27/4/16

Σε σκληρά μέτρα συμφώνησαν κυβέρνηση - συνδικάτα στη Φινλανδία

Η κυβέρνηση και τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα στη Φινλανδία συμφώνησαν «πάγωμα» μισθών, επέκταση του συνόλου ετήσιων ωρών εργασίας, μείωση των ημερών πληρωμένων διακοπών και αύξηση των συνταξιοδοτικών εισφορών. Πρόκειται για το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων ενός έτους ανάμεσα στη φινλανδική κυβέρνηση και τη SAK, την ένωση των μεγαλύτερων εργατικών συνδικάτων της χώρας. Οι μεταρρυθμίσεις, παρεμφερείς με εκείνες που εφαρμόστηκαν στις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αποσκοπούν στην αναβάθμιση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας και των εξαγωγών της. Προκύπτουν ως μέσον αντιμετώπισης των τουλάχιστον τριών συναπτών ετών ύφεσης που γνώρισε η άλλοτε ευημερούσα Φινλανδία αλλά και μεγάλων δυσκολιών αναδιάταξης της οικονομίας της.


Η συμφωνία καλύπτει περίπου το 80% των εργοδοτών της Φινλανδίας, που σημαίνει πως υπό μία έννοια εγγυάται ότι για ένα έτος η χώρα έχει αποφύγει τις απεργίες καθώς και τις επίπονες διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις. Παράλληλα η συμφωνία εισάγει θεσμικές αλλαγές. Προβλέπει, συγκεκριμένα, ανατροπή στη συνδικαλιστική παράδοση των Φινλανδών, που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερο συγκεντρωτισμό. Εφεξής τα συνδικάτα θα διαπραγματεύονται με την εκάστοτε εταιρεία και όχι με το κράτος για συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Σχολιάζοντας την έκβαση των συνομιλιών, η SAK έσπευσε να τονίσει ότι το κράτος πρέπει να αποζημιώσει τους εργαζομένους για την αρνητική αυτή εξέλιξη στους όρους εργασίας τους, παρέχοντας κάποιες φοροαπαλλαγές ή μειώσεις φόρων. Το δέλεαρ που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στα συνδικάτα είναι η δημιουργία 35.000 νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα, όμως, η συμφωνία θα αντικαταστήσει το σκληρότερο σχέδιο της κυβέρνησης για δραστικές περικοπές στα επιδόματα των εργαζομένων, που στη διάρκεια του περασμένου έτους είχε, άλλωστε, προκαλέσει απεργιακές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Η μεταρρύθμιση εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Γιούχα Σιπίλα για περικοπές δαπανών ύψους 10 δισ. ευρώ έως το 2030, που θα επρόκειτο να επεκταθούν σε κρίσιμους τομείς όπως εκείνοι της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και των περιφερειακών αρχών.

Το υψηλό κόστος της εργασίας και το άκαμπτο εργατικό δίκαιο της Φινλανδίας έχουν ενοχοποιηθεί ως τα μεγαλύτερα εμπόδια στην τόνωση της ανάπτυξης της χώρας. Η φινλανδική οικονομία επλήγη από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ παράλληλα έχει αντιμετωπίσει την παρακμή της ναυαρχίδας του επιχειρηματικού της κόσμου, της Nokia. Περαιτέρω πλήγμα έχει, άλλωστε, δεχθεί από την ύφεση στη γειτονική Ρωσία και με το ταυτόχρονο πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον Ερκι Λικάνεν, διοικητή της κεντρικής τράπεζας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, η χώρα έχει δεχθεί αλλεπάλληλα εξωτερικά πλήγματα. Αφού γνώρισε μεγάλη οικονομική άνοδο και ευημερία πριν και μετά την ένταξή της στην Ευρωζώνη, το 1999, στη συνέχεια άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008. Το 2009, το ΑΕΠ της σημείωσε ελεύθερη πτώση κατά 8,3% και μολονότι ανέκαμπτε μέχρι και το 2011, στη συνέχεια μειώθηκε για τρία συναπτά έτη, ενώ είναι πιθανόν να συρρικνώθηκε περαιτέρω και το περασμένο έτος.

Kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.