9/3/18

Σαντάμ, Καντάφι, Ερντογάν - Κοινή γαρ η τύχη

Απόστολος Αποστολόπουλος
Ο Σαντάμ, ο Καντάφι και ο Ερντογάν έχουν ένα κοινό σημείο. Προκάλεσαν, έβγαλαν γλώσσα, επιδίωξαν κέρδη και εξουσία χωρίς  έγκριση από την Υπερδύναμη, τις ΗΠΑ. Το γεγονός ότι ο Καντάφι έγινε στο τέλος πρόβατο δεν τον ωφέλησε. Οι αυτοκρατορίες δεν ξεχνούν και κυρίως δεν συγχωρούν την αναίδεια.  Ο Σαντάμ δεν κατάλαβε ότι δεν φτάνει να είσαι πιστός και πειθήνιος. Αν απλώσεις το χέρι σου μακρύτερα από τα γούστα του Άρχοντα, είσαι καταδικασμένος. Ο Ερντογάν έχει κάνει όλες τις παραπάνω αμαρτίες. Και έχει προσθέσει μια ακόμα, τη χειρότερη: Εκβιάζει τις ΗΠΑ. Για όσο καιρό οι ΗΠΑ θα είναι Υπερδύναμη, ο Ερντογάν θα είναι θανατοποινίτης. Περιμένοντας την εκτέλεση.
Από αυτή την άποψη έρχεται καθυστερημένα η συμβουλή του Τούρκου πρώην πρεσβευτή στο Παρίσι κ. Οζούλκερ ότι ο Ερντογάν πρέπει να είναι προσεκτικός επειδή, είπε, ο πόλεμος στη Συρία θα επεκταθεί και θα συμπεριλάβει την Τουρκία. Ο πρεσβευτής εξήγησε ότι ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία, Σ. Αραβία και Ιορδανία, συζήτησαν, ως επιτελική ομάδα, και προγραμμάτισαν, τον περασμένο Ιανουάριο, σχέδιο για τη Συρία «προβλέποντας» (δηλαδή, σχεδιάζοντας) επέκταση του πολέμου στην Τουρκία, προφανώς με πρωταγωνιστές τους Κούρδους. Η επέκταση του πολέμου από τη Συρία στην Τουρκία είναι το « plan B» του αποτυχημένου πραξικοπήματος, με τον ίδιο στόχο, να πέσει ο Ερντογάν και να διαμελιστεί η Τουρκία. Οι ΗΠΑ έχασαν στην Α΄ φάση τον πόλεμο απέναντι στη Συρία- Ρωσία-Ιράν-Χεζμπολά αλλά δεν τα παράτησαν. Εμμένουν ως προς την Τουρκία και επιμένουν στην αρχική θέση τους, να φύγει ο Άσαντ ή, εναλλακτικά, να μην τον αφήσουν να κερδίσει τις εκλογές όποτε γίνουν.
Κεντρικό σημείο της αμερικανικής στρατηγικής είναι η κύκλωση της Ρωσίας. Γι’ αυτό δεν θέλουν φασαρίες στην άμεση γειτονιά μας και επιθυμούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα είπε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να κρατήσουν την Τουρκία στο Δυτικό στρατόπεδο και θεωρούν την Ελλάδα σημείο στήριξής τους σ’ αυτή την προσπάθεια. Αν είναι έτσι τότε η όξυνση με αφορμή τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς έχει τουλάχιστον δυο πλευρές:
  Πρώτον, η Τουρκία θέλει τώρα να εμπεδώσει διεθνώς ως τετελεσμένο το «νέο καθεστώς» στο Αιγαίο υπό την κυριαρχία της δείχνοντας ότι επιβάλλεται πλέον αναντίρρητα στις ψοφοδεείς ελληνικές κυβερνήσεις. 
Δεύτερον, ο Ερντογάν προειδοποιεί ότι μπορεί να  καταστρέψει το σχεδιασμό των ΗΠΑ «ηρεμία στα Βαλκάνια, τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, όλοι ενωμένοι κατά της Ρωσίας».
  Οι ΗΠΑ απειλούν με πόλεμο και διαμελισμό την Τουρκία και ο Ερντογάν μπορεί να απαντήσει ανοίγοντας Δεύτερο Μέτωπο στα Βαλκάνια αρχίζοντας από την Ελλάδα και συμπαρασύροντας τη Σερβία και την Αλβανία. Αυτό το μήνυμα έστειλε ο Ερντογάν στις ΗΠΑ με τη σύλληψη των Ελλήνων αξιωματικών. Συνυπολογίζοντας ότι η συνεχής ταπείνωση και εξευτελισμός της Αθήνας καθιστούν την Τουρκία ντε φάκτο κυρίαρχο στο Αιγαίο. Αφού η Αθήνα, στο έσχατο σημείο, υποχωρεί στα Σκόπια, θα γονατίσει ενώπιον της Τουρκίας, είναι ο συλλογισμός του Ερντογάν.
Η τουρκική πίεση με τους φυλακισμένους Έλληνες και οι υποχωρήσεις στο Σκοπιανό για το Όνομα και τα αλυτρωτικά φτιάχνουν ένα θανατηφόρο δηλητήριο και για τον πιο μελετημένο προεκλογικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Και βάζει, γενικότερα, στη θέση του Υπόλογου το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, από την πάσης φύσεως Αριστερά ως την άκρα Δεξιά. Διότι δεν θα κριθούν οι σημερινοί και χθεσινοί «αρμόδιοι» μόνο από τα λόγια τους για τα εθνικά θέματα, λόγια του αέρα, αλλά κυρίως για όσα έπραξαν ή παρέλειψαν ώστε να μην μπορούμε να αντιμετωπίσουμε προσβολές και αμφισβητήσεις εθνικού χώρου, εδάφους. Ένδειξη της κατάπτωσής μας και της έντασης είναι ότι, διόλου τυχαία, η Τουρκία αποφάσισε να αγνοήσει τη συμφωνία Παπούλια-Γιλμάζ για αποχή από επιθετικές ενέργειες σε περίοδο εορτών πχ περί το Πάσχα.
 Η Τουρκία, όσο είναι μεγάλο Κράτος, θα τρέφει σταθερά αυτοκρατορικές φιλοδοξίες. Αν διαμελιστεί, θα καταλήξει στις «χαμένες» πατρίδες, όπως εμείς. Σε κάθε περίπτωση οφείλουν να επαγρυπνούν όσοι εδώ μπορούν ακόμα να διακρίνουν τα στίφη των τουριστών που διαβαίνουν τα σύνορα από τα φουσάτα των Ένοπλων  που καραδοκούν να εισβάλλουν στη χώρα. Αλλιώς, είτε «πέσουμε από τα σύννεφα» είτε μας ρίξει στο χώμα ο αντίπαλος, σακατεμένοι θα καταλήξουμε.
Η ερώτηση έρχεται αυτομάτως: Είναι καταδικασμένες οι πιο ανίσχυρες χώρες  στην υποταγή και τη δουλεία; Όχι. Αλλά: Πρώτον, μπορούν να ξεφύγουν από τον κλοιό σε περιόδους μεγάλων ανακατατάξεων, συνήθως μεταπολεμικές βλ. Ρωσική, Κινεζική Επανάσταση. Δεύτερον, αν εξασφαλίσουν σταθερές και ισχυρές συμμαχίες βλ. Βιετνάμ, Συρία. Τρίτον αν είναι αποφασισμένες σε μακρόχρονες θυσίες, βλ Συρία, Βενεζουέλα. Απαραίτητη προϋπόθεση η σταθερή, ικανή ηγεσία και μακρά ευνοϊκή συγκυρία. 
Το επιμύθιο είναι ότι ο Ερντογάν έκανε το ασυγχώρητο λάθος να μπει σε ένα πόλεμο που για να τον κερδίσει χρειάζεται να του το επιτρέψουν κάποιοι άλλοι. Αλλά οι χορηγοί διαβατηρίου νίκης, Αμερικάνοι ή Ρώσοι, δεν έχουν συμφέρον να τον δουν νικητή για να μοιραστούν μαζί του τον πλούτο της περιοχής. Πιο χαζή επιλογή δεν γίνεται. Ο Κεμάλ έπαιξε μεταξύ Αγγλογάλλων και Μπολσεβίκων και έφτιαξε Κράτος. Εκατό χρόνια μετά ο Ερντογάν, απρόσεκτος, ίσως είναι ο μοιραίος άνθρωπος που θα το διαλύσει.
9-3-2018

16 σχόλια:

 1. Mr. Apostolopoulos. This is a nice article pinpointing the obvious with very good justification. However, there are two points that haven't been addressed (or I did miss them); one being the timing of Erdogan's fate and the second is that for Erdogan's fate to materialize, the US and to a certain extend Russia must have plan out the next day after Erdogan. I am not sure that either of the two superpowers have figured this one out yet which might be a good reason for Erdogan to extend his future a little longer.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ότι θέλει λέει ο άνθρωπος.

  Ο Σαντάμ μέχρι το 2002 ήταν ο άνθρωπος των Αμερικάνων στην περιοχή και χρηματοδοτημένος όσο χρειαζόταν για να μην ξεσηκωθούν οι ντόπιοι. Δεν χρειάζεται να θυμίσω ποιοί τον σπρώξανε και τον χρηματοδοτήσανε στον 10ετή πόλεμο με το Ιράν.

  Ουδέποτε τα έβαλε με τους Αμερικάνους, απλώς προσπαθούσε να μην μπούν οι Αμερικάνικες πετρελαικές εταιρείες στο Ιράκ για να το λεηλατήσουν όπως γίνεται σήμερα.

  Μετά το 2002 ο απατεώνας Μπούς, υποτακτικός των πετρελαικών εταιρειών αποφάσισε να καταλάβει το Ιράκ πρώτον για να το λεηλατήσει και κυρίως για να εκβιάσει όλα τα κράτη της Μέσης Ανατολής να ενταχθούν στον ΠΟΕ.

  Ετσι άρχισε το μπουντρούμιασμα των κρατών της περιοχής στον ΠΟΕ και η νομική "προσαρμογή" τους στους νόμους της αγοράς και στην άνευ πολέμου λεηλασία τους από τις Αμερικάνικες πολυεθνικές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Υποθέτω τα εξής :
  - Η πάλαι ποτέ Οθωμανική ελίτ, όταν διείδε ότι έφτανε πλέον το τέλος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, δημιούργησε τη νέα Τουρκική φυλή και το Νέο Τουρκικό κράτος, προκειμένου να διασωθεί η ίδια και ο πλούτος της.

  - Η τρέχουσα Οθωμανική ελίτ, βλέποντας τον επερχόμενο διαμελισμό του τελευταίου γεωγραφικού της ερείσματος που συμπίπτει με τα όρια του υφισταμένου Τουρκικού κράτους, επιχειρεί, την ανάκτηση της επιρροής της στις πρώην Οθωμανικές κτήσεις, προκειμένου να αναχαιτήσει τις δυνάμεις που προωθούν τον επερχόμενο διαμελισμό και την βέβαιη καταστροφή της.

  Εμείς, απ' ότι φαίνεται, "καθώμαστε" πάνω σε μία γιγαντιαία θάλασσα ενεργειακών αποθεμάτων, με τις υπερχειλίσεις της οποίας, ζούσαν μέχρι τώρα τα λεγόμενα πετρελαιοπαραγωγά κράτη της Μέσης Ανατολής.

  Τα άλλα, επίσης γιγαντιαία, ενεργειακά αποθέματα, βρίσκονται στην Ρωσική επικράτεια και πέριξ αυτής.

  Θα πω : ούτε ψύλλος στον κόρφο μας, δεδομένης της ποιότητας της κάθε λογής υφισταμένης ηγεσίας μας.

  Αν, λέω ΑΝ, την αλλάξουμε, το μέλλον θα μας ανήκει.


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Συγχαρητήρια στον κ. Απόστολο Αποστολόπουλο.
  Λίγες αναλύσεις προσεγγίζουν τόσο τεκμηριωμένα τον πυρήνα τής σημερινής πραγματικότητας στην περιοχή .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ωραια φωτο τα τρελα αγορια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Συγχαρητήρια. Πάρα πολύ καλή ανάλυση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Προς Π. Κατακουζηνό. Δυστυχώς τα αγγλικά μου δεν μου επιτρέπουν να καταλάβω το σχόλιό σας.
  Προς DIMITRI Αν η πρώτη φράση (ότι θέλει λέει ο ανθρωπος) εννοεί εμένα τότε ας διαβάσει τη φράση που λέω για τον Σαντάμ, ότι "δεν κατάλαβε πως δεν αρκεί να είναι πιστός και πειθήνιος. Ας αποφεύγουμε σχόλια χωρίς να έχουμε διαβάσει με στοιχειώδη προσοχή το κείμενο.
  Προς Jhon z. Γέλασα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Μπράβο κ. Αποστολόπουλε,

  κείμενο μετρημένο που αποκρυπτογραφεί το συμβάν στην μεθώριο σε σχέση με τη μεγάλη εικόνα.
  Για όσους έχουν την ικανότητα να διαβάσουν και τη διάθεση να κατανοήσουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Οι Αλβανοί με τους Σέρβους θα σφαχτουν άσχετα με το τι θα κάνει ο ρετζεπ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Εξαιρετική και ψύχραιμη ανάλυση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Δηλ. οι δυτικοι δεν θελουν τον ερδο,αλλα θελουν την τουρκια.
  Και βαζουν ως δολωματακι την ελλαδα...στον ερδο...
  Θελουν δηλ. να επεκτεινουν τον πολεμο στην τουρκια,αλλα ο ερδο απειλει με αντιποινα την καταληψη του Αιγαιου.Γιαυτο ο κος Παϊατ μας λεει να προσεχουμε μην κανουμε πολεμο στην παρουσα φαση,για να μην μας καταπιει ο ερδο...
  Αααααααα!!! ναι,ναι!!! λογικο μου ακουγεται...:))))
  Μας λεει δηλ. να τον αφησουμε να μας καταπιει ειρηνικα,ενω αυτοι,οι συμμαχοι τους κιοι κουρδοι θα του κανουν πολεμο απο τα νοτια...
  Μα τι μαλακιες ειναι αυτες;
  Σαν αυτες που λεει αυτος ο παπ@ρ@ς ο αγγλοσαξονοπληκτος εδω:
  https://youtu.be/HrYM6C7DWLU
  Ρε αφηστε τις μαλ@κιες ρε και βαλτε τα απλα κατω:
  Χεστηκαμε για το τι λεει ο ενας κιο αλλος και κυριως για το τι λενε οι αγγλοσαξωνες...
  Χεστηκαμε για τα ρημ λαντ και τα χαρτ λαντ...
  Δεκαρα δεν δινουμε για τους εμπλεκομενους βουβαλους...
  Εμεις πλακωνομαστε με οσους μας ενοχλουν και μονο.
  Μας ενοχλουν οι αλαβανοι;Πλακωνομαστε με αυτους.
  Μας ενοχλουν οι σκοπιανοι;Πλακωνομαστε με δαυτους.
  Μας ενοχλουν οι τουρκοι; Πλακωνομαστε με τους τουρκους.
  Οι κουρδοι ανεξαρτητως του τι εκαναν στο παρελθον,θα πρεπει να θεωρουνται φιλοι μας στην τρεχουσα φαση.
  Αν οι αμερικανοι αποφασισουν να παρουν το μερος μας απεναντι στους εχθρους μας,θα παρουμε κιεμεις το μερος τους απεναντι στους εχθρους τους.
  Αλλα για πεστε μου,εχουν εχθρους αυτοι οι ΒΟΥΒΑΛΟΙ;
  Δεν εχουν κανενα απολυτως εχθρο...
  Μονοι τους κερνανε,μονοι τους πινουν...
  Αυτοι ειναι οι εχθροι του εαυτου τους.
  Ε...και εμεις, εχθροι του εαυτου τους...
  Αλλα αυτους τους θελουμε με εμας,εναντιον των εχθρων μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και μ'αυτη την πολυ απλη λογικη,δεν θα κανουμε ο,τι μας λενε αυτοι.
   Αυτοι θα κανουν ο,τι τους λεμε εμεις,αν θελουν.

   Διαγραφή
 12. Ρεαλιστικη και ωμη η πραγματικοτητα που περιγραφεται στο αρθρο.
  Εγω απλως αναρωτιεμαι μηπως ο σουλτανος διδαχτηκε απο τα παθηματα των αλλων και σε συνδιασμο με την πονηρια του αποτελεσει την εξαιρεση στον κανονα αφου νομοτελειακα δεχομαστε οτι καθε κανονας εχει τις εξαιρεσεις του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Η αληθεια,ομως κε Αποστολοπουλε,ειναι οτι ο Ερδογαν ειναι συμμαχος του Iσραηλ και των ΗΠΑ.
  Ενας πληρωμενος συμμαχος;
  Εστω,πληρωμενος συμμαχος αν θελετε.
  Συμμαχος με το αζημειωτο.
  Πρακτικη καθολα θεμιτη στην διεθνη σκηνη.
  Και η πληρωμη του θα ειναι τμηματα των Ελληνικης-Ελληνοκυπριακης περιουσιας(ασετς για να ειμαστε πιο ακριβεις...).
  Σ'αυτο δε και συμφωνει συμπασα η "ελληνικη" πολιτικη ηγεσια,ομου μετα της στρατιωτικης.
  Παραπεμπω στην γλαφυρη ως ανω εικονα του Σαμαρα με τον Μπιμπη(Νετανιαχου).
  Καταλαβατε;
  Ειμαι σιγουρος...Αλλα κανετε οτι δεν καταλαβαινετε.
  Εσεις κε Σκαλ;
  Ειμαι επισης σιγουροτατος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Επιπλεον,η διεθνης πρακτικη λεει: Αρπαζεις ο,τι μπορεις να αρπαξεις.
  Οπως και με οποιο τροπο μπορεις.
  Μια πρακτικη που καθιερωσε αυτοκρατοριες.
  Ή μηπως νομιζετε οτι οι αυτοκρατοριες δημιουργηθηκαν με τα ευαγγελια και τα κομποσκοινια;
  Μηπως με το πολυ διαβασμα;
  Ή μηπως με ψαλμωδιες επικαλουμενες την αγια Ειρηνη;
  Κιαν εμεις δεν θελουμε αυτοκρατοριες,θελουν αλλοι.
  Ας καθησουμε λοιπον στα κομποσκοινια μας να μας πηδ@νε οι αλλοι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.