18/2/11

Υπόθεση κατασκοπείας στο Υπουργείο Εξωτερικών – “Χάθηκαν” άκρως απόρρητα έγγραφα που σχετίζονται με την ασφάλεια της χώρας.


Του Αλέξανδρου Τάρκα
Σοβαρότατη υπόθεση διαρροής διαβαθμισμένων εγγράφων μείζονος εθνικής σημασίας διερευνά, το τελευταίο δεκαήμερο, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ήδη ετέθη σε διαθεσιμότητα ενεχόμενος υπάλληλος. Η «δημοκρατία» γνωρίζει το ονοματεπώνυμο του υπαλλήλου που ευθύνεται για την απώλεια των ανυπολόγιστου αριθμού και αξίας εγγράφων, καθώς και τη συγκεκριμένη Διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών στην οποία υπηρετούσε, αλλά δεν δημοσιοποιεί όλα τα στοιχεία μέχρι την ολοκλήρωση της επόμενης κρίσιμης φάσης των υπηρεσιακών διαδικασιών.

Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, η πρώτη φάση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), που μόλις ολοκληρώθηκε, κατέληξε στο ανησυχητικό συμπέρασμα ότι μεταξύ των εγγράφων που έχουν απολεσθεί περιλαμβάνονται τηλεγραφήματα και υπηρεσιακά σημειώματα με την ένδειξη «άκρως απόρρητο ειδικού χειρισμού».


Ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός αποτελεί, ως γνωστόν, την ανώτατη διαβάθμιση ασφαλείας στη χώρα μας. Η πρωτοφανής υπόθεση παραβίασης εθνικών απορρήτων αποκαλύφθηκε έπειτα από τυχαίο (;) περιστατικό κλοπής του χαρτοφύλακα (σ.σ.: σακιδίου πλάτης) ενός υπαλλήλου του υπουργείου Εξωτερικών.

Στην Αστυνομία
Ο συγκεκριμένος υπάλληλος φέρεται να προσήλθε, με δική του πρωτοβουλία, στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της κατοικίας του, στο κέντρο της Αθήνας, δηλώνοντας αφενός το περιστατικό της κλοπής και αφετέρου το περιεχόμενο του σακιδίου του. Στη διάρκεια των καταθέσεων του, τόσο στις αστυνομικές αρχές όσο και στην ΕΔΕ, ο υπάλληλος βρισκόταν σε κατάσταση «ψυχολογικού σοκ» και διέκοπτε πολλές φορές την αφήγηση του.

Κατά την εκδοχή που, μέχρι στιγμής, επικαλείται ο ίδιος, αποφάσισε να αφαιρεθεί και να μεταφέρει τα διαβαθμισμένα έγγραφα από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών (συγκεκριμένα από το κτίριο επί της οδού Ακαδημίας 1) στο σπίτι του εν όψει του προπερασμένου Σαββατοκύριακου. Ως δικαιολογία παραβίασης του πρωταρχικού κανόνα ασφαλείας, που απαγορεύει τη μετακίνηση εγγράφων έξω από τα υπηρεσιακά κτίρια, ο υπάλληλος επικαλέστηκε τον μεγάλο φόρτο εργασίας του κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που δεν του είχε επιτρέψει να διαβάσει και να αναλύσει τα έγγραφα στις επιβαλλόμενες συνθήκες ηρεμίας.

Όπως διαπιστώθηκε κατά την πρώτη φάση της ΕΔΕ, είναι αδύνατον να πιστοποιηθεί η έκταση της απώλειας, καθώς ο υπάλληλος παραδέχθηκε, αόριστα, ότι μετέφερε μεγάλο αριθμό εγγράφων μεταξύ των οποίων και τα «πρωτότυπα» (όχι φωτοτυπίες) των «άκρως απόρρητων ειδικού χειρισμού» τηλεγραφημάτων που είχαν εκτυπωθεί από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της Διεύθυνσης του. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι τα τηλεγραφήματα βρίσκονται μεν στους servers της Κρυπτογραφικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά είναι αδύνατον να γίνει «εκτίμηση ζημίας», καθώς είναι άγνωστο πόσα και ποια είχαν εκτυπωθεί στη συγκεκριμένη Διεύθυνση, πόσα και ποια παρέμειναν στο κτίριο, καθώς και πόσα και ποια εκλάπησαν.

Οι διπλωματικές πηγές που αποκάλυψαν την υπόθεση στη «δ» σημειώνουν ότι, αν και έχουν σημειωθεί αρκετά περιστατικά απώλειας εγγράφων ή ακόμα και ολόκληρων «διπλωματικών σάκων» τις τελευταίες δεκαετίες, η υπόθεση, που τώρα ερευνάται, είναι η σοβαρότερη όλων λόγω των ακόλουθων στοιχείων:

Πρώτον, ο υπάλληλος, επί σειρά ετών, παρέμενε στο γραφείο του πολλές ώρες μετά την παρέλευση του ωραρίου του, καθώς και το Σαββατοκύριακο.

Η απαγόρευση
Είναι χαρακτηριστικό ότι παλαιότερος προϊστάμενος της συγκεκριμένης Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών είχε απαγορεύσει στους υφισταμένους του τη χωρίς ειδική εξουσιοδότηση παρουσία στα γραφεία τους τα Σαββατοκύριακα. Ωστόσο η απαγόρευση ατόνησε ή και καταργήθηκε πλήρως τα τελευταία τέσσερα πέντε χρόνια.

Δεύτερον, με άγνωστο τρόπο, ο ίδιος υπάλληλος διέθετε τους ειδικούς κωδικούς λειτουργίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών – τερματικών πολλών συναδέλφων του στην ίδια Διεύθυνση. Μέσω των κωδικών αυτών, που είναι προσωπικοί για κάθε υπάλληλο και επιτρέπουν την ανάγνωση των τηλεγραφημάτων όλων των διαβαθμίσεων από διάφορες πρεσβείες της χώρας μας στο εξωτερικό, ο υπάλληλος είχε πρόσβαση ακόμα και σε θέματα εκτός της αρμοδιότητας του.

Τρίτον, διατηρούσε πάνω στο γραφείο του, σύμφωνα με την εξιστόρηση συναδέλφων του, στοίβες εγγράφων που, σύμφωνα με τους κανονισμούς, έπρεπε είτε να καταστραφούν είτε να κλειδωθούν. Η «εικόνα χάους» επέτρεπε την αφαίρεση και μεταφορά εγγράφων, χωρίς κανείς να το αντιλαμβάνεται.

Τέταρτον, υπηρετούσε, πριν από λίγα χρόνια, στο γραφείο ενός εκ των πολιτικών προϊσταμένων του υπουργείου Εξωτερικών, αποκτώντας αρκετές γνωριμίες.

Πέμπτον, ήταν μέλος της αντιπροσωπίας που είχε συνοδεύσει τον πρωθυπουργό (και τότε υπουργό Εξωτερικών) Γ. Παπανδρέου στην άτυπη σύνοδο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, στην Κωνσταντινούπολη, στις 9 Οκτωβρίου 2009.

Υπενθυμίζεται ότι σε εκείνη την κρίσιμη συνάντηση, μόλις δύο μέρες μετά την ορκωμοσία του ως πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου είχε συναντήσει τον Τούρκο ομόλογο του Τ. Ερντογάν, εγκαινιάζοντας τη διευρυμένη ατζέντα των διμερών επαφών για το Αιγαίο. Μετά τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης, οι κ. Ερντογάν και Παπανδρέου είχαν ανταλλάξει επιστολές, οι οποίες δεν δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα.

Ο Αλέξανδρος Τάρκας είναι εκδότης του περιοδικού “Άμυνα & Διπλωματία” και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ. Ευρώπη.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (17.02.2011)
ΠΗΓΗ:http://gdailynews.wordpress.com/

22 σχόλια:

  1. Tωρα,ποιος ειναι πιο επικινδυνος,ο εν λογω υπαλληλος,η μηπως οι πολιτικοι του προ'ι'σταμενοι;
    Παντως για το επιπεδο ασφαλειας των κρατικων απορρητων,εχουν και σε αλλες περιπτωσεις εγερθει ερωτηματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τυχαίο ; Δεν το νομίζω!
    Μόνος του λειτουργούσε ;
    δεν είχε κανέναν απο πάνω του;
    δεν έπερνε απο κανέναν οδηγίες ;
    όλο αυτό το καιρό δεν είχε καμία μα καμία περίεργη συμπεριφορά;
    Εθνική Ασφάλει της χώρας ''..... και παλικάρια γίνανε μαλιά κουβάρια.
    Πια εθνική ασφάλεια ξέφραγο αμπέλι είμαστε, τίποτα παραπάνω τίποτα λιγότερο.

    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ-ΤΙ ΦΟΒΑΣΤΕ ΜΗΠΩΣ ΣΚΛΑΒΩΘΟΥΜΕ?ΑΠΛΩΣ ΕΠΙΔΗ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΝΙΚΑΣ ΠΟΤΕ-ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑΧΕΙΣ ΑΤΟΜΑ ΠΑΝΤΟΥ-ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ-ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΕΝΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ-ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΟΥ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ.ΚΑΤΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ-ΙΣΩΣ ΚΑΤΙ ΣΤΥΛ ΚΥΠΡΟΥ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕ ΘΡΑΚ-ΓΑΙΟ ΚΛΠ.ΜΗΝ ΑΓΧΩΝΕΣΤΕ ΣΥΝΗΘΩΣ ΜΟΝΟ ΦΑΝΤΑΡΟΙ ΤΑ ΤΕΖΑΡΟΥΝ ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΠΑΡΑΣΗΜΑ-ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΤΡΩΤΕ ΝΤΟΜΑΤΕΣ.ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σιγά που θα πάθει τίποτα η εθνική ασφάλεια επειδή χάθηκαν έγγραφα!!! Κλάνει ο πεθαμένος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙς ΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΜΟΓΙΑ. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ-ΦΙΛΟΤΙΜΟΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ(ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ) ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΟΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΝΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΕΙ ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΤΑΕΙ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙς ΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΜΟΓΙΑ. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ-ΦΙΛΟΤΙΜΟΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ(ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ) ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΟΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΝΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΕΙ ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΤΑΕΙ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙς ΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΜΟΓΙΑ. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ-ΦΙΛΟΤΙΜΟΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ(ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ) ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΟΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΝΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΕΙ ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΤΑΕΙ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ 18 Φεβρουαρίου 2011 1:08 μ.μ.

    Αυτά λένε οι βαθεοκρατικοί ανθέλληνες για να συνεχίσουν να κάνουν τα ίδια...

    Οι προδότες έχουν πάντα κακό τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δηλαδή κοπελιά (1:26 μ.μ.), ο υπάλληλος έδωσε σε εχθρούς της Ελλάδας απόρρητα έγγραφα που θέτουν την χώρα σε κίνδυνο και αυτό που πρέπει να του κάνουν, είναι να του αλλάξουν ...θέση μη και χάσει τον μισθό !!!
    Να μη ρωτήσω εάν είσαι ξανθιά ;;;
    ΗΜΑΡΤΟΝ ρε !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τωρα αν πω μπο@@@@λο κράτος θα έχω άδικο;;;;;;;ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΓΡΑΙΚΥΛΟΙ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όχι τζίμη, δεν είναι ξανθιά: είναι πολύ έξυπνη γιατί προσπαθεί να συνεχίσει η ατιμωρησία όποιου γαμάει την πατρίδα - όχι μόνο στο ΥΠΕΞ αλλά και αλλού...

    ΥΓ. Τόσο καιρό γύρναγε αργά, δούλευε Σ/Κ, κτλ, και ΑΚΟΜΑ δεν παραιτήθηκε/αυτοκτόνησε από ντροπή/κτλ ο υπεύθυνος φύλακας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τωρα αν πω μπο@@@@λο κράτος θα έχω άδικο;;;;;;;ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΓΡΑΙΚΥΛΟΙ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!!!!!!!!!

    18 Φεβρουαρίου 2011 2:44 μ.μ.

    ΚΟΙΤΑ ΦΙΛΕ ΑΝ ΞΑΝΑΒΡΙΣΕΙΣ ΤΑ ΜΠΟΥΡΔΕΛΑ ΘΑ ΣΟΥ ΚΑΝΩ ΜΗΝΥΣΗ ΓΙΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗ ΔΥΣΦΗΜΗΣΗ.
    ΣΤΑ ΕΥΑΓΗ ΑΥΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΟΛΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΤΑΞΗ. ΠΕΡΝΑ Ο ΠΡΩΤΟΣ, ΜΕΤΑ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΛΠ.
    ΤΙ ΤΑ ΠΕΡΑΣΕΣ ΤΑ ΜΠΟΥΡΔΕΛΑ; ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σοβαρευτείτε Κύριοι και Κυρίες. Για να θιγεί η ασφάλεια μιας χώρας, δυο είναι οι προυποθέσεις: πρώτον να υπάρχει συγκροτημένη χώρα και δεύτερον να είναι ασφαλής, ή τουλάχιστον να έχει μηχανισμούς που να αποκαθιστούν την ασφάλεια σε κρίσεις. Να συνεχίσω; Δεν χρειάζεται νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ψαξτε στην πρεσβεια του Ισραηλ γαι τους κλεφτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η ποινη να ειναι θανατος για τετοια κακουργηματα!!τελεια και παυλα.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Mε την κλοπή του σχεδίου Αεράμυνας της χώρας στην Λάρισα (1η στρατιά) τι απέγινε;
    (Έγινε εκπόμπή και στον Χαρδαβέλα)

    Ποιο είναι το πόρισμα της έρευνας;

    Γνωρίζετε ότι κατέθεσε μήνυση ο τότε υποδιοικητής του ΑΤΑ Λάρισας για αυτό;

    Γνωρίζετε ότι την κοπάνησε ο ανακριτής την ημέρα που θα κατέθετε ο υποδιοικητής;

    Σάββα, Aκρίτα, ποια η γνώμη σας;

    Είναι σοβαρότατα αυτά και οφείλετε να τα διερευνήσετε. Έχει να κάνει με το σχέδιο τελικής λύσεως στην περίπτωση αποτυχίας του μνημονίου και συνακόλουθα της δανειακής σύμβασης σε αντικατάσταση της cooper.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ο Παγκακος θα ξερει...να τον ρωτησουμε! (:D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ο τότε υποδιοικητής του ΑΤΑ Λάρισας (Γ.Ντ.), δεν είναι παιδάκι που μασάει και δεν θα το αφήσει έτσι !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Και δεν γνωρίζουν πόσα και ποιά έγγραφα "χάθηκαν" .....!!!!!Δηλαδη τα απόρρητα έγραφα τα μοιράζουν χωρίς πρωτόκολο παραλαβής ;;; Από πότε ;; και ποιός θα μας πεί πόσα άλλα έγγραφα "έκαναν φτερά;;;" Αν το έχουνε πάρει χαμπάρι ......Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μήπως γενικώς (και όχι μόνο γι΄αυτήν την υπόθεση), μας κάνουν τεστάκια... αφελείας;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μια απώλεια εγγράφου μπορεί να ναι οτιδήποτε: Κλοπή, πουλημένος δικός μας σε ξένους, πραγματικό λάθος, στημένο από δικούς μας για να πάρει ο αντίπαλος τις πληροφορίες που επίτηδες θέλουμε να πάρει. Μόνο όσοι ερευνήσουν το θέμα ξέρουν τι πραγματικά έγινε.
    Ο κόσμος ποτέ δεν μαθαίνει ακριβώς διότι κάποια πράγματα είναι διαβαθμισμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τελικα αυτο το κρατος ποιος το φυλαει;Ενας Θεος μονο το ξερει!
    Οι πολιτικοι,αρματωλοι και κλεφτες,οι δημ. υπαλληλοι ακοινωνητοι αφασιες,ο λαος κολλημενος στον οπαδικο δικοματισμο και κατα την αλλη βολεψα-
    κιας και αναμεσα μας οι κατασκοποι και κολαμπορατοροι της
    ΜΙΤ;ΣΙΑ;Μοσαντ
    και η σκοπια στα συνορα να εχει καταργηθει,απο τα συρματοπλεγματα και τις καμερες!
    Ο σκοπος εχει προ πολλου,
    παρει τον υπνο του δικαιου!
    Το ερωτημα παραμενει!Ποιος φυλαει αυτο το ερημο το κρατος;

    Ηρθε η ωρα να εφαρμωστει,η πονη του θανατου ! Ετσι για να ξυπνησουν μερικοι.-

    Καληνυχτα Ελλαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.