2/9/19

Δένδιας : Με λυπεί η φωτογραφία Ερντογάν (μπροστά στο χάρτη που δείχνει το μισό Αιγαίο τουρκικό) – Δεν θα πέσουμε στην παγίδα τους

«Η Τουρκία λειτουργεί ως ο ταραξίας της περιοχής και δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε σε αυτό τον κατήφορο»

Τουρκία λειτουργεί ως ο ταραξίας της περιοχής και δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε σε αυτό τον κατήφορο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha σχετικά με την κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας και με αφορμή τις παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και το τελευταίο περιστατικό με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φωτογραφήθηκε μπροστά από χάρτη που δείχνει τουρκικό το μισό Αιγαίο.
«Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος μέλλον της Ε.Ε., είναι ξεκάθαρο η Τουρκία παραβιάζει και την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί. Τα σύνορα των κρατών δεν καθορίζονται με όποιο χάρτη θέλει να ζωγραφίσει ο καθένας σε όποιο υπουργείο του αρέσει, αλλά βάσει του διεθνούς δικαίου. Εκστρατείες επικοινωνιακού χαρακτήρα δεν μπορούν να μεταβάλουν τη διεθνή νομιμότητα πόσω μάλλον με φωτογραφίες, οι παραβατικές ενέργειες απλά εδραιώνουν την εικόνα της Τουρκίας ως παραβάτη, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα» είπε και συνέχισε:
«Οι απόψεις της Τουρκίας είναι η μειοψηφία του ενός, απομονώνεται η Τουρκία και εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους ακολουθήσουμε ούτε σε βαλκανοποίηση ξανά της περιοχής ούτε στη λογική του περιφερειακού επαρχιωτισμού που ακολουθούν. Καλό είναι να σοβαρευτούν και να επανέλθουν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως ο ταραξίας της περιοχής δεν βοηθάει αυτό ούτε την ίδια την Τουρκία και δεν θα τους ακολουθήσουμε σε έναν τέτοιο κατήφορο».
Πρόσθεσε, δε, σχετικά με τον χάρτη πως «η φωτογραφία αυτή με λυπεί. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της άλλης πλευράς, είμαστε μια στέρεη ευρωπαϊκή χώρα».
Κληθείς να σχολιάσει το διάβημα προς τον Τούρκο πρέσβη ο κ. Δένδιας είπε πως «είναι σημαντική υποχρέωση της Τουρκίας, όπως προβλέπει η συμφωνία του 2016 με την ΕΕ, να μην μετατρέπεται σε χώρο διέλευσης παράτυπων μεταναστών. Το γεγονός ότι γυρίσαμε στην κατάσταση του 2012, δηλαδή πάνω από 500 άτομα στη Μυτιλήνη, αποτελεί παράβαση από την πλευρά της Τουρκίας και θα έπρεπε να υπάρξει διάβημα προς την τουρκική πλευρά».
Απαντώντας στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι άργησε να εκτιμήσει την κατάσταση στο προσφυγικό, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «O ΣΥΡΙΖΑ τι παρέλαβε το 2014; Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε ένα μεταναστευτικό που λειτουργούσε κανονικά σαν θέμα τότε, οι μεγάλες ροές είχαν σταματήσει, η χώρα είχε το καλύτερο πρόγραμμα επιστροφών στην Ευρώπη, είχε μια εξαιρετική υπηρεσία ασύλου, είχε παραλάβει κέντρα πρώτης υποδοχής σε εξαιρετική κατάσταση και τα έφτασε σε μια αθλιότητα που αποτελεί και παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας κατηγορήσει; Είναι εκτός τόπου και χρόνου. Εμείς προσπαθούμε να βελτιώσουμε μια κατάσταση που παραλάβαμε με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου».
Όσο για το εάν προβλέπεται συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο κ. Δένδιας είπε πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο σοβαρό και να βοηθήσει σε αυτό η Τουρκία. Δεν θα συρθούμε σε συναντήσεις υπό το κράτος πιέσεων. Εάν η Τουρκία συνεχώς δημιουργεί προβλήματα τι πλαίσιο συνάντησης να φτιάξουμε;
Σχολιάζοντας τέλος τη συνάντησή του με τον Νικολά Ντιμιτρόφ και το ότι του ζήτησε την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είπε πως «θα πρέπει να υποχρεωθούν τα Σκόπια να εφαρμόσουν τη συμφωνία. Διακρίνω μια προσπάθεια να την εφαρμόσουν αλλά και αντιστάσεις. Ο κ. Ντιμιτρόφ με διαβεβαίωσε για την πρόθεση της κυβέρνησης να τηρήσει τη συμφωνία, όμως αυτό είναι κάτι που παρατηρούμε και θέλουμε να το δούμε».
BHMA

11 σχόλια:

  1. Δεν χρειάζεται λύπη, όπλα χρειάζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπλα βρισκονται. Αυτοι που θα τα κρατανε ομως ειναι στον καναπε τωρα. Να δουμε ποτε θα αποφασισουν να σηκωθουν.

      Διαγραφή
    2. Ο Δένδιας θα σου απαντούσε ότι, αεροπλάνα χρειάζονται. Πολιτικά, για τους πολιτικούς. Οι υπόλοιποι στην ίδια μοίρα με αυτή των παππούδων μας στη Σμύρνη.

      Διαγραφή
  2. Λυπαται κι ελπιζει κ.Κονιον...Εχει φαντασια...
    Ελεγε ο Αριστοτελης στα Μεταφυσικα : " καποιος ειναι στην Αφρικη και το βραδυ φσνταζεται πως ειναι στην Αθηνα.Γιατι δεν παει στο Ωδειο των Αθηνων ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπλα και μάλιστα πολλά και καλά τελευταίας τεχνολογίας. Συμφωνω απολυτως μαζι σου κονιον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμάς μας λυπεί, το ότι έχουμε πολιτικό προσωπικό κατώτερο των περιστάσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. What about a cultural map showing the reach of Greece Mr. Dendia remind the world of our ancestral lands? If that is not enough, add a genetic map of Turkish coastal population.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μίστερ Δενδρια αυτά που λες , αυτά πιπιλά όλος ο κόσμος αλλά, αλλά λέμε και άλλα κάνουν !!!! Το θέμα είναι πως να λύσεις το πρόβλημα ;
    Όταν ήσουν αντιπολιτευση το έπαιζες μάγκας τώρα πουλάς τρελιτσα !!!
    Ή παίρνεις την απόφαση και τους καθαρίζεις ή είσαι μια από τα ίδια !!!
    Και καλά λέει ο Konion

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πίσω από ένα πληκτρολόγιο λέμε ότι μαλακία θέλουμε. Οταν όμως έχεις την ευθύνη και κοιτάς τις διαθεσιμότητες ..................... .
    Σήμερα δοξάζουμε τον Ι. Μεταξά. Αλλά κι αυτός δεν ξεκίνησε πόλεμο με την βυθιση του """ΕΛΛΗ"", χωρίς να έχει συμπληρώσει (όσο το επέτρεπε η κατάσταση) εξοπλισμούς και επιστράτευση.
    Χρόνο θέλουμε κύριοι, χρόνο. Και κάτι άλλο. Να δούμε να διοχετεύονται χρήματα στους εξοπλισμούς κι όχι στα επιδόματα γύφτων, φούστηδων και όλων εκείνων που έτρεχαν πίσω από τον συριζα για τα επιδόματα. (Μόνο ένα από τα επιδόματα που έδωσε το 2019, αρκούσαν για να παρατάξουμε εντός 2 μηνών, 220 μαχητικά και το σύνολο του στόλου). Τότε δεν θα βλέπατε όυτε χάρτες ουτε θα ακούγατε για γαλάζια πατρίδα.
    Μέχρι τότε, στρατηγική ψυχραιμία, και λιγότερη εκ του ασφαλούς μαγκιά πίσω από το πληκτρολόγιο και με τις μπύρες πλάι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Chris,

      Νομίζω πως έχεις βρει το κουμπί του όλου θέματος!

      Αφ΄ενός χρειαζόμαστε χρόνο και αφ΄ετέρου εξοπλισμούς απόλυτα χρήσιμους!

      Επειδή δεν έχουμε την πολυτέλεια να διαθέτουμε πληθυσμό μεγάλο ας ξεκινήσουμε να εφοδιάζουμε από τώρα τον Ελληνα στρατιώτη με αλεξίσφαιρα γιλέκα Made in Greece που μπορούμε!

      Ευμένης Καρδιανός

      Διαγραφή
  8. 45 χρόνια είναι λίγος ή πολύς χρόνος άραγε;
    Τα της λίστας Λαγκάρ είναι λίγα ή πολλά λεφτά;
    45 χρόνια τώρα τι βλέπει κανείς;
    Περισσότερους ή λιγοτερους ξένους να παίρνουν την ελληνική ταυτότητα;
    45 χρόνια τώρα πότε ήταν πιό αδιάφορος ο Ελληνας; Πριν ή τώρα;
    Χρόνο θέλουν οι τούρκοι.
    Γιά εμάς ο χρόνος είναι άχρηστος...
    Είχαμε χρόνο και δεν τον χρησιμοποιήσαμε.
    Οτι και να'χουμε θα είναι άχρηστο.
    Γιατί είμαστε άχρηστοι και φοβικοί πίθηκοι.
    Πιστεύουμε πολυ στους άλλους,όποιοι κι'αν είναι αυτοί.
    Και οι άλλοι μας καθορίζουν τα πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.