Η Τουρκία ενισχύει τη νομική προστασία για τους μετανάστες, κάτι που αναμένεται να απελευθερώσει τη διαδικασία επιστροφής χιλιάδων που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά. Ο στόχος της βίζας και ο προβληματισμός των Ευρωπαίων.
Η Άγκυρα θα ενισχύσει την νομική προστασία που έχει επεκτείνει σε μη Σύρους πρόσφυγες, με μια παραχώρηση που ανοίγει το δρόμο ώστε η ΕΕ να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία, στέλνοντας πίσω χιλιάδες αιτούντες ασύλου που είναι εγκαταλελειμμένοι στην Ελλάδα.
Η ΕΕ επιστράτευσε τη βοήθεια της Τουρκίας με τη μεταναστευτική κρίση το Μάρτιο, υπό ισχυρή πίεση ώστε να βρει μια λύση. Η συμφωνία απαιτεί η ΕΕ να προσφέρει βοήθεια και άλλες παραχωρήσεις ως αντάλλαγμα για τις προσπάθειες της Άγκυρας να αναχαιτίσει το παράνομο λαθρεμπόριο και να δεχθεί την επιστροφή χιλιάδων αιτούντων ασύλου από την Ελλάδα.
Από τότε, οι ροές των μεταναστών από το Αιγαίο έχουν μειωθεί κατά περίπου 80%. Αλλά ένα βασικό στοιχείο της συμφωνίας -η αποστολή αιτούντων ασύλου πίσω στην Τουρκία- μετά βίας έχει εφαρμοστεί λόγω νομικών ερωτημάτων στην Ευρώπη, σχετικά με τη συμπεριφορά ιδιαίτερα απέναντι στους μη Σύρους.
Αν και η Άγκυρα θεωρεί πρόσφυγες τους 2,7 εκατ. Σύρους στην Τουρκία, δεν εφαρμόζει πλήρως τη Σύμβαση της Γενεύης και στην πράξη δεν προσφέρει ένα δρόμο για διεθνή προστασία μη Σύρων από τη Μέση Ανατολή ή την Ασία.
Τα Ηνωμένα Έθνη και οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις για τους πρόσφυγες, αυτό το αναγνωρίζουν ως μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες μιας βαθιά ελαττωματικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η έλλειψη συγκεκριμένων εγγυήσεων για τους μη Σύρους, αφήνει τη συμφωνία ευάλωτη σε δικαστικές προκλήσεις. Οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία τονίζουν ότι οι πρόσφυγες στην Τουρκία αντιμετωπίζουν «μια λίστα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Για τη συνέχεια Euro2Day
ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΑ ΚΟΥΒΑΛΗΘΟΥΝ ΚΑΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΤΗ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΡΑ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝΕ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΣΥΡΙΟΙ ΠΑΡΑ 5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΥΡΚΟΙ
ΑπάντησηΔιαγραφή