28/4/16

Εγκαινιάστηκε στη Ρωσία το νέο κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι

Πανηγυρική εκτόξευση


Μία μέρα μετά τη διακοπή της αντίστροφης μέτρησης λόγω τεχνικού προβλήματος, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ικανοποιημένος με την εκτόξευση του πρώτου πυραύλου από το ολοκαίνουργιο κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι, με το οποίο η Μόσχα περιορίζει την εξάρτησή της από τις νοικιασμένες εγκαταστάσεις στο Καζακστάν.

Το κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι βρίσκεται στην απομονωμένη περιοχή Αμούρ της ρωσικής Άπω Ανατολής, σχετικά κοντά στα σύνορα με τη Κίνα. Επρόκειτο να εγκαινιαστεί την Τετάρτη με την εκτόξευση πυραύλου Soyuz που μεταφέρει τρεις εμπορικούς δορυφόρους.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ταξίδεψε στο Βοστότσνι για την πανηγυρική εκτόξευση, έδειξε όμως ενοχλημένος και προειδοποίησε για τιμωρία των υπεύθυνων όταν η αντίστροφη μέτρηση σταμάτησε ενάμισι λεπτό πριν από την «ώρα μηδέν» για αδιευκρίνιστο τεχνικό πρόβλημα.

Ο Soyuz-2.1a εκτοξεύτηκε τελικά την Πέμπτη στις 11.01 τοπική ώρα (05.00 ώρα Ελλάδας) την Πέμπτη.

«Θέλω να σας συγχαρώ. Είναι κάτι για το οποίο μπορούμε να είμαστε περήφανοι» δήλωσε λίγο μετά ο Πούτιν, ο οποίος απέδωσε την αναβολή της προηγούμενης ημέρας σε «υπεραντίδραση» του εξοπλισμού.

Το κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι, του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε το 2011 και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2018, εκτιμάται ότι θα κοστίσει 300 με 400 δισεκατομμύρια ρούβλια, ή 4,0 με 5,3 δισ. ευρώ.

H δημιουργία του όμως συνάντησε προβλήματα: αρκετά άτομα που εμπλέκονταν στο πρόγραμμα κατηγορούνται για διαφθορά και υπεξαιρέσεις, οι εργάτες κατέβηκαν σε απεργία για καθυστερήσεις στις πληρωμές και ο προϋπολογισμός βγήκε εκτός.

Χρειάστηκαν γύρω στους 10.000 εργάτες για να κατασκευαστούν 115 χιλιόμετρα δρόμων σε αυτήν την απέραντη αλλά αραιοκατοικημένη περιοχή της Άπω Ανατολής, καθώς και 125 χιλιόμετρα σιδηροδρομικού δικτύου και μια ολοκαίνουργια πόλη για 25.000 κατοίκους.

Στόχος του Κρεμλίνου είναι να περιορίσει την εξάρτηση από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, το οποίο η Μόσχα μισθώνει στο Καζακστάν από τότε που κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση. Το μίσθωμα ανέρχεται σήμερα στα 115 εκατ. δολάρια το χρόνο.

Το Μπαϊκονούρ είναι σήμερα το μόνο διαστημικό κέντρο του κόσμου από το οποίο εκτοξεύονται επανδρωμένες αποστολές προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Εκτοξεύσεις επανδρωμένων αποστολών από το Βοστότσνι δεν προγραμματίζονται πριν από το 2023.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=795975

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.