28/4/16

Άλλη μια επιτυχής πρόβλεψη της κυβέρνησης - Χάος με μετανάστες στον Πειραιά (που το Πάσχα θα άδειαζε)

Εικόνες απόλυτης εξαθλίωσης - Αυτή την ώρα σύσκεψη στο Μαξίμου για το προσφυγικό Θανάσης Γερασιμίδης
Για άλλη μια φορά οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης στο προσφυγικό έπεσαν στο κενό. Μέχρι πρότινος κορυφαίοι υπουργοί διατυμπάνιζαν ότι έως το Πάσχα θα έχει εκκενωθεί ο Πειραιάς από τους πρόσφυγες, ωστόσο σήμερα Μεγάλη Πέμπτη το πρώτο λιμάνι της χώρας εξακολούθει να είναι κατακλυσμένο από χιλιάδες μετανάστες οι οποίοι ζουν κάτω από συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης.

Οι μετανάστες που βρίσκονται μέχρι αυτή τη στιγμή στην προβλήτα Ε1 και την πέτρινη αποθήκη φτάνουν τους 2.680 παρά τις διαβεβαιώσεις των αναπληρωτών υπουργών Ναυτιλίας Θεόδωρου Δρίτσα και Εθνικής Αμυνης Δημήτρη Βίτσα ότι έως την περίοδο των εορτών όλοι οι μετανάστες θα έχουν μεταφερθεί σε δομές εντός κι εκτός Αττικής. Τις προηγούμενες ημέρες αποχώρησαν περίπου 2000 άτομα, όμως το νούμερο αυτό δεν ήταν αρκετό για να αλλάξει η εικόνα του Πειραιά. Μπορεί η προβλήτα Ε2 να εκκενώθηκε, ωστόσο επιβαρύνθηκαν οι άλλοι δύο καταυλισμοί που έχουν στηθεί στο λιμάνι. Κι αυτό γιατί περίπου 500 άτομα που διέμεναν για περισσότερο από ένα μήνα στην προβλήτα Ε2 λόγω έλλειψης νέων θέσεων στα κέντρα φιλοξενίας μεταφέρθηκαν στην πρόβλητα Ε1 και στην πέτρινη αποθήκη. Η κατάσταση πλέον τόσο στα κτήρια όσο και στους υπόλοιπους υπαίθριους χώρους των δύο παραπάνω σημείων είναι απελπιστική.

Εντός των τοίχων της πέτρινης αποθήκης δεν «πέφτει καρφίτσα», καθώς περισσότερες από 100 σκηνές συνωστίζονται η μια δίπλα στην άλλη. Αλλά και στους χώρους που βρίσκονται τα πάρκινγκ δίπλα από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας η εικόνα προκαλεί σοκ, αφού έχουν στηθεί περισσότερες από 300 σκηνές.Το ίδιο σκηνικό επικρατεί και στην πρόβλητα Ε1, όπου φιλοξενείται και ο μεγαλύτερος αριθμός των μεταναστών. Στο κτήριο του επιβατικού σταθμού δεν υπάρχει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο ελεύθερου χώρου, ενώ παντού αντικρύζεις αυτοσχέδιες απλώστρες με ρούχα μικρών παιδιών. Στους υπόλοιπους χώρους έχουν τοποθετηθεί εκατοντάδες σκηνές και παραπήγματα ακόμα και ανάμεσα σε κοντέινερ εμπορευμάτων αλλά και σε καρότσες σταθμευμένων φορτηγών. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι οικογένειες των προσφύγων, οι οποίες πλέον το έχουν πάρει απόφαση ότι θα διαμείνουν για αρκετό χρονικό διάστημα στον Πειραιά και για το λόγο αυτό δημιούργησαν τα δικά τους μικρά... διαμερίσματα. Πως; Τοποθετώντας τέσσερις ακόμα και πέντε σκηνές τη μια δίπλα στην άλλη σε τετραγωνικό σχήμα, κλείνοντας ταυτόχρονα όλα τα ανοιχτά σημεία που μένουν με κουβέρτες και με τεντόπανα. Με τον τρόπο αυτό κοιμούνται πλέον σε κάθε σκηνήδύο άτομα κι όχι πέντε και έξι όπως πριν, ενώ ταυτόχρονα κρατούν και τα αδιάκριτα βλέμματα μακριά. Παράλληλα δεν είναι λίγες οι φορές όπου δίνουν αγώνα για να κρατήσουν στις θέσεις τους τις σκηνές, αφού οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν ανά τακτά χρονικά διάστημα τις παρασέρνουν. Ετσι οι μετανάστες δένουν τις σκηνές τους δίπλα σε μεγάλες πέτρες ή τις τοποθετούν ακόμα και στο υφάσματινο δάπεδο τους προκειμένου να αποφύγουν την καταστροφή τους.


Παιδιά παίζουν σε σκουπίδια
Κι αν ο συνωστισμός είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, όπως αποδεικνύεται και από τις εικόνες του protothema.gr, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και το μεγαλύτερο. Οι συνθήκες υγιεινής αλλά και διαβίωσης επιεικώς μπορεί να χαρακτηριστούν απαράδεκτες. Σωροί σκουπιδιών δεσπόζουν δίπλα από τις σκηνές, με τις μητέρες να απλώνουν τα ρούχα των παιδιών τους πάνω από αυτά και μικρά κορίτσια και αγόρια να παίζουν δίπλα στις εστίες μόλυνσης. Μικρές λίμνες με βρώμικα νερά σχηματίζονται καθημερινά στους δύο καταυλισμούς των μεταναστών, ενώ οι λίγες χημικές τουαλέτες είναι λίγες για να καλύψουν τις ανάγκες των 2680 ατόμων.
Σύσκεψη στο Μαξίμου
Με αυτές τις εικόνες και με σχεδόν 54.000 εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες στους καταυλισμούς ανά την επικράτεια ο Αλέξης Τσίπρας έχει συγκαλέσει γι' αυτή την ώρα συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής στο Μέγαρο Μαξίμου.


Φιάσκο με τη μετακίνηση προσφύγων από τη Χίο στη Λέρο
Στα σχέδια της κυβέρνησης προκειμένου να αποφορτίσει τα νησιά που ασφυκτιούν ξανά από πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι παραμένουν εκεί περιμένοντας είτε την κρίση των ελληνικών αρχών μετά τα αιτήματα παροχής ασύλου που έχουν καταθέσει είτε την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία περιλαμβάνεται και η μετακίνηση ανθρώπων από το ένα νησί στο άλλο.

Κάτι τέτοιο επιχειρήθηκε και την Μεγάλη Τετάρτη στη Χίο μόνο που η επιχείρηση αποδείχθηκε τελικά φιάσκο καθώς ενώ οι αρχές σχεδίαζαν να μεταφέρουν 200 πρόσφυγες και μετανάστες τελικά στη Λέρο έφτασαν μόνο 39. 

Όπως μεταδίδει το politischios.gr το πρόβλημα ξεκίνησε από το γεγονός ότι το πλοίο TeraJet που βρισκόταν στα Μεστά δεν είχε λάβει εντολή για εκτέλεση δρομολογίου προς τη Λέρο με αποτέλεσμα να υπάρξει πολύωρη καθυστέρηση στον απόπλου του. Το γεγονός αυτό εκμεταλλεύτηκαν μέλη ΜΚΟ που καλούσαν τους πρόσφυγες να κατέβουν από το πλοίο διότι θα τους μετέφερε στην Τουρκία και όχι σε άλλο ελληνικό νησί.

Αυτό το κάλεσμα αποτέλεσε και την αφορμή, ενώ το πλοίο παρέμενε δεμένο στο λιμάνι, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες να αποβιβαστούν άμεσα και να διασκορπιστούν στη γύρω περιοχή.

Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.