30/4/16

Σενάρια επιστροφής της Γερμανίας στο μάρκο ή παράλληλου νομίσματος στην περιφέρεια

analyst.gr
400
Η καλυμμένη ακροδεξιά της Γερμανίας, το εναλλακτικό κίνημα (AfD), θέλει την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη – ενώ δηλώνει πως δεν θα είχε αντίρρηση, εάν υπήρχε μία μικρότερη νομισματική ένωση, με τη συμμετοχή κρατών όπως η Ολλανδία και η Αυστρία (η πρώην περιοχή του μάρκου δηλαδή), αλλά χωρίς τη Γαλλία.
Ο Σόιμπλε με τη σειρά του σχεδιάζει μία Ευρωζώνη των ισχυρών κρατών – χωρίς όμως να χαθούν τα τεράστια οφέλη της Γερμανίας από την οικονομική κατοχή των άλλων χωρών, όπως είναι ο ευρωπαϊκός νότος.

 Για να το πετύχει χρειάζεται την υιοθέτηση ενός παράλληλου νομίσματος από την ευρωπαϊκή περιφέρεια, μέσω του οποίου θα μπορέσουν να μειωθούν τα χρέη της Ιταλίας, της Ελλάδας κοκ. – εις βάρος των Πολιτών τους, χωρίς να επιβαρυνθεί καθόλου η Γερμανία και χωρίς να χάσει τις απαιτήσεις της (δάνεια), απέναντι τους. Σε μία τέτοια περίπτωση, η Γερμανία και οι δορυφόροι της θα κρατούσαν το ευρώ – το δεύτερο μεγαλύτερο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.   
Εν προκειμένω έχει επείγουσα ανάγκη από ένα πειραματόζωο – όπου το ιδανικό θύμα θα ήταν η Ελλάδα, η σημερινή κυβέρνηση της οποίας θα έκανε τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία, δίνοντας γη και ύδωρ στη Γερμανία. Είναι πρόθυμος λοιπόν να προσφέρει τουλάχιστον το ποσόν των 50 δις €, το οποίο θα κοστίσει στον ίδιο περί τα 15 δις € – αφού τα υπόλοιπα θα τα αναλάβουν οι άλλες χώρες-εταίροι της Ελλάδας.
Στόχος του θα ήταν μία φιλική έξοδος της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση, δήθεν για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, για να μπορέσει να ερευνήσει πρακτικά τα αποτελέσματα  – κάτι που φαίνεται εφικτό να αποφασιστεί από την κυβέρνηση, λόγω των αντιευρωπαϊκών συναισθημάτων που έχουν προκαλέσει τα μέτρα, τα οποία έχουν επιβληθεί στην πατρίδα μας, στα πλαίσια των μνημονίων.

Ως εκ τούτου, στο επόμενο Euro Group που έχει προγραμματισθεί για τις 9 Μάιου, εάν η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το 4ο μνημόνιο, θα της χτυπήσει φιλικά την πλάτη – υποσχόμενος πως θα εξετάσει την επιμήκυνση της εξυπηρέτησης του χρέους με χαμηλά επιτόκια. Βέβαια θα δηλώσει πως θα το τηρήσει μετά την εφαρμογή των μέτρων – έτσι ώστε αφενός μεν να καθυστερήσει τις αποφάσεις έως το βρετανικό δημοψήφισμα, αφετέρου να εντείνει τα αντιευρωπαϊκά συναισθήματα των Ελλήνων.
Εάν τώρα η Βρετανία ψηφίσει υπέρ της παραμονής της στην ΕΕ, θα προτείνει στην Ελλάδα το βελούδινο διαζύγιο με την Ευρωζώνη – εκβιάζοντας την ίσως με την ασύντακτη χρεοκοπία, λόγω της ληξιπρόθεσμης οφειλής της (Ιούλιος) προς την ΕΚΤ. Εάν όμως η Βρετανία αποχωρήσει, τότε μάλλον δεν θα το επιχειρήσει – αφού τυχόν έξοδος τότε της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση θα σήμαινε την αρχή του τέλους της.

http://news.analyst.gr/2016/04/29/%CF%83%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.