7/9/19

Ο Άγγελος Συρίγος απαντά στην μηνυτή και τους εκ δεξιών επικριτές του

Σκοπιανοί, Μακεδόνες και Βορειοπεριοχίτες: η επιλεκτική αλαλία
Οι υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών χρησιμοποιούν με έμφαση στον δημόσιο λόγο τους τον όρο «Βόρεια Μακεδονία». Εάν οι συνομιλητές τους δεν χρησιμοποιούν τον ίδιο όρο, με διάθεση διδακτισμού και εθνικής αυταρέσκειας επισημαίνουν ότι είναι προς το συμφέρον μας να τηρούμε τα συμφωνηθέντα.
Δεν εμφανίζουν, όμως, την ίδια ζέση όταν καλούνται να χρησιμοποιήσουν τον έτερο όρο που συμφωνήθηκε και αναφέρεται στους πολίτες της γειτονικής μας χώρας. Αποφεύγουν να τους αποκαλούν Μακεδόνες.
Αποκαλυπτική αυτής της επιλεκτικής αλαλίας είναι η 23 σελίδων μήνυση που δέχθηκα και στην οποία εγκαλούμαι που εξακολουθώ να χρησιμοποιώ και τον όρο Σκοπιανοί.
Ο ίδιος ο μηνυτής μου στο κείμενό του αποκαλεί τους γείτονές μας
-κάτοικους της Βόρειας Μακεδονίας,
-λαό της Β. Μακεδονίας,
-Σλαβομακεδόνες
-και εντός εισαγωγικών «Μακεδόνες» 3 φορές και «Μακεδόνες/πολίτες της Β. Μακεδονίας» 1 φορά.

Πώς λοιπόν πρέπει να αποκαλούμε τους γείτονές μας αλλά και τους εαυτούς μας, όσοι κατάγονται από τη Μακεδονία; Υπενθυμίζεται ότι στη συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπάρχει ουδεμία ρητή αναφορά του όρου Μακεδονία ως προς την Ελλάδα. Στο άρθρο 7, αναφέρεται ως η «βόρεια περιοχή του Πρώτου Μέρους», όπου πρώτο μέρος είναι η Ελλάδα. Προκειμένου δηλαδή να μην αναφερθεί το όνομα Μακεδονία, επεκτάθηκε η Μακεδονία και καταλαμβάνει τη Θράκη και την Ήπειρο.

Για να είμαστε πολιτικώς ορθοί πρέπει εφ’ εξής να αποκαλούμε τους κατοίκους της γειτονικής μας χώρας «Μακεδόνες/πολίτες της Β. Μακεδονίας» και τους κατοίκους της ελληνικής Μακεδονίας «κατοίκους της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους» ή πιο απλά Μακεδόνες και Βορειοπεριοχίτες. Εάν τυχόν μας ξεφύγει και χρησιμοποιήσουμε τον όρο Σκόπια ή Σκοπιανοί, θα πρέπει να συνοδεύεται από την έκφραση «μετά συγχωρήσεως» ή «με το συμπάθειο» διότι κατά τη γνώμη κάποιων ενέχει ρατσιστικά υπονοούμενα.

Α.Σ.
Υ.Γ. Δεν μπορώ να μη σχολιάσω ότι εκτός από τη μήνυση, εδώ και αρκετό καιρό δέχομαι συστηματικά επίθεση διότι εξ αρχής διαπίστωσα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μας δένει χειροπόδαρα και εφ’ όσον κυρωνόταν, τα προβλήματα από την απαλλαγή μας από αυτήν θα ήταν πολύ περισσότερα από τα όποια κέρδη μας. Κατηγορούμαι λοιπόν ότι όψιμα ανακάλυψα τα οφέλη από τη Συμφωνία ή ότι δήθεν άλλαξα απόψεις μετά την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας. Τις τελευταίες ημέρες κάποιοι προσπάθησαν να συνδέσουν την περιοδεία μου στη Βόρεια Ελλάδα, με τη λειτουργία κάποιου φροντιστηρίου σλαβικών, που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Πέλλα. Θερμή παράκληση προς τους καταγγέλλοντες: Παιδιά συνεννοηθείτε μεταξύ σας. Ή είμαι εθνικιστής ή είμαι προδότης της πατρίδας. Και τα δύο μαζί δεν γίνεται.
Από τη σελίδα του Άγγελου Συρίγου στο fb

10 σχόλια:

  1. ¨Ετσι κι αλλιώς το θέμαδεν είναι ο (κάθε) Συρίγος αλλά η χθεσινή, η σημερινή και η αυριανή κυβέρνηση, σε μια και ενιαία γραμμή, αμφιλεγόμενη στην καλύτερη περίπτωση, υποτακτική κατά κανόνα. Και όταν ο Σημίτης σαν μαϊντανός πετάγεται για να υποδείξει υποχωρήσεις (στην Τουρκία) το να στοχεύεεις τον κάθε Συρίγο ειναι σαν να προτιμάς να κυνηγάς άγρια κουνέλια παρά τίγρεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αν οι θέσεις του κ. Συρίγου ήταν πλήρως αποδεκτές από την ηγεσία της Ν.Δ και την ηγετική ομάδα, θα ήταν σίγουρα Νο2 στο ΥΠΕΞ, αλλά προφανώς ο συγκεκριμένος προκαλεί δυσφορία σε μεγάλη μερίδα του κόμματος που "τρίβεται" στα σεντόνια και γλείφει τα πόδια της παγκοσμιοποιημένης, απάτριδης και ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ ΕΛΛΗΝΟΦΟΒΙΚΗΣ άρχουσας τάξης...
    Θεωρώ ότι ο Αγγ.Συρίγος μόνο χαμένος μπορεί να βγεί από την ενασχόλησή του με την απολιτική πολιτική που μας κατατρώει. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΧΕΙ ΗΘΟΣ, ΑΡΧΕΣ, ΓΝΩΣΕΙΣ...πράγματα πολύ γνωστά στους μη έχοντες αλλά εξίσου μισητά, ιδίως αν ο διαθέτων δηλώνει ΈΛΛΗΝΑΣ.
    ΚΑΙ ΜΗ ΓΕΛΙΕΣΤΕ, Η Ν.Δ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ, ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΡΥΦΟΣΥΡΙΖΕΟΥΣ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειναι σαν να μιλας σε ..Ιεχωβαδες κ . Συριγο..η σε περιστρεφομενα νεκρα αστρα..Ουτε το φως δεν διαφευγει...Ειναι σε πληρη καταρρευση..βαρυτητος..Επι ματαιω μιλας...Ντιπ κατα ντιπ κουδουνια λενε στα χωρια..κουφιος ηχος πλαγιος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η "Συμφωνία των Πρεσπών", έγινε εις βάρος των συμφερόντων της Ελλάδος. Η Ελλάδα υπέστη πραγματικά τεράστια ζημιά.

    Προφανώς υπήρξαν ισχυρές εξωτερικές πιέσεις στην Ελλάδα, ώστε να υπογραφεί αυτή η 'συμφωνία', διά να φύγει η FYROM από την ζώνη επιρροής της Ρωσίας και να ενταχθεί στο στρατόπεδο της Δύσης, στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην ΕΕ.

    Υπάρχει προφανώς κάποια ανησυχία στην 'Δύση', μήπως η 'συμφωνία' χαλάσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Dear Foti. This is where we are all wrong. Skopje could enter with whatever name. Russia is the pill they are trying to give us to ignore the fact we are the target.

      Διαγραφή
  5. Εἶναι ἁπλό, κατά τήν συμφωνία Τσίπρα-Ζαεφ (-Μέρκελ-Πάητ), στήν περιοχή τῶν Σκοπίων, ἤ "Βόρεια Μακεδονία", κατοικοῦν "(Βορειο)μακεδόνες"
    ἐνῶ στήν βόρεια περιοχή τῆς Ἑλλάδος, ὡς "πρώτου (συμβαλλόμενου) μέρους" τῆς ὡς ἄνω συμφωνίας,
    δέν κατοικοῦν οὔτε Ἕλληνες οὔτε Μακεδόνες, ἀλλά ... "κάτοικοι".

    Ποίας ἐθνικότητος, ποίας φυλῆς, καί ποίας ἱστορίας, ἡ συμφωνία Τσίπρα-Ζἀεφ-Μέρκελ-Πάητ, τό ἀποκρύπτει!
    Κάτοικοι εἶναι βέβαια, ἀλλά τί κάτοικοι; Ἕλληνες Μακεδόνες; Ἄλλοι ἤ λοιποί Ἕλληνες; Καί Σλαβόφωνοι; Καί Ἀλβανοί; Καί μουσουλμάνοι ἄρτι "ἑλληνοποιηθέντες";

    Στήν Βόρεια περιοχή τοῦ πρώτου μέρους τῆς "συμφωνία Τσίπρα-Ζἀεφ-Μέρκελ-Πάητ;" οἱ κάτοικοι κατοικοῦν καί δέν ἔχουν κάποια συγκεκριμένη ἐθνική ταυτότητα οὔτε ἱστορική ἀναφορά ἄλλη, ἀπό τό ὅτι ἐκεῖ, στήν "Βόρεια περιοχή τοῦ πρώτου μέρους", στήν ἀρχαιότητα βρίσκονταν Μακεδόνες μέ ἀρχαιοελληνικό πολιτισμό. Μόνο αὐτό!

    Αὐτό, τό συμφώνησε ὁ Τσίπρας μέ τόν Ζάεφ, καί ἔκανε χαροῦλες ἡ Μέρκελ καί πήδους χαρᾶς ὁ Πάητ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με απίστευτους "λογικούς" ακροβατισμούς, καταφέρνεις να γράψεις πράγματα, για τα οποία θα σε συνέχαιραν οι Σκοπιανοί.

      Πόθεν προκύπρει ότι οι κάτοικοι τής Μακεδονίας δεν λέγονται Μακεδόνες, όπως οι κάτοικοι τής Κρήτης λέγονται Κρήτες, ή Κρητικοί; Το απαγόρευσαν αυτό και ποιοι; Έπρεπε να αναγραφεί το αυτονόητο στην Συμφωνία των Πρεσπών, ότι δηλαδή οι κάτοικοι τής Μακεδονίας θα εξακολουθήσουν να λέγονται Μακεδόνες και μετά τήν μετονομασία τής πΓΔΜ (FYROM) σε Δημοκρατία τής Β. Μακεδονίας;

      Λογική που σπάει καρύδια, Νικολάκη.

      Διαγραφή
  6. Τα τσογλάνια της πολιτικής σκηνής ο τσίπρας και κοτζιάς δώσανε τη συμφωνία. Τέτοια συμφωνία που θα μπορούσε να δώσει ο κάθε αλλοεθνής πρωθυπουργός. Ή κομμουνιστής. Η καί τα δύο.
    Τα υπόλοιπα είναι να'χαμε να λέγαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι αλλοι οι ...Καραισκακηδες γιατι το συνεχιζουν το παραμυθι των εφιαλτων ?? Μην σπασουν οι ...γοβες του Καραισκακη και δεν εχουν οι ..κυρες για την Μυκονο λιλι ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι άλλοι ήταν ξεκάθαροι. Ηταν αντίθετοι στη συμφωνία λογω και εργω, και προειδοποίησαν ότι στην κατάσταση που είμαστε δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πολλά πράγματα μετά την κύρωσή της. Πόσο μάλλον να την καταργήσουμε.
    Οι φωνακλάδες έφεραν τον αλητοτσιπράκο στην εξουσία και αν ζητούν ευθύνες ας κοιταχτούν στον καθρέφτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.