22/2/11

ΔΕΠΑ: «Οχι» στη συγχώνευση του ITGI με το «Ναμπούκο»

Της Μανταλένας Πίου
Τo ενδεχόμενο συγχώνευσης του ελληνο-ιταλικού αγωγού φυσικού αερίου (ITGI) με τον αγωγό «Ναμπούκο» απέρριψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης, χθες σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

Ο κ. Σαχίνης δήλωσε ότι ο αγωγός ITGI πρέπει να κατασκευαστεί πριν από τον ανταγωνιστικό «Ναμπούκο», ο οποίος έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά αερίου μέσω Τουρκίας και Βουλγαρίας στην κεντρική Ευρώπη. Η τοποθέτηση του κ. Σαχίνη αποτελεί έμμεση απάντηση σε δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού τύπου της περασμένης εβδομάδας, τα οποία ανέφεραν ότι η Ε.Ε. πιέζει για τη συγχώνευση των δύο αγωγών, του ITGI και του Ναμπούκο.

Δηλώσεις
Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι που διοχεύταν τις πληροφορίες περί συγχώνευσης, φέρονται να έχουν δηλώσει ότι αν γίνει η συγχώνευση τότε θα υλοποιηθεί πρώτα ο φθηνότερος αγωγός ITGI στο πλαίσιο του «Νότιου Διαδρόμου Φάση Ι» για τη μεταφορά αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα και την Ιταλία και σε δεύτερη φάση θα κατασκευαστεί ο κλάδος προς Βορρά στην κατεύθυνση της αρχικής διαδρομής του Ναμπούκο, δηλαδή Τουρκία-Βουλγαρία-Ρουμανία-Ουγγαρία-Αυστρία.

Οι μέτοχοι των δύο πρότζεκτ, του ITGI και του Ναμπούκο έχουν συζητήσει τρόπους συνεργασίας μεταξύ τους αλλά από τις συνομιλίες αυτές δεν έχει προκύψει η ανάγκη συγχώνευσης των δύο αγωγών, δήλωσε ο κ. Σαχίνης. Η ΔΕΠΑ και ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Edison είναι οι δύο βασικοί μέτοχοι στο πρότζεκτ ITGI. Tις παραινέσεις της Ε.Ε. για συγχώνευση απέρριψε αργά την Παρασκευή το βράδυ και η κοινοπραξία του Ναμπούκο.

Κατασκευή
«Με βάση τις σημερινές συνθήκες προσφοράς και ζήτησης ο ITGI πρέπει να είναι ο αγωγός που θα κατασκευαστεί πρώτος» τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΠΑ. Στο μέτωπο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ δεν αναμένονται νεότερα τις προσεχείς εβδομάδες. «Νομίζω ότι σε περίπου δύο μήνες από τώρα θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι ακριβώς και πόσο πρόκειται να πωληθεί» είπε ο κ. Σαχίνης. «Νομίζω ότι στόχος είναι να βρεθεί ένας καλος εταίρος με στρατηγική που να ευθυγραμμίζεται με αυτήν της ΔΕΠΑ». Ερωτηθείς αν ποσοστό του ΔΕΣΦΑ, της εταιρείας που διαχειρίζεται τους αγωγούς και το τερματικό της Ρεβυθούσας και είναι 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ, θα πωληθεί χωριστά ο κ. Σαχίνης δήλωσε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα.


www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.