27/4/16

Οι Ευρωπαίοι είπαν «όχι» στον Τσίπρα για Σύνοδο Κορυφής

Σοκ από την απάντηση Τουσκ που παρέπεμψε στο Eurogroup Σόιμπλε: Δεν έχει υπάρξει ακόμη τόση πρόοδος - Ακόμα και το Μαξίμου παραδέχεται το «φιάσκο» Τσίπρα 
Σε απόρριψη δια της σιωπής του αιτήματος του Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή έκτακτης σύνοδου κορυφής μετά το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις και τη μη διεξαγωγή Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη προχώρησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντόναλντ Τουσκ
Ο Πολωνός πολιτικός στις κοινές του δηλώσεις με τον Αλβανό πρωθυπουργό αν και αναφέρθηκε σε συνομιλία που είχε νωρίτερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, εντούτοις δεν έκανε καμία αναφορά στο αίτημα που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας για σύγκληση των ευρωπαίων ηγετών για το ελληνικό θέμα.
Αντίθετα ο κ. Τουσκ αναφέρθηκε μόνο στην ανάγκη διεξαγωγής νέου Eurogroup για το οποίο είπε ότι δεν θα πρέπει να γίνει «όχι στο τόσο μακρινο χρονικό διάστημα» προσδιορίζοντας το χρόνο σε μερικές ημέρες και όχι σε μερικές εβδομάδες.


Παράλληλα έστειλε μήνυμα ότι «πρέπει να αποφευχθεί νέα κατάσταση αβεβαιότητας για την Ελλάδα».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά τη συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα δήλωσε «πεπεισμένος ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά από τους υπουργούς Οικονομικών για την Ελλάδα».
Παρόμοια αρνητική στάση για το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργό κράτησε, όπως μεταδίδουν ξένοι ανταποκριτές και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος κατά τις ίδιες πληροφορίες απέρριψε το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα.
Συγκεκριμένα ερωτηθείς σε συνέντευξή τύπου στο Βερολίνο για το εάν έχει έρθει η ώρα για μια συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ο κ. Σόιμπλε απάντησε κατηγορηματικά «όχι». «Βρίσκομαστε στο σημείο όπου οι Θεσμοί στις συνομιλίες με την Ελλάδα δεν έχουν σημειώσει τόση πρόοδο» πρόσθεσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ προσθέτοντας ότι η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί όταν θα καλυφθούν οι προϋποθέσεις.
Σε ερώτηση, δε, εάν οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης θα πρέπει να συζητήσουν για την Ελλάδα γιατί οι υπουργοί Οικονομικών δεν μπορούν να βρουν μία λύση, ο Σόιμπλε είπε:  «Η απάντηση είναι όχι. Το Eurogroup είναι το Eurogroup. Κι έχει συγκεκριμένες ευθύνες και δεν γνωρίζω τίποτα άλλο».


Από το τηλέφωνο «έριξε πόρτα» στον Τσίπρα ο Τουσκ
Η αρνητική στάση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στο αίτημα Τσίπρα για σύγκληση Συνόδου Κορυφής είχε διαφανεί από την πρώτη στιγμή όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός τον κάλεσε στο τηλέφωνο.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού «ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο Τουσκ, εφόσον η αδυναμία σύγκλισης (σ.σ. το σωστό ορθογραφικά είναι σύγκληση) του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλισης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης» και ο Ντόναλντ Τουσκ του απάντησε ότι «εντός της ημέρας, θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης σύγκλισης (σ.σ. το σωστό ορθογραφικά είναι σύγκληση) του Eurogroup».
Σύμφωνα με το Μαξίμου οι δύο άνδρες θα μιλήσουν εκ νέου την Μεγάλη Πέμπτη για επανεκτίμηση της κατάστασης.
Η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού - με την ορθογραφία των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα - έχει ως εξής:

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως θεωρούν θετική την εξέλιξη αυτή την οποία αποδίδουν στην κίνηση του πρωθυπουργού να ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής. Συγκεκριμένα θεωρούν ότι το αίτημα και τα βάσιμα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς έθεσαν τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σε κίνηση ώστε μετά το Πάσχα να συγκληθεί το Eurogroup, το οποίο δεν συνεδριάζει αύριο, και το οποίο ματαιώθηκε λόγω της επιμονής του ΔΝΤ στην ψήφιση του πακέτου των προληπτικών μέτρων. 
Ενδεικτική της επικοινωνιακής διαχείρισης που κάνει το Μαξίμου για το φιάσκο Τσίπρα εναποθέτοντας τις ελπίδες του στο επόμενο Eurogroup όποτε αυτό συγκληθεί είναι η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στο Twitter με την οποία προβάλει τον τρόπο με τον οποίο το κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων «διάβασε» τη δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ.
Το βασικό θέμα βέβαια παραμένει ενώ προστίθεται η καθυστέρηση και η νέα αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία.
Πάντως στην περίπτωση που η θέση της ελληνικής κυβέρνησης - ότι το προληπτικό πακέτο δεν μπορεί να ψηφιστεί αλλά μόνο να προβλεφθεί αυτόματο μηχανισμός περικοπών σε περίτπωση μη επίτευξης των στόχων -δεν γίνει δεκτή τότε ανοίγουν όλα τα σενάρια πολιτικών εξελίξεων με τις εκλογές να είναι στο τραπέζι. Εκτιμάται ότι η έμμεση προειδοποίηση του πρωθυπουργού προς τους ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους για τις εκλογές παράγει αποτελέσματα στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Πάντως προς το παρόν το μόνο βέβαιο είναι ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι εξασφαλίζουν χρόνο για τις συνεννόσης τους, ο οποίος όμως κυλάει σε βάρος της χώρας και φυσικά της κυβέρνησης.
Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.