22/6/19

Πώς στήθηκε η προδοσία της παράδοσης του Οτζαλάν στους Τούρκους

Πρώτη δημοσίευση 28 Φεβρουαρίου του 2012
του Σάββα Καλεντερίδη
Πριν από 40 ημέρες, κρίθηκε η αξιοπιστία μας από τις δηλώσεις Μεσούτ Γιλμάζ για τις πυρκαγίες στα ελληνικά δάση. Τώρα, κρίνεται και πάλι από το βιβλίο του Μεχμέτ Αλί Μπιράντ.
Από τα αποσπάσματα που διάβασα, όσον αφορά στα διαδραματισθέντα στην Κένυα, ο Μπιράντ γράφει ανακρίβειες. Για τα της Άγκυρας, σχεδόν ταυτίζονται με όσα έγραψα στο βιβλίο.
Ποια είναι η διαφορά;
Ότι για το δικό μου βιβλίο έγιναν ελάχιστες αναφορές από τα ελληνικά ΜΜΕ και από τους Έλληνες δημοσιογράφους.
Ο καθένας λοιπόν μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, για την κατάντια της Ελλάδος και των Ελλήνων!!!
Και εννοώ κι εκείνους που τον παρέδωσαν, κι εκείνους, ειδικά τους δημοσιογράφους, που έκαναν γαργάρα την αλήθεια και κάλυπταν τους συνεργάτες της CIA και των Τούρκων τόσα χρόνια!
Για τους "δημοσιογράφους", που προσπαθούσαν να με δολοφονήσουν ηθικά, παίρνοντας στη συνέχεια μαύρο χρήμα για τα "περιοδικά" τους ή δωράκια εκπομπές από τη δημόσια τηλεόραση, έχω να πως ότι πράγματι, είναι "άξιος ο μισθός τους" και τους αφήνω στη χλεύη των συναδέλφων τους. Αυτοί ξέρουν!

Ακολουθεί αυτούσιο απόσπασμα από το βιβλίο "Παράδοση Οτζαλάν: Η Ώρα της Αλήθειας"
10. Πως στήθηκε η προδοσία
Στο σημείο αυτό πρέπει να γίνει ένας απολογισμός. Ο Άπο βρέθηκε στα χέρια των Τούρκων και κάποιοι από την ελληνική κυβέρνηση έπαιξαν τον πλέον καθοριστικό ρόλο σ’ αυτό. Πως όμως φθάσαμε ως εδώ;

Πρώτον, αν και του είχε διαμηνυθεί με κάθε τρόπο να μην το κάνει, ο Άπο επέλεξε και ήλθε στην Ελλάδα, κάτω από καθεστώς τεράστιας πίεσης που ασκήθηκε σ’ αυτόν από τη Ρωσία, η οποία με τη σειρά της πιέσθηκε από τις ΗΠΑ, αν η Μόσχα δεν συμμετείχε συνειδητά στην όλη επιχείρηση, ειδικά μετά την κορύφωση των πιέσεων της Ουάσιγκτον προς την ιταλική κυβέρνηση, τα μέσα Δεκεμβρίου 1998.
Δεύτερον, μπροστά στην ατυχή επιλογή απελπισίας ενός κατατρεγμένου ηγέτη εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, ενός αγωνιστή της ελευθερίας, η ελληνική κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να εκτιμήσει ψύχραιμα την κατάσταση και να κάνει ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση. Αντέδρασε τουλάχιστον σπασμωδικά και στην ουσία παραδόθηκε στις εξελίξεις. Ο Άπο, είναι ηγέτης, είναι αγωνιστής, αλλά είναι και άνθρωπος, ενώ η Ελλάδα είναι κράτος, με αρχές, παραδόσεις και ιστορία. Ένα κράτος, μάλιστα, που χτίστηκε εκτός των άλλων και πάνω στο αίμα εκατοντάδων Φιλελλήνων, που πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων αγωνιστών του 1821, τρομοκρατών, σύμφωνα με τη λογική της Άγκυρας, των ΗΠΑ και δυστυχώς ορισμένων Ελλήνων. Μπροστά στο λάθος ενός απελπισμένου και κυνηγημένου ανθρώπου, όμως, το ελληνικό κράτος συμπεριφέρθηκε και αυτό σαν άνθρωπος και δεν αντέδρασε απλά με ένα άλλο λάθος. Κάτι χειρότερο. Υπέκυψε στις εξωφρενικές πιέσεις των ΗΠΑ και της Άγκυρας και δεν πρόδωσε μόνο τον Άπο, πρόδωσε και την ίδια την ιστορία του.
Τρίτον, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τα στοιχεία  που παρατέθηκαν σε αυτό το βιβλίο, κατά πάσα πιθανότητα οι ΗΠΑ ήσαν αυτές που υπέδειξαν στην ελληνική κυβέρνηση το Ναϊρόμπι, έδρα της CIA και των άλλων αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, για να πάρουν στη συνέχεια από εκεί τον Άπο και να τον παραδώσουν στους Τούρκους.
Τέταρτον, η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε τουλάχιστον την πρόνοια να χειριστεί την υπόθεση πολιτικά, σύμφωνα με την πρόταση του Αλέκου Παπαδόπουλου, που ζητούσε τη σύλληψη του Άπο και την αντιμετώπιση του θέματος μέσα από τους θεσμούς και τους νόμους. Έτσι, δέχτηκε να αναθέσει την υπόθεση στις μυστικές υπηρεσίες, να γίνει δηλαδή υποχείριο της CIA και της ΜΙΤ, εμπλέκοντας μάλιστα με τρόπο καταστροφικό δύο εν ενεργεία διπλωμάτες και εμένα.
Πέμπτον, ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης Οτζαλάν, σύμφωνα με την εκτίμησή μου, ήταν ο πρωθυπουργός. Η παράδοση Οτζαλάν δεν ήταν κάτι στιγμιαίο, για να το φορτωθεί ένας υπουργός ή ένας Καλεντερίδης. Ήταν μια υπόθεση που εξελίχτηκε επί 15 μέρες, υπό τον συντονισμό του πρωθυπουργού. Ο Σωκράτης Κοσμίδης ήταν αυτός που ενημέρωνε τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις.
Έκτον, στον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης του Οτζαλάν από τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με την εκτίμησή μου, καθοριστικό ρόλο έπαιξε το σύνδρομο των Ιμίων, για το οποίο έχω κάνει πιο πάνω σύντομη ειδική αναφορά. Δηλαδή, ο Σημίτης, πίσω από το θέμα της έλευσης του Άπο, από την πρώτη στιγμή που το έμαθε, είδε μια κίνηση κάποιων εξ αντικειμένου προβοκατόρων να τον εκθέσουν στην πίεση των Αμερικανών. Έτσι εγωιστικά είδε το θέμα και δεν κατάφερε να το δει σαν πρωθυπουργός της Ελλάδας. Αυτό καθόρισε την παραπέρα στάση και αποφάσεις του.
Έβδομον, ο Πάγκαλος, δυστυχώς γι’ αυτόν, για την ιστορία του και την προσφορά του στο έθνος και την πατρίδα, που είναι μεγάλη, δεν είδε μακριά και δέχτηκε να παίξει τον άχαρο ρόλο που του ανέθεσε ο πρωθυπουργός. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Το ίδιο ισχύει και για τον Σταυρακάκη.
Όγδοον, όσοι έπαιξαν στην ουσία το ρόλο του καταδότη στους Αμερικανούς και στους Τούρκους, κατά την άποψή μου αιχμαλωτίστηκαν πολιτικά και φαλκίδευσαν το πολιτικό τους μέλλον, γιατί οι Τούρκοι και οι Αμερικανοί γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα. Τους έχουν ομήρους. Άσχετα με το αν τους προστάτεψε ο Ετζεβίτ δηλώνοντας δημόσια την επόμενη της σύλληψης του Άπο: «Δεν μπορώ να πω ποιοι είναι αυτοί που μας βοήθησαν. Πρέπει να τους προστατέψω, να μην τους φέρω σε δύσκολη θέση».
Ένατον, από τη στιγμή που πατήσαμε το πόδι μας στο Ναϊρόμπι ήταν αδύνατον να σωθεί ο Άπο. Αποτελεί περίπου απόδειξη το γεγονός ότι Τούρκοι και Αμερικανοί δεν έκαναν κανέναν διάβημα στην Ελλάδα από τη στιγμή της προσγείωσής μας στο Ναϊρόμπι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, μέρα που συνέλαβαν τον Άπο. Απλά περίμεναν να βγάλουμε τον Οτζαλάν από την πρεσβεία, για να τον παραλάβουν. Η λύση του ΟΗΕ ήταν, ίσως, η μόνη λύση. Το θέμα είναι ότι αυτό δεν απασχολούσε την Αθήνα, μάλλον το αντίθετο θα έλεγα την απασχολούσε και δεν μπορούσαμε να πάρουμε εμείς μια τέτοια πρωτοβουλία. Ίσως θα έπρεπε.
Δέκατον, ο Κωστούλας, ο Διακοφωτάκης κι’ εγώ προσπαθήσαμε να χειριστούμε μια κατάσταση, που ήταν από την αρχή μέχρι το τέλος υπονομευμένη από το ίδιο το ελληνικό κράτος και την κυβέρνηση. Από την αρχή μέχρι το τραγικό τέλος βαδίζαμε πάνω στην κόψη του ξυραφιού. Αυτή η λαϊκή έκφραση στην κυριολεξία τα λέει όλα. Εύχομαι να μην τύχει τέτοια εμπειρία σε κανέναν υπάλληλο του ελληνικού κράτους και μάλιστα σε αξιωματικό.
Τέλος, επειδή δεν θέλω να αδικώ κανέναν (ξέρω πολύ καλά πώς είναι να σε αδικούν), αν κάποια στιγμή προκύψουν στοιχεία ότι υπήρχε ένα σχέδιο για να σωθεί ο Οτζαλάν από τη στιγμή που προσγειωθήκαμε στο Ναϊρόμπι, σχέδιο το οποίο για οποιονδήποτε λόγο ακυρώθηκε ή τορπιλίστηκε, τότε θα αποδειχτεί ότι τα στοιχεία και, κυρίως, οι εκτιμήσεις αυτού του κεφαλαίου χρειάζονται αναθεώρηση.
Ας δούμε όμως τι γινόταν στην άλλη πλευρά του λόφου, όσο διαρκούσε η επιχείρηση Αθήνα-Μινσκ-Κέρκυρα-Ναϊρόμπι.
10. Η άλλη πλευρά του λόφου
Είναι 28 Ιανουαρίου και βρισκόμαστε στη Ρωσία. Οι Τούρκοι τα έχουν βρει με τους Ρώσους και το μόνο που απομένει είναι να βρεθεί η χώρα που θα υποδεχτεί τον Άπο. Την 29 Ιανουαρίου, μόλις ο Άπο πέταξε για Αθήνα, οι Ρώσοι ενημέρωσαν τους Τούρκους και τους Αμερικανούς. Το ίδιο βράδυ που ο Άπο έφθασε στην Ελλάδα, ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Τατζάν Ιλτέμ τηλεφώνησε στο διευθυντή της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου εξωτερικών, πρέσβη Κώστα Γεροκωστόπουλο, και τον ρώτησε για το θέμα, ενώ την άλλη μέρα το πρωί, 30 Ιανουαρίου, επέδωσε διάβημα στην ελληνική κυβέρνηση για την παρουσία του Άπο στην Αθήνα.
Στις 2 Φεβρουαρίου ο διοικητής της ΜΙΤ Σενκάλ Ατασαγκούν είχε ενημερωθεί από τους Αμερικανούς και ίσως και από κάποιους στην Αθήνα, ότι ο Άπο πετούσε για Ναϊρόμπι. Μετά την ενημέρωση αυτή και με τη βεβαιότητα που του έδινε η επιλογή της αφρικανικής χώρας, δήλωνε στους δημοσιογράφους που είχε καλέσει για γεύμα την ίδια μέρα που φθάσαμε στο Ναϊρόμπι, ότι «θα συλλάβουμε τον Άπο. Έχει κλειδωθεί στο έδαφος».
Στις 4 Φεβρουαρίου ο σταθμάρχης της CIA στην Άγκυρα έκανε πρόταση στο διοικητή της ΜΙΤ Σενκάλ Ατασαγκούν για παράδοση του Άπο στις τουρκικές αρχές. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από την τουρκική κυβέρνηση και υπογράφηκε σχετικό πρωτόκολλο, σύμφωνα με το οποίο η Αμερική θα παρέδιδε σώο τον Οτζαλάν στην Τουρκία και αυτή θα αναλάμβανε την υποχρέωση να μην τον σκοτώσει, να τον δικάσει σε μια δίκαια δίκη και να προχωρήσει σε παραχώρηση δικαιωμάτων στους Κούρδους.
Στις 6 Φεβρουαρίου οι Τούρκοι ήδη άρχισαν να ετοιμάζουν τη φυλακή του Ιμραλί, για να φυλακίσουν τον Άπο, που θεωρούσαν ότι τον είχαν ήδη στα χέρια τους. Σύμφωνα με τη λογική τους, δηλαδή, εμείς που τον είχαμε στα χέρια μας στο Ναϊρόμπι, ήμασταν Τούρκοι. Μάλιστα!!!
Στις 7 ή 8 Φεβρουαρίου, ομάδα Τούρκων που αποτελούνταν από στελέχη της ΜΙΤ και της Διεύθυνσης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ πέταξε με ιδιωτικό αεροπλάνο για το αεροδρόμιο Έντεμπε της Ουγκάντα, κατόπιν άδειας που έδωσε προσωπικά ο πρόεδρος της Ουγκάντα Μουσεβένι, μετά από παρέμβαση του εκεί σταθμάρχη της CIA.
Πριν φθάσουν οι Τούρκοι στην Ουγκάντα, σύμφωνα με τον έγκυρο δημοσιογράφο Μουράτ Γετκίν της εφημερίδας Ραντικάλ, οι Αμερικανοί έδειξαν να υπαναχωρούν από την υλοποίηση του σχεδίου. Οι Τούρκοι όμως ήδη ήξεραν ότι ο Άπο βρίσκεται την κατοικία του Έλληνα πρέσβη. Δεν γνωρίζω τι ήταν αυτό που έκανε τους Αμερικανούς να υπαναχωρήσουν, έστω και προς στιγμήν. Θα είχε ενδιαφέρον όμως κάποια στιγμή να μάθουμε. Επίσης, θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε πώς οι Τούρκοι ήξεραν συγκεκριμένα ότι ο Άπο κρύβεται στην κατοικία του πρέσβη.
Μετά την εμπλοκή στο Ναϊρόμπι και την άρνηση του Άπο να βγει από την πρεσβευτική κατοικία, οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να εγκατασταθούν σε ένα ξενοδοχείο, κοντά στο αεροδρόμιο του Έντεμπε, περιμένοντας εμάς (τον Κωστούλα, τον Διακοφωτάκη και μένα), να εκτελέσουμε τις εντολές που παίρναμε από την Αθήνα και στη συνέχεια να πετάξουν στο Ναϊρόμπι και να παραλάβουν τον Άπο. Είπαμε, να μην το ξαναζήσει κανένας αξιωματικός αυτό που έζησα.
Σύμφωνα με προσωπική μαρτυρία του προέδρου Μουσεβένι στον Κωστούλα και στον Πάνο Παναγιωτόπουλο, λίγες μέρες μετά τους Τούρκους, η αγγλική ΜΙ6 ζήτησε άδεια να σταθμεύσει στο Έντεμπε ένα αεροπλάνο με Άγγλους ένοπλους πρώην κομάντο. Η ομάδα αυτή ήταν ο άλλος «θίασος», που είχαν νοικιάσει Άγγλοι, Αμερικανοί και Τούρκοι και τους προόριζαν για μας. Ήταν οι μέρες που δεχόμασταν τις αφόρητες πιέσεις από την Αθήνα. Ο Μουσεβένι το αρνήθηκε.
Μετά, οι Τούρκοι ετοιμάστηκαν να πετάξουν για Ναϊρόμπι. Τους είχαν πει από την Άγκυρα ότι θα παραλάμβαναν τον Οτζαλάν από ένα ξενοδοχείο. Ήταν τότε που είχε πει ο Παπαϊωάννου στον Διακοφωτάκη ότι θα έλθει ο «θίασος» από την Αθήνα, θα βάλει τον Άπο σε ένα σεντόνι και «θα τον αφήσει σε ένα ξενοδοχείο». Μάλιστα.
Όταν στράβωσε κι’ αυτό το σχέδιο και δεν υπήρχε άλλη λύση, τότε, τη Δευτέρα, 15η Φεβρουαρίου, κλήθηκε επιτακτικά ο Κωστούλας στο κενυατικό υπουργείο εξωτερικών και εκεί έγινε η «συμφωνία», για να μας βοηθήσει το κενυατικό κράτος και να πάει ο Άπο όπου θέλει.
Οι Τούρκοι που περίμεναν τόσες μέρες στο Έντεμπε, πέταξαν την ίδια μέρα για το Ναϊρόμπι. Εκεί περίμεναν πάνω στο αεροπλάνο και απλά παρέλαβαν τον Οτζαλάν από Κενυάτες και Αμερικανούς.
Όλα τα παραπάνω που αφορούν την άλλη πλευρά του λόφου, έχουν γραφεί στον τουρκικό τύπο και έχουν διασταυρωθεί από τα πιο επίσημα στόματα. Η μαρτυρία Μουσεβένι έγινε το 2002 στον Κωστούλα και τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, όταν ο πρόεδρος της Ουγκάντα επισκέφθηκε επίσημα τη χώρα μας.
Μπορεί να χάσαμε τον Άπο στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι, η υπόθεση όμως δεν έχει τελειώσει. Ας δούμε τι έγινε στη συνέχεια.

35 σχόλια:

 1. Τρέφω μεγάλη εκτίμηση και σεβασμό στο πρόσωπό σας, ιδίως από τότε που γνώρισα έναν συμμαθητή σας από την Ανωτάτη Σχολή Πολέμου και μου είπε κάποια πράγματα. Έχω διαβάσει το βιβλίο σας σχεδόν αμέσως μετά την έκδοσή του. Συναισθηματικά ταυτίζομαι με την εκδοχή που παραθέτετε. Λόγω έλλειψης όμως περισσοτέρων μαρτυριών/στοιχείων από όλους τους εμπλεκομένους, αδυνατώ να σχηματίσω σφαιρική άποψη. Κάποια στιγμή η ιστορία θα αναδείξει όλα τα στοιχεία...

  Και μετά, έρχεται αυτό, να με εξοργίσει σε απίστευτο βαθμό:

  «...ο Πάγκαλος, δυστυχώς γι’ αυτόν, για την ιστορία του και την προσφορά του στο έθνος και την πατρίδα, που είναι μεγάλη...»

  Come again?! Αυτό ήταν ακούσια παραδρομή του λόγου; Κακής ποιότητας πλάκα; Ειλικρινά, δηλαδή!

  Δίκης Οφθαλμός

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευριπίδης Μπίλλης
   Για στοιχεία διαβάστε την έκθεση του τότε πρέσβη στην Κένυα Κωστούλα, όπως την έγραψε αναλυτικά μετά από άδεια –εντολή του αείμνηστου πιθανότατα δολοφονηθέντα Γιάννου Κρανιδιώτη Και όχι μετά από δήθεν εντολή του εφιάλτη Γιωργάκη, όπως αναφέρει ο γνωστός Παπαχρήστος.
   Η ΕΚΘΕΣΗ - ΣΟΚ Κωστούλα
   Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
   http://palio.antibaro.gr/diplomacy/kostoulas_ocalan.htm

   Η έκθεση αυτή περιλαμβάνεται και στο βιβλίο ο του Σάββα Καλεντερίδη όπου σαφώς και αναφέρεται ότι την εντολή για την γραφή της έκθεσης την έδωσε ο Γιάννος Κρανιδιώτης. Με τον Σάββα Καλεντερίδη να περιγράφει στο βιβλίο του την χαρά τους για την εντολή αυτή.

   Διαγραφή
 2. Poetic Justice
  εγώ δεν θέλω -και δεν πρέπει- να αδικώ ούτε εκείνους που με αδίκησαν.
  Αν διαβάσεις λέξη-λέξη, θα καταλάβεις μερικά πράγματα.
  Όλα δεν μπορώ να τα γράψω, γιατί δεν δικαιούμαι.
  Συνεχίζω να υποστηρίζω όσα έγραψα για τον Πάγκαλο, γιατί κάπου στηρίζομαι.
  Κάποια πράγματα ξέρω, που δεν είναι ώρα να αποκαλυφθούν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πάντως στα Ίμια, στην συμφωνία των Πρεσπών, στην δολοφονία Κατσίφα και σε πλήθος άλλων περιπτώσεων η στάση του υπήρξε από καταστροφική έως απροκάλυπτα ανθελληνική-εθνομηδενιστική.

   Διαγραφή
 3. κ. Καλεντερίδη,

  ευχαριστώ για την απάντησή σας. Καταλαβαίνω απολύτως την αδυναμία αποκάλυψης ευαίσθητων στοιχείων, και τη σέβομαι. Δεν δύναμαι να γνωρίζω τις αφανείς ενέργειες του Πάγκαλου, δικαιούμαι να κρίνω όμως την εικόνα του δημοσίου ανδρός και τους λόγους που εκφέρει.

  Όπως και να 'χει, εξαιρετικά τα στοιχεία που φαίνονται κι ατελείωτες οι παγίδες...Καλή δύναμη να έχετε.

  Δίκης Οφθαλμός

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δεν ξέρω ειλικρινά, πόσο μεγάλη είναι η προσφορά του στο Έθνος και την Πατρίδα, για να το λες εσύ skal σίγουρα κάτι ξέρεις, εκείνο που εγώ γνωρίζω είναι ότι και στις δυο υποθέσεις (ΙΜΙΑ-ΟΤΣΑΛΑΝ) η στάση του και το θράσος του ήταν τέτοια, που οι μισοί τουλάχιστον Έλληνες (οι σκεπτόμενοι γιατί υπάρχουν και οι γιούχου) ντράπηκαν πάρα πολύ, όχι μόνο γι'αυτόν αλλά και για τον αρχηγό του και το κόμμα του.
  Για την μετέπειτα συμπεριφορά του και ειδικά την πρόσφατη δεν σχολιάζω, διότι θεωρώ ότι είναι αρμοδιότητα κτηνο-ψυχιάτρου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σάββα δε γνωρίζω τι γνωρίζεις για τον Πάγκαλο και δεν με ενδιαφέρει.
  Μένω στον λόγο:
  *Πως στήθηκε η προδοσία
  *Τα λόγια του Πάγκαλου εκείνη την εποχή: Ενας υπερπατριώτης πόντιος υπερέβην τα εσκεμμένα
  *Οι συγγενείς σου στο Κουπάτς κερνούσαν τσίπουρα ενώ εσύ ήσουν εγκλωβισμένος ανάμεσα σε πυρά στην Κένια
  * Κατέβηκες με τον Μιχάλη Χ. στις εκλογές γυρίζοντας τον νομό και μετά την Αθήνα, που κέρδισε ο Σημίτης με 50.000 ψήφους διαφορά (όσους πήρε ο Μιχάλης)και ΔΕΝ ζήτησε ανακαταμέτρηση ο Καραμανλής
  Και θέλεις να με(μας) πείσεις ότι δεν έχω να κάνω με προδότες;
  Συγνώμη...ΔΕ σε πιστεύω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. siakkas
  δεν θέλω να πείσω απολύτως κανέναν.
  Το βιβλίο μου είναι μια ιστορική μαρτυρία την οποία κατέθεσα υπεύθυνα, όπως είχα υποχρέωση να κάνω.
  Έβαλα την υπογραφή μου και όποιος έχει στοιχεία ή κότσια να ανατρέψει όσα αναφέρω, το κάνει.
  Τα άλλα, είναι άνευ -ιστορικής- σημασίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. .."Έβδομον, ο Πάγκαλος, δυστυχώς γι’ αυτόν, για την ιστορία του και την προσφορά του στο έθνος και την πατρίδα, που είναι μεγάλη,...".

  Η παρατήρηση σας είναι η σουρεαλιστική η ειρωνική. Ο Πάγκαλος έχει αναγάγει τον ανθελληνισμό σε συστημική ρατσιστική ιδεολογία, προφανώς λόγω της αναπόφευκτης σύγκρισης του εαυτού του με τον παππού του, με επακόλουθο την γέννηση αντανακλαστικών κατωτερότητας λόγω του υπερτραφούς υπερεγώ του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αγαπητε μου Σαββα
  Ο siakkas στο παραπανω σχολιο του(28 Φεβρουαρίου 2012 2:11 μ.μ.) πεταει δηλητηριο κομπρας και πιστευω οτι δικαιουσαι εδω ,τωρα, μια ΕΚΤΕΝΗ απαντηση προς αυτον αλλα και ενημερωτικα σε εμας ολους ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΕΝΑ.
  Με αδελφικη φιλια Στεργιος Τριανταφυλλου
  ===============
  ΥΓ
  Ο Σαμαράς ετοιμάζεται για Κίνα
  28.02.2012ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ

  Μετά τη Ρωσία και το Ισραήλ, δυο εξαιρετικά σημαντικές και κρίσιμες διεθνείς επισκέψεις του Αντώνη Σαμαρά, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, και την αποτελεσματικότερη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, πέρα και έξω από τα ασφυκτικά και στενά πλαίσια του Μνημονίου ΙΙ, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προετοιμάζεται για ένα ακόμη σημαντικό διεθνές ταξίδι, αυτή τη φορά στην Κίνα.Η Κίνα, όπως και η Ρωσία ήταν οι δυο χώρες οι οποίες προσφέρθηκαν να στηρίξουν οικονομικά την Ελλάδα, στις αρχές του 2010, τότε που οι αγορές γύρισαν την πλάτη τους στην Αθήνα, λόγω των δηλώσεων του Γιώργου Παπακωνσταντίνου περί «Τιτανικού».Σήμερα, σχεδόν δυο χρόνια μετά τη «βίαιη» προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης της τρόικας, δηλαδή κυρίως στα αποθεματικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφεται στη Ρωσία και την Κίνα, δυο μεγάλες χώρες οι οικονομίες των οποίων κατάφεραν να αντέξουν στις ισχυρές, σύνθετες και πολυεπίπεδες πιέσεις από την παγκόσμια οικονομική κρίση.Ο Αντώνης Σαμαράς σπεύδει να κερδίσει εγκαίρως χώρο για την Ελλάδα, στο νέο διεθνές περιβάλλον το οποίο διαμορφώνεται, εν αναμονή και της επιστροφής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην ηγεσία της Ρωσίας.Στέλνει δε ισχυρό μήνυμα εξωστρέφειας και αξιοποίησης των δυνατοτήτων που έχει η χώρα, απέναντι στον μονόδρομο του Μνημονίου, στον οποίο καταδίκασαν την Ελλάδα οι χειρισμοί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, μετά τις εκλογές του 2009.
  http://www.statesmen.gr/60399/politiki/%CE%BF-%CF%83%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%82-%CE%B5%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B1_28-02-2012.html
  ---------------------------
  Πολυ καλες οι κινησεις του Σαμαρα αλλα 1ον δεν ξερω αν ειναι ακομα αναμμενο το τζακι , 2ον δεν ξερω τι παρενεργειες θα προκαλεσουν σε μεχρι τωρα συμμαχους μας και 3ον ελπιζω να μη ειναι κινησεις που απευθυνονται με πολυ θεατρινισμο σε εμας τους χαχολους εν οψη των εκλογων.Κουραστηκαμε ΠΟΛΥ ολοι μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Sterg
  To κείμενο που παρέθεσα, το βιβλίο, η ιστορία μου και η στάση ζωής που συνεχίζω να τηρώ, τα λέει όλα.
  Δεν βγαίνει τίποτα να ασχολείσαι με πράγματα και καταστάσεις που δεν οδηγούν πουθενά.
  Δεν έχουμε χρόνο.
  Κίμωνα και λοιποί,
  υποστηρίζοντας τις πατριωτικές πράξεις, δεν υποστηρίζω τον Πάγκαλο, αλλά την αλήθεια και την πατρίδα.
  Ένα από τα πράγματα που γνωρίζω ότι έκανε ο Πάγκαλος, είναι το ότι ζήτησε επίσημα από την Τουρκία να ανοίξει ελληνικό προξενείο στην Τραπεζούντα, εκεί που το ελληνικό κράτος άφησε ξεχασμένους επί δεκαετίες τους ελληνόφωνους του Πόντου.
  Είναι ο υπουργός που είχε το θάρρος να καλέσει και να στηρίξει δεκάδες ελληνόφωνους νέους, να σπουδάσουν στα ελληνικά πανεπιστήμια, κάτι που έγινε για πρώτη φορά από το 1923 μέχρι το 1997.
  Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πράγματα που ξέρω και οφείλω να τα τιμώ και να τα υπερασπίζομαι.
  Δεν πρόκειται ποτέ να με παρασύρει ο συρμός και να βρίζω εκείνους που αρέσκεται να βρίζει η μάζα.
  Επαινώ τις πράξεις εκείνες που γνωρίζω, όχι το σύνολο των πράξεων ή το πρόσωπο που τις έκανε.
  Καλό είναι δε, σε όσους εκφέρουν δημόσιο λόγο, με τα λόγια και τα γραφόμενά τους, να αναβαθμίζουν το επίπεδο του δημόσιο λόγου και όχι να το καταβαραθρώνουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Σάββα, είσαι ένας σύγχρονος ήρωας. Η υπόθεση Οτζαλαν ήταν η μια εκ των 2 περιπτώσεων που με καθήλωσαν στην τηλεόραση. Η δεύτερη ήταν με τις φωτιές στη Ζαχάρω γιατί στα Ίμια υπηρετουσα και δεν είχα τέτοιες πολυτέλειες. Ήμουν στο χωριό τότε με την περίπτωση Οτζαλαν και θυμάμαι ότι σηκωνόμουν από την τηλεόραση για τα απολύτως αναγκαία. Αλλά δε θα ξεχάσω μέρες αργότερα που κουβέντιαζα το θέμα και δε βρέθηκαν λίγοι που έριχναν το φταίξιμο σε σένα, στο Ναξάκη, στη Δαμιανάκου. Για μένα ήταν η πρώτη συνειδητοποίηση πως περνούσαμε σε μια άλλη εποχή. Ήταν η στιγμή που σφράγισε η πόρτα που χώριζε την παλιά Ελλάδα και τη σύγχρονη. Είχα πειστεί πλέον πως όσοι πίστευαν σε ιδανικά ήταν παρωχημένοι στο θέμα "τιμή". Ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που συμφωνούσαν απόλυτα με το Σημίτη για το χειρισμό των Ιμίων. Το βιβλίο παρόλο που το αγόρασα δεν το διάβασα ποτέ αλλά θα το κάνω. Πιστεύω πως όποιος έχει μάτια να δει μπορεί να καταλάβει και τη στάση ζωής σου και να θυμηθεί το ύφος σου εκείνες τις μέρες στο τηλέφωνο και μετά στην επιστροφή. Ανάβλυζε μια αγνότητα κι ένα ξάφνιασμα που μαρτυρούσε πολύ εύκολα ποιος έλεγε αλήθεια και ποιος όχι. Θέλω να σου πω πως τέτοιους ανθρώπους σαν εσένα τους έχουμε ανάγκη τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Η Ελλάδα μου θυμίζει μια ξεπεσμένη αρχόντισσα που δεν κατάλαβε πώς ξέπεσε παρόλο που τον τελευταίο καιρό ασχολιόταν αποκλειστικά με φρου φρου κι αρώματα... Αν συνεχίσουν να μας κυβερνάνε οι ίδιοι άνθρωποι σε λίγο η Ελλάδα θα μοιάζει με μια γρια ετοιμοθάνατη με κόκκινο κραγιόν, δανεικά κουρέλια και σαλεμένα λογικά κι εμείς θα πηγαινορχόμαστε πάνω τις σαν πεινασμένες ψείρες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Αγαπητοί φίλοι, η δυσκολία στην γραπτή επικοινωνία είναι ότι εκλείπει ένα πολύ βασικό συστατικό της: η γλώσσα του σώματος. Επιπρόσθετα, δεν μπορεί κανείς να νιώσει τον τόνο της φωνής, το ύφος, καθώς και τον τρόπο που μιλάει κανείς. Ελλείψει λοιπόν όλων αυτών, και έπειτα από πολυετή τριβή με την γραπτή επικοινωνία έχω μάθει να ρωτάω ντόμπρα κ ευγενικά κάποιον αν θέλω να μάθω κάτι περαιτέρω.
  Αγαπητέ sterg τα περί δηλητηρίου κόμπρας δεν ισχύουν γιατί:
  Τα κεράσματα των συγγενών του ήταν για την τιμή που ένιωσαν, όπως και όλοι στο νομό για την ανδρεία του.
  Αγαπητέ Σάββα επαινείς τις πράξεις εκείνες που γνωρίζεις, όχι το σύνολο των πράξεων ή το πρόσωπο (Πάγκαλος) που τις έκανε.
  Ήταν καθήκον του να τις κάνει και δεν ισχύει ο κανόνας του συμψηφισμού.
  Τα άλλα που θεωρείς άνευ ιστορικής σημασίας επηρέασαν το δικό μας θυμικό.
  Φιλικά και
  Ευχαριστώ για την υπομονή σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Πάντως,σχετικά με τον Πάγκαλο,υπάρχει ένα καλό άρθρο του Μιχάλη Ιγνατίου που θεωρώ ότι καλό είναι να γίνει ανάρτηση.

  http://www.aixmi.gr/index.php/pagkalos-gennaios/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. -.Ποια είναι η διαφορά;
  Ότι για το δικό μου βιβλίο έγιναν ελάχιστες αναφορές από τα ελληνικά ΜΜΕ και από τους Έλληνες δημοσιογράφους....

  -Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011
  Σε σπίτι υπουργού οργανώθηκε η παραπληροφόρηση http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/02/blog-post_48.html#.T00bEHl58xg

  -Σάββα σήμερα-ακόμη περισσότερο απο τότε- αγκαλιάζεσαι απο όλα τα στρώματα της Ελληνικής Κοινωνίας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. siakkas
  για την έλευση του Οτζαλάν την κύρια ευθύνη είχαν ανεύθυνοι πολιτικοί, για την παράδοσή του, τη βασική ευθύνη είχε ο πρωθυπουργός.
  Ο Πάγκαλος έχει ευθύνης, γιατί δέχτηκε να κάνει αυτά που του είπε ο πρωθυπουργός.
  Τα λέω μέσα στο κείμενο, σφηνωμένα στις γραμμές.
  ....δεν είδε μακριά και δέχτηκε να παίξει τον άχαρο ρόλο που του ανέθεσε ο πρωθυπουργός. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά.
  Όσο για την προσφορά του στην πατρίδα, εγώ μιλώ με αυτά που ξέρω.
  Και αυτό που ανέφερα, αλλά και άλλα πολλά, δεν τα έκανε κανείς άλλος υπουργός. Και μιλώ για πράγματα που γνωρίζω και για εκείνον που τα έπραξε και για τους άλλους-ες, που δεν τα έπραξαν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Σάββα,

  Συγχαρητήρια για το ήθος σου.
  Μία απορία, είναι δυνατόν ο Σημίτης να μην ρώτησε τον αδελφό του και για το θέμα αυτό; άρα σχετίζονται και ευρωπαικοί παράγοντες.

  ναύτης/γιατρός

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Και εδω τι θα πουμε Σαββα???? Μολων Λαβε???
  Γιατι πλησιαζει η "ωρα της αληθειας" και εμεις δεν ξερω ποσο ετοιμοι ειμαστε για αυτην!Υπαρχει μεγαλη διασταση μεταξυ των αποφασισμενων εδω και 30 χρονια και της ενημερωσης του λαου μας.ενημερωσης εξω απο τα δοντια ,χωρις παθη και συναισθηματισμους αλλα μονο με (πρακτικες) αληθειες! Δες και πες!

  Φωτιά στην Α.Μεσόγειο βάζει η Τουρκία με την απόφασή της να προχωρήσει σε έρευνες καθαρά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και εντός της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ σε σχετική συμφωνία με την εταιρεία Shell. Στο χάρτη παρουσιάζονται οι περιοχές στις οποίες η Τουρκία θα προχωρήσει σε έρευνες υδρογονανθράκων φυσικά το ερώτημα που τίθεται είναι απλό: Τι προτίθεται να πράξει η Αθήνα;

  Η ιστορία των τουρκικών γεωτρήσεων ξεκινά από το Νοέμβριο του 2011 - και πιο συγκεκριμένα στις 16/11 - όταν ανακοινώθηκε η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας και της Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίων Τουρκίας (TPAO) και των εταιρειών Shell και Exxon, για την έναρξη δοκιμαστικών γεωτρήσεων σε περιοχές οι οποίες χωρίζονται σε 7 ζώνες, εκ των οποίων οι 3 θα ανήκουν στη Shell και οι 4 στην Exxon.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Το ξαναγράφω,μπορείτε να διανοηθείτε τον Παπαδήμο να διαχειρίζεται Ελληνοτουρκική κρίση;

  Γιατί ο άνθρωπος μόνο απο κούρεμα(γιατί όχι και εδαφών;) ξέρει,την απώλεια εθνικής κυριαρχίας δεν την έχει και για τίποτα τρομερό,και δεν έχει ''ταμπού'' να διαπραγματευτεί τα πάντα.

  Είναι μια σοβαρή αδυναμία της Ελλάδας και πρέπει να την αναδείξουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Σάβα,
  νομίζω ότι επιβεβαιώνομαι, όπως είχα γράψει σε παλαιότερο μου σχόλιο, ότι ο μεγάλος τραγουδιστής ήταν ο Σημίτης και όχι ο Πάγκαλος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Χρηστο
  Μηπως ο παπαδημος γνωριζει πιο πολλα απο εμας?Λεω,μηπως.Εξω απο τον χορο πολλα τραγουδια λεγονται,για να σηκωθεις ομως να χορεψεις πρεπει να ξερεις χορο και οταν ο αλλος χορευει και εσυ δεν ξερεις χορο ειναι τουλαχιστον αστειο να τον κριτικαρεις στις ...πιρουετες του...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Η υπόθεση Οτσαλάν, εντάσσεται στην αλληλουχία συγκυριών και γεγονότων της πολιτικής "μηδενικών προβλημάτων, ελληνοτουρκικής φιλίας κλπ".
  Και ενώ σε κάθε φάση, (96, 97, 99 κλπ) εμείς πληρώναμε με μερικές απώλειες ή θύματα, η "πολιτική κατευνασμού", τα κατάπνιγε όλα.
  Και ο χορός καλά κρατούσε προς ζημίαν μας πάντα.
  Ελίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. sterg,αυτό λέω,ότι θα χορέψει το χορό που γνωρίζει.

  Για χορό του Ζαλόγγου το κόβω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. ΣΑΒΒΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ !
  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΜΑΣΤΕ ΣΥΝΟΜΙΛΗΚΟΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΚΑΙ Ο ΕΝΙΚΟΣ. ΓΕΝΝΗΘΕΙΣ ΤΟ '58 ΕΓΩ.
  ΘΕΛΩ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΤΩΡΑ, ΝΑ ΣΟΥ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΟΝ ΘΑΥΜΑΣΜΟ ΜΟΥ, ΔΙΟΤΙ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΕΙΣΑΙ Ο ΦΑΡΟΣ, Ο ΗΡΩΑΣ ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΣΤΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ ΜΕ ΚΑΤΙ ΘΕΤΙΚΟ. ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΝΑ ΠΡΟΤΡΕΨΩ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙΣ, ΝΑ ΜΠΕΙΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΗΓΕΤΗΣ, ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΣ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΩ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑΧΕΩΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ. ΤΗΣ ΠΙΟ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΣΑΝ . . . . . . . ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΗΓΕΙΘΕΙΤΕ ΜΙΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΑΘΗΝΟΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ, ΤΗΣ ΠΟΡΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΑΛΛΩΝ ΔΕΙΝΩΝ ΣΕ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΗΘΙΚΟ. ΕΛΠΙΧΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΕΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ. ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΟΣ Ο ΟΡΟΣ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΩΝ Μ.Μ.Ε., ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΕΟΠΛΟΥΤΟΙ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ. ΕΥΧΟΜΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ Σ' ΕΧΕΙ ΚΑΛΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Αυτοί που δέχτηκαν να τον παραδώσουν, δε δέχτηκαν κι αυτοί, σαν τον Πάγκαλο, να παίξουν τον αχαρο ρόλο που τους ανεθεσαν!?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΤΑΡΝΑΝ
   Είναι άχαρο για μένα να εξηγώ πάντα τα ίδια και τα ίδια.
   Διάβασε το βιβλίο και θα δεις τι έγινε και ποιος δέχτηκε.
   Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, πριν πούμε κάτι, καλό είναι να ερευνούμε και μετά να ρωτάμε.

   Διαγραφή
 24. Συγχαρητηρια για το εξαιρετικο βιβλιο!Οπως ελεγε ο αημνηστος Ηθοποιος Λ.Κωνστανταρας σε μια ταινια του..''όταν λεγονται οι αληθειες..αυτες ενοχλουν παντοτε!!Οσο για το συστημα...ειναι συνενοχο καλυψεων των πολιτικων που εφτασαν την χωρα σε αυτο το χαλι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Σάββα είσαι τρομερός.Μόνη λύση για να σωθουμε είναι η εξοδος απο ευρώ εοκ ΝΑΤΟ διαγραφή μονομερώς του χρέους των 1000 δις κοπή Εθνικού νομισματος και 100% αυξησεις από την πρώτη μερα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Πόσο επίκαιρο είναι το βιβλίο αυτό σήμερα...Και πόσο λείπουν βιβλία για το κουρδικό πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.Τελικώς μετά από χρόνια ο συγγραφέας δικαιώθηκε.Προσωπικά δεν πίστευα όταν το πρωτοδιάβασα το 2008 ότι ποτέ οι κούρδοι θα αποκτήσουν φιλοδοξία για κράτος.Το 2016 είναι ισότιμος συνομιλητής της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Στην υπόθεση Οτσαλάν, η Ελλάδα θέλησε (τώρα το "θέλησε" σχετικό είναι και μάλλον άκυρο) βρέθηκε λοιπόν με μια καυτή πατάτα στα χέρια της, απόρροια της συμπάθειας της και ως λαού αλλά και ως πολιτικών ηγεσιών ως τότε απέναντι στους Κούρδους και έπρεπε να παίξει στο..."μεγάλο παιχνίδι" που άρχισε να εκτυλίσσεται απο τότε και στις μέρες μας το βλέπουμε να κορυφώνεται και μια όψη του οποίου είναι το κουρδικό ζήτημα.
  Παίξαμε και χάσαμε όμως για μια ακόμη φορά, επειδή ποτέ δεν υπήρξε η θέληση να κερδίσουμε απο την τότε πολιτική ηγεσία, έστω στο βαθμό που αναμείχτηκε η χώρα στα γεγονότα της φυγής του Οτσαλάν απο τη Συρία και ότι ακολούθησε, με αποτέλεσμα μια Τουρκία να θριαμβολογεί και να παρουσιάζει τον Οτσαλάν σιδηροδέσμιο με ντεκόρ δυο τουρκικές σημαίες, σκηνές που παίχτηκαν κατά κόρον απο τα κανάλια εκείνες τις μέρες με σαφές μήνυμα να στοχεύει το ηθικό όλων συνολικά των αντιπάλων της...Για άλλη μια φορά το πολιτικό σύστημα της χώρας αποδείχτηκε τραγικά μοιραίο για την ίδια την χώρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Το πιο λογικό είναι να προαποφασίστηκε από τους Αμερικάνους και τους Τούρκους, ο Οτσαλάν να παραδωθεί από ελληνικά χέρια για ευνόητους λόγους.
  Τώρα το ποιοι είναι από δω και ποιοι είναι από κει ή ποιοι είναι ταυτόχρονα από δω και από κει στο χώρο των μυστικών υπηρεσιών και της πολιτικής το ξέρουν μόνο οι ίδιοι, τα αφεντικά τους και ο Θεός που τους γνωρίζει όλους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. ο Σημιτης απλα εκτελεσε την εντολη που πηρε....ειναι δυνατον να περιμενες κατι διαφορετικο Σαββα οντας ενενεργεια Αξ/κος οταν ολοι ειχαν δει πως ειχε χειριστει την κριση των ΙΜΙΩΝ??οταν σκοπιμως δεν δεχθηκε τον αρχηγο της ΕΥΠ που ηθελε να τον ενημερωσει για την επικημενη ενεργεια των τουρκων στα Δυτικα Ιμια και τον ξαποστειλε στον Μαντελη..γιατι τον Λυμπερη τον πιστευω οταν λεει οτι δεν πηρα ποτε εντολη να επανδρωσω και τη Δυτικη Ιμια,μπορει να τον θεωρω χαζο και κοντοφθαλμο επιτελικο αξκο αλλα ψευτης δεν ειναι!...ποιος απο ολους σας περιμενε αξιοπρεπη εθνικη αντιμετωπιση του θεματος οτζαλαν με πρωθυπουργο Σημιτη??Το σιγουρο ειναι Σαββα οτι τουλαχιστον διεσωσες την τιμη και την υποληψη της Ελλαδας με τις απελπιδες ενεργειες σου τοτε,τουλαχιστον μετριασες τον Εθνικο μας εξευτελισμο, κατι που πολυ καλα ξερεις καλυτερα απο μενα οτι αναγνωριστηκε και απο τους Κουρδους!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Εγώ θα εστιάσω το ολο θέμα σε α) η Ελληνική κυβέρνηση ηταν ανίκανη να διαχειριστεί ένα τέτοιο θέμα Όχι λόγω ξαφνικού προβλήματος αλλά λόγω ανικανότητας. β) οι Τούρκοι το ήθελαν πολύ και γ) Ρωσία και Αμερική δεν θα στεναχωρουσαν τους φίλους Τούρκους. Άρα εσείς δυο τρία άτομα που ενεπλάκησαν στο θέμα απλά δεν είχατε στηριξει

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 31. Γι'αυτό το θέμα προοριζόταν το ακόλουθο μήνυμα:

  Υποτίθεται ότι, όσο ψηλότερα στην ιεραρχία βρίσκεται ένας δημόσιος λειτουργός, πόσο μάλλον ένας Πρωθυπουργός, τόσο καλλίτερα γνωρίζει ποιό είναι το εθνικό συμφέρον, διότι :
  - Κατέχει περισσότερες και ποιοτικώτερες πληροφορίες.
  - Δέχεται άμεσες πληροφορίες από περισσότερες πηγές.
  - Γνωρίζει πολύ καλά την γεωστρατηγική πραγματικότητα.

  Οι κατώτεροι από αυτόν δημόσιοι λειτουργοί, υποχρεούνται να εκτελούν επακριβώς τις εντολές που λαμβάνουν, γιά τους λόγους που μόλις προανέφερα.

  Στην πατρίδα μας, συμβαίνει κάτι το μοναδικό : Μεγάλο μέρος δημοσίων λειτουργών, αρνούνται την εκτέλεση ή εκτελούν πλημμελώς τις εντολές των ανωτέρων τους με το μοναδικό επιχείρημα ότι οι εντολές είναι λανθασμένες ή ηλίθιες ή βλακώδεις κ.λ.π.

  Βέβαια, εγώ ο ίδιος που λέω αυτά, αρνούμαι την θεσμοθέτηση Συνταγματικού δικαστηρίου γιατί έχω περισσότερη εμπιστοσύνη στον Έλληνα κατώτερο δικαστή παρά στις γούνινες επωμίδες.

  Πάντως, δεχθείτε ότι υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα. Μάλιστα δε, το έχω παρατηρήσει σε όλα τα κλιμάκια της δημόσιας διοίκησης, καθώς έτυχε να συνεργασθώ την καριέρα μου σχεδόν με όλα.

  Ένα σχόλιό σας επί αυτού (ΟΧΙ επικεντρωμένο στην δική σας περίπτωση) θα ήταν πολύ χρήσιμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Αγαπητε Σαββα

  Σεβόμενος την σοβαρότητα άλλη και την ευαισθησία σας στο θεμα αυτο ειχα απο παλια μια ερώτηση που αφορά την προ της ελεύσεως στη χωρα μας περιοδο που κατ εμε ειναι και η σοβαροτερη

  Δεδομενου οτι την εποχη εκείνη ο Ο ηταν αναμενο κάρβουνα που δεν ήθελαν η δεν το κράτησαν ισχυρότατες σε σχεςη με εμας χωρες, γιατι οι γνωστοί - να μην τους αναφερω ονομαστικά-Έλληνες φίλοι του δια μεσολάβησαν και τον έφεραν στην χωρα μας???
  Τοτε μαλιστα απο τον τύπο αναφέρθηκε- χωρις να γνωρίζω αν ειναι αληθές η ψευδές- οτι αυτοι του δώσανε και εγγυήσεις για την ασφάλεια στην χωρα μας......

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.