10/11/08

Οι πραγματικοί λόγοι της απομάκρυνσης του αντιπροέδρου του κόμματος του Ερντογάν

Ο αποπεμφθείς αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, Ντενγκίρ Μιρ Μεχμέτ Φιράτ

Του Σάββα Καλεντερίδη
Την προηγούμενη αυδομάδα ανακοινώθηκε ότι απομακρύνεται από τη θέση του αντιπροέδρου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ντενγκίρ Μιρ Μεχμέτ Φιράτ, προσωπικότητα με ιδιαίτερο βάρος και κύρος στους Κούρδους, που εκτός από το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Τουρκίας (DTP), έδωσαν τη μερίδα του λέοντος στο κυβερνητικό κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.
Στον ελληνικό τύπο γράφτηκαν αρκετά για τα αίτια της απομάκρυνσης του Φιράτ από τη θέση του αντιπροέδρου, πλην όμως δε γράφτηκαν τα πραγματικά αίτια που...υποχρέωσαν τον πρωθυπουργό Ερντογάν να απομακρύνει από τη θέση του αντιπροέδρου του κυβερνώντος κόμματος, θέση που έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό όταν αυτή κατέχεται από έναν Κούρδο με μεγάλο ειδικό βάρος στους κουρδικούς πληθυσμούς της ΝΑ Τουρκίας.
Στον ελληνικό τύπο αναφέρθηκε ότι ο Φιράτ πλήρωσε για υποτιμητικές δηλώσεις που είχε κάνει στο παρελθόν για τον Μουσταφά Κεμάλ, για δηλώσεις με τις οποίες υποστήριζε την ισλαμική μαντήλα στα πανεπιστήμια ή για εμπλοκή του ονόματός του σε υπόθεση διαφθοράς.
Η πραγματική αιτία όμως είναι οι επαφές και οι καλές σχέσεις που διατηρεί ο Κούρδος πολιτικός με ριζοσπαστικούς κουρδικούς κύκλους και συγκεκριμένα η κίνηση που έκανε ο Ντενγκίρ Μιρ Μεχμέτ Φιράτ να συναντηθεί σε εστιατόριο και να συμφάγει με βουλευτές του κουρδικού κόμματος DTP, που θεωρείται η νόμιμη πτέρυγα του ΡΚΚ, στις 19 Οκτωβρίου 2008 και ενώ η Τουρκία συνταρασσόταν από διαδηλώσεις Κούρδων που ξέσπασαν μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης για κακομεταχείρηση του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν στη φυλακή του Ιμραλί. Στο εν λόγο μοιραίο δείπνο εκτός από τον Φιράτ συμμετείχαν, ο πρόεδρος του DTP, Αχμέτ Τουρκ (Ahmet Türk) και οι βουλευτές του DTP Sırrı Sakık και İbrahim Binici katıldı.
Σύμφωνα με δήλωση που έκανε μετά το γεύμα στο CNN TÜRK ο Φιράτ, στο τραπέζι τα στελέχη του DTP έθεσαν το θέμα της κακομεταχείρησης που υφίσταται ο Οτζαλάν στη φυλακή, ενώ ο ίδιος τους συνεβούλευσε να θέσουν το θέμα στον υπουργό δικαιοσύνης. Σε σχετική ερώτηση ο Φιράτ δήλωσε ότι η συνάντηση έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΑΚΡ και πρωθυπουργό Ερντογάν, ενώ η Χουρριέτ έγραψε ότι η συμμετοχή του Φιράτ έγινε μετά από άδεια του Ερντογάν.
Με βάση δημοσίευμα του CNN TÜRK, ο πρόεδρος και οι βουλευτές του DTP έθεσαν στον Φιράτ το θέμα της Γενικής Αμνηστείας, με σκοπό την απελευθέρωση του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, ενώ από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος υπενθύμισε στα στελέχη του DTP ότι ο τρόπος με τον οποίο διασυνδέεται το κόμμα τους με το ΡΚΚ εμποδίζει το άνοιγμα του πρωθυπουργού για τη λύση του Κουρδικού.
Τελικά, αυτή η κίνηση του Φιράτ ήταν που προκάλεσε την αντίδραση του βαθέος κράτους, με αποτέλεσμα να κινηθεί η διαδικασία της αντικατάστασής του από τον εμφανιζόμενο ως Κούρδο*, Αμπντουλκαντίρ Άκσου, πρώην υπουργό εσωτερικών, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί σε υποθέσεις σκανδάλων και διαφθοράς, όσο κατείχε τη θέση του υπουργού.
Εμείς από την πλευρά μας να σημειώσουμε τη σταδιακή μεταστροφή του πρωθυπουργού Ερντογάν, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, εκλέχτηκε ως Ομπάμα και μετατράπηκε σε Μπους.

*Στην πραγματικότητα είναι γόνος προσφύγων αλβανικής καταγωγής που εγκατέστησε μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους στο Ντιγιαρμπακίρ η διοίκηση των Νεοτούρκων, στα πλαίσια της πολιτικής αφομοίωσης των Κούρδων της περιοχής.
ΠΗΓΗ: CNN TÜRK

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.