες Τούρκων και Κούρδων κατα τον πόλεμο του 1919-1922. Αυτή η αναφορά, κατ΄εμέ, πρέπει να ερμηνευθεί σαν έλλειψη διάθεσης για οποιαδήποτε συνεργασία με την Ελλάδα, ίσως και λόγω της παράδοσης του στην ΜΙΤ απο την ελληνική κυβέρνηση. Απο την άλλη πλευρά, ας μην ξεχνάμε οτι δεν υπάρχουν φιλίες μεταξύ λαών, παρα μόνο συμφέροντα. Προφανώς ο σχεδιασμός της παραπέρα πολιτικής που θα ακολουθήσουν οι Κούρδοι δεν προβλέπει συνεργασία με η βοήθεια απο την Ελλάδα και αυτό είναι δικό τους θέμα. Απο πλευράς δε σχεδιασμού της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, θα πρέπει να ληφθεί υπ΄οψη οτι οι Κούρδοι ήταν πάντα διηρεμένοι σε αλληλομαχόμενες φατρίες (όπως παραδέχεται ο Karayilan στο βιβλίο του για τον ανταρτοπόλεμο του ΡΚΚ) και οτι το BDP παίρνει μονοψήφιο ποσοστό στις εθνικές εκλογές. Ετσι δεν βλέπω πως μια υποθετική συμμαχία με Öcalan-BDP θα προωθούσε άμεσα τα εθνικά μας συμφέροντα σε σχέση με τα σημεία διαμάχης με τους Τούρκους, πέρα απο κάποιο είδους αντίβαρου, αμφίβολης αποτελεσματικότητας, για την τουρκική ανάμειξη στη Θράκη.
  Γ.Βορρόπουλος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δεν είναι ενοχικό σύνδρομο να αναγνωρίζουμε το άδικο και την αθλιότητα που διέπραξε μια κυβέρνηση της χώρας μας.

  Και ασφαλώς,έστω και τώρα,θα ήταν πολύ θετικό να ζητήσουμε επίσημα συγγνώμη απο τον κουρδικό λαό αλλά και απο τον ίδιο τον Οτζαλάν.

  Τόσο απο άποψη ηθικής τάξης όσο και απο άποψη συμφερόντων,ο Σάββας έχει δίκιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Φίλε Σάββα,
  Παρακολουθώ το ιστολόγιό σου αρκετά χρόνια και θεωρώ ότι με όλα όσα έχω διαβάσει έχω γίνει σίγουρα σοφότερος! Στο θέμα των κούρδων εγώ έχω να αναφέρω ότι ποτέ δεν τους είχα σε καμία εκτίμηση, τους έχω μάλιστα κατατάξει στους εχθρούς της Ελλάδας. Από που και ως που αυτοί οι μουσουλμάνοι να είναι φίλοι μου όταν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι κούρδοι μας έσφαζαν μαζί με τα μεμέτια το 1922 στην Μικρά Ασία;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.